Brânzoaice prăjite la tigaie sau plăcinte umplute cu brânză dulce

1

Brânzoaice prăjite la tigaie sau plăcinte umplute cu brânză dulce savori urbane

Brânzoaice la tigaie sau plăcinte prăjite umplute cu brânză dulce. Poale-n brâu prăjite în untură la ceaun sau la tigaie. Rețeta moldovenească de plăcinte pufoase cu brânză de vaci. Brânzoaice rumenite în tigaie.

Rețeta aceasta de brânzoaice la tigaie ne-a fost oferită de draga noastră prietenă și colaboratoare Mya Benea din Galați. La ei aceste plăcinte poartă numele de „Poale-n brâu” și se prepară cum este descris mai jos: adică plăcinte umplute cu brânză de vaci care se prăjesc în ceaun sau tigaie cu untură sau ulei încins.

poale in brau prajite branzoaice la tigaie reteta

Și noi am rămas surprinse deoarece știam că Poale-n brâu sunt brânzoaicele bucovinene care au formă de plic și se coc la cuptor – rețeta aici.

Branzoaice - poale-n brau reteta traditionala explicata pas cu pas savori urbane

Mya ne-a convins de faptul că aceste brânzoaice prăjite sunt foarte gustoase și ne-a și oferit rețeta lor. Priviți cât de apetisante sunt! Nu-i așa că vă vine să mușcați dintr-o plăcintă caldă plină de umplutură cremoasă și aromată de brânză?

cele mai bune placinte prajite umplute cu branza dulce de vaci

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 12 brânzoaice prăjite sau Poale-n brâu.

5.0 from 1 reviews
Brânzoaice prăjite la tigaie sau plăcinte umplute cu brânză dulce
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 12 brânzoaice prăjite la tigaie
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat pentru brânzoaice
  • 500 g făină
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
  • 350 ml lapte călduț
  • 10 g zahăr
  • 8 g sare
  • 25 ml ulei (pentru frământat)
Umplutura
  • 500 g brânză de vaci (dulce, grasă, bine scursă de zer) sau mix cu brânză sărată de oi
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare
  • opțional: 100 g stafide, merișoare sau alte fructe deshidratate
În plus:
  • grăsime pentru prăjit (ulei sau combinație ulei+untură)
  • zahăr pudră pentru decor

 

Cum se face rețeta de brânzoaice prăjite la tigaie sau plăcinte umplute cu brânză dulce?

Aluat dospit pentru brânzoaice prăjite la tigaie

Se amestecă toate ingredientele (mai puțin uleiul) într-un castron și se frământă un aluat moale timp de 5 minute cu robotul sau 10 minute cu mâna. În funcție de calitatea făinii recomandăm să începeți cu 300 ml de apă lapte călduț și să vedeți pe parcurs dacă mai e nevoie de alți 50 ml. Se adaugă uleiul și se continuă frământarea pentru alte 3-5 minute.

Se strânge aluatul din castron sub formă de bilă (cu palmele unse cu ulei) și se acoperă cu folie de plastic. Se lasă la dospit până își dublează volumul 45-60 min (depinde de cât de cald este în bucătărie).

Umplutură de brânză de vaci pentru plăcinte sau poale-n brâu prăjite

Pentru umplutură se folosește brânză de vaci (dulce) care e bine să fie cât mai bine scursă de zer. Dacă nu găsiți așa ceva în magazine sau la piață (diaspora poate folosi Quark sau cottage cheese – NU ricotta!) vă las rețeta veche de preparare a brânzei de vaci acasă – vezi aici. La o adică puteți folosi și brânză la găletușă dar ar trebui să o scurgeți bine de zer punând-o seara într-o strecurătoare așternută cu tifon sau pânză curată (o dați la frigider). Mya ne spune că umplutura se poate face și cu un mix de brânză dulce de vaci cu brânză sărată de oaie (telemea). Iese o combinație interesantă de dulce-sărat.

cum se face branza de vaci

Brânza se sfărâmă cu o furculiță și se amestecă cu zahărul, ouăle întregi, un praf de sare, vanilia și coaja rasă de lămâie. Rezultă o umplutură cremoasă și foarte aromată. Nu se adaugă nici griș, nici făină și nici pesmet. Puteți pune stafide sau alte fructe deshidratate.

Cum se umplu Poale-n brâu cu crema de brânză dulce de vaci?

Aluatul dospit se cântărește (are cca. 900 g) și se împarte în 3 părți egale. Lucrăm pe rând cu câte o treime iar pe celelalte două le ținem acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce la suprafață. Se înfăinează lejer masa de lucru. Fiecare parte se întinde cu grijă sub formă de foaie cu grosime de cca. 0,5 cm și dimensiuni de cca. 40 x 20 cm. Iată prima foaie pe care se pune 1/3 din compoziția de brânză dulce care se întinde doar pe jumătate de foaie. Apoi se pliază cealaltă jumatate de aluat peste umplutură și se apasă bine marginile cu o furculiță.

Din această fâșie vom decupa 4 brânzoaice sau plăcinte prăjite cu brânză. Se marchează cu latul palmei cele 3 zone de decupare – apăsăm ușor și împingem umplutura spre stânga-dreapta.

Apoi se poate trece la tăierea și despărțirea plăcintelor cu cuțitul.

De jur împrejur lipim bine marginile cu dosul furculiței ca să nu curgă umplutura de brânză din plăcinte.

Se procedează similar și cu celelalte două treimi de aluat și umplutură.

Prăjire Poale-n brâu la tigaie cu untură și ulei

Mya ne-a povestit că în mod tradițional aceste Poale-n brâu se prăjesc în untură de porc sau în amestec de ulei cu untură. Prăjirea plăcintelor se face în tigăi adânci sau la ceaun unde se încinge bine o cantitate suficientă de grăsime – stratul trebuie să fie de măcar 4-5 cm grosime. Plăcintele trebuie să plutească în ulei, nu să stea pe fundul tigăii!

Aceste brânzoaice se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte până ce se rumenesc frumos. Se lucrează cu clești metalici sau din lemn și NU se înțeapă cu furculița deoarece prin acele orificii va intra uleiul în umplutură!

Aceste brânzoaice prăjite se scot, rând pe rând, într-o tavă tapetată cu hârtie absirbantă care să ne scape de excesul de grăsime.

Servire poale-n brâu prăjite, brânzoaice sau plăcinte cu brânză de vaci 

Cât de faine și de rumene sunt aceste brânzoaice prăjite sau Poale-n brâu ca la Galați! Au o aromă demențială!

cum se fac poale-n brau prajite in ceaun cu untura reteta moldoveneasca

Plăcintele cu brânză dulce sunt gustoase calde, imediat după ce-au fost prăjite. Se pot pudra cu zahăr, după preferințe. Sunt moi, pufoase, pline de cremă vanilată și dulce de brânză de vaci 🙂 Yummy!

sectiune branzoaice prajite placinte cu branza dulce de vaci

Dacă sunteți amatori de deserturi cu brânză dulce de vaci atunci vă recomand și o budincă delicioasă cu mere caramelizate, brânză și felii de pâine sau cozonac – vezi aici.

Budincă cu mere, brânză de vaci și felii de pâine sau cozonac reteta savori urbane

Sau clasicele paste (tăieței) cu brânză și stafide la cuptor – vezi aici.

Îți mulțumim, Mya, pentru minunatele brânzoaice prăjite sau Poale-n Brâu și suntem sigure că cititorii vor testa în curând această rețetă de plăcinte prăjite umplute cu brânză dulce de vaci!

Aici găsiți mai multe rețete de plăcinte la tigaie sau la cuptor.

7 placinte sarate savori urbane caritate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: