Strudel cu mere reteta simpla cu foi de placinta subtiri (din comert). Strudelul este o placinta cu mere si foi si este clasic in Ardeal si Banat, el fiind prezentat in forma cilindrica, avand o umplutura generoasa de mar cu scortisoara, stafide, nuca si fiind pudrat din abundenta cu zahar vanilat.
Acest strudel cu mere se prepara foarte usor cu foi din comert (foi subtiri de placinta) si este un desert ieftin si foarte gustos. Bineinteles ca pe vremuri se faceau foile in casa, din aluat intins subtire pana ce puteai citi ziarul prin el. O si vad pe strabunica mea Buia cum isi baga mainile pe sub foaia de aluat si cum stia sa traga si sa o intinda ca sa se subtieze si sa acopere masa de bucatarie cu foaia subtire.
Update: intre timp am publicat si reteta foii subtiri de placinta, facuta in casa. O gasiti aici. Foaia poate fi umpluta atat cu mere cat si cu branza sarata sau dulce, nuca etc.
Strudelul cu mere este un desert pentru tot timpul anului. Mere gasim si iarna, nu?
Despre strudelul cu mere – Apfelstrudel
Originile strudelului sunt arabe (ca si baclavaua, sarailia, burek-ul etc). Ele au fost preluate mai intai de turci dupa caderea Constantinopolului (1453) si au ajuns in Austria in secolele 16-17, cu ocazia asediilor repetate ale Vienei. Tot atunci a fost preluat si croissantul de catre brutarii vienezi. Si grecii au adoptat aceste foi, facandu-le celebre sub numele de „foi grecesti” sau filo, phyllo. Daca nu gasiti asemenea foi puteti incerca foile yufka de la reteta de baclava.
Numele „strudel” vine de la forma rasucita de vartej. Austriecii fac diferenta intre „strudelul tras” (adica din aluat fin tras si intins in foi subtiri) si cel foietat (folosit mai rar), existand si versiuni de strudel cu aluat fraged de tarta sau chiar si dospit. Cel mai celebru strudel cu mere este cel cu stafide, scortisoara si pesmet. L-am mancat chiar la Viena in celebrele cofetarii Cafe Sacher si Demel si am fost foarte incantata de el! Vedeti si un scurt video la finalul retetei.
Un aspect important este faptul ca merele pentru strudel NU se rad ci se taie in felii subtiri si NU se calesc inainte! Strudelul nu trebuie sa fie umplut cu „piure de mere” pastos ci sa contina feliute de fruct care sa-si pastreze forma chiar daca sunt coapte. Se folosesc mere din soiuri tari si acrisoare, nu foarte zemoase. Grasimea folosita la ungerea straturilor de foi este UNT topit (nu ulei).
Daca tineti cont de aceste aspecte veti manca cel mai bun strudel din viata voastra!
Am facut cateva tavi de strudel cu mere la Sibiu Jazz Festival 2017, gatind live in Piata Mica din Sibiu. Am avut un succes imens 🙂 Bucatile de strudel cald s-au mancat in cateva minute, fiind foarte apreciate de lumea de la festival. Timp de 4 zile (intre 18-21 mai) am avut in program „Jam Session in bucatarie” si am gatit zilnic cate un fel delicios pentru amatorii de jazz:
- Clatite – cu carne si ciuperci (reteta aici), cu branza de vaci si stafide (reteta aici) si Crepes Suzette (clatite cu portocale, sos caramel, unt) – reteta aici.
- Strudel cu mere si placinta cu branza sarata (burek) – reteta aici
- Hencles sasesc cu smantana si unt (Hanklich) – reteta aici – și lichiu cu cremă de griș și vișine, zmeură și afine – reteta aici.
- Papanasi cu iaurt copti la tava, cu pesmet rumen si smantana (reteta aici)
In fiecare tava au incaput 6 rulade mai inguste invartite din cate 3 foi subtiri de placinta. In fiecare rulada mi-au intrat cate 2 mere. Puteti face si doar 4 rulade mai groase din cate 4 foi fiecare si cate 3 mere in umplutura – asa cum am procedat la strudelul cu prune si nuca – reteta aici.
Aici vedeti cum am facut strudel cu visine si nuca cu foi subtiri din comert – reteta aici.
Va dau cantitatile pentru o tava de strudel cu mere (42 x 33 cm).
- 18 foi subtiri de placinta - 600 g (cca. 1 pachet si jumatate de 400 g)
- 150 g unt topit
- 12 mere acrisoare (cca. 1,2 kg)
- zeama de la ½ lamaie
- 150 g zahar (6 linguri)
- 80 g pesmet (6 linguri rase)
- scortisoara
- 150 g stafide (optional)
- 150 g nuca (optional)
- zahar pudra vanilat pentru decor
Cum se face strudel cu mere reteta simpla cu foi de placinta?
V-am spus mai sus ca am facut mai multe tavi de strudel, asa ca veti vedea cantitati multiplicate din ingredientele prezentate.
Cum se face umplutura de mere pentru strudel?
Am spalat merele si le-am scurs bine de apa. Le-am lasat intr-o strecuratoare ca sa se zvante.
Cu un cutit bine ascutit am inceput sa tai feliute subtiri de mar, ocolind cotorul. Puteti folosi si o „mandolina”, adica un aparat de feliat ca o razatoare cu lama.
Nu am decojit merele dar puteti sa faceti daca doriti. Coaja contine pectina care „leaga” umplutura in timpul coacerii si pastreaza si tinuta feliillor de mar.
Feliile de mar le-am stropit cu putina zeama de lamaie (ca sa nu se oxideze) si le-am asezat din nou in strecuratoare. In cateva minute ele vor incepe sa-si lase din zeama in exces.
Intre timp am topit untul intr-o cratita, fara sa-l infierbant. L-am lasat un pic la racorit.
Cum se umple strudelul cu mere?
Am desfacut foile de placinta din pachet si le-am pregatit la indemana. Le-am numarat si am calculat cate 3 per/rulada.
Am asezat prima foaie pe masa de lucru si am uns-o cu pensula cu unt topit. Am asezat deasupra foaia numarul 2 pe care am uns-o la fel. In final am pus si a 3 a foaie pe care nu am mai uns-o. Pe ea vine umplutura.
La una dintre margini am asezat feliile de mar (usor stranse intre palme ca sa mai scot zeama din ele). Apoi am presarat cate o lingura de zahar, o jumatate de lingura de pesmet si cate o jumatate de lingurita de scortisoara. Fara scortisoara nu e strudel cu mere!
Tot acum puteti pune si o mana se stafide si una de nuca (nu am pus pentru ca mai nou lumea nu prea iubeste stafidele iar unii sunt alergici la nuca).
Am rulat apoi strudelul pornind dinspre partea cu umplutura. Am obtinut un cilindru lung cat tava. Am avut grija sa indes capetele de aluat ca sa nu iasa merele la copt.
Mi-am pregatit o tava asternuta cu hartie de copt si am asezat rulada in ea. Am continuat similar cu celelalte 5 strudele.
Am uns bine strudelele cu unt topit, insistand si intre ele. Untul le da culoare superba si le face mai fragede.
Coacere strudel cu mere
Am incins bine cuptorul la 180 C cu ventilatie (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Am introdus tava cu strudel in cuptorul incins si am lasat-o la copt cam 40 de minute, pana ce ruladele s-au rumenit frumos. In functie de cuptor, aceasta etapa poate dura si 50-60 de minute. Eu am lucrat pe doua niveluri (in celalalt cuptor aveam placinta cu branza sarata la copt). Noroc cu Electrolux care mi-au pus la dispozitie toata aparatura de care am avut nevoie.
Nu va pot povesti ce arome de scortisoara si mar ies din cuptor!
Uite cat sunt de rumene si de faine strudelele mele!
Deja lumea se inghesuia la standul meu, asteptand sa tai strudelul. Nu inca! Mai intai trebuie pudrat din abundenta cu zahar pudra amestecat cu vanilie. Orice coptura (cornulete, fursecuri, placinta, strudel) trebuie pudrata cu zahar imediat cand e scoasa din cuptor deoarece astfel zaharul adera la suprafata fierbinte. Dupa racire degeaba le mai pudrati… zaharul va zbura de pe ele.
Am avut noroc cu un prieten drag (Cristian Mino) care a fost prezent la fata locului si a pozat ce n-am apucat eu.
Servire strudel cu mere reteta simpla cu foi de placinta
Frumos ar fi fost sa pot astepta macar 15-20 de minute inainte de a taia strudelele. Merele sunt foarte fierbinti si raman calde si dupa o ora iar aburul generat de ele in timpul racoririi inmoaie un pic foile si ajuta la taierea unor felii mai frumoase. In prim faza foile sunt foarte fragile, casante, zboara in toate partile.
Lumea era nerabdatoare sa manance strudel asa ca m-a apuca sa-l tai. Ce arome au invadat standul meu!
In ziua aceea am vorbit germana, franceza si engleza cu turistii straini care au gustat din strudelele mele.
A fost si DIGI TV ca sa filmeze si sa-mi ia un scurt interviu.
Toata lumea a fost super incantata de acest strudel cu mere, multi cerand supliment 🙂 Le multumesc din suflet tinerilor voluntari care m-au asistat pe toata durata festivalului!
Strudelul cu mere este foarte gustos cald dar si rece, a doua zi. Problema este ca foile trag umiditatea din aer si se inmoaie dupa cetva ore. Asa ca strudelul trebuie pastrat la loc uscat (camara sau chiar pe masa de bucatarie).
Noroc cu Cristian care mi-a pozat pe fuga o bucata de strudel ca sa am ce sa va arat 🙂 Apare si alaturi de burek (placinta cu branza sarata).
În Germania si Austria acest strudel cu mere se serveste cu topping de sos de vanilie (sodou sau creme anglaise), friscă, inghetata si fructe proaspete.
Reteta sosul de vanilie o gasiti aici.
Am facut si o placinta creata cu mere si nuca (de post) folosind o tehnica diferita: plisarea. Reteta ei o gasiti aici.
Sau o placinta cu mere si nuca la tava, tot cu foi subtiri – vezi aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de strudel cu mere!! Puneti si stafide si nuca si veti simti diferenta.
[…] Strudel cu mere reteta simpla cu foi de placinta […]
Vai ce pofta mi-ati facut cu strudelele astea! Arata grozav si sunt sigura ca si gustul e pe masura.
Eu am si mancat din ele 🙂 Multumim Oana draga, sibianca noastra, ce noroc avem noi toti vu voi 🙂
pacat ca nu am stiut de eveniment.
Arata bine.
Cu stafide si nuca trebuie sa fie demential, merge bine la un jazz si o cafea.
Cum se poate face crusta (primele foi) sa nu fie crocanta sa te zgarie in cerul gurii ?
In cateva zile se moaie si nu mai zgarie insa nu pot asteptat atat…
Am si mere am si foi! Unt nu mai am, dar acum il pun pe al meu sa ia un pachet! La fix a venit reteta asta ca am gandeam ce sa fac dulce in weekend! Multam fain!
Spor la treaba!!
Minunate retete si explcatii incintator de clare Sanatate si SUCCESE !
[…] Strudel cu mere reteta simpla cu foi de placinta […]
pfffff….. imi fac timp sa pregatesc asa ceva … amintiri din copilarie 🙂 ..
Draga Oana,
Nu e prima reteta pe care o prepar urmind blogul vostru. Strudelul simplu cu mere este un deliciu. Este a doua oara in saptamina asta cind il fac. Multumesc pentru retetele gustoase!
P.S.
Ti-am admirat (in pozele facute la Sibiu) si stilul vibrant, colorat , confident pe care l-ai adoptat. Arati foarte bine. Felicitari!
Ma bucur ca ti-a placut reteta si ti-a reusit atat de bine! Te mai asteptam pe la noi 🙂
arata super
Foarte foarte bun
[…] eu le-am cumparat dar puteti sa le si faceti acasa (reteta aici). Vorbim despre foile subtiri pentru strudel nu de cele tip foietaj (ca pentru cremsnit sau […]
[…] strudel cu mere […]
Am ținut cont de aspecte și mi-a ieșit super! La fel și plăcinta dobrogeană, zi de răsfăț 😄Mulțumesc foarte mult, felicitări pentru tot ceea ce faceți, pupici😘😍😘
Am ajuns aici cautand retete de bunatati ce se pot congela (nu pot sa mananc decat o bucata de pofta, sunt la dieta si daca nu am ceva bun din cand in cand dau iama prin dulciurile din comert).
Asa ca intreb: la ce moment al prepararii se pot congela aceste minuni? Se pot coace bine dupa ce au stat congelate?
Se congeleaza crude, inainte de a fi unse ruladele cu unt topit. Se coc foarte bine dupa ce au fost congelate, punandu-le in tava direct din congelator si ungandu-le atunci cu unt topit. Timpul de coacere se va prelungi cu 10-15 minute.
[…] nu se calesc! Nu are nici un sens sa le caliti pentru ca se vor transforma in terci maro. Nici la strudelul vienez cu mere nu se calesc fructele, chiar daca se pun taiate in felii subtiri, nici macar […]
Foarte bun, eu obisnuiesc sa fac in tavi mari
[…] Am facut aceasta placinta cu mere de post adaptand reteta clasica de strudel cu mere prin inlocuirea untului topit cu ulei vegetal. Da, strudelul clasic vienez cu mere, stafide si nuca se face cu unt iar savoarea lui este unica. Reteta lui pas pas o gasiti aici. […]
[…] Aceasi foaie subtire poate fi folosita pentru strudel cu mere (faceti umplutura de aici). […]
[…] cu mere (reteta aici) si placinta cu branza sarata (burek – reteta […]
[…] si alaturi de celebrul strudel cu mere (reteta aici) si de prajitura […]
[…] cu mere (reteta aici) si placinta cu branza sarata (burek – reteta […]
[…] Numele „strudel” vine de la forma rasucita de vartej. Austriecii fac diferenta intre „strudelul tras” (adica din aluat fin tras si intins in foi subtiri) si cel foietat (folosit mai rar), existand si versiuni de strudel cu aluat fraged de tarta sau chiar si dospit. Cel mai celebru strudel cu mere este cel cu stafide, scortisoara si pesmet. Rețeta lui o găsiți aici (cu foi subțiri de cumpărat). […]
[…] sunt mare amatoare de scorțișoară și o pun din belșug la ștrudelul cu mere (rețeta aici) sau la prăjitura cu aluat fraged și mere (rețeta aici), în cazul tortului de mere o presar cu […]
Buna seara,nu pot sa spun decat ca aveti niste retete super delicioase si bine explicate.Puneti scrie si temperatura de coacere in chenarul cu necesarul retetei ca sa nu o mai caut printre randuri?Va multumesc si spor la gatit 🙂
[…] cu foaie subțire iar umpluturile sunt variate. Aici găsiți umplutura de dovleac cu nucă, aici pe cea de mere și aici pe cea cu brânză sărată. Forma specifică este cea din imagine: șerpuitoare (cu […]
[…] Rețeta este simplă și rapidă, nu necesită nici mare talent în bucătărie și nici mult timp. Pur și simplu nu ai ce să greșești la această plăcintă. Foile se pot face în casă (dar cu trudă și sudoare – vezi aici) sau se pot cumpăra din comerț. Vorbim despre foi subțiri de plăcintă, NU despre foietaj! Cu asemenea foi se poate face și ștrudel cu mere și nucă – diferă doar forma în care se montează – vezi aici rețeta. […]
Bună dimineața. Dacă ung foile cu ulei cald, în loc de unt, pentru că este post, strudelul va ieși la fel de fraged?
Da, chiar mai fraged! Poti incerca si reteta de placinta cu mere la tava https://savoriurbane.com/placinta-cu-mere-si-nuca-reteta-de-post-sau-de-dulce/
Studiu este la cuptor. Vom reveni cu comentarii
Super! Asteptam impresii 🙂
Studiu =strudel
Delicios! Un desert ușor de făcut, chiar și de nepricepuți ca mine, și foarte, foarte gustos! Nota 10 pentru rețetă.
[…] Clasicul ștrudel cu mere se servește tot cu sos calduț de vanilie sau șodou – rețeta aici. […]
[…] ungem foile cu ulei (în loc de unt topit). Vă invit să citiți rețetele de ștrudel cu mere (aici), prune și nucă (aici) sau cu caise (aici). La fel se fac și ștrudelele cu vișine, cireșe […]
Am incercat si eu reteta de strudel cu mere de aici, a iesit delicioasa, mersi foarte mult!!
[…] mai zic de deserturile clasice ca ștrudelul cu mere, cremșnitul, Kaiserschmarrn, buctele cu gem și nucă, guglhupf, prăjiturile și […]
As vrea sa va spun ca eu citesc blogul ca literatura…cum citeam cand eram mica carti fascinante cu povesti si poze sau ca adult carti preferate cu anumite pagini rascitite numai bune sa ma deconecteze seara inante de culcare. Imi plac in special retele cu carne de vita sau cele unguresti, sau deserturi cu vanilie, asa gatea bunica mea care nu mai e de mult si nu am apucat sa invat ceva de la ea. In plus, uneori incerc si retete, cum ar fi acest strudel. Nu m-am gandit ca poate fi asa simplu, l-am dat gata intr-o ora jumate cu totul. Am facut si sarmale, asa fara sa fi facut vreodata si au iesit foarte bune. Nu respect perfect retetele pentru ca nu imi plac regulile, dar imi ies oricum foarte bune zic eu :)… cred ca se transmite intentia generoasa de a da si altora din ceva fain ce aveti in voi. Va doresc mult spor in continuare!
Una dintre retetele voastre solicitata constant de catre membrii familiei mele (mici si mari deopotriva). Este foarte buna si daca inlocuiesc untul cu ulei, in perioada posturilor, insa intr-adevar cu unt este deosebita. Va multumim pentru retete si va dorim sa aveti inspiratie in continuare si sa ne faceti fericiti cu retetele voastre delicioase.
Am facut si eu, sub privirile circumspecte ale sotiei mele. Cand le-am servit, nu-mi mai puteam opri familiuta din mancat. N-am schimbat nimic, n-am avut initiative, au iesit bestiale.
Tare ma bucur sa aud asta! Sa va fie de bine 🙂 Te mai asteptam pe la noi!
Minunat arata ! Ne apucam si noi azi de ele ! 🎀🎀🎀
Aveam o poftă de strudel cam de multe zile și azi m-am hotărât să-l fac. Deși l-am făcut de nenumărate ori și am amintiri din copilărie cu mine și mama mâncând câte 5-6 bucăți direct din tavă, acum am vrut să încerc o altă rețetă. Nu e mult diferită de a mamei dar mi-a plăcut ideea cu pesmetul și într-adevăr au ieșit niște strudele minunate. Mulțumesc pentru rețetă!
fffff bună rețeta ta….. bravooooo fac numai după rețeta ta, e minunată… ms muuult, sănătate
Cum le tai ca sa nu se sfărâme???? Am incercat cu cutit cu zimti… cu cutit japonez de sushi… nici cum nu reusesc sa tai fara sa le zdrobesc si bucatelesc
[…] Strudelul este un „dulce” de vara cu care am crescut in familie. Foile facute in casa (de strabunica) erau fine si translucide (citeai ziarul prin ele), fragede si crocante. In ziua de azi fac strudel cu foi cumparate (de placinta – in niciun caz nu se face strudel cu foietaj) pentru ca nu am timp sa intind foile clasice. Umplutura unui strudel poate fi din mere (crude, taiate felii subtiri, nu rase si in niciun caz calite inainte), din cirese si visine, din caise, din capsuni si rubarba, din prune, gutui sau smochine sau din branza de vaci cu stafide (musai vanilata si cu coaja rasa de lamaie). In poza vedeti un strudel cu mere servit cu frisca, sos si inghetata de vanilie – reteta aici. […]
Buna dimineata!
Astazi m-am trezit cu determinarea de a face strudel.Reteta ta ma inspira.Deja mi s-a facut dor de Viena.
….hai ca vorba lunga….ia din timpul scurs pana la momentul in care putem savura minunea de strudel!
Pupici!