Coarda cu nuca sau mac – reteta de cozonac ardelenesc

28

Coarda cu nuca sau mac - reteta de cozonac savori urbane

Coarda cu nuca sau mac – reteta de cozonac ardelenesc pufos tip rulada, cu umplutura generoasa si cremoasa de mac sau nuca. A nu se confunda cu beigli (baigli)! Care sunt diferentele dintre beigli si coarda?

Coarda cu nuca sau mac o facem de Sarbatori dar si in timpul anului. Aluatul este unul de cozonac cu galbenusuri si unt. Se poate folosi reteta de baza a cozonacului simplu. Coarda se mai numeste si „ștoarză” cu mac sau nucă.

Care sunt diferentele dintre beigli si coarda cu nuca sau mac?

Aceasta coarda cu nuca sau mac NU este baigli – asa zisul cozonac unguresc. Baigli nu este cozonac, nu se lasa la dospit si aluatul nu trebuie sa fie pufos. Beigli se face cu aluat fraged si gras si trebuie sa fie sfaramicios. Aici gasiti reteta autentica de beigli cu mac sau nuca, asa cum o faceau si strabunicile noastre.

Baigli cu nuca sau cu mac - beigli, bejgli sau cozonac unguresc reteta savori urbaneSpre deosebire de baigli, aceste coarde cu mac sau cu nuca sunt pufoase si au consistenta unui cozonac adevarat.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-34

Pentru umplutura folosesc o crema fiarta cu mac sau cu nuca, exact ca si la baigli. Practic doar aluatul difera. Coarda se poate face si cu umplutura de branza de vaci si stafide – vezi reteta aici.

Cozonac cu branza si stafide reteta de coarda savori urbane

Din aceste cantitati ies 4 coarde: doua cu mac si doua cu nuca.

5.0 from 7 reviews
Coarda cu nuca sau mac - reteta de cozonac ardelenesc
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 550 ml lapte
  • 1 lingura de zahar
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
  • 100 g unt cu min. 80% grasime
  • 100 g zahar pudra
  • 6 galbenusuri
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie
Pentru umplutura de mac:
  • 350 g mac
  • 350 ml lapte
  • 140 g zahar
  • 100 g stafide
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • un praf de scortisoara
Pentru umplutura de nuca:
  • 350 ml lapte
  • 140 g zahar
  • 350 g nuca
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • un praf de sare
Pentru uns:
  • 3 linguri de lapte
  • 1 galbenus
  • 1 albus

Cum se face coarda cu nuca sau mac – reteta de cozonac ardelenesc?

Aluat de cozonac pentru coarda

Pentru aluat se amesteca prima data 500 g faina cu 450 g lapte caldut. Se omogenizeaza si se lasa pe masa, la temperatura camerei, timp de 20 de minute. Dupa trecerea a 20 de minute aluatul se va intinde ca si in poza.

In paralel se amesteca 100 ml lapte cu 100 g faina, 20 g zahar si 50 g drojdie proaspata. Si aceasta compozitie se lasa pe masa, la temperatura camerei, 15-20 de minute.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-1

Dupa trecerea celor 20 de minute se amesteca cele doua compozitii si se adauga restul ingredientelor pentru aluat, mai putin cele 400 g de faina ramase.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-4

Se bate compozitia cu o lingura de lemn sau cu mixerul si in final se adauga treptat si cele 400 g faina. Se framanta pana la omogenizarea aluatului. Se lasa la dospit 40 de minute la un loc caldut, acoperit cu un stergar curat de bucatarie sau in punga de plastic.

Pana dospeste aluatul ne ocupam de umplutura:

Cum se face umplutura pentru coarda cu nuca sau mac?

Umplutura de mac pentru coarda

PONT: Macul il macin cu blenderul si iese foarte bine. Este gata in 10 secunde. In mod traditional macul se macina cu o masina speciala sau cu rasnita de cafea.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-6

Se amesteca macul macinat cu zaharul, coaja rasa de lamaie, vanilia si cu laptele si se pune la fiert. Se fierbe la foc mic/mediu 1-2 minute, pana se ingroasa. Se amesteca constant pentru a nu se prinde de fundul cratitei.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-7

 

Se adauga stafidele si scortisoara si se lasa la racorit. Se mai amesteca din cand in cand. Stafidele vor mai absorbi din lichid.

Umplutura de nuca pentru coarda

Nuca macinata se amesteca cu laptele cu zaharul, cu coaja de lamaie si cu vanilia si se pune la fiert. Se fierbe la foc mic/mediu 1-2 minute pana se ingroasa. Se amesteca constant. Se lasa la racit.

Cum se ruleaza coarda cu nuca sau mac?

Aluatul dospit se scoate pe masa de lucru infainata. Teoretic trebuie sa aiba in jur de 2000 g.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-14

Aluatul se imparte in 4 portii de cate 500 g. Prima portie se intinde pe masa si celalalte se acopera cu un stergar curat de bucatarie. Foaia de aluat ar trebui sa aiba dimensiunile de cca. 30 x 20 cm si grosime de cca. 1 cm.

Peste aluat se intinde jumatate din umplutura de mac, astfel incat sa lasam o margine libera de cca. 2 cm. Se pliaza aceste margini libere din stanga si dreapta si apoi se ruleaza coarda pe lungime. La locul de imbinare se unge cu putin albus batut. Rulada formata se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, avand grija ca locul de imbinare sa fie la fund. Tava ar fi bine sa aoba cca. 40 x 30 cm ca sa va incapa cele 4 coarde puse pe latul ei.

Pentru coarda cu nuca se procedeaza identic:

Avand in vedere ca mai cresc si in tava, creez niste pliuri din hartie de copt (ca niste separatoare) care sa impiedice coardele sa se uneasca intre ele la copt. Tava mea a fost una mai mica si mi-au incaput doar 3 rulade in ea.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-22

Intr-un castron se amesteca galbenusul cu laptele si un strop de sare si se ung coardele cu pensula, in strat subtire. Coardele cu nuca sau mac se lasa la dospit 10 minute (la un loc caldut) dupa care se mai ung o data cu galbenus.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-27

Coacere coarda cu nuca sau mac

Se preincalzeste cuptorul la 170° C (treapta medie la cele cu gaz) si se pune tava in cuptor pentru 50 de minute. Daca observam ca se rumenesc prea tare, se acopera cu o hartie de copt pentru ultimele 10-15 minute.

Coarda cu nuca sau mac - reteta de cozonac 2Iata cat de minunate sunt aceste coarde cu mac sau nuca!

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-31

Iata minunata coarda cu mac.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-33

Coarda cu nuca – aluat pufos si crema dulce si fina. Iata si cateva felii de coarda cu nuca.

coarda-cu-mac-sau-nuca-cozonac-35

Pasca Surpriză este cea mai recentă creație a noastră (2023) și are bordură împletită din cozonac (coardă) umplut cu nucă și mac – vezi aici rețeta acestei delicatese.

Pască 2 în 1 cu bordură împletită din cozonac umplut cu nucă și mac reteta savori urbane

Așa arată în secțiune această minunată pască 2 în 1!

sectiune pasca cu bordura de cozonac cu nuca mac

Puteți face și un cozonac împletit cu mac cu multă umplutură cremoasă – rețeta aici.

Cozonac cu mac - foarte pufos și cu multă umplutură cremoasă reteta savori urbane

Ce facem cu albusurile ramase de la cozonaci sau maioneze?

In primul rand un chec pufos din albusuri cu nuca si fructe deshidratate – vezi aici.

cel mai pufos chec de albusuri reteta pas cu pas

Va las mai multe retete cu albusuri ramase aici.

retete cu albusuri ramase de la cozonaci maioneza savori urbane

Sa incercati si voi aceasta reteta de coarda cu nuca sau mac! Sunt sigura ca veti fi incantati de ea.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de cozonac simplu, cu rahat, ciocolata sau fructe confiate, cozonac moldovenesc, colaci, cornuri pufoase, panettone, impletituri, cuib de viespi, branzoaice, melcisori cu nuca sau scortisoara etc.

cozonac moldovenesc cu stafide si coaja de portocala confiata (2)

 

28 COMENTARII

  1. Multumesc!!!!!! Am facut in masina de facut paine… jumate din cantitati…. Le a amestecat singura pe toate, eu doar am incalzit laptele cu toate puse, am asezat faina jos ai am pus laptele cu oauale, zaharul, toate in si apoi drojdia si un pic de zahar peste. Iar la o ora am scos compozitia, am intins o cu ulei si am pus compozitia cu mac, deja pregatita, rapid am scos paleta si am pus la loc, ca sa nu deranjeze umplutura! Pot spune la gust ca se topeste in gura, imaginile le vedeti! A!!! Programul este cel lung de paine… e ideal pentru cozonac! Daca vrei spuneti mi unde sa incarc pozele… nu vad aici!

  2. Imi pare rau ca nu sunt de acord cu cei de mai sus. In primul rand cozonacul iese ca o paine mai dulce, cantitatea de zahar specificata in reteta este prea mica la puterea de indulcire a zaharului din magazinele obisnuite. Deci cantitatea cred ca trebuie sa fie de cel putin 150 gr daca nu dubla. In al doilea rand nu specificati daca se unge si infaineaza tava sau se pune direct pe hartia de cop; fiecare bucatar are modul lui de coacere, deci ca reteta sa fie completa trebuie fiecare sa specifice modul de coacere, ceea ce la reteta dv. nu este specificat.
    Spuneam ca imi pare rau, deoarece am facut diverse placinte si prajituri dupa retetele pe care le publicati, care au fost bune, si ma asteptam ca si aceasta sa fie foarte buna, dar nu a fost asa.
    Am incercat si cel cu cacao si acolo sunt mai multe hibe.Canittatea de umplutura este prea mare ( probabil prea grea) ca aluatul sa o poata ridica si din acest motiv se strange cam la partea inferioara a cozonacului ceea ce nu este de dorit.Nici acesta nu este suficient de dulce, mancam cozonac nu paine. Cred ca ar trebui sa revedeti cele doua retete sa nu mai pateasca si altcineva ceea ce am patit eu in ajun de sarbatori. Multumesc.

    • 1. Nu se pune mult zahar in aluat tocmai pentru ca umpluturile sunt foarte dulci si generoase.
      2. Niciodata nu punem nimic peste hartia de copt (grasime, faina etc) pentru ca altfel am fi specificat asta.
      3. Am specificat EXACT cum se coace coarda…. mai multe informatii nu exista.
      Despre cozonacul cu cacao: https://savoriurbane.com/cozonac-cu-cacao-reteta-rapida/
      1. Nu este prea multa umplutura (sunt 250 g in total la un aluat din 550 g faina – in conditiile in care la alti cozonaci punem 600 g umplutra/bucata)
      2. Umplutura nu se duce la fundul cozonacului daca o distribui asa cum este aratat in reteta: 3 brate umplute care se impletesc intre ele tocmai pentru a avea umplutura uniforma si sus si jos.
      3. Cantitatea de zahar este subiectiva in cazul tau (ti se pare prea putin dulce) in conditiile in care sunt 180 g (in aluat din 550 g faina si umplutura) iar la cozonacii „standard” se fac cu 220-250 g zahar la 1 kg de faina. Pune mai mult zahar daca doresti dar sa te astepti la timpi de dospire prelungiti cu cateva ore.

      • Voi pune mai mult zahar la cel cu mac; la cozonacii obisnuiti stiu ca se pun cam 300gr. la Kg.Cat priveste hartia de copt sunt unii care recomanda sa se unga usor, dar daca spuneti ca nu se pune nimic voi incerca si asa( este bine insa sa specificati si dvs in retele dvs. care de altfel sunt destul de clare). Cozonacul cu cacao nu l-am impletit si umplutura ( voi pune mai putina data viitoare)mi s-a lasat toata jos. Multumesc pentru raspuns.Voi continua sa urmaresc site-ul dvs. am gatit cateva feluri dupa retele dvs si mi-au iesit foarte bine. Un an nou fericit!

  3. Fetelor, sunteti teribile! Retetele sunt excelente! Imi place ca explicati fiecare pas. Eu am 67 ani dar si acum imi plac retetele detaliate. Felicitari si multumiri.

  4. Am pregatit si eu coarda cu mac si nuca dupa reteta dv. si mi s-a parut, ca si altei corespondente, zaharul prea putin in umplatura.Altfel aluatul e minunat, usor de lucrat, au iesit buuuuni. Data viitoare voi adauga ceva zahar in plus, cel putin asa imi cere gustul meu. Va multumim pt. tot ceea ce impartasiti cu noi. Craciun fericit!

  5. M-am uitat la comentarii si pot spune urmatoarele lucruri:
    1. Este o mare confuzie privid cele 3 variatiuni, asa ca trebuie a lamurire. Cozonacul este cozonac, coarda (sau cum spuneau svabii in Banat susse-seil sau susse-spogot) si baigli sunt lucruri care seamana, dar sunt totusi mult diferite.
    2. Susse-seil este asa cum mi-l amintesc din copilarie cand Omi ne facea acest dulce celor care nu ne prea placea cozonacul. Ideea este chiar aceasta, sa fie multa umplutura si nu prea mult aluat crescut prea tare. Este un dulce care tine si o saptamana (asta daca nu da iama familia in stoc), iar varianta cu nuca+cioco sau cioco+mac poate fi servita si cu un laptic caldut (mai ales daca s-a intarit un picut).
    3. Cat de dulce trebuie sa iasa si cat este necesar sa stea la dospit, la cuptor, tine de gustul fiecaruia, de temperatura camerei, precum si de locul de coacere, cuptor de soba, cuptor electric sau de gaz. In functie de toate acestea va trebui ajustata si reteta si timpul de facere. Asa m-a invatat si Buna si Omi si Mama si inca vreo cateva matusi.
    4. Un sfat: nu va puneti de sarbatori sau aniversari sa faceti experimente sau retete care nu le-ati mai facut. Atunci faceti doar ce stiti ca sa nu aveti suprize. Si nu neaparat ca reteta nu este buna, ci poate camera este prea calda sau prea rece sau cu draft, sau pur simplu cuptorul sau pliat pe care faceti nu este identica cu cea a celei/celui care a data reteta.
    5. Autoarei felicitari pentru acest dulce, chiar il cautam. Tineam minte multitudinea de umpluturi, dar nu mai stiam ce si cum se face aluatul. Ca propunere de umplutura la cautare cand se face de kierwei erau smochinele+un picut de unt vanilat+fulgi de cioco tare amara. Omi avea in curte un smochin imens si in fiecare an incepand din septembrie facea aceasta umplutura.
    Multumesc pentru reteta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: