Placinta cu visine cu aluat fraged cu untura si drojdie. Un fel de cozonac beigli cu visine. Placinta asta este ca o prajitura cu visine cu aluat fraged/dospit, crocant la exterior si cu o umplutura bogata de visine, acrisoara si aromata. Aluatul este o combinatie dintre un aluat fraged si un aluat dospit, care merita sa o incercati.
Trebuie sa va imaginati aluatul ca fiind un cozonac foarte fraged. Umplutura de visine este una generoasa, cu bucatele de migdale si aroma de scortisoara.
Am mai facut o placinta faina (cu acelasi aluat) dar cu umplutura de branza de vaci cu stafide – reteta aici.
Din cantitatile de mai jos rezulta 2 placinte (rulade).
- 600 g faina
- 200 g untura sau 285 g unt gras cu min 80% grasime
- 60 g zahar
- 3 oua
- un praf de sare
- 150 ml lapte
- 40 g drojdie proaspata sau 12 g uscata
- 50 g biscuiti/amaretti/piscoturi
- 1 kg visine
- 200 g zahar
- 100 g migdale tocate
- un praf de scortisoara
- 1 ou
- faina pentru blatul de lucru
Mod de preparare placinta cu visine
Cel mai bine e sa incepem cu visinele. Se spala, se curata si li se scot samburii. Se pun intr-o oala si se adauga zaharul si pe foc mic se amesteca pana lasa un pic de zeama. Amestecul se fierbe pana scade. Se adauga un praf de scortisoara (sau chiar o lingurita). Eu am pus mai mult pentru ca ne place foarte mult. Procedura de preparare este aceeasi cu cea de la cosuletele cu visine si nuca. Dupa ce compozitia a scazut suficient, se lasa la racit. Trebuie sa fie ca o dulceata mai subtire.
Aluat pentru placinta cu visine
Pentru aluat se amesteca drojdia cu zaharul, se dilueaza cu laptele. Se adauga apoi restul ingredientelor, in final, treptat faina. Aluatul va fi moale, se va dezlipi de peretii vasului. Nu se lasa la dospit, doar un pic, pana pregatim umplutura si blatul de lucru.
Aluatul pentru placinta cu visine se intinde pe blatul de lucru bine infainat in grosime de 3-4 mm si se infaineaza. Apoi se impatura in 9. Procedura de impaturire in 9 o gasiti aici.
Se intinde aluatul din nou si se cresteaza pe cele doua laturi ca in poza, lasand intacta partea din mijloc. Pentru umplutura puteti folosi sau nu migdale sau nuci. Biscuitii/piscoturile/amaretti se piseaza si se toaca marunt.
La mijlocul aluatului se aseaza mai intai biscuitii, apoi se pun visinele si desupra migdalele.
Coacere placinta cu visine
Se acopera apoi umplutura cu fasiutele: o fasiuta din stanga, una din dreapta si apoi tot asa pana se acopera toata placinta. Se procedeaza la fel ca si la placinta finlandeza cu carne tocata.
Se unge cu oul batut bine de tot, foarte atent si intre fasiute pentru ca stratul de oua sa nu permita umpluturii sa iasa pe la imbinari. Deasupra se poate presara zahar cubic zdrobit sau zahar granulat special pentru patiserie.
Placinta cu visine se coace in cuptorul preincins la 180° C timp de10 minute si apoi inca 12-15 minute (in functie de cuptor) la 170°. Daca se rumeneste prea tare deasupra, in ultimele 10 minute puteti acoperi placinta cu visine cu hartie de copt. Asa arata placinta cu visine cand iese din cuptor: este rumena!
Ce miros, ce aspect frumos! Lasam placinta cu visine la racit fara sa o acoperim cu nimic, fie in tava fie pe un grilaj special.
Priviti umplutura bogata si zemoasa! Si aluatul este minunat: crescut si fraged. Fiecare felie este plina de visine acrisoare si aromate. Sa o incercati neaparat!
Va recomand si o prajitura taraneasca ardeleneasca – lichiu cu fructe (hencles)
[…] Placinta cu branza dulce de vaci – un fel de cozonac cu branza – la cuptor. Umplutura generoasa, cu multa branza de vaci si stafide, cu vanilie si coaja de lamaie. Aluat fraged cu putina drojdie care seamana cu aluatul de beigli (reteta aici), exact ca si la placinta cu visine. […]
Buna ziua! 🙂 Se pot folosi si visine congelate?! Ma gandesc ca,fiind fara samburi, ar trebui scazuta cantitatea, nu? Msy!
sigur ca se pot folosi si visine congelate, bine scurse. pui cam 800 g
la aluat,, untul se foloseste la impaturit? sau se pune direct in aluat, la inceput?
Nu, untura se amesteca cu ingredientele aluatului. Nu apare unt in reteta iar aluatul nu se unge cu nimic in timpul impaturirilor.
Ce buna e plăcintă cu vișine. Am făcut multe rețete de la voi și toate sunt de top
[…] foietat (folosit mai rar), existand si versiuni de strudel cu aluat fraged de tarta sau chiar si dospit. Cel mai celebru strudel cu mere este cel cu stafide, scortisoara si pesmet. L-am mancat chiar la […]
Buna,pot folosi visine din compot?Sunt in Spania si aici.kutal gasesti visine decat la mag romanesti si in.compot.
Da, sigur!
[…] foietat (folosit mai rar), existand si versiuni de strudel cu aluat fraged de tarta sau chiar si dospit. Cel mai celebru strudel cu mere este cel cu stafide, scortisoara si pesmet. Rețeta lui o găsiți […]
[…] Numele „strudel” vine de la forma răsucită de vârtej. Austriecii fac diferența între „ștrudelul tras” (gezogener Strudelteig – adică din aluat fin tras și întins în foi subțiri) și cel foietat (folosit mai rar), existând și versiuni de strudel cu aluat fraged de tartă sau chiar și dospit. […]