Plăcintă cu brânză și stafide cu foi subțiri din comerț – rețeta de plăcinta creață. O plăcintă dobrogeană cu brânză dulce de vaci și stafide. Rețeta de burek sau borek cu brânză de vaci. Rețete de plăcinte cu brânză. Rețete cu brânză de vacă. Rețete de plăcintă dobrogeană.
Această plăcintă cu brânză și stafide este un desert moderat de dulce, de efect, rețeta este simplă, rapidă și nu necesită nicio tehnică complicată de pregătire. Totul este gata până se încinge cuptorul. O plăcintă dobrogeană tradițională pe care am mâncat-o de multe ori la Constanța în vacanțele de pe Litoral. Turcii o numesc burek sau borek.
Dacă doriți puteți face foi subțiri de plăcintă și acasă (foaie întinsă) – vezi aici cum.
Am folosit brânză dulce de vaci la care am adăugat vanilie, coajă de lămâie, stafide și/sau merișoare. Merișoarele acrișoare au fost o surpriză extrem de plăcută. Îmi imaginez cât de bună poate fi și cu coajă confiată de portocale (rețeta aici). Brânza de vaci dulce poate fi una la găletușă sau una cumpărată din piață, de la producători. Dacă nu aveți acces la așa ceva trebuie să știți că ea NU pote fi înlocuită cu ricotta sau urdă deoarece aceasta din urmă are alte caracteristici (vezi aici). În acest caz vă recomand să vă faceți brânză de vaci de casă așa cum se făcea pe vremuri – vezi aici rețeta.
Am făcut mai demult o plăcintă similară însă cu brânză sărată care a avut un mare succes la public (numită și „virus”) -rețeta aici. Acum am adaptat rețeta în varianta dulce.
Am folosit 12 foi subțiri de plăcintă (nu foietaj!) iar tava mea are 25 x 30 cm.
- 1 pachet foi fine pentru plăcintă (12 foi) - cca. 400 g
- 5 ouă
- 500 g branză dulce de vaci
- 250 ml lapte
- 200 ml apă minerală carbogazoasă
- 100 g unt cu min 80% grăsime
- 120 g zahăr
- un praf de sare sare
- 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
- 100 g stafide/merișoare
- coajă rasă de la 1 lămâie
- opțional: coajă de portocale confiată
Cum se face o plăcintă cu brânză și stafide cu foi subțiri din comerț – rețeta de plăcinta creață?
Cum se pregătește umplutura de brânză pentru plăcintă creață?
Pentru umplutură se amestecă brânza de vaci cu 80 g zahăr, 1 plic de zahăr vanilat, un praf de sare, coajă rasă de lămâie și stafide/merișoare sau alte fructe confiate.
Pe lângă acest mix de brânză avem nevoie de un sos care să îmbibe bine plăcinta în timpul coacerii. Pentru sos se topește untul la foc mic fără să se înfierbânte. Într-un bol se amestecă ouăle cu un praf de sare (bătute ușor cu un tel), se adaugă restul de 40 g de zahăr, 1 plic de zahăr vanilat, untul topit și răcorit iar apoi laptele și apa minerală.
Cum se monteaza plăcinta creață cu brânză dulce?
Se pune cuptorul la încins la la 170° C (funcția sus+jos+ventilație sau treapta medie la cuptoarele pe gaz).
Se desface pachetul cu foile de placintă. Lucrăm pe rând cu câte o foaie peste care se presară 1 lingură bună de umplutură. Practic impărțim în 12 cantitatea de umplutură. Dacă nu reușiți „din ochi”, apelați la un cântar.
Fiecare foaie se încrețește apoi cu mâna de pe ambele parti, umplutura ramânând între fante. Cam cum făceam în copilărie evantaiele plisate din hârtie (tip acordeon).
Într-o tavă (a mea a avut 25 x 30 cm) se așează hârtie de copt și apoi se iau foile umplute și încrețite și se așează în ea (cât mai strâns unele lângă altele).
Peste aceste foi încrețite se toarnă sosul cu ouă, lapte și apă minerală.
Coacere plăcintă dobrogeană cu brânză și stafide cu foi subțiri din comerț
Plăcinta creață cu brânză dulce se coace la 170° C (funcția sus+jos+ventilație sau treapta medie la cuptoarele pe gaz) timp de 30 de minute. Dacă veți constata, ridicând ușor de hârtia din colțul tăvii, că încă nu s-a rumenit suficient, mai prelungiți coacerea cu încă 5-10 minute. Ce arome plăcute de vanilie și coajă de lămâie am în bucătărie!
Servire plăcintă cu brânză și stafide cu foi subțiri din comerț – rețeta de plăcinta creață dobrogeană
După ce plăcinta cu brânză s-a răcit în tavă un pic, ea se poate tăia.
Această plăcintă cu brânză și stafide se poate servi atât călduță cât și rece. Dacă doriți, se poate presăra zahăr pudră vanilat deasupra.
Nouă nu ne prea rămâne până a doua zi.
Este faină, rumenă și cu umplutură moale, cremoasă. Un deliciu!
Recunosc că am fost încântată atât de plăcinta creață sărată cât și de cea dulce. Ambele sunt foarte faine și merită încercate.
Dacă sunteți amatori de plăcinte cu foi subțiri atunci vă recomand să încercați și rețeta mea de plăcintă cu ciuperci, smântână și cașcaval – vezi aici cum se face.
Sau rețeta de plăcintă dobrogeană cu carne tocată – vezi aici.
Sau pe cea de burek (borek) sau plăcintă dobrogeană cu brânză sărată – vezi aici.
Merită să încercați și voi această rețetă de plăcintă cu brânză și stafide cu foi subțiri din comerț – plăcintă creață dobrogeană.
Ce rol are apa in sos? Pot înlocui cu smântâna?
are rol in gatirea foilor. asa este reteta.
Buna ziua ,imi puteti spune mai exact ce brânză ati folosit? Merge cea la galetusa de la lidl ? Multumesc frumos !!
da, merge pentru reteta asta.
E delicioasa! La 360g de foi am pus 750g de brânză (500 g degresata și 250g cu 40%), 200g de merișoare și 40g de zahăr în plus. Am copt-o c ,40 de minute la 180C. Mulțumesc frumos pentru rețetă!
O minunatie! Multumesc mult!
A iesit divina!!! Multumesc mult pt aceasta reteta si pentru multe altele pe care le-am facut dupa indrumarile dvd!
Mai exact trebuie foi de placinta de cate grame ambalaju?
in pachetele de 400 g sunt intre 11-15 foi subtiri (depinde de firma)