Prajitura Nora cu visine si crema de vanilie. Prajitura cu blat pufos din albusuri, umplut cu crema fina de vanilie, visine si acoperita cu jeleu natural de visine. O reteta simpla de prajitura cu fructe. Vara se face cu visine sau cirese proaspete iar iarna putem folosi fructe congelate sau din borcan.
Am facut aceasta prajitura Nora cu visine si crema de vanilie in primavara trecuta. Da, a trecut ceva vreme de atunci. A fost o inventie de moment si toti musafirii mei au fost in extaz cand au gustat-o! Era o singura problema: nu avea nume!
Ceva vreme m-am tot gandit la un nume potrivit… pe urma am uitat de prajitura asta. Pana azi! Stateam si imi ordonam pozele in calculator si ma uitam la junior cat de mult a crescut si ma gandeam asa, cu nostalgie, la vremea cand eram insarcinata si cand inca nu stiam daca va fi baiat sau fata. Nu conta pentru noi, ne doream deopotriva si fata si baiat. Atunci mi-am amintit ca, daca ar fi fost fata, ii puneam numele „Nora” 🙂 .
Imi spun in gand: „Prajitura Nora”. Asa sa-i ramana numele 🙂 Dupa ce botezul a fost facut, am pregatit pozele si am si trecut entuziasmata la scrisul retetei. In sfarsit o putem publica!
Am incercat atunci sa folosesc si albusurile ramase de la crema de vanilie (Mousseline) asa ca blaturile prajiturii Nora sunt facute din ele. De asemenea, zeama ramasa de la visine s-a transformat in jeleul de decor de la suprafata prajiturii.
Din aceasta reteta rezulta o prajitura Nora cu visine si crema de vanilie de 30 x 20 cm.
- 8 albusuri
- 225 g zahar
- 175 g faina 000
- un praf de sare
- vanilie
- coaja de lamaie
- 8 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 200 g zahar
- 65 g faina sau 30 g amidon
- un varf de cutit sare
- 150 g unt min.82%
- o pastaie de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat, 1 lingura buna de extract de vanilie
- 50 g zahar
- coaja de lamaie
- 1 lingura zeama de lamaie
- 200 g zahar
- 700 g visine
- 10 g gelatina (foi sau granule)
Cum se prepara Prajitura Nora cu visine si crema de vanilie?
Mai intai am separat ouale: galbenusurile merg la crema de vanilie, albusurile merg la blat.
Cum se face blatul din albusuri?
Se pune cuptorul la incins la 165 C cu ventilatie (treapta medie la cele cu gaz).
Se bat bine albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma, adaugam apoi zaharul pana ce spuma se intareste bine. Vorbim despre o spuma batuta bine de tot, ca la bezea, neteda si lucioasa.
Apoi adaugam faina cernuta si amestecam delicat cu o spatula, cu miscari largi, de jos in sus.
Intr-o tava mare (30×40 cm) tapetata cu hartie de copt turnam aluatul si il nivelam cu o spatula.
Coacem blatul 18-20 de minute la 165° C (functia sus-jos si ventilatie). Suntem cu ochii pe blat pentru ca nu trebuie sa se rumeneasca prea tare. Scoatem blatul copt si-l rasturnam pe un grilaj de bucatarie. Ii indepartam imediat hartia de copt si il lasam la racorit. Apoi il taiem in doua pe lat, obtinand doua blaturi a cate 20 x 30 cm fiecare.
Cum se face crema de vanilie pentru prajitura Nora?
Crema de vanilie este o crema mousseline. Procedeul de preparare l-am descris amanuntit aici. Observatie: in cazul prajiturii Nora am folosit 8 galbenusuri in loc de 6, cate sunt in reteta cremei mousseline.
Pe scurt: am asezat galbenusurile (8 bucati) intr-un castron curat impreuna cu sarea si zaharul si le-am frecat bine cu un tel. Am adaugat si amidonul si am mixat totul bine (ca sa nu am cocoloase).
Intr-o oala incapatoare am pus la fiert laptele impreuna cu pastaia de vanilie despicata. Cand laptele a dat in clocot l-am turnat rapid peste mixul de oua si am amestecat bine cu un tel. Apoi am turnat totul inapoi in oala si am asezat-o la foc mediu spre mic. Am amestecat constant cu o lingura de lemn pana ce crema a ajuns la punctul de fierbere. Aveti grija sa nu o afumati!
Se vede ca incepe sa se ingroase, sa se lege. Amidonul se gateste instantaneu asa ca doar cateva clocote sunt suficiente. Gustati putina crema si vedeti daca se mai simte amidonul!
Crema de vanilie este gata si poate fi lasata la racorit. Cel mai rapid se raceste daca este turnata intr-o tava tapetata cu folie de plastic. Si suprafata cremei trebuie acoperita ca sa nu faca crusta. Se lasa la racorit pana ajunge la temperatura camerei.
Untul moale (scos din frigider cu macar 5-6 ore inainte) l-am pus intr-un castron si l-am mixat cateva secunde pana ce a devenit spumos.
Important: atat crema de vanilie fiarta cat si untul trebuie sa aiba aceeasi temperatura – a camerei!!
Apoi am inceput sa adaug treptat baza de crema de vanilie (cam in 3 transe), mixand scurt dupa fiecare portie.
Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa.
Crema mousseline este gata si poate fi data 30 de minute la frigider. Nu o lasam mai mult pentru ca se intareste si se intinde greu pe blaturi.
Cum se pregatesc visinele pentru prajituri?
Eu am folosit visine congelate. Evident, puteti sa folositi si visine proaspete sau chiar cirese. Merge bine si un mix de visine cu cirese.
Intr-o cratita am pus visinele cu 200 g zahar la foc foarte mic. Nu am mai adaugat apa pentru ca visinele congelate lasa oricum zeama. Daca folositi visine proaspete puteti pune cca. 50 ml de apa.
Dupa circa 10 minute de fierbere la foc mic visinele arata asa. Sunt perfecte!
Punem visinele intr-o strecuratoare pentru a se scurge siropul de care avem nevoie la glazura. Este bine sa le lasam la scurs pentru ca altfel vor lasa zeama si in crema de vanilie.
Cum insiropam blaturile pentru prajitura Nora?
Punem pe foc 50 g zahar, 100 ml apa, coaja de lamaie si zeama de lamaie si lasam sa scada un pic. Strecuram apoi siropul si-l lasam la racorit.
Cum se monteaza prajitura Nora?
Se alege o tava potrivita (de min. 30 x 20 cm) si se pune pe ea prima jumatate de blat. Daca aveti cadru metalic e si mai bine.
Insiropam blatul de jos cu jumatate din sirop.
Cu o spatula asezam crema de vanilie peste blat si o nivelam cu grija.
Peste crema asezam visinele scurse.
Asezam si al doilea blat si il insiropam cu restul de sirop. Il apasam usor cu palma ca sa fie cat mai drept (orizontal)
Dam tava la frigider 30 de minute ca sa se aseze un pic prajitura.
Cum se face glazura din jeleu de visine pentru prajitura Nora?
Eu am obtinut circa 300 ml sirop de visine, scurs de pe fructe. Daca ati obtinut mai putin de atat mai adaugati putina apa si dati un clocot bun. Avem nevoie de cel putin 300 ml pentru ca la suprafata de 20×30 cm sa obtinem un jeleu de o groxime de 0,5 cm.
Intr-un bol cu apa rece se inmoaie gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj. Pot fi foi sau granule. Ambele se inmoaie in apa foarte rece, timp de cca. 10 minute. Daca folositi gelatina granule veti avea nevoie de 100 ml de apa rece. La foi nu conteaza, important sa fie cat mai multa apa.
Dupa hidratare foile de gelatina se storc bine si se pun in siropul cald (sa aiba cca. 60 C). Granulele de gelatina se pun pur si simplu in siropul cald, ele absorbind apa in care au stat la inmuiat. Se amesteca bine si se asteapta pana ce jeleul se racoreste.
Se toarna cu grija jeleul de visine peste blat, in doua etape. Punem un strat subtire si introducem prajitura imediat la rece. Astfel jeleul nu va fi absorbit prea tare de blat, se va intari repede.
Dupa cateva minute turnam si restul jeleului (daca s-a intarit se poate incalzi usor, fara insa a il pune pe foc sa fiarba).
Prajitura Nora cu visine si crema de vanilie poate merge acum la rece pentru 3-4 ore.
Servire prajitura Nora cu visine si crema de vanilie
Dupa ce-a stat la rece cateva ore bune, prajitura se taie foarte usor cu un cutit inmuiat in apa calda si sters dupa fiecare taietura (ca sa nu patam crema si blaturile).
Este ceva de vis!! Blaturile de albus sunt pufoase si insiropate, crema aromata si dulce de vanilie, fructele acrisoare si jeleul fain de deasupra 🙂 Arata si foarte bine, nu-i asa?
Prajitura Nora se pastreaza la frigider 3-4 zile, fara probleme. Este pur si simplu delicioasa!
Daca sunteti amatori de prajituri cu crema de vanilie mousseline si fructe atunci va recomand si reteta Tortului Fraisier cu capsuni – o gasiti aici.
Cred ca v-am facut pofta cu Prajitura Nora cu visine si crema de vanilie 🙂 Sa o incercati!
Aici gasiti mai multe retete cu visine: chec, prajituri, torturi, dulceata, inghetata etc.
Este foarte buna, mi-a iesit intocmai
Bună ziua. Vreau sa renunț la untul din crema. Cu ce pot înlocui cantitatea de unt? Mulțumesc.
Incearca cu mascarpone insa crema va fi mai moale
[…] Tot cu aceasta crema puteti face si o prajitura Nora cu visine si crema de vanilie (reteta aici). […]
Foarte bune sunt toate retetele, mulțumesc! Aveți cumva o carte pe care sa o pot cumpara?