Cum se face branza de vaci de casa reteta veche

118

Cum se face branza de vaci de casa reteta veche Savori Urbane

Cum se face branza de vaci de casa reteta veche. Reteta de branza dulce de vaca facuta din lapte, in mod natural, traditional. Cata branza de vaci iese din 1 litru de lapte? Reteta veche pe care o foloseau si bunicile si strabunicile noastre, fara calciu lactic. Cum se face lapte prins sau lapte acru, batut de casa, chisleag?

Vorbim aici despre cum se face branza de vaci, adica branza dulce de vaca (scoaca ii mai zice in Apuseni si la Cluj) si nu despre telemea, urda, branza de burduf, cas de casa sau altele. O reteta veche fara conservanti si coloranti. Este acea branza care se foloseste pentru papanasi. In comert se gaseste sub denumirea de „Branza de vaci” si se ofera in versiunea mai slaba sau mai grasa. Aceasta reteta este utila si romanilor din strainatate care duc dorul branzei de vaci de la noi.

Tin minte, din copilarie, ca bunica facea mereu branza. Aveam o tanti care ne aducea acasa lapte proaspat cu bidonul de 5 l. Bunica punea din el si la fiert, pentru consumul zilnic, insa adeseori facea si cate un pic de branza. Cu branza asta de vaci ne facea clatite cladite, papanasi fierti sau, pur si simplu pentru cina, un körözött bun.

Din branza asta faina facem papanasi pufosi si fragezi. Reteta o gasiti aici.

papanasi inecati in smantana si dulceata reteta

Bineinteles ca aceasta branza de vaci este indispensabila pentru prepararea retetei de pasca traditionala – o gasiti aici.

Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac - rețeta tradițională savori urbane

 

Sau pasca fara aluat (aici), pasca cu ciocolata (aici), pasca cu aluat fraged cu cacao (aici) sau pasca cu branza sarata si verdeturi (aici)vedeti aici mai multe retete de pasca.

Bunica avea o oala speciala pentru branza. Era tinuta doar pentru prepararea branzei de vaci. Lasa laptele la prins dupa care il strecura prin tifon si-l lega ca pe-o bocceluta. Desaga cu branza se atarna de teava robinetului din bucatarie si se lasa peste noapte la picurat in chiuveta. Cred ca multi dintre voi va amintiti „instalatia” asta de facut branza de vaci 🙂

Si eu am facut branza de vaca in casa cat era juniorul mic. Faceam saptamanal cate un pic si ne placea mult de tot. Apoi, dupa ce a crescut, am inceput sa cumpar branza din piata, de la o doamna care ne furnizeaza si casul proaspat sau smantana cea buna si groasa.

Este o diferenta majora intre branza de vaci si laptele prins (chisleag), acru sau batut! Branza de vaci se prepara prin tratare termica pana la 50° C pe cand laptele prins este un produs coagulat la temperatura ambientala si care nu trebuie incalzit pe foc. Practic, in prima etapa se obtine un lapte prins care, prin tratare termica se transforma in branza de vaci si zer.

Vedeti cum fac si lapte prins sau chisleag de casa – natural, dupa reteta traditionala – reteta aici.

Cum se face lapte prins de casă după rețeta tradițională de chișleag savori urbane 1

Ce lapte folosim pentru a face branza de vaci acasa?

Prima optiune ar fi laptele crud, proaspat si cat mai gras, cumparat direct de la producatori. Ar fi bine sa fie din surse sigure, igienice si sa fie pasteurizat si testat microbiologic. A doua varianta este laptele proaspat din magazine sau piete (cel de la frigidere sau din dozatoare). Nu iese branza din laptele UHT (tratat termic la temperaturi inalte) deoarece se reduce capacitatea de coagulare – vezi tot aici.

Acum am vrut sa va arat cum se face branza de vaci de casa, mai ales celor care nu o gasesc in piata sau in supremarketuri sau celor care tin sa puna pe masa un produs natural. Se poate face branza de vaci si cu zeama de lamaie sau cu calciu lactic (pastile de la farmacie). Acesta este un produs natural care grabeste fermentarea laptelui. Am facut branza si cu calciu insa parca asta fermentata lent este mai savuroasa.

Brânza de vaci se găsește și în alte țări și se numește Quark, Topfen, Kvarg sau Cottage Cheese, queso sau formaggio Quark etc. Nu, ea NU poate fi înlocuită cu ricotta sau urdă! Urda (vezi aici cum se face) este un subprodus lactat foarte slab, fără textura și aciditatea specifice brânzei de vaci.

5.0 from 27 reviews
Cum se face branza de vaci de casa reteta veche
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 730 g
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 4 l lapte gras de vaca

Cum se face branza de vaca de casa dupa reteta veche?

Cum se face laptele prins?

Am pus laptele intr-o oala curata si incapatoare pe care am acoperit-o cu un tifon curat. Am lasat laptele la temperatura camerei (la mine 22-23°) 36 de ore. Daca este mai cald, se va prinde mai repede. Mai rece de 21° C nu ar trebui sa fie. Bunica urca oala pe credenț (adica pe bufetul din bucatarie) pentru ca sus e mai cald. Tot acolo punea la dospit si aluatul pentru cozonaci.

Tinand cont ca este luna ianuarie si am 22° C in bucatarie fermentarea si coagularea au durat un pic mai mult – de joi de seara pana sambata dimineata.

Scuturam un pic de oala si observam ca laptele s-a prins: deasupra avem grasimea si dedesubt laptele, parca gelatinos, de consistenta iaurtului. Este perfect! Unii mananca acest lapte prins (acru, batut, chisleag) ca atare, dupa adunarea smantanii de la suprafata si amestecarea energica cu un tel a restului compozitiei din oala. Se trece la frigider si poate fi consumat in decurs de cateva zile.

Cum se incalzeste laptele prins pentru a se transforma in branza de vaci?

Se pune oala pe foc mic si se incalzeste usor. Nu vom depasi sub nici o forma 50° C asa ca avem nevoie de un termometru de bucatarie. Daca depasiti aceasta temperatura branza va iesi cauciucata si nu faina si cremoasa. Daca branza este grasa si temperatura este controlata branza de casa va iesi cremoasa si buna.

Dureaza un pic pana se incalzeste toata masa. Asa trebuie sa arate: la margine se observa cum apare zerul, in mijloc e laptele prins si sus grasimea.

Cu o lingura mare ridicam de jos in sus compozitia, astfel incat sa nu distrugem bucatile mari de branza formate. Lucram cu grija! Astfel si grasimea de la suprafata se va incorpora frumos in branza. NU amestecam circular, nu amestecam energic! Doar ridicam delicat bucatile de branza de la margini si le rasturnam in mijlocul oalei.

Verificam temperatura cu termometrul. In momentul in care a ajuns la 48-50° luam oala de pe foc si o lasam la racit 45-50 de minute. Odata sau de doua ori amestecam cu lingura ridicand compozita pe marginea oalei in sus, ca sa nu faca crusta si sa nu se adune smantana din nou la suprafata. Astfel obtinem o distributie omogena a grasimii in branza de vaci de casa.

Cum se strecoara branza de vaci in tifon sau panza?

Compozitia usor racorita (este calda dar nu fierbinte) se va strecura printr-un tifon. Avem nevoie de o oala curata, o strecuratoare mare (sita) cu diametrul de cel putin 20 cm si o bucata curata de tifon de cel putin 50×50 cm.

Pentru o eficienta mai mare si pentru a nu zdruncina branza, am luat polonic cu polonic din zer care se scurge repede si l-am dat prin tifon. Trebuie sa ne asiguram ca oala care capteaza zerul sa fie de cel putin 4 l pentru a avea loc sa se scurga tot zerul si fundul sitei sa nu fie atins de el. Nu aruncam zerul! Din zer putem face paine cu zer sau urda de casa.

Apoi am rasturnat cu grija intreaga compozitie prin tifon.  Zerul s-a scurs frumos si in tifon a ramas branza cremoasa. Cat de bine miroase!!!

Am lasat totul la scurs cca. 30 de minute, pana nu am mai avut zer mult si vizibil in sita. Arata totul asa:

NU aruncati zerul!! Din zerul ramas am facut urda de casa – reteta aici.  Adica branza ricotta de casa.

Cum se face urda de casa branza dulce ricotta savori urbane

Cum se lasa la scurs branza de vaci?

In acest moment am strans tifonul si l-am legat cu o clema de bucatarie. Puteti folosi si o sfoara sau sa-i faceti un nod.

In partea de sus am legat un nod in tifon si de acel nod am agatat branza de robinetul de la chiuveta de bucatarie. Puteti improviza un sistem de scurgere compus dintr-o oala adanca (de vreo 10 L) si o lingura lemn cu coada lunga si solida asezata deasupra ei. Se trece nodul tifonului prin coada linguri iar bocceluta atarna in oala, fara sa-i atinga fundul. Zerul se va scurge in oala.  Am lasat branza de vaci de casa la scurs circa 3-4 ore, cel mai bine peste noapte.

Dupa ce nu a mai picurat am verificat cat este de moale branza. Daca are deja o consistenta buna, se poate scoate. Eu am mai lasat apoi inca o ora. Gata, nu mai picura!

Am scos tifonul din agatatoare si am verificat branza. Arata minunat!

Si acum sa desfacem sa vedem ce am facut: ta-daaa!

Branza este minunata: faina si cremoasa, deloc cauciucata. Oare ce sa fac din branza asata buna de casa? O placinta? Un körözöt? Am gustat un pic sa vad cum e: de vis! Cred ca o vom manca asa, simpla, eventual cu fucte sau dulceata.

Are consistenta perfecta si este foarte buna.

Cata branza de vaci de casa se obtine din 1 l de lapte?

Din cei 4 litri de lapte am obtinut 729 g de branza de vaci. Deci, din 1 L de lapte ies cca. 180 g de branza de vaci. Atentie! Cu cat laptele este mai slab cu atat mai putina branza veti obtine! Bineinteles ca am facut tara farfuriei iar cele 729 g reprezinta doar branza.

Cat ma bucur ca am facut branza aceasta de vaci! Am avut si un desert bun si pentru micul dejun am pregatit si o crema de branza faina de tot. Branza de vaci se pastreaza in frigider in cutii de plastic inchise ermetic, timp de 3-5 zile.

Aici vedeți cum facem iaurt de casă simplu sau cu fructe – rețeta aici.

Cum se face iaurt de casă foarte cremos - reteta de iaurt natural simplu sau cu fructe savori urbane

 

Sau niste delicioase clatite cu branza dulce si stafide – gratinate la cuptor – reteta aici.

Clătite cu brânză de vaci și smântână la cuptor - rețeta de clătite gratinate savori urbane

Daca sunteti amatori de branzeturi de casa aici vedeti cum am facut si cascaval de casa – simplu sau aromat.

Sau crema de branza de casa (cream cheese natural) – vezi aici.

Cum se face cremă de brânză de casă din lapte - rețeta de cream cheese natural savori urbane

Merita sa faceti si voi acasa branza de vaca. Acum stiti cum se face branza de vaci de casa dupa reteta veche a bunicilor nostri.

Aici gasiti mai multe retete cu branza de vaci – dulci si sarate

Si acum o melodie care se numeste Topfen Polka – Polca branzei de vaci. M-a amuzat atat de mult incat am decis sa o impartasesc si cu voi :)))

118 COMENTARII

    • Bună ziua. Am si eu o întrebare, dacă știți cum se numește sortimentul de branza de vaci in franceză ? Asta dacă au acest sortiment de brânză.
      Mulțumesc.

  1. Buna ziua as aveaa o intrebare:daca este suficient de cald in casa de ce oare totusi laptele nu se prinde?devine amar dar nu se prinde.Locuiesc in Elvetia si luam lapte de la ferma de unde lucreaza sotul meu,laptele e de calitate ,dar nu inteleg de ce nu se prinde…oare o fi ceva in neregula sau doar temperatura cumva nu e suficient de mare?multumesc mult pentru retetele care ni le impartasiti

  2. Bună ziua am și eu o întrebare.Ce lapte ați folosit
    Cel din comerț este bun? asta dacă nu am de unde sa iau lapte direct de la sursa mulțumesc frumos

  3. servus,

    Multumim de reteta. As avea o intrebare totusi. ai mentionat ca se pune lamaie…cata si cand? Nu am reusit sa gasesc in articol.

    Multumesc
    Anca

  4. Stau in Anglia si am incercat cu lapte de magazin full fat, desi sincer nu a fost prea gras dar a iesit branzica. Este usor si merita efortul, avand in vedere ca 500 g de branza de vaci de la magazinele romanesti e 5 lire iar 4 litri de lapte e 2 lire. Va multumesc pentru reteta

  5. Buna ziua! Va urmaresc de mult si am incercat multe dintre retetele savuroase de pe site! Felicitari!!!
    Eu fac in mod obisnuit branza de vaci din lapte UHT 3.5% grasime amestecat cu 1.5% grasime. Pun laptele la incalzit si cand este suficient de cald si formeaza deasupra acea „pojghita” de grasime, sting focul si adaug cateva linguri de otet de calitate. amestec cu lingura, imediat se separa zerul si branza, pe care o pun la scurs in tifon pentru 2-3 ore. Este delicioasa!

  6. Reteta pe care o folosesc de ani de zile – o branza excelenta:
    – se incalzeste laptele treptat pina la 80 grade C
    – se adauga o lingurita de sare
    – cind a ajuns la 80 de grade se ia de pe foc si se adauga 120 ml otet alb
    – se amesteca usor sa se omogenizeze cu laptele
    – se lasa 5-10 minute
    – se strecoara prin panza.
    Ies cam 700 g branza la 4 litri de lapte. Zerul il folosesc la coptul piinii in loc de apa.

  7. Buna.Locuiesc in Franta,laptele il iau de la supermarket..vreau si eu branza adevarata…ma ajutati cu un sfat?vreau papanasi..placinte..clatite..ador branza dulce(aduc mereu din tara in cantitati industriale,dar dupa atata congelat isi pierde savoarea)
    Multumesc!

  8. Sunt in strainatate de cativa ani si duceam dorul branzei de vaci, dulce. Folosesc lapte foarte gras din comert, de la o anumita firma. Las laptele la prins o zi sau doua, in functie de temperatura din bucatarie. Cand compozitia se desprinde de vasul in care este pusa ca urmare a fermentatiei lactice, o pun direct intr-o panza subtire, leg panza si o atarn pentru cateva ore ca sa se scurga zerul. Am incercat sa o incalzesc si apoi sa fac branza, dar nu am reusit sa obtin acea branza cremoasa. Fara tratament termic, branza iese minunat de buna. Nu imi lipseste de la micul dejun, de vreo doi-trei ani. Zerul il pun la flori.

    • Ce faci tu este lapte prins, nu branza de vaci! branza are nevoie de tratamentul termic pentru a se coagula. Zerul poate fi folosit la urda sau la prepararea painii.

  9. Buna ziua.Am facut branza si a iesit foarte cremoasa dar….cam dulce…Nu are acea aciditate pe care o stiam in Romania.Am folosit lapte cu 3,8% grasime,tot procesul a mers ca la carte.Branza vreau sa o folosesc la pasca.Cum obtin gustul acela usor acrisor?Sa pun niste iaurt?Sarbatori fericite va doresc🐇

  10. Eu stau in Israel si aici este numai lapte din comert si daca il las afara din frigider cind se prinde are gust amar Se poate face brinza numai daca pun un iaurt la litru si fierb pina se separa adica daca iese aceiasi brinza cu a dumneavoastra?

  11. Buna ziua, pot fierbe laptele inainte de a-l lasă la prins ? Brânză o fac pt copil si nu risc. Se mai poate acri daca a fost, anterior, fiert ? Multumesc, zi frumoasă !

  12. Buna ziua! Ati spus la inceput ca laptele „ar fi bine sa fie din surse sigure, igienice si sa fie pasteurizat si testat microbiologic”. Sa inteleg ca daca nu suntem siguri, trebuie sa-l pasteurizam noi acasa? Si daca trebuie sa-l pasteurizam, cum se procedeaza? Multumesc!

  13. Am facut aceasta branza cu lapte organic, nedegresat din comert, dar iese cu gust de urda. Nu are gustul acela acrisor pe care il are branza cumparata din piata.

  14. Buna Oana. Apreciez toate retetele de pe website-ul tau. 5 stars!! Pot sa fac brinza de vaci cu lapte pasteurizat? Se prinde ca laptele obosnuit de la tara? Merci in advance, Doru.

  15. […] Brânza folosită pentru umplutură este un mix de brânză dulce de vacă cu brânzeturi sărate: telemea, brânză frământată sau burduf. Proporția dintre ele poate varia în funcție de gust și de ce aveți la îndemână. Este bine ca brânza de vaci să fie una grasă și bine scursă de zer. Dacă nu aveți acces la așa ceva vă las rețeta de pe vremuri după care o puteți prepara acasă – vezi aici. […]

  16. Buna vreau si eu sa fac papanași dar nu găsesc brânza dulce si vreau sa încerc rețeta de brânza de casa dar nu am temperatura constanta in casa ! Ce pot face ? Multumesc

  17. O intrebare daca se poate despre laptele prins. Se culege smatana de deasupra inainte de a se pune la incalzit?

    „Scuturam un pic de oala si observam ca laptele s-a prins: deasupra avem grasimea si dedesubt laptele, parca gelatinos, de consistenta iaurtului. Este perfect! Unii mananca acest lapte prins (acru, batut, chisleag) ca atare, dupa adunarea smantanii de la suprafata si amestecarea energica cu un tel a restului compozitiei din oala.”

  18. […] Brânza de vaci trebuie să fie grasă (nu dietetică) și să fie bine scursă de zer (din cea pentru papanași). Nu se poate înlocui cu ricotta sau urdă deoarece acestea NU sunt același lucru! Urda sau ricotta nu au grăsime și nici fermenți (nu sunt acrișoare). În străinătate găsiți Quark, Topfen, cottage cheese sau queso blanco. Sau vă faceți brânză dulce de vaci acasă, din lapte – rețeta aici. […]

  19. […] Brânza de vaci se găsește și în alte țări și se numește Quark, Topfen, Kvarg sau Cottage Cheese, queso sau formaggio Quark etc. Nu, ea NU poate fi înlocuită cu ricotta sau urdă! Urda (vezi aici cum se face) este un subprodus lactat foarte slab, fără textura și aciditatea specifice brânzei de vaci. Dacă totuși credeți că nu găsiți brânză de vaci în piețe sau magazine atunci puteți să o preparați voi înșivă acasă urmând această rețetă. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.