Prăjitură cu vișine zmeură sau afine după rețeta de lichiu a bunicii. Lichiu cu fructe ca la Sibiu, cu cremă de smântână. O plăcintă făcută după o rețetă săsească veche din Transilvania – hencleș, Hanklich sau Henklesch cu fructe. Cum se face prăjitura cu vișine și zmeură? Aluat pentru plăcintă cu fructe și cremă.
O prăjitură simplă și gustoasă cu fructe de sezon. Un aluat dospit simplu și o crema fină din smântână și ouă. Fructele pot fi la alegere: vișine, cireșe, piersici, caise, prune, coacăze sau alte fructe de pădure etc.
Unele variante de lichiu prevăd o cremă din gris cu lapte, smântână și ouă. Aici vedeti un lichiu cu cremă de gris cu lapte și multe fructe (prune, piersici, caise, pere etc) – rețeta lui o găsiți aici.
Am făcut această prăjitură cu vișine zmeură sau afine la Festivalul de Jazz din Sibiu. A fost degustată atât de amatorii de jazz cât și de fanii Savori Urbane veniți special pentru a ne întâlni.
Iată cât de faină e o felie din această prajitură cu vișine zmeură și afine proaspăt scoasă din cuptor.
Rețeta de bază este cea a hencleșului săsesc cu stafide, unt și smântână – vezi aici.
Vara se pun fructe proaspete în locul stafidelor (în special prune). Eu am ales să pun vișine și zmeură plus câteva afine. O combinație de vis! Am copilărit în Sibiu, orașul natal al mamei mele, iar bunica și străbunica m-au răsfățat cu aceste bunătăți locale.
Deoarece eu am copt 3 tăvi de hencleș și 3 tăvi mari de prăjitură cu vișine zmeură sau afine am decis să vă dau ingredientele pentru una singură (de 33 x 42 cm – tava mare a cuptorului).
- 350 g faina alba 000
- 150 ml lapte caldut
- 20 g drojdie proaspata sau 6 g uscata
- 50 g zahar
- 1 ou
- 80 g unt topit (cu min. 80% grasime)
- un varf de cutit de sare
- 1 lingurita extract de vanilie sau 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de la ½ de lamaie
- 500 g smantana groasa si grasa, acrisoara (cu min. 20% grasime, preferabil cu 24-25%)
- 5 oua intregi
- 250 g zahar
- un varf de cutit sare
- 2 lingurite de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat
- 1 kg fructe - visine, zmeura, cirese, afine, coacaze etc (proaspete sau congelate)
- 3-4 linguri de zahar pentru presarat deasupra
Cum se face o prăjitură cu vișine zmeură sau afine după rețeta de lichiu a bunicii?
Aluat dospit pentru prăjitura cu fructe
Am preparat aluatul exact după această rețetă – click aici. Am întins o foaie de aluat de dimensiunile tăvii (33 x 42 cm).
Apoi am mutat foaia în tava tapetată cu hârtie de copt.
Aluatul se mai lasă la dospit în tavă cca. 15 minute, până se face crema și se încinge cuptorul. Trebuie acoperit cu folie de plastic sau cu ștergare groase de pânză ca să nu se usuce.
Crema de smântână cu ouă pentru prăjitura cu vișine zmeură și afine
Am pus cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz). Într-un castron curat am amestecat smântâna (din cea acrișoară, ca pentru sarmale sau papanași) cu zahărul și vanilia. Am pus și un praf de sare care intensifică aroma de vanilie.
Apoi am adăugat și cele 5 ouă și am amestecat totul bine. Am gustat să văd dacă e destul de dulce și de vanilat. Puteți pune și mai mult zahăr sau vanilie. În bolul meu sunt mai multe porții de cremă pentru hencleș săsesc.
În final am turnat crema peste aluatul întins în tavă. Am presărat din abundență fructele: mai întâi zmeura și afinele. Eu am folosit fructe congelate pe care le-am pus ca atare, fără să le dezgheț în prealabil.
Apoi am completat cu multe vișine fără sămburi. Puteți pune și cireșe. Deasupra am mai presarat 3-4 linguri de zahăr deoarece fructele erau cam acre.
Coacere prăjitură cu vișine zmeură sau afine
Am copt prăjitura timp de 20 de minute în cuptorul preîncins la 180 C (cu ventilație). Apoi am redus temperatura la 170 C și am continuat coacerea alte 20-25 de minute (depinde de cuptor) până ce prăjitura s-a rumenit frumos la suprafață.
Cât de bine arată și cât de aromată este! Nu vă pot povesti 🙂
Prăjitura trebuie lăsată la răcorit măcar 15-20 de minute după care se poate porționa în bucăți mai mari sau mai mici. Aluat pufos, cremă vanilată și fină și fructe acrișoare și aromate. De vis!
Am avut noroc cu voluntarii care m-au ajutat la porționarea și servirea prăjiturii cu vișine dar și a hencleșului clasic cu stafide.
Iată meniul oferit de mine în cele 4 zile de Sibiu Jazz festival:
- Clatite – cu carne si ciuperci (reteta aici), cu branza de vaci si stafide (reteta aici) si Crepes Suzette (clatite cu portocale, sos caramel, unt) – reteta aici.
- Strudel cu mere (reteta aici) si placinta cu branza sarata (burek) – reteta aici
- Hencles sasesc cu smantana si unt (Hanklich) – reteta aici – și lichiu cu cremă de griș și vișine, zmeură și afine – reteta aici.
- Papanasi cu iaurt copti la tava, cu pesmet rumen si smantana (reteta aici)
Sper că veți testa această rețetă veche de prăjitură cu vișine zmeură sau afine și că veți fi încântați de ea 🙂
[…] Asa au aratat si lichiele cu visine si fructe de padure. Fructele aromate si acrisoare au balansat perfect crema dulce – vezi aici rețeta. […]
M-am intors de curand de la Sibiu, visinele sunt coapte, iar aceasta reteta pare delicioasa. Multumesc! Acum sa trecem la treaba… 🙂
Nu se încruzește blatul de aluat când împreuna cu crema de smântână, se introduc în cuptorul încins ? Mulțumesc. Este foarte apetisantă!
Se coace perfect asa cum se vede si in sectiune.
Delicioasă, dementială!
Degeaba, știu sașii ce știu…merită făcută cu toate fructele, abia aștept să se coacă prunele!
[…] Puteti aplica si reteta lichiului cu visine si zmeura li inlocuiti fructele – vezi aici. […]
[…] Sau lichiul cu visine, zmeura, afine si coacaze – aici. […]
Mama mea facea aceasta prajitura delicoasa. Multumesc pt reteta!
Urmaresc retetele publicate pe acest site de multa vrweme si o parte cinretete le-am incercat cu succes.Am facut si aceasta prajitura conform retetei pana la ultima litera.Din pacate crema de deasupra nu s-a inchegat iar coca de dedesubt s-a uscat prea tare. Ati putea sa-mi spuneti unde am gresit?
Ciudat, pare a fi vorba in primul rand de o smantana foarte apoasa dar si de un cuptor care poate nu coace bine.
Multumesc pentru raspuns. Ati avut dreptate, am refacut reteta cu alt tip de smantana si a iesit perfect. Mu;tumesc pentru indrumari.
Sînteti o comoara la casa omului! Sînteti desavîrsite in tot ce faceti! ❤️ Retetele pe care le împartasiti cu noi, ies de fiecare data! Multumim mult de tot! Dincolo de asta, va pretuiesc enorm pentru faptul ca pastrati si ne învatati si pe noi, retete de mîncaruri si prajituri din Sibiu si din zona Sibiului! Mii de multumiri!
[…] hencleș, o prăjitură cu fructe, tradițională în comunitățile săsești din Transilvania: https://savoriurbane.com/prajitura-cu-visine-zmeura-sau-afine-dupa-reteta-de-lichiu-a-bunicii/ […]
Se pot folosi visinte congelate? Sau isi lasa prea multa apa? Multumesc anticipat de raspuns
Inca o reteta fabuloasa de la Savori Urbane! Multumim ca existati!💖🤗
A ieșit mi-nu-nat! 😍🥰🍒
Mulțumim pentru modul de prezentare a rețetelor (pas cu pas + toate detaliile și micile secrete, datorită cărora un eșec în bucătărie se apropie de zero!!!)
PS: toate rețetele pe care le-am încercat de la voi au ieșit foarte bine! Așteptările nu mi-au fost înșelate niciodată. Îmi place la nebunie că totul e clar, explicit, real și „transparent”!
Mulțumesc doamnelor!🤗🙏🥰
[…] Hencles sasesc cu smantana si unt (Hanklich) – reteta aici – și lichiu cu cremă de griș și vișine, zmeură și afine – reteta aici. […]
Arata minunat. O am in plan pt mâine dar vreau sa folosesc fructe de padure congelate. Oare nu-și lasa prea mult lichid?
Si eu tot fructe congelate am folosit! Era luna mai… de unde zmeura, afine, visine proaspete? 🙂 Și nu le-am decongelat in prealabil cu le-am pus direct înghețate peste cremă.
Am făcut-o ieri… Am urmat cu exactitate rețeta… Iar fiindcă nu aveam vișine, am pus căpșuni… A ieșit super delicioasă! Vă mulțumesc pentru rețetele minunate și pentru descrierea în detaliu a tuturor operațiunilor! Am mai făcut și alte preparate după rețetele dumneavoastră și toate au ieșit foarte bune! Felicitări!!!