Plăcintă cu brânză de vaci și stafide – plăcintă întinsă țărănească

28

Plăcintă cu brânză de vaci și stafide - plăcintă întinsă țărănească de turnu arad

Plăcintă cu brânză de vaci și stafide – plăcintă întinsă țărănească. Cum se face placinta tradițională cu branza de vacă și stafide. La Arad se numește plăcintă întinsă cu foaie subțire. Se poate umple si cu mac, dovleac, mere sau brânză sărată.

Genul acesta de plăcintă cu brânză de vaci și stafide este inspirat, evident, de ștrudelul vienez. La rândul lui acesta își are originea în preparatele turcești cu foi subțiri (baclava, sarailie, burek etc).

Plăcintă cu brânză de vaci și stafide - plăcintă întinsă țărănească

Cea mai celebră este Plăcinta Întinsă de Turnu. Aici vedeți imagini de la un târg local din Arad iar la finalul rețetei găsiți un video.

În toată zona Aradului se face această plăcintă cu foaie subțire iar umpluturile sunt variate. Aici găsiți umplutura de dovleac cu nucă, aici pe cea de mere și aici pe cea cu brânză sărată. Forma specifică este cea din imagine: șerpuitoare (cu meandre).

placinta intinsa de turnu (1)

Aici vedeți cum am făcut-o cu telemea și mărar. În acest caz am răsucit plăcinta în forma de melc sau spirală.

reteta placinta taraneasca cu branza si marar si aluat subtire de casa

Nu vă fie frică de aluatul de plăcintă pentru că acesta se prepară și întinde foarte ușor! In extremis puteți apela la foile subțiri de plăcintă din comerț (nu foietaj!).

Puteti face brânză de vaci în casă daca urmați această rețetă.

Din ingredientele de mai jos rezultă 2 tăvi de plăcintă cu brânză de vaci și stafide.

5.0 from 14 reviews
Plăcintă cu brânză de vaci și stafide - plăcintă întinsă țărănească
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 tavi de placinta
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 600 g faina 000
  • 400 g apa
  • 75 g ulei
  • 12 g sare
Pentru umplutura:
  • 500 g branza de vaci
  • 100 g stafide
  • 100 g merisoare uscate sau alte 100 g stafide
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 160 g zahar
  • un varf de cutit de sare
  • 1 ou
  • vanilie - 2 plicuri zahar vanilat sau 2 lingurite extract
  • ulei pentru masa de lucru

 

Cum se face plăcintă cu brânză de vaci și stafide – plăcintă întinsă țărănească?

Cum se face aluatul pentru foile de plăcintă întinsă?

Pentru aluat am amestecat pur și simplu toate ingredientele. Fie ca e framântat cu mâna, fie la robotul de bucătărie, în 4-5 minute aluatul este gata.

Am format o bilă de aluat pe care am lăsat-o la odihnit pe masă timp 20 de minute. Am tras o pungă de plastic peste aluat ca să nu facă crustă.

Am scos aluatul pe o masa data cu ulei. Mi-am uns bine si palmele si am impartit aluatul in doua. Partea a doua se pastreaza infoliata pana ii vine randul.

Cu miscari usoare am inceput sa intind aluatul pe masa. Nu se foloseste sucitorul ci se intinde doar cu palmele, din aproape in aproape, cu grija. Se trage mereu de margini, marind suprafata foii. Este un aluat elastic, usor de lucrat.

Mi-a trebuit loc mult pentru ca se face o foaie cat masa, de 100×80 cm. Adica aveti nevoie de o masa intreaga. Intindeti atat cat lasa aluatul, este de preferat ca acesta sa nu se rupa. Vom proceda in mod identic si cu a doua foaie.

Cum se face umplutura de branză de vaci cu stafide pentru placinte?

Pentru umplutură amestecăm de asemenea toate ingredientele menționate la acest capitol. Cele mai importante sunt vanilia, coaja rasă de lămâie și sarea! Fără ele obținem o plăcintă fadă.

Daca brânza este foarte apoasă putem pune și o lingura de gris. Eu am avut o brânză de vaci facută în casă pe care am scurs-o bine de tot. Dacă brânza este foarte uscată puteți să mai adăugați un ou. Umplutura nu trebuie sa curgă.

Cum se rulează o plăcintă cu brânză de vaci și stafide?

Am împărțit umplutura în două (am lăsat jumătate și pentru cealaltă foaie). La cele două margini ale primei foi am pus câte 1/2 din prima porție de umplutură.

Am început apoi să rulez capetele foii venind cu ele spre mijloc.

Le-am despărțit cu o tăietură făcută cu rola de pizza.

Se ajustează capetele ruladelor (dacă au aluat mai gros sau nu a ajuns umplutura cum trebuie).

Am așezat ruladele în tava unsă cu ulei, una în prelungirea celeilalte și respectând forma șerpuită tradițională. Plăcinta NU se unge cu nimic înainte de coacere. Ea lucește de la uleiul cu care a fost unsă masa de lucru.

Coacere plăcintă cu brânză de vaci și stafide – plăcintă întinsă țărănească

Cuptorul trebuie să fie bine încins! Această plăcintă cu brânză de vaci și stafide se coace timp de 45 de minute la 180° C pe functia sus+jos+ventilatie (treapta medie la cuptoarele pe gaz). Ea trebuie să se rumenească frumos. Dacă este cazul puteți prelungi timpul de coacere cu 5-10 minute (în funcție de cuptorul vostru). Priviți cât de fain arată plăcinta mea!! Și cum miroase….

Plăcinta întinsă țărănească cu brânză și stafide se lasă un pic la răcorit după care se pudrează din abundență cu zahăr pudră vanilat. Se porționează cu ușurință și se servește caldă sau rece. Foaia de aluat este crocantă (nu gumoasă) iar umplutura este aromată și cremoasă.

Fiecare bucată de plăcintă se topește în gură! Se simt bine vanilia și coaja de lămâie iar stafidele și merișoarele (ușor acrișoare) fac deliciul acestui desert simplu tradițional.

Placinta intinsa taraneasca la tava cu branza si stafide Savori Urbane

Puteți face această plăcintă și în forma rotundă cu foi de cumpărat  – vezi aici.

placinta cu branza dulce de vaci si stafide reteta simpla pas cu pas savori urbane

Tot la Arad facem și niște păcinte grozave la tigaie și le umplem cu brânză (dulce sau sărată), cu varză, cartofi sau magiun – rețeta aici.

placinte cu branza la tigaie reteta fara drojdie savori urbane

Sper că v-am făcut poftă cu această plăcintă cu brânză de vaci și stafide – plăcintă întinsă țărănească și că o veți prepara în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de patiserie dulce

28 COMENTARII

  1. Rețetă minunata. Cu voi fetelor totul este simplu și ușor de făcut. Va admir. Am găsit pe blogul vostru rețete ale bunicii mele pe care le credeam pierdute. Și noi suntem din zona Ardealului. Iar când am gătit după rețetă voastră preparatul era la fel ca cel făcut de bunica. Va mulțumesc.

  2. Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca aluatul de placinta cu branza- video, este un aluat dospit, si daca se poate sa-mi spuneti si cum se prepara. Multumesc!

  3. Reteta este extraordinară!!! Nu aș fi crezut că îmi poate ieși și mie o asemenea placinta!!! Sunt mare fan al site-ului vostru!!! Am o întrebare: se poate congelat aceasta placinta? Ma refer după ce este umplută… Vă mulțumesc anticipat.

  4. Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Oare de ce imi iese crud aluatul in interior la aceasta placinta cu aluat subtire ca la banat. Si nu mi ajunge branza. Pun exact toate ingredientele ca in reteta dar abia imi ajunge un firicel de branza dintr o parte in alta a mesei. Aluatul e intins foarte subtire de se vede desenul de pe fata de masa. Plus ca atunci cand ridic ruloulmi se intinde de se face un rulou subtire cat un deget deci nu pot sa l ridic de pe masa fara sa se intinda ca un elastic.
    Toate ca toate dar buba cea mare care o am este ca nu inteleg ce fac gresit de imi iese cryda placinta in interior. Multumesc. Astept cu nerabdare un sfat.

    • Ai aproape 900 g de umplutura de branza cu zahar, oua, stafide si merisoare… nu inteleg cum de nu-ti ajunge. Ai pus tot ce scrie in reteta? Fa mai multa umplutura daca vrei dar branza sa fie foarte bine scursa de zer! Umiditatea din branza poate da senzatia de aluat necopt dar cele 45 de min de coacere la 180 C te asigura de faptul ca faina este gatita, nu este cruda. In plus, nu inteleg cum pui branza peste foaie… trebuie ca in poza, nu presarata pe toata suprafata!

      • de unde 900gr? in reteta scrie 500 gr….si doamna nu zice nicaieri ca intinde pe toata foaia, ci pur si simplu ca dintr-un capat in altul (adica marginea aceea de branza) ajunge ft putin, ceea ce observ si eu ca se intampla…adica cele 500gr impartite in 4 (ca sunt 2 placinte cu cate 2 capete fiecare), inseamna o cantitate ft ft mica de branza in fiecare capat.

        • Umplutura nu e branza goală! Dacă adunai toate ingredientele de la umplutură ajungeai imediat la 900 g! Zahărul, oul, stafidele, merișoarele nu se pun?? Hai să citim și să judecăm un pic înainte de a da cu bâta în baltă!

  5. Buna seara!
    🙂 cred ca vreo 2 ani am ocolit site-ul vostru crezand ca este un site de piti cu retete din semipreparate … 🙁 .Imi pare rau, timp irosit.
    Din graba si neatentie am ajuns pe site si am citit reteta, am trecut la treaba ( era ceva usor, cautam instructiuni de coacere) – a fost ziua norocoasa!
    Imi este greu sa respect cantitatile, timpii, dar din respect pentru voi fac mare efort si nici un gram in plus.
    De fel nu imi plac povestile din prezentare 🙁 , trec repede peate si gasesc : explicatiile care m-au convins , si m-au ajutat sa respect indicatiile si cantitatile pentru ca am inteles ce am de facut!!!!
    Apreciez mult ca aceste retete sunt testate, gandite si ca aveti aceeasi unitate de masura pentru cantitatile ingredienteleor.
    De atunci cautarile pe google sunt ” savori placinta….”

    Oricand cineva in jurul meu rosteste „reteta” ma trezesc spunand „savori urbane” :))

    Va multumesc mult pentru retete minunate, scrise corect!
    Sa fiti sanatoase si bucuroase!

    • Ha. ha! Piți? 🙂 E bine că te-ai lămurit cum stă treaba la Savori Urbane și-ți mulțumim că ne recomanzi și altora. Vezi că multe explicații sunt în preambul așa că treci măcar rapid cu privirea peste „povești”.

      • Oana, mie îmi plac poveștile de introducere, chiar le citesc cu plăcere, plus că sunt o grămadă de tips – uri în descriere. Mulțumesc pentru rețete, doar după rețetele voastre gătesc! Sunt super bune și fain explicate!

    • Ar fi bine și util să ai unul cu convecție (ventilație). Depinde de bugetul pe care dorești să-l aloci. Eu am AEG iar Diana are Bosch. Poți alege și Electrolux sau Gorenje, fără probleme. Dacă te uiți la liga superioară: Siemens, Miele.

  6. Buna ziua,
    Îmi puteți spune, va rog, dacă pot folosi faina 650? Dacă da, cum ajustez ingredientele pentru aluat?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  7. Sunteti de departe cele mai bune din aceasta bransa, pacat ca nu sunteti prezente mai mult pe tv si ies in fata altii precum Gina Bradea (retete care nu mi-au reusit niciodata) sau Jamila ( are mult mai putine retete decat voi). Retetele de pe site ul vostru sunt net superioare si de cate ori am facut nu am dat gres cu nici o reteta. Felicitari si mult succes, sper sa auda cat mai multa lume de voi si sa va urmareasca

  8. foarte bune retetele…!nu de mult am inceput sa caut cat mai multe diverse de a gati,dulce sarat si sunt foarte frumoasele descrierile,si da trec si eu unde ii mai important ca sa pierd prea mult timp….Felicitari si mult succes!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: