Branzoaice cu aluat foietat reteta vieneza

17

Branzoaice cu aluat foietat reteta vieneza Topfengolatschen Savori Urbane

Branzoaice cu aluat foietat reteta vieneza de Topfen-Golatschen. Umplutura de branza de vaci si stafide este vanilata si dulce. Un fel de poale-n brau de la oras, din aluat dospit si impaturat cu unt, asamanator cu cel de croissant.

Am facut aceste branzoaice cu aluat foietat in aceeasi zi cu melcisorii cu nuca – reteta aici.

glasare cu gem de caise melci cu nuca (1)

Ambele copturi au iesit la superlativ! Tare incantata sunt de acest aluat pufos care se desface in straturi si care este extrem de aromat. Vorbim de aroma de unt 🙂 Imi place orice e cu unt mult.

Bineinteles ca pe blogul nostru gasiti si reteta clasica a branzoaicelor (poale-n brau).

Originea branzoaicelor nu e nici pe departe moldoveneasca, cum poate crede multa lume. E o reteta veche de secole, specifica spatiului slav din Cehia si Slovacia (kolach, kolacky) si Polonia (kolacz) si se refera la aluatul dospit pentru colaci. Aluatul acesta poate fi simplu (cu stafide) sau umplut cu nuca, mac, branza sau gem. Austriecii au preluat-o sub numele Kolatschen sau Golatschen, ungurii le zic kalacs si la noi a ajuns pe filiera austro-ungara in Ardeal, Banat si Bucovina. Din Bucovina s-a raspandit apoi spre sud, in Moldova. Mai multe puteti citi aici.

Nemtii, austriecii si ungurii fac de secole branzoaice si le numesc Quarktaschen, Topfengolatschen sau Turos taska sau Turos batyu – toate insemnand fie „geanta cu branza” sau „desaga, saculet cu branza”. Fiecare natie si-a desavarsit cate o reteta proprie: austriecii au pus mai mult unt si au impachetat aluatul ca la foietaj, romanii le fac cu aluat asemanator cu cel al cozonacilor etc.

Ce branza folosim la branzoaice?

Pentru umplutura avem nevoie de branza de vaca (branza de vaci) proaspata, grasa, bine scursa de zer. Cea mai buna poate fi cumparata din piata, direct de la producatorii locali. Nu recomand branza la galetusa pentru aceste branzoaice pentru ca este prea fluida. Pentru cei din strainatate: echivalentul branzei de vaci NU este ricotta! In Germania se numeste Quark, in Austria e Topfen iar in tarile anglofone e cottage cheese.

Daca locuiti in strainatate si nu stiti ce branza sa cumparati sau daca preferati sa va faceti branza de vaci acasa puteti urma aceasta reteta.

Cum se face branza de vaci de casa Savori Urbane

Din ingredientele de mai jos rezulta 16 branzoaice cu aluat foietat. Eu am ales sa le dau forma de desaga, fiind mai usor de inchis in cazul unei umpluturi mai fluide de branza. Diametrul lor a fost de cca. 6-7 cm. Am adaptat o reteta austriaca.

4.7 from 7 reviews
Branzoaice cu aluat foietat reteta vieneza
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 16 buc
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 250 g faina alba 000 (pentru patiserie)
  • 150 - 175 ml lapte caldut (depinde cat inghite faina)
  • o lingurita de zahar
  • 15 g drojdie proaspata sau 4 g uscata
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • o lingurita coaja rasa de lamaie
  • un plic zahar vanilat
  • 25 g unt moale cu 82% grasime
Pentru impachetat:
  • 100 g unt moale cu 82% grasime
Umplutura de branza:
  • 200 g branza de vaci mai grasa
  • 100 g zahar pudra
  • 1 ou
  • 1 plic zahar vanilat sau o lingura extract de vanilie
  • un strop de sare
  • coaja rasa de la ½ de lamaie
  • 100 g stafide
  • 50 g coji confiate de portocala (optional)
  • 100 g biscuiti rasi sau pesmet simplu din paine sau 50 g gris
In plus:
  • 1 ou pentru uns
  • 3-4 linguri de gem de caise + 1 lingura zeama de lamaie
  • zahar pudra

 

Cum se fac aceste branzoaice cu aluat foietat?

Aluat dospit foietat

Am preparat aluatul exact cum este descris aici (vezi pe larg). Am desfacut drojdia in laptele caldut (in 150 ml si am pastrat 25 ml deoparte) si am adaugat o lingurita de zahar. In castronul mixerului am asezat faina si am turnat plamadeala peste ea impreuna cu coaja rasa de lamaie si vanilia. Am mixat 5 minute, am adaugat galbenusurile, sarea si untul si am mai mixat alte 5 minute. Am lasat aluatul la dospit 1 ora. L-am intins in foaie si l-am uns cu unt moale. L-am impachetat pe lung si apoi pe lat si l-am dat la rece 1 ora. Am repetat impachetarea si l-am lasat inca 30 de minute la rece.

cum se impatura aluatul foietaj rapid dospit

Umplutura de branza de vaci cu stafide pentru branzoaice

Intr-un castron am amestecat branza de vaci (bine scursa de zer) cu zaharul pudra, vanilia, coaja de lamaie, sarea si oul intreg. Am adaugat apoi biscuitii rasi (petit beurre) sau grisul si stafidele uscate. Este foarte important ca stafidele sa fie uscate pentru ca ele se vor umfla de la apa din branza, absorbind o parte din ea. Deci nu le inmuiem in apa sau rom. In plus, eu am mai pus si 50 g de coji confiate de portocala din productia proprie – reteta aici.

Am lasat compozitia 30 de minute la rece ca sa se ingroase un pic. Are culoare bej de la extractul de vanilie si de la biscuitii rasi.

cum se face umplutura de branza pentru branzoaice

Cum se taie si impatura branzoaicele tip saculet?

Am scos aluatul de la rece si l-am intins pe masa infainata. Foaia a fost patrata si a avut cam 35 x 35 cm. Am taiat-o mai intai in 2, apoi in 4 si pe lung si pe lat si am obtinut 16 patrate cu latura de cca. 8-9 cm. Pe fiecare patrat am pus cate o gramajoara de umplutura de branza. Ca sa va fie mai usor, puteti pune umplutura pe o farfurie mare. O nivelati ca sa fie in strat egal si o marcati cu cutitul astfel incat sa obtineti 16 portii. Cate una pentru fiecare branzoaica.

Impaturarea se poate face clasic, tip plic sau tip saculet, asa cum am facut eu. Practic am ridicat marginile aluatului deasupra umpluturii si le-am rasucit. Foarte usor. Am tinut fiecare saculat in mana infainata si l-am rotunjit un pic (ca la galustele cu prune).

Am asternut cu hartie de copt o tava mare (de 33 x 42 cm) si am asezat branzoaicele in ea, cu distanta rezonabila intre ele.

Urmeaza ultima dospire care a durat 15-20 de minute, in tava, acoperite cu un stergar curat.

Coacere branzoaice cu aluat foietat – Topfengolatschen

Am preincins cuptorul la 220 C cu ventilatie (treapta cea mai inalta la cele cu gaz). Am batut repede un ou cu un strop de sare si am pensulat cu el branzoaicele, chiar inainte de a le da la cuptor. In plus, le-am crestat cu o lama (sau cu un cutit bine ascutit) in 4 locuri, taiand usor pe verticala de la lipitura spre baza. Taieturile au avut cam 2-3 cm. Nu e musai dar asa m-am gandit eu ca ar fi bine. Umplutura nu curge din ele si acele fante permit iesirea aburului generat de branza.

cum se fac branzoaicele savori urbane

Imediat am dat tava cu branzoaice cu aluat foietat la cuptor si le-am copt primele 5 minute la 220 C. Fara sa deschid usa cuptorului am redus apoi temperatura la 180 C si am continuat coacerea lor alte 20 de minute. In total le-am copt 25 de minute. Vai, cat de bine miroase in bucatarie!

Iata cat sunt de faine! S-au desfacut ca niste trandafiri.

cum se coc branzoaicele din aluat foietat

Glasarea cu marmelada de caise

Pasul acesta nu e obligatoriu insa e recomandat. Am explicat in reteta melcisorilor ca acest strat de gem previne uscarea produselor de patiserie. In plus, le confera un aspect deosebit si un gust foarte placut dulce-acrisor.

Am incalzit rapid 4 linguri de gem de caise (pe foc sau la microunde) si l-am strecurat ca sa fie omogen si fin. L-am diluat cu o lingura de zeama de lamaie si am uns cu el fiecare branzoaica (cat a fost calduta). Ce luciu frumos au acum branzoaicele mele 🙂

branzoaice cu foietaj glasate cu gem de caise savori urbane

Dupa ce s-a mai zvantat stratul subtire de gem am si pudrat bine branzoaicele cu zahar pudra vanilat. Si asa aluatul nu are zahar in compozitie iar umplutura nu e exagerat de dulce.

branzoaice pudrate cu zahar vanilat

Servire branzoaice cu aluat foietat – reteta vieneza de Topfen-Golatschen

Aceste branzoaice cu aluat foietat se servesc atat calde cat si reci. Sunt bune si a doua si a trei zi datorita glazurii de gem. Pudrarea cu zahar e bine sa se faca inainte de servire pentru ca gemul umezeste zaharul pudra.

branzoaice vieneze Topfengolatschen savori urbane

Sa va mai povestesc cat sunt de gustoase si de fragede? O nebunie! Aluatul se desface in foi si are o aroma grozava de unt si vanilie. Umplutura este bine legata si cremoasa. Eu am pozat o sectiune printr-o branzoaica rece, a doua zi. Iata stafidele si bucatelele de coaja confiata de portocale.

sectiune branzoaice vienezebranzoaice pufoase reteta

Sa incercati aceast reteta de branzoaice cu aluat foietat! Sunt extraordinar de gustoase si de aromate!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de patiserie dulce

 

17 COMENTARII

  1. Bravo fetelor!!!
    Faceti o treaba fff buna, retetele sunt aproape toate simplu de facut, datorita explicatiilor voastre clare si a imaginilor sugestive. Sunt si eu ardeleanca, dar traiesc de 30 de ani in Olanda. Gatesc din toate bucatariile, sau aproape. Olandezii nu au o bucatarie proprie cu care sa se laude, dar sunt totusi cateva feluri de mancare care merita incercate. Daca va intereseaza….
    Servus!

    • Multumim 🙂 Olanda e o tara grozava in care m-am simtit tare bine in vacanta! Chiar am vorbit cu olandezii despre felurile lor populare de mancare si mi-au pomenit orezul cu condimentele venite din colonii, poffertjes (pe care am tot zis ca le voi face). M-as bucura sa ne oferi cateva retete autentice de acolo 🙂

  2. Buna seara. Maine vreau sa incerc branzoaicele cu aluat foietat. La a doua impaturire mai ung cu unt sau doar intind si impaturesc? Multumesc mult!

  3. In afara de brinza,ce alta umplutura as putea sa pun. Tare imi place reteta si as vrea sa o incerc,singura problema e ca sotului meu nu ii place brinza. Si nici brinza de calitate buna nu prea gasesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.