Haiose din aluat cu osanza, umplute cu gem. Cum se fac haiosele cu osanza sau „untura mare”? Reteta de carticele, smerchifle sau haioase foietate cu gem. Da, recunosc ca nu am mai facut niciodata haiose. Cand eram copil le facea bunica dar eu inca nu am apucat sa le fac. Suna ciudat „apucat” dar chiar e asa. Cum noi stam in centru de oras si nu avem neamuri la tara, nici nu taiem porc. Mezeluri mai facem dar cu carne cumparata. Acesta a fost motivul pentru care nu mi-a cazut in mana nici osanza potrivita pentru haiose.
Si dupa cum m-am plans in stanga si in dreapta ca in orasul acesta nu gasesc nici unde osanza, dand sfoara in tara ca as fi recunoscatoare macar pentru 1 kg, tata a fost tare perspicace si mi-a „prins” o bucatica de la doamna din piata de la care cumparam cas si branza de ani de zile. Productie proprie. Au fost 750 g. Osanza se mai numeste si „untura mare”, „untura imparateasca” sau „Kaiserschmer” (kaizerșmer). A nu se confunda cu desertul austriac „Kaiserschmarrn” – vezi aici.
Cuvantul „háj” in maghiara inseamna chiar osanza, de unde le si vine numele de haiose, fiind o specialitate ungureasca, o prajitura clasica de iarna. Ca si umplutura se foloseste o marmelada acrisoara: prune, caise, sau cum am facut eu caise cu nuci, sau doar umplutura de nuci sau mac pregatita ca la beigli (reteta aici). În Banat le zice si „șmerchifle – smerkifli” (din svabeste). Unii le stiu de „carticele” datorita formei care se aseamana cu o carte deschisa.
Daca NU aveti osanza aceasta NU poate fi inlocuita cu untura!! In acest caz va sugerez sa folositi unt gras si sa faceti reteta de foietaj frantuzesc de mai jos din care se fac si foi de cremes (cremsnit) sau rulouri cu vanilie, cornete, pateuri, adica reteta frantuzeasca de aluat foietaj cu unt.
- 550 g osanza
- 880 g faina tip 000 (din care 330 g pt osanza, 550 g pt aluat)
- 2 oua
- 1 galbenus
- 2 linguri ulei
- zeama de la 1 lamaie
- 1 lingurita rasa de sare (cca. 8 g)
- 250 ml apa
- 400 g marmelada
- 150 g nuci optional
IMPORTANT: Bucataria sa NU fie foarte incalzita deoarece caldura topeste osanza iar haiosele nu mai cresc atat de spectaculos. Deschideti geamul bucatariei (iarna) si lucrati intr-un mediu racorit, ca la orice aluat fraged sau foietat.
Pregatire aluat cu osanza pentru haiose
V-am scris separat reteta acestui aluat deoarece il puteti folosi si la preparate sarate (pateuri, saleuri, cornulete etc). O gasiti aici.
Prima data ne ocupam de osanza. Si ne ocupam, nu gluma, pentru ca trebuie curatata. Osanza trebuie sa fie rece bine, altfel se prelucreaza mai greu. Osanza este grasimea din abdomenul porcului (inveleste intestinele si organele interne) si are diverse pielite (ca un pergament) si fire si firisoare de cate trebuie curatata. Se pune pe o scandura si se rade cu cutitul. Asa se face cu toata cantitatea. Pielitele se arunca. Bucata mea nu a fost prea curata asa ca din 750 g mi-a ramas doar 550. Dupa curatare se da prin tocatorul de carne pe discul cu gaurelele cele mai mici. Se macina extrem de usor.
Din faina se separa 330 g care se vor amesteca cu osanza. Dar inainte de toate, cand s-a terminat macinatul, se baga in aparatul de macinat din cele 330 g faina si asa practic aparatul se curata singur.
Se pune toata osanza intr-un bol, se adauga si restul de pana la 330 g faina si se amesteca bine de tot, fie cu un mixer, fie cu mana sau cu o lingura. Trebuie sa se omogenizeze bine si sa obtinem o pasta care va trebui sa o intindem usor. Se lasa pe masa de lucru, la temperatura camerei.
Pentru aluat se amesteca cele 2 oua, galbenusul, sarea, uleiul, zeama de lamaie, apa si jumatate din cele 550 g de faina ramase. Se bate bine cu mixerul. Apoi se adauga treptat si restul de faina. Cand nu mai „duce” mixerul actionam cu mana pana se incorporeaza si restul de faina.
Se mai framanta un pic pe masa de lucru, dupa care se da bine cu faina pe dedesubt si deasupra.
Cum se impatura aluatul cu osanza pentru haiose
Aluatul se intinde asa la 0,5 cm grosime. Pasta de osanza cu faina o impartiti in 5 parti. Peste aluatul intins se aplica prima parte pe 2/3 din suprafata (daca impartim aluatul intins imaginat in 3 parti pe lung, ungem in mijloc si in dreapta). Cu partea neunsa se acopera partea din mijloc si peste se pune partea din dreapta. Apoi se mai impatura de jos in sus pe 1/3 si de sus in jos.
Se obtine astfel un patratel care se lasa 10 minute la odhnit. Operatiunea se repeta de 5 ori, pana terminam si ultima parte de osanza.
Sa nu va sperie faptul ca osanza nu se intinde chiar asa de usor. Se pune in portii mici si se intinde cu mana usor. Nu veti reusi sa intindeti cu paleta doar pe la a 3-a a 4-a impaturire, cand aluatul devine mai compact. Veti vedea ca timpul de odihna dintre impaturiri creste de la 10 – 15 – 20 pana la 25 de minute. Aluatul devine tot mai dens si are nevoie de timpi prelungiti de relaxare pentru a trece din nou la intinderea lui.
Dupa ultima impaturire se intinde din nou la o grosime de 0,5 cm.
Se taie dreptunghiuri de 6 x 9 (aproximativ). Eu am folosit (ca de obicei) rola de taiat pizza. Bunica si strabunica taiau haiosele cu un cutit lung cu lama subtire, bine incinsa in flacara plitei. Dupa 1-2 taieturi puneau iar cutitul la incins si tot asa.
Umplere haiose
Am pregatit si umplutura. Nuca am tocat-o inegal, sa fie si marunta si mai mare si am amestecat-o cu gemul. Dupa cum spuneam mai sus, umpluturile pot varia, cred ca cea mai raspandita varianta este cea cu magiun de prune.
Cu o lingurita se pune umplutura pe o parte a dreptunghiului.
Dupa ce am terminat cu umplutura, se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Atentia mare de cum se aseaza pentru ca ele cresc foarte mult. Luam un dreptunghi cu umplutura in mana, il inchidem ca pe o carte si asezam haiosul in tava cu partea pe care am pus umplutura in jos.
Intr-o tava normala de cuptor nu am pus decat 16 bucati. La cererea tatalui meu am pus cate o nuca deasupra pentru ca asa le facea strabunica mea. Nuca am inmuiat-o in putin albus.
Coacere haiose din aluat cu osanza
Haiosele se coc 22-25 minute la 180° in cuptorul foarte bine preincins. Nu trebuie sa se rumeneasca foarte tare, doar sa se coaca bine de tot.
Imediat cum se scot din cuptor se pudreaza bine de tot cu zahar pudra. Este foarte important ca haiosul sa fie inca fierbinte de tot ca sa se lipeasca zaharul. Daca se racesc, zaharul nu se mai lipeste si aluatul nu contine zahar.
Vedeti cat de frumos au crescut?
Haiosele se preparara traditional de Anul Nou (Revelion) in Ardeal si Banat. Sunt „aducatoare de noroc si prosperitate”. La multi ani!
Aici alte imagini, de la alt Revelion – haiose facute de Oana 🙂
Iata-le si pe tava, scoase pe masura ce se coceau.
Si haiose coapte, foietate, infoiate si elegante.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
arata foarte bine,am sa incerc si eu!
ce va deranjeaza
Nu ne deranjeaza nimic 🙂
O reteta foarte bună, am încercat și eu sa o fac doar ca nu au crescut ☹️, la gust au fost bune(chiar foarte). Probabil am greșit la temperatura cuptorului. Cuptorul are trepte 1-5 și nu știu care treapta e potrivita pentru 180 grade. Cu siguranță o sa mai încerc! 😊Mulțumim pentru rețete
Se poate folosi si untura de porc, in loc de osanza?
Se poate folosi dar nu va iesi acelasi lucru. Va iesi ceva intre foietaj si osanza. Si gustul difera. Haiosele sunt cu osanza 😀
[…] la noi haiosele (un fel de pateuri din aluat foietat facut in casa, cu osanza) sunt traditionale de Revelion. Umplute cu gem de caise sau prune si pudrate bine cu […]
apa minerala sau plata ?astept raspuns multumesc
Apa plata 🙂
Va multumesc frumos pentru toate explicatiile dvs!
Eu prepar cremsnit si haiosele de vreo 30 de ani,dar la Craciunul acesta nu stiu de ce nu s-au copt înăuntru si haiosele nu au crescut deloc!
Eu locuiesc in orașul Sebis si as dori sa întreb ,daca aveti undeva in Arad un punct de desfacere adica restaurant,cofetărie etc ? Si daca da unde? Multumesc imi cer mii de scuze si va doresc mult succes in activitatea dvs!
Hmm, ma gandesc ca faina a fost de vina.
Se baga la rece aluatul sau se tine in bucatarie .
[…] gasiti si reteta de haiose cu osanza – un fel de „foietaj […]
buna ziua,
va rog o precizare: dupa prima impaturire se lasa la odihnit 10′; este important in ce pozitie intindem aluatul pentru a 2- ungere si impaturire. adica trebie sa fim atente ce margine este in sus inainte de intidere, sau este indiferent?
multumesc mult
Nu prea conteaza la acest aluat cu atat de multe impaturiri.
multumesc mult, suna incurajator.
Am facut reteta de haiose dupa reteta d-voastra dar nu s-au desfacut.
Unde am gresit ?
Singura diferenta fata de d-voastra este ca nu am framintat mai deloc osanza cu faina .
Credeti ca din aceasta cauza nu s-au desfacut ?
Va rog sa imi raspundeti cit de curind deoarece doresc sa mai fac o data reteta .
Maria
Trebuie frecata osanza macinata cu faina.
Perfect mi s-au deschis. Minunate. Cu ce as putea sa le mai umplu?
Haiosele se umplu cu gemuri sau marmelade mai groase care sa nu curga din ele la copt.
Buna fetelor!!adica ozanza se foloseste cruda..neprajita(untura)? Nu de alta dar sa stiu sa o opresc de la urmatorul porc! ☺☺
Da!! Osanza cruda se macina si cu ea se ung straturile de aluat. Ea se va coace la cuptor.
Caut o rețetă de retișe. Un fel de plăcintă coaptă pe plită.
Uite aici reteta de retese sau retise. http://savoriurbane.com/retese-placinte-prajite/
N-am mai auzit de aceasta reteta, sa vedem ce-mi iese 🙂
Foarte bun
Mi-a iesit chiar foarte bine, peste masura asteptarilor mele
[…] in cadrul Targului de Craciun de la Liceul Pedagogic din Arad. Au fost si pogacele cu jumari, haiose traditionale cu osanza, cornulete din foietaj, muffins cu glazura colorata, bezele si multe […]
Se poate congela aluatul de haiose? Multumesc.
Sigur ca da! Este un foietaj si poate fi congelat.
Multumesc Oana! Sarbatori frumoase si binecuvantate!
Pot sa folosesc cantitate dubla ,imaturesc tot de 5 ori si cum se descongeleaza ?.Multumesc
Ce tip de faina revomandati?
de patiserie tip 000 (am completat acum)
Multumesc mult ptr. raspuns!
Fiindca in curand primesc osanza si va trebui sa o curat apoi sa o fac pasta, as mai dori sa stiu daca o pot baga in vasul robotului de bucatarie cu lame ptr. ca sa o mixez. Nu am masina de tocat carne.
[…] cu tatal meu despre bunatatile gatite de strabunica. Despre pogacelele cu jumari sau branza, despre haiosele foietate, langosii sau placintele bune pe care le […]
Fac si eu o precizare 🙂
Aceasta prajitura nu se numeste „haioasa” adica nu cu sensul de amuzanta.
Haios inseamna in limba maghiara osanza! Deci este doar: prajitura cu osanza.
Daca citeai reteta vedeai ca asta spunem si noi. Haj + osanza. hajos = cu osanza.
nu ne prea place zaharul pudra care se pune pe prajituri.
se poate pune zaharul si in aluat?
Nu, nu se poate pune zahar in acest aluat.
prajitura se coace la 180° cu ventilatie sau fara?
Noi folosim mereu ventilatia (daca nu mentionam altfel)
Multumesc!
Cât sunt de frumoase!!! Minunate! Sunteți un ajutor de nădejde pentru mine!! Aveți foarte multe rețete,foarte bine explicate,și va ador! Cu stima!
[…] Grăsimea albă din cavitatea abdominală a porcului se pune deoparte. Se curăță de membrana tare și se păstrează la congelator. Din ea se face aluat foietaj ultra delicat pentru celebrele haioșe umplute cu gem și nucă (chifle cu șmer sau împărătești) – rețeta aici. […]
Bună seara
Sper să-mi reușească, mâine le voi încerca. Osânza mi-e curățată și măcinată deja…
Avea mama o super rețetă, dar s-a pierdut
😯
Revin cu impresii ☺👋
Ai grijă să fie rece în bucătărie! Ține cont de aceste aspect ca să nu se înmoaie osânza dintre staturile aluatului!
Buna seara,
In sfarsit am gasit osanza la magazin ,care sper sa fie si de calitate. Am o intrebare legata de cantitatea de proteina din faina de patiserie 000, asta din cauza ca aici nu se gaseste faina sub aceasta denumire. Trebuie o faina cu continut ridicat, ca.13%?
Nu, nu trebuie faina de forta. All purpose flour e buna.
SE MAI NUMESC „GURA CASCA”
Vreau sa fac foo de Cremes cu unt. Cat timp se pot tine foile inainte de a fi umplute? Multumesc!
Cam cu 24 de ore inainte si ai grija sa nu fie umezeala in casa pentru ca se vor inmuia.
Buna,
Se pot face si foile de” cremes” din aluatul de haios.
Multumesc
Moni
[…] (Schmerkifli din șvăbește) sau chifle cu untură mare sau împărătească. Rețeta lor o găsiți explicată aici. Am zis să vă scriu separat rețeta de aluat cu osânză ca să vă fie de folos și la alte […]
Aluatul se lasa la odihnit in frigider sau pe masa?
Pe masă dar să fie răcoare în bucătărie! Dacă-l dai la frigider se întărește osânza, beton se face.
Se pot face și cornulețe din acest aluat?
[…] împărătească”) – rețeta aici. Este aluatul din care facem haioșe cu gem și nucă (vezi aici). Argumente pro: crește foarte mult la copt și are straturi fine și fragede. Argumente contra: […]
[…] împărătească”) – rețeta aici. Este aluatul din care facem haioșe cu gem și nucă (vezi aici). Argumente pro: crește foarte mult la copt și are straturi fine și fragede. Argumente contra: […]
[…] împărătească”) – rețeta aici. Este aluatul din care facem haioșe cu gem și nucă (vezi aici). Argumente pro: crește foarte mult la copt și are straturi fine și fragede. Argumente contra: […]
[…] împărătească”) – rețeta aici. Este aluatul din care facem haioșe cu gem și nucă (vezi aici). Argumente pro: crește foarte mult la copt și are straturi fine și fragede. Argumente contra: […]
[…] – adică 1/3 din rețeta aici. Este aluatul din care facem haioșe cu gem și nucă (vezi aici). Argumente pro: crește foarte mult la copt și are straturi fine și fragede. Argumente contra: […]
[…] împărătească”) – rețeta aici. Este aluatul din care facem haioșe cu gem și nucă (vezi aici). Argumente pro: crește foarte mult la copt și are straturi fine și fragede. Argumente contra: […]