Ștrudel cu vișine și nucă cu foi subțiri de plăcintă

5

Ștrudel cu vișine și nucă cu foi subțiri de plăcintă. Rețeta de ștrudel vienez cu vișine sau cireșe servit cu sos de vanilie și frișcă. Cum se face plăcinta cu vișine și nucă? Rețete de prăjituri cu vișine. Rețete de plăcinte cu fructe. Rețete cu foi subțiri de plăcintă din comerț. Rețete de prăjituri de post.

Ștrudel cu vișine și nucă cu foi subțiri de plăcintă reteta savori urbane

Nu exista vară în care să nu facem măcar de 3-4 ori ștrudel cu vișine și nucă! Încă de la străbunica Buia citire 🙂 Cel mai adesea facem ștrudel cu mix de vișine cu cireșe deoarece primele sunt cam acre. Nu-i bai, se pot folosi și exclusiv vișine dacă mărim un pic cantitatea de zahăr.

Acest ștrudel cu vișine se prepară foarte ușor cu foi din comerț (foi subțiri de plăcintă) și este un desert ieftin și foarte gustos. Bineînțeles că pe vremuri se făceau foile în casă, din aluat întins subțire până ce puteai citi ziarul prin el. O și vad pe străbunica mea Buia din Sibiu cum își băga mâinile pe sub foaia de aluat și cum știa să tragă și să o întindă ca să se subțieze și să acopere masa de bucatarie cu foaia subțire.

sectiune strudel sau placinta cu visine cirese si foi subtiri

Dacă aveți timp, spațiul necesar și nervi vă las rețeta foii subțiri de placintă facută în casîO găsiți aici. Foaia poate fi umplută atât cu mere cât și cu brânză sărată sau dulce, nucă etc.

cum se ruleaza suceste placita invartita din foaie intinsa subtire

Despre ștrudelul vienez cu fructe sau brânză

Ștrudelul este un desert austriac clasic, servit în toate cafenelele și cofetăriile tradiționale. L-am mâncat de multe ori la Viena, Linz sau Salzburg dar și acasă, preparat de străbunica, bunica sau mama mea. Orice ardelean sau bănățean știe ce este ștrudelul pentru că a crescut cu acest desert fin și versatil. Spun aceasta deoarece umplutura ștrudelului poate fi compusă din mere (Apfelstrudel), caise (Marillenstrudel), cireșe sau vișine (Kirschstrudel), prune (Pflaumenstrudel) dar și din brânză de vaci (Topfenstrudel) sau caimac (Milchrahmstrudel).

La Viena un ștrudel se servește împreună cu un sos de vanilie, un moț de frișcă naturală și fructe proaspete. Totul este pudrat cu zahăr pudră vanilat.

strudel vienez cu visine sau cirese si nuca cu sos de vanilie si frisca

Originile ștrudelului sunt arabe (ca și ale baclavelei, sarailiei, burek-ului etc). Ele au fost preluate mai întâi de turci după căderea Constantinopolului (1453) și au ajuns în Austria in secolele 16-17, cu ocazia asediilor repetate ale Vienei. Tot atunci a fost creat și croissantul de către brutarii vienezi. Și grecii au adoptat aceste foi, făcându-le celebre sub numele de „foi grecești” sau filo, philo sau phyllo.

Grăsimea folosită la ungerea straturilor de foi este UNTUL topit (nu uleiul). Dacă țineți post ortodox sau sunteți vegani puteți folosi ulei în loc de unt însă gustul ștrudelului și textura foilor nu sunt aceleași. Foile se ung INDIVIDUAL cu unt topit, nu se pun claie grămadă neunse! Untul este cel care le ajută să se coacă fără a se lipi între ele! Dacă țineți cont de aceste aspecte veți mânca cel mai bun ștrudel din viața voastră!

Numele „strudel” vine de la forma răsucită de vârtej. Austriecii fac diferența între „ștrudelul tras” (gezogener Strudelteig – adică din aluat fin tras și întins în foi subțiri) și cel foietat (folosit mai rar), existând și versiuni de strudel cu aluat fraged de tartă sau chiar și dospit.

Aici găsiți o variantă de ștrudel cu vișine, cireșe și nucă preparat cu aluat fraged cu untură sau unt – vezi aici.

Ștrudel cu vișine sau cireșe și nucă rețeta de învârtită cu vișine savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă mare cu 4 ștrudele cu vișine.

5.0 from 2 reviews
Ștrudel cu vișine și nucă cu foi subțiri de plăcintă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tavă de ștrudel cu vișine și nucă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 pachet de 400 g foi subțiri de plăcintă (NU foietaj!) - 12 foi
  • 125 g unt topit
Umplutura:
  • 1,2 kg vișine curățate sau mix cu cireșe
  • 120 g pesmet fin alb sau din biscuiți măcinați
  • 240 g zahăr
  • 200 g nucă tocată mare
În plus:
  • zahăr pudră vanilat
  • sos de vanilie
  • frișcă naturală bătută
  • fructe proaspete pentru decor

 

Cum se face rețeta de ștrudel cu vișine și nucă cu foi subțiri de plăcintă?

Ingrediente pentru ștrudel cu vișine și nucă

Am spălat și curățat de sâmburi vișinele. Le-am pus la scurs 20-30 de minute într-o strecurătoare ca să scap de zeama în exces. Dacă nu le scurgem bine atunci foile se vor îmbiba cu sucul fructelor și vor deveni fierte-moi în loc de coapte-crocante.

Am cântărit zahărul șu miezul de nucă. Am măcinat jumătate din nucă iar pe restul am tocat-o din cuțit ca să rămână și bucățele mai mari. Miezul măcinat are rol, împreună cu pesmetul, de a absorbi din sucul fructelor.

Am topit untul într-o crăticioară și l-am lăsat la răcorit. Puteți folosi ulei dacă faceți acest ștrudel cu vișine de post (vegan) însă rețeta originală este cu unt. Aroma untului este grozavă!

Cum se umple un ștrudel sau o plăcintă învârtită cu vișine, cireșe?

Am pus cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Am desfăcut pachetul cu foi subțiri și le-am numărat: 12 bucăți. Voi face 4 rulade din câte 3 foi fiecare.

Am așternut prima foaie de aluat pe masa de lucru și am uns-o bine cu unt topit folosind o pensulă. Peste ea am pus a doua foaie și am uns-o și pe ea.

Am așezat și foaia cu numărul 3 pe care NU am mai uns-o deoarece urmează umplutura. Logic. În fiecare ruladă am pus: 30 g pesmet, 300 g vișine, 60 g zahăr și 50 g nucă. Primul este pesmetul pe care l-am pus sub forma unei dungi aproape de marginea dinspre mine. E un fel de postament pentru vișinele ce stau deasupra lui.

Peste vișine am presărat zahărul și nuca. Apoi am pliat 2 cm din marginile laterale ale foii și am început să o rulez. Eu nu pun arome la ștrudelul cu vișine deoarece îmi place să simt savoarea naturală a acestora. Puteți pune vanilie sau scorțișoară (ca la ștrudelul cu mere).

Am obținut primul ștrudel cu vișine și nucă!

Am procedat similar și cu celelalte 3 rulade. Am așezat cele 4 ștrudele în tava unsă și ea cu unt topit și le-am pensulat cu untul rămas. Ștrudelele trebuie unse bine cu unt topit ca să nu se lipească între ele la copt și să devină crocante și faine! Le-am înțepat cu o scobitoare din loc în loc ca să creez mici „hornuri” prin care să se evapore aburii degajați de fructe.

preparare strudele cu visine unse cu unt topit inainte de coacere

Coacere ștrudele cu vișine, cireșe și nucă

Am dat tava cu ștrudel cu vișine la cuptorul preîncins la 180 C și am copt totul 45 de minute. După primele 30 de minute se poate întoarce tava pentru a obține o rumenire uniformă.

Imediat ce am scos tava din cuptor am pudrat din abundență ștrudelele cu zahăr pudră vanilat. De la străbunica Buia am învățat că zaharul pudră aderă mai bine la suprafețele fierbinți – la fel fac și cu cornulețele fragede sau cu gogoșile.

Nu vă pot descrie aromele de vanilie și unt care mi-au invadat bucătăria 🙂 Yummy! Trebuie însă să așteptăm aproape 1 oră înainte de a ne putea atinge de acest minunat ștrudel cu vișine și nucă deoarece umplutura este îngrozitor de fierbinte.

Servire ștrudel cu vișine și nucă cu foi subțiri de plăcintă

Un ștrudel reușit este crocant, nu băltește, nu are foi moi (cauciucate) și se desprinde ușor de cel alăturat, în formă de rulade individuale. El se porționează cu un cuțit cu lama zimțată (ca cel pentru pâine) în bucăți cilindrice de 5-7 cm. La noi în familie ele se taie în diagonală 🙂 Apoi se aranjează frumos pe un platou.

platou cu bucati de strudel cu visine cirese facut in casa

În secțiune se văd bine definite straturile de aluat (unse cu unt între ele) și umplutura generoasă de fructe și nucă. Când muști din el trebuie să-ți zboare foile și să te pudrezi cu zahăr pe nas 🙂

sectiune strudel cu cirese visine nuca sau placinta cu foi subtiri

În mod tradițional ștrudelul se servește cu sos sau șodou de vanilie sau creme anglaise (rețeta aici).

Pe fiecare farfurie am pus câte un polonic generos de șodou de vanilie, câte un moț de frișcă naturală vanilată și puțin îndulcită (vezi aici cum se bate corect frișca din smântână) și am decorat totul cu vișine și coacăze roșii din grădină (ribisle, ribizli sau rozinchine).

kirschenstrudel mit vanillesosse und sahne

Acum arată ca la Viena! Nu vă pot descrie frăgezimea și savoarea acestui ștrudel! Vișinele acrișoare sunt bine echilibrate de zahăr, nucă și de sosul de vanilie. Totul se topește în gură!

prezentare felie de strudel cu visine cu sos de vanilie si fructe proaspete

Această rețetă face parte dintr-o serie de „7 rețete imperiale austro-ungare” care vor fi publicate și pe platforma „Selgros caută pasiunea”. Rămâneți pe aproape pentru a descoperi în lunile următoare alte delicatese care ne-au încântat copilăria, fiind gătite de străbunicii, bunicii sau mamele noastre după rețete vechi din fostul imperiu 🙂

Până atunci vă invit la plimbare prin centrul Vienei – vezi aici.

Bineînțeles că avem și alte rețete de ștrudel:

Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă veche de ștrudel cu vișine și nucă și că o veți testa în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de plăcinte dulci sau sărate cu foi subțiri din comerț.

cum se taie burek placinta doborgeana

5 COMENTARII

  1. […] Găluștele cu prune au ajuns în Ardeal și Banat pe filiera austro-ungară și au o tradiție de peste 200 de ani. Zwetschgenknödel se numesc în germană respectiv szilvás gombóc în maghiară. În Banat s-a preluat numele „knedle” datorită șvabilor iar în Ardeal „gomboți” datorită maghiarilor. În multe restaurante din Budapesta, Praga, Bratislava sau Viena se servesc cu mândrie aceste găluște cu prune. Fac parte din zestrea gastronomică a acestor popoare și nu este o rușine să comanzi așa ceva chiar și la un restaurant de lux. Bineînțeles că platingul este mai elevat în acest caz. Adesea gomboții se servesc împreună cu un sos de vanilie (șodou), felii de fructe proaspete, frișcă naturală etc. Cam ca și ștrudelul cu mere sau vișine – vezi aici. […]

  2. Buna ziua! Va rog sa mi spuneti, la servire, sosul de vanilie tb sa fie cald sau rece. Fac strudele dupa masa, dar sosul l am facut aseara si nu stiu cum e mai bine sa fie pt a fi totul perfect. Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.