Tartă cu cireșe sau vișine rețeta de cherry pie în stil american

10

cea mai buna cherry pie cu short crust

Tartă cu cireșe sau vișine rețeta de cherry pie în stil american. Plăcintă cu cireșe sau vișine și aluat fraged cu unt. Cum se face umplutura de cireșe sau vișine pentru tartă sau plăcintă? Rețete de tarte. Rețete cu aluat fraged. Rețete cu cireșe sau vișine.

Când spun tartă cu cireșe mă gândesc imediat la desenele animate din copilărie și la tartele care erau puse la răcorit pe pervazul geamului 🙂 Bineînțeles că erau furate fie de Tom, Spike, Woody, Bugs Bunny sau Daffy Duck. Și le mai și trânteau peste față 🙂 Ca să nu mai povestesc de tartele din coșurile de picnic ale turiștilor care vizitau pădurea „păzită” de Yogi Bear și Boo Boo.

Tartă cu cireșe sau vișine rețeta de cherry pie în stil american savori urbane

Cherry pie este un desert foarte popular în America, la fel ca tarta cu mere (Apple Pie). Ambele se prepară cu aluat fraged cu unt și cu o umplutură generoasă de fructe. Se folsoesc cireșe cărnoase (tip Morello) sau chiar cireșe negre, extra aromate. Feliile de tartă se servesc adeseori cu un topping de frișcă naturală sau de înghețată. Mai multe puteți citi aici. În Italia acest gen de tartă se numește crostata și se poate umple cu creme de vanilie, ciocolată, gem, dulceață sau fructe proaspete.

felie de tarta cu cirese visine si frisca sau inghetata

Marea provocare este crusta acestei tarte, în special cea inferioară. Sunt zeci de articole pe marginea acestui aspect deoarece, adesea, baza tartei iese umedă (soggy), necoaptă cum trebuie. Acest lucru poate apărea fie datorită umpluturii prea zemoase, fie datorită coacerii incorecte (timp, temperatură). Mie îmi iese perfect crusta, este rumenă și la bază și este crocantă-fragedă.

reteta tarta americana cu cirese sau visine cherry pie

Această plăcintă sau tartă se poate face doar cu cireșe, doar cu vișine sau cu un mix din cele două. Eu am folosit acum exclusiv cireșe. Cel mai bine este ca fructele să fie proaspete, de sezon. Următoarea opțiune ar fi fructele congelate, alta ar fi cireșele și vișinele puse la borcan (special pentru plăcintă) și ultima ar fi cele din compot – sunt cele mai fade și apoase.

Aici vă las rețeta cireșelor și vișinelor pentru plăcintă (la borcan). Nu se fierb ci se conservă crude și își păstrează gustul și aroma fructelor proaspete.

Vișine la borcan pentru plăcintă (crude) rețeta pentru iarnă savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă o tartă cu cireșe sau cherry pie de cca. 28 cm diametru. Forma mea are 26 cm diametru la bază și 28 cm la buza de sus. Ar fi indicat să folosiți forme de tartă sau de tort cu fund detașabil pentru a scoate cu ușurință tarta din ele.

5.0 from 4 reviews
Tartă cu cireșe sau vișine rețeta de cherry pie în stil american
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tartă cu cireșe sau vișine
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat fraged cu unt - crusta tartei
 • 400 g făină albă 000
 • 200 g de unt rece (cu min. 80% grăsime)
 • 4 g sare
 • 100 g zahăr pudră
 • 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
 • coaja rasă de la ½ de lămâie
 • 100-130 ml apă rece (în funcție de făină)
Umplutura de cireșe sau vișine
 • 1 kg de cireșe sau vișine (cântărite întregi, cu tot cu sâmburi)
 • 100 g zahăr (pentru cireșe) respectiv 150 g pentru vișine
 • 35 g amidon alimentar
 • 1 lingură zeamă de lămâie (doar pentru cireșe)
 • ½ fiolă esență de migdale
 • opțional: 50 g migdale tocate
În plus
 • 1 ou bătut pentru uns crusta

 

Cum se face o tartă cu cireșe sau vișine rețeta de cherry pie în stil american?

Aluat fraged pentru tartă – shortcrust pastry

Deși folosesc de ani de zile un aluat clasic de tartă (vezi aici) de data aceasta am decis să testez și altă variantă. Este vorba despre un aluat fraged simplu, fără ou (gălbenuș). Proporția făină:unt este 2:1. Este foarte important ca untul să fie unul gras și bine răcit, scos direct din frigider. Mai întâi am tăiat untul rece în cubulețe.

În bolul robotului de bucătărie am pus făina, sarea, vanilia, zahărul pudră și coaja rasă de lămâie și le-am amestecat un pic cu mâna. Sarea este foarte importantă deoarece fără ea aluatul este fad, fără gust și savoare. Apoi am adăugat untul rece și am echipat robotul cu paleta specială pentru aluaturi ușoare sau creme (cea plată, în formă de romb). Am procesat totul timp de 2-3 minute până ce am obținut o masă nisipoasă – adică niște firimituri. Am schimbat atașamentul robotului cu cel tip cârlig pentru frământare și am adăugat apa foarte rece. Începeți cu 90-100 ml și vedeți dacă e cazul să adăugați și restul de apă. Eu am o făină bună, uscată, care absoarbe mai mult lichid. Am mixat aluatul maximum 1 minut!

cum se face aluat simplu fraged pentru tarte cu fructe fara ou

Ideea este să nu frământăm aluatul de tarte deoarece NU dorim să dezvoltăm rețeaua elastică de gluten! Aceasta este dezirabilă la dospituri (pâine, cozonaci) dar nu și în cazul aluatului fraged! În momentul în care s-a legat aluatul ne oprim din procesat! Este un aluat moale, neted, care se desprinde singur de pe pereții bolului.

Am învelit aluatul în folie alimentară de plastic, l-am aplatizat un pic și l-am dat la frigider pentru măcar 60 de minute. Nu este greșit dacă-l lăsați 2-3 ore sau chiar peste noapte. Aluatul fraged pentru tarte are nevoie de relaxare și de răcire (untul trebuie să se întărească).

Cum se face umplutura de cireșe sau vișine pentru tartă sau plăcintă cu aluat fraged?

Am cântărit cireșele și le-am spălat. Le-am pus la scurs.

Le-am îndepărtat codițele, le-am scos sâmburii și le-am pus la scurs ca să scap de zeama în exces. Au nevoie de măcar 30 de minute de stat în strecurătoare.

Apoi le-am mutat într-un castron și le-am amestecat cu zahăr cristal, amidon, zeamă de lămâie (dacă folosiți vișine nu o mai puneți) și musai câteva picături de esență de migdale. Chiar dacă momentan ea pare foarte puternică veți vedea că după coacere aroma ei se va estompa. Fără ea umplutura va fi fadă.

Am amestecat totul cu grijă ca să nu zdrobesc fructele. Amidonul este esențial deoarece prin gătire (coacere) el va „lega” sucul fructelor și îl va transforma în ceva cremos. Am amestecat totul și am dat vasul la frigider (acoperit).

cum se face umplutura de cirese sau visine pentru tarta

Cum se tapetează forma de tartă cu aluat fraged?

Am scos pachetul de aluat fraged de la frigider și l-am cântărit: cca. 850 g. L-am împărțit în 2 însă nu în părți egale ci cam 60% pentru bază și 40% pentru capac. Adică 500 g pentru fundul tartei și 350 g pentru grilaj. Am lucrat cu cântarul.

Prima dată m-am ocupat de baza tartei așa că bucata mai mică de aluat a fost învelită din nou în plastic și dată iar la frigider. Nu lăsăm aluatul fraged vraiște pe masa de lucru deoarece face crustă și se și încălzește!

Am înfăinat lejer masa de lucru și am așezat aluatul rece pe ea. Am înfăinat lejer și suprafața aluatului și l-am întins cu sucitorul până la dimensiune dorită: de cca. 30 cm diametru. Foaia trebuie să fie mai mare decât forma deoarece va trebui să îmbrace și pereții ei (înălțime de cca. 4 cm).

Am croit un disc (de 34 cm diametru) din hârtie de copt pe care am mototolit-o ca să se așeze mai bine. Am transferat foaia de aluat pe această hârtie.

Apoi am așezat hârtia cu foaia de aluat în forma de tartă – este cea mai simplă metodă și nu avem emoții că ni se rupe aluatul. Am rupt o bucățică de aluat de la margine și cu ajutorul ei am presat delicat marginile tartei. Se lucrează mai bine cu bucățica de aluat decât cu degetele.

Apoi am tăiat excesul de aluat de pe margini. Nu trebuie să rămână multe căzături dacă întindem foaia la dimensiunile formei. Nu aruncăm bucățile ci le folosim la grilajul de decor!

Am dat forma la frigider pentru 30 de minute. Aluatul trebuie să se relaxeze și să se răcească bine. Dacă puteți dați-o la congelator pentru 10-12 minute.

Cum se face grilajul de decor pentru tarta cu vișine sau cireșe?

Este greu să împletești un grilaj din aluat fraged direct peste o tartă umplută deoarece riști să pătezi benzile de aluat. Cel mai bine este să-l facem separat. Am scos de la rece bucata mică de aluat și am întins-o pe masa de lucru înfăinată lejer (formă rectangulară de cca. 30×30 cm. Am croit 7 fâșii late de cca. 4 cm și lungi de cca. 30 cm. În fundal stânga se văd marginile rămase de la baza tartei: din ele am mai întins o fâșie similară (a 8-a). Nu e musia să fie egale, chiar mai bine dacă au lățimi diferite – contribuie la aspectul rustic, „home made”.

Pe o coală curată de hârtie de copt am realizat împletitura: 4 fâșii orizontale întrețesute cu alte 4 fâșii verticale. Ca la setul din copilărie „Să țesem frumos” 🙂

cum se impleteste grilajul din aluat fraged pentru tarte (2)

Am tras hârtia cu grilajul pe o tavă și am dat totul la congelator pentru 15 minute. Grilajul trebuie să fie foarte tare înainte de a-l pune peste tartă.

Cum se umple și decorează o tartă cu cireșe și migdale?

Am pus cuptorul la încins la 200 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz. Am scos vasul cu umplutura de cireșe de la frigider. Am decis să pun și ceva pentru o textură crunchy: migdale tocate. Le-am amestecat bine. Le-am adăugat în ultimul moment deoarece altfel s-ar fi înmuiat de la sucul lăsat de cireșe.

cum se face umplutura de cirese sau visine pentru tarta sau placinta (6)

Am scos forma de tartă de la frigider sau congelator și am umplut-o cu cireșele de mai sus. Am nivelat totul cu o spatulă.

Am scos grilajul de la congelator și l-am răsturnat peste această tartă cu cireșe (cu hârtia în sus). Am îndepărtat hârtia de copt.

Am ajustat cu cuțitul marginile grilajului, din aproape în aproape. Este perfect!

cum se umple si decoreaza o tarta cu cirese (3)

Am uns cu grijă barele de aluat cu ou bătut cu puțină sare. Lucrăm cu o pensulă nu foarte lată și avem grijă să ungem uniform toate porțiunile de aluat expuse. Nu lăsăm să curgă ou peste umplutura de cireșe!

Gata! Această minunată tartă cu cireșe sau cherry pie poate merge la copt.

Coacere tartă sau plăcintă cu cireșe, vișine și aluat fraged

Am introdus tava cu tarta la cuptorul preîncins (pe șina de jos) și am copt-o 15 minute la 200 C și alte 35 de minute la 180 C. Aluatul trebuie să fie rumen, bine copt dar nu ars. Nu vă pot descrie aromele din bucătărie! Unt, migdale și vanilie 🙂 Yumm!

Am scos tarta din cuptor: rumenă, faină, bubbly. Fructele clocotesc sub grilajul auriu.

Din păcate trebuie răbdare…. durează peste 2 ore răcorirea tartei deoarece umplutura este ultra fierbinte și are nevoie de timp pentru răcire. Nu zic, se poate tăia și așa, fierbinte, dar feliile nu for fi estetice.

Servire tartă de cireșe sau american cherry pie cu frișcă, înghețată sau brânză albastră

În sfârșit putem gusta din această tartă cu cireșe!

cherry pie reteta

Tarta răcorită (dar cu umplutura călduță) se feliază ușor cu un cuțit bine ascuțit.

servire tarta de cirese sau visine

Ies felii frumoase, blatul nu se sfărâmă necontrolat. Feliile sunt estetice, au un strat generos de umplutură. Amidonul a creat o compoziție cremoasă, bine legată. De gust și arome nici nu vă mai povestesc… aluatul fraged se topește în gură, are arome de unt. Cel mai adesea peste o felie de tartă cu cireșe se pune frișcă naturală bătută (vezi aici cum se face) sau un glob de înghețată de vanilie (vezi aici rețeta).

servire tarta de cirese cu inghetata sau frisca

Iată și fundul tartei: bine copt, crocant. Dacă îl bați cu furculița face tac-tac. Nu e soggy, nu e crud.

Să vă spun cu ce am mâncat eu tarta: cu bânză cu mucegai albastru 🙂 Iese o combinație trăznet! Eu zic să încercați un pic de Roquefort, Bleu d’Auvergne, Stilton, Danish Blue sau chiar Gogonzola picante cu o felie de tartă cu cireșe! Durere!

cea mai buna placinta cu cirese aluat de tarta

Această tartă cu cireșe sau vișine se păstrează bine 3-4 zile la cămară (nu necesită refrigerare), acoperită cu un ștergar curat. Este foarte practică, poate fi dusă la iarbă verde, picnic, la garden parties etc.

Ca model ea seamănă cu Linzertorte însă acela se prepară cu un alt aluat (cu migdale sau alune de pădure) și cu o umplutură de gem sau dulceață de coacăze roșii sau zmeură – vezi aici rețeta.

Linzer Torte rețeta de prăjitură cu gem și grătar din aluat fraged savori urbane

Pe blog mai avem o plăcintă faină cu cireșe sau vișine și nucă cu aluat fraged cu unt sau untură și smântână (rețeta de la străbunica mea Buia din Sibiu) – rulade tip ștrudel – vezi aici.

platou cu bucati de strudel cu visine si cirese savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu această tartă cu cireșe sau vișine și că veți prepara în curând o cherry pie cu aluat fraged 🙂

Aici găsiți mai multe rețete cu cireșe

Tort Padurea Neagra reteta originala de tort cu cirese si frisca savori urbane

10 COMENTARII

 1. Excelenta reteta. As vrea sa folosesc extract de migdale in loc de esenta de migdale. Cu ce cantitate de extract de migdale pot inlocui 1/2 de fiola de esenta de migdale?

 2. Acum am inteles de ce este celebra aceasta reteta, pentru ca e foarte buna! Ador retetele deja consacrate, cele originale. Nu degeaba unii le breveteaza. Initial, am crezut ca e o banala tarta cu gem, dar nu… Geniala ideea cu congelarea grilajului. Atat doar, ciresele reci se combina cu zaharul exact inainte de a le pune peste aluat, pentru ca altfel lasa zeama.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.