Cozonac pufos reteta simpla cu rahat si nuca – cozonaci traditionali

208

Cozonac pufos reteta simpla cu rahat si nuca - cozonaci traditionali savori urbane

Cozonac pufos reteta simpla cu rahat si nuca – cozonaci traditionali. Cozonaci pufosi de casa facuti dupa o reteta ce nu da gres. Cozonaci de Craciun sau Pasti cu aluat care se desface in suvite (pale) si umplutura de cacao, nuca si rahat. Cum se fac cozonacii? Cum se framanta cozonacul si la ce temperatura de se coace?

In fiecare an facem cozonac pufos (cozonac traditional) pentru Sarbatori (Craciun, Paste). Fiecare gospodina are o reteta de cozonaci traditionali, mostenita din familie sau preluata de la prieteni sau cunostinte. Asa si noi. Eu fac mai ales cozonacul cu unt topit si caramelizat al strabunicii Buia (reteta aici).

Vă recomand și rețeta video a COZONACULUI PERFECT cu multă umplutură cremoasă de nucă, rahat, ciocolată + aluat bogat care se desface în pale, caiere sau fâșii. Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – dați click aici!

Cei mai experimentați pot încerca un fabulos cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu cremă fină de nucă cu vișine și ciocolată – rețeta aici.

Cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată reteta savori urbane 2021

Prietena Monica S. ne-a transmis aceasta reteta simpla de cozonac muntenesc, din zona Prahovei. Este reteta mamei ei iar cozonacul este unul extrem de pufos si de gustos. Este un cozonac economic dar a carui umplutura poate fi modificata (dublata chiar).

cel mai pufos cozonac reteta pas cu pas

Va veti convinge singuri de aceste lucruri cand veti incerca reteta 🙂 Deja a fost testata cu succes de mai multe cititoare din grupul nostru si toate au fost foarte incantate.

Update 2022

Vă recomand cu drag și „Cozonacul Suprem” pe care l-am făcut recent. Este fabulos! Aluatul se desface în caiere, pale sau fâșii și are multă umplutură de nucă sau rahat. Rețeta lui o găsiți aici.

Cozonacul suprem care se desface în fâșii, caiere, șuvițe, pale - super cozonac cu multă cremă de nucă, rahat, stafide, ciocolată savori urbane (4)

Din cantitatile de mai jos rezulta 2 cozonaci pufosi si grasuni, copti in tavi de 30 x 10 x 10 cm (masurate la gura, sus).

5.0 from 114 reviews
Cozonac pufos reteta simpla cu rahat si nuca - cozonaci traditionali
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 cozonaci pufosi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg de faina 000
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
  • 350 ml (max. 400 ml) lapte caldut
  • 250 g zahar
  • 4 oua
  • 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit
  • 3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o pastaie de vanilie
  • coaja rasa de la 2 lamai si o portocala
  • 10-12 g sare (cantarite!)
Umplutura:
  • 300 g rahat colorat
  • 150 g nuca
  • 100 g zahar
  • 50 g cacao
In plus:
  • 1 galbenus
  • 50 ml lapte

 

Cum se face cozonac pufos reteta simpla cu rahat si nuca – cozonaci traditionali?

Mi-am pregatit ingredientele pentru cozonaci. 4 oua sunt pentru aluat iar al 5-lea este pentru uns cozonacii.

Laptele l-am incalzit usor (sa nu fie fierbinte!) – pregatiti 400 ml insa in aluat puneti mai intai 350 ml si pastrati 50 ml de rezerva (daca aluatul e prea tare – depinde de faina). Ouale le-am scos din frigider cu cateva ore inainte. Si faina trebuia adusa din camara ca sa se incalzeasca si sa ajunga la temperatura camerei. Faina trebuie sa fie una alba (000), de buna calitate si sa fie cernuta inainte de a ne apuca de treaba.

Nu uitati sa cantariti sarea! In brutarie se pune 2% sare fata de cantitatea de faina deci, in cazul nostru, ar fi vorba despre 20 g de sare. Eu va sfatuiesc sa puneti macar 10-12 g de sare (eu pun 20 dar sa nu vi se para prea sarat). Nu va zgarciti cu sarea pentru ca ea da savoare si dulciurilor!

ingrediente pentru cozonac pufos cu rahat si nuca

Citricele le-am spalat bine cu apa fierbinte si le-am sters. Apoi le-am ras fin coaja (2 lamai + 1 portocala). Daca aveti razatura de coaja de lamaie sau portocala puneti 2 lingurite din prima si una din a doua – reteta aici.

Miezul de nuca l-am prajit usor intr-o tigaie si apoi l-am macinat. Astfel i se intensifica aroma.

Putem trece la treaba!

Cum se face maiaua pentru cozonac traditional?

Mai intai am desfacut drojdia intr-un mic castron impreuna cu o lingurita de zahar (luata din cel cantarit) si 100 ml de lapte (din cei cantariti). Am frecat-o bine cu lingura si am presarat-o cu putina faina (luata din cea cantarita). Am lasat-o deoparte ca sa se activeze (10 minute). Daca aveti drojdie uscata procedati la fel cu ea: turnati 100 ml lapte caldut in bol, puneti o lingurita de zahar, presarati drojdia uscata si amestecati. Deasupra presarati cu putina faina si asteptati 10 min. Dupa acest timp amestecati bine si treceti mai departe la urmatorii pasi ai retetei.

cum se face maiaua pentru cozonac pufos

La final veti vedea cum maiaua se umfla. E perfecta! Asa va dati seama daca drojdia este ok (se mai intampla sa dam si peste drojdie proasta).

Cum se framanta cozonacii?

Aluat pentru cozonac pufos – etapa 1

In castronul mixerului (sau intr-un bol incapator) am pus cele 4 oua intregi. Da, in reteta aceasta se pun si albusuri si galbenusurile. Peste ele am adaugat restul de zahar precum si vanilia (eu am pus 3 pliculete de zahar vanilat). Am pornit mixerul (echipat cu telul de sarma pentru batut spuma) si am mixat ouale timp de 5 minute. Ele trebuie sa devina spumoase si sa se deschida la culoare. Daca nu aveti robot puteti folosi un tel clasic de mana.

Am schimbat telul cu paleta pentru mixat (cea triunghiulara sau lingura de lemn daca lucrati manual) si am adaugat in castron: maiaua, restul de lapte, coaja rasa de lamaie si portocala si 500 g de faina.

cum se face aluat de cozonac economic pufos

Am mixat totul cca. 5 minute. Aluatul este unul subtire, ca de clatite.

aluat cozonac pas cu pas

Aluat pentru cozonac pufos – etapa 2

Am pus restul de faina impreuna cu sarea. Am schimbat atasamentul robotului cu carligul special pentru framantat. Daca lucrati manual atunci e momentul sa va suflecati manecile.

Eu am setat cronometrul la 10 minute pentru a framanta acest aluat (la viteza 2).

cum se framanta aluatul de cozonac la robot mixer

Deocamdata e lipicios insa va deveni neted dupa ce il framantam in continuare. Dupa 10 minute al meu arata asa. L-am coborat de pe carlig si l-am acoperit cu o folie de plastic. L-am lasat 10 minute sa se odihneasca. Si robotul are nevoie de o pauza.

pauza de framantare aluat de cozonac

Aluat pentru cozonac pufos – etapa 3

Acum urmeaza incorporarea grasimii. In reteta Monicai apare doar ulei insa puteti face si un mix de 100 ml ulei si 100 g unt topit. Eu m-am tinut de reteta ei. Am reinceput framantarea aluatului si am turnat cate putin ulei, in 3-4 transe. Nu se toarna urmatoarea portie pana ce nu este incorporata cea anterioara! Am mai si racait peretii vasului cu racleta ca sa nu ramana aluat lipit de ei.

cum se incorporeaza uleiul si untul in aluatul de cozonac

Etapa aceasta de framantare dureaza cca. 20 de minute, asa ca fiti pregatiti sufleteste, mai ales daca framantati cu mana. In aceasta etapa se dezvolta reteaua de gluten din faina, adica se formeaza firele acelea mult ravnite care dau elasticitate aluatului.

In final aluatul a devenit elastic si neted, nelipicios.

Prima dospire a aluatului pentru cozonaci pufosi

Cu palmele unse cu putin ulei i-am dat o forma de bila (am tras colturile peste mijloc si apoi am intors aluatul cu fata neteda in sus) si l-am pregatit pentru dospire. Am bagat castronul cu totul intr-o punga mare de plastic pe care am inchis-o cat mai bine. E mai eficienta decat carpa de bumbac pentru ca nu permite uscarea suprafetei aluatului.

Am preincalzit cuptorul la 50 C si apoi l-am decuplat. Am bagat castronul cu aluat in cuptorul caldut si am inchis usa acestuia. L-am lasat la dospit 30-40 de minute. A crescut frumos!

aluat dospit penturu cozonaci reteta pas cu pas

Am rasturnat aluatul pe masa usor unsa cu ulei si l-am intins in forma de dreptunghi groasa de 1 deget. Etapa aceasta se numeste degazare. Se aude un fasait – ies gazele formate prin dospire.

degazare aluat dospit

Am impaturat aluatul mai intai in 3, aducand marginile laterale peste treimea medie. Am obtinut un dreptunghi mai lung ale carui capete le-am adus iar peste partea din mijloc. In limbaj brutaresc international aceasta manevra se numeste „strech and fold” si are un rol crucial in intarirea structurii aluatului – adica duce la formarea acelor pale, suvite sau caiere pe care le cauta toata lumea in miezul cozonacilor sau al painii.

pliere stretch and fold cozonac pufos

Am acoperit aluatul cu plastic si l-am lasat sa se odihneasca 10 minute pe masa de lucru.

Cum se imparte aluatul pentru cozonaci?

Am cantarit bucata de aluat: 2000 g. L-am impartit in portii egale a cate 500 g fiecare. Verificati cu cantarul! Fiecare portie am modelat-o sub forma de bila si am asezat-o pe masa de lucru unsa usor cu ulei.

Vedeti ce basicute are la suprafata? Asa arata un aluat de cozonac bine lucrat.

aluat dospit cu basicute pentru cozonaci pufosi

Dupa fiecare manevra aluatul are nevoie de 10 minute de odihna asa ca am acoperit bilele cu plastic si le-am lasat un pic.

cum se imparte aluatul de cozonac pentru impletit

Cum se face umplutura pentru cozonac cu nuca, rahat si cacao?

Am taiat rahatul in bucatele folosind o scandura de lemn pudrata din belsug cu zahar pudra. Fiecare bucatica de rahat am tavalit-o bine prin acest zahar. Astfel bucatelele de rahat taiate nu se vor lipi intre ele. Nuca prajita si racorita am macinat-o. Intr-un castron am amestescat zaharul tos cu cacaoa. Pentru un cozonac mai „bogat” puteti dubla umplutura.

cum se face umplutura de nuca rahat si cacao pentru cozonaci

Monica ne-a spus ca mama ei presara zahar, cacao si nuca uscate pe aluat. Daca doriti le puteti opari cu putin lapte fierbinte si sa faceti o crema – asa cum am aratat aici. Mai e si varianta cu albus de ou (crud) pe care o puteti aplica, mai ales ca pentru unsul cozonacilor avem nevoie de 1 galbenus si puteti folosi albusul respectiv.

Eu am decis sa amestec si nuca macinata cu cacaoa si zaharul ca sa-mi fie mai simplu cand umplu aluatul. Puteti sa amestecati cacaoa cu zaharul si nuca si sa le umeziti cu 2-3 linguri de lapte cald.

Aveți aici 11 idei de creme și umpluturi de cozonaci: cu nucă, ciocolată, mac, brânză sau urdă, fructe confiate etc. Puteți alege una dintre ele.

Cremă pentru cozonac - rețete de umplutură de nucă, mac, ciocolată, rahat, fructe confiate savori urbane 1

Cum se umplu si impletesc cozonacii?

De-acum treaba e ca si gata! Am luat pe rand cate o bila de aluat si am intins-o sub forma de dreptunghi (mai lunguiet sa fie – cca. 40 cm x 25 cm). Deasupra am presarat 1/4 din mixul de cacao, zahar si nuca si am distribuit 1/4 din rahat.

Apoi am rulat nu foarte strans formand un sul. Deoarece umplutura este una uscata, ea tinde sa iasa pe la capete si sa murdareasca masa. Ar fi bine sa pliati 1 cm de aluat la stanga si dreapta ca sa tineti umplutura inauntru.

cum se umplu cozonacii cu nuca rahat cacao explicat pas cu pas

In plus, masa trebuie curatata de cacaoa imprastiata inainte de a ne apuca de urmatoarea rulada (ca sa nu patam exteriorul acesteia). Am obtinut 4 rulade pe care le-am impletit doua cate doua. Nu strangeti tare buclele, lasati-le mai lejer! 2-3 bucle ajung pentru fiecare cozonac.

cum se impletesc cozonacii pufosi umpluti cu nuca rahat cacao

A doua dospire a aluatului pentru cozonaci pufosi

Mi-am pregatit formele de cozonaci si le-am tapetat cu hartie de copt. Am asezat cu grija cozonacii impletiti in ele. Ei trebuie sa ocupe max. 3/4 din inaltimea formei.

Am bagat formele in pungi de plastic inchise si le-am introdus din nou in cuptor, la dospit. La fel, cuptorul a fost preincins la 50 C si apoi decuplat. Am lasat cozonacii la dospit timp de 1,5 ore. Au crescut minunat, ridicandu-se pana dincolo de marginea formelor. I-am scos din pungi doar cât să le fac o poză.

cozonaci dospiti cat se lasa la dospit

I-am bagat inapoi in pungi pana se incinge cuptorul.

Cum se coc cozonacii? La ce temperatura, pe ce sina si cat timp?

Am pus cuptorul la incins la 180 C (caldura sus, jos si ventilatie) respectiv treapta inalta la cele cu gaz.

Am frecat un galbenus cu putina sare si un pic de lapte si mi-am pregatit pensulele.

cu ce se ung cozonacii galbenus cu lapte

Cozonacii se ung doar cu cateva secunde inainte de a-i baga la copt! Asa ca nu ne grabim cu unsul pentru ca oul se usuca, face coaja la suprafata si crapa la copt. Cand cuptorul a fost bine incins am uns repede (dar uniform!) cozonacii cu ou si lapte. Am avut grija sa nu pun prea mult ca sa nu curga in tava si sa se arda. Daca doriti puteti sa-i presarati cu zahar tos, bucatele de nuca etc. Eu i-am lasat simpli.

cozonaci pufosi pregatiti de coacere unsi cu ou si lapte

Am bagat cozonacii pe sina cea mai de jos a cuptorului, pe amandoi deodata. I-am copt 20 de minute la 180 C. Asa arata dupa acest rastimp: incep sa se rumeneasca bine la suprafata.

coacere cozonac cuptor electric

I-am acoperit cu hartie de copt (fixata cu scobitori ca sa nu-mi zboare prin cuptor) si am redus caldura la 170 C. De-acum in 20-25 de minute sunt gata. Daca cuptorul nu coace uniform puteti intoarce cozonacii fara probleme. In total eu i-am copt 45 de minute. Depinde si de cuptor.

Cum se lasa la racorit cozonacii proaspat scosi din cuptor?

Am scos tavile cu cozonaci… extraordinar de bine miroase in bucatarie! Maximum 5 minute i-am lasat in tavi.

cozonaci pufosi scosi din cuptor

Apoi i-am rasturnat cu grija pe gratare de prajituri si le-am indepartat hartiile de copt. Cozonacii calzi trebuie sa „respire”, sa nu faca condens de la aburul emanat. Stiti deja asta din retetele de paine, nu? Nu cumva sa ii acoperiti cu carpe sau pungi cat sunt fierbinti!!

cum se lasa cozonacii la racit pe gratare

Un sfat de la strabunica Buia: Asezati cozonacii culcati pe o parte pe gratare. Intoarceti cozonacii fierbinti de pe o parte pe alta (la 10 minute) ca sa nu se turteasca! Deci nu-i punem in picioare si ii abandonam…. Nu-l taiem fierbinte!

Dupa 2-3 ore (cand s-au racit lent si complet) ei se pot reaseza in forme si se pot acoperi cu carpe curate de bucatarie sau fete de masa de bumbac, canepa sau in.

Priviti cat sunt de faini 🙂

cel mai bun cozonac pufos de casa reteta

Acest cozonac pufos trebuie sa aiba coaja rumena, lucioasa, neteda si bombata frumos (sa nu fie denivelata sau tuflita).

cat se coc cozonacii rumeni si pufosi (1)reteta cozonac pufos cu nuca rahat cacao

Si momentul mult asteptat: cum sunt in interior? Am rupt o bucata ca sa le vedeti si structura de caier, pale sau suvite.

cozonac cu basicute caiere pale miez pufoscozonac pufos care se desface in pale pale suvite

Sa va mai povestesc cat de gustos si aromat este? Am taiat si cateva felii „regulamentare” ca sa-i vedeti sectiunea.

felie de cozonac pufos cu rahat nuca si cacao

Acest cozonac pufos se taie foarte usor cu un cutit zimtat (de paine), nu se sfarama. Este aromat cu vanilie, lamaie si portocala si are o textura usor umeda, elastica si tare faina.

cum se taie cozonacul cu nuca rahatfelii de cozonac pufos traditional cu rahat nuca cacao

Din albușurile rămase (colectate prin frigider) puteți face un fabulos chec Pâinea Episcopului – rețeta scrisă aici și cea video aici. Acest chec din albușuri este plin de nuci, alune, fructe uscate sau confiate, ciocolată etc.

Daca sunteti amatori de „senzatii tari” si daca aveti rabdare si timp suficiente, va recomand sa incercati si laborioasa reteta a cozonacului moldovenesc (cu 20 de galbenusuri) – o gasiti aici.

cei mai buni cozonaci moldovenesti cu aluat oparit reteta pas cu pas

Iata inca o reteta noua de cozonac cu nuca sau alune copt in forma de guguluf (Guglhupf) – o gasiti aici.

Guguluf pufos cu nucă și alune de pădure - cozonac în formă circulară savori urbane

Sau clasicul cozonac moale si pufos cu 10 galbenusuri si umplutura de nuca – vezi aici.

Cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri (oua) - reteta traditionala pas cu pas savori urbane

Va las si reteta unui cozonac cu ciocolata si nuca (impletit si despicat) tip babka sau treccia russa – vezi aici.

Cozonac cu ciocolata si nuca - despicat si impletit (treccia) reteta savori urbane

Daca sunteti „pe fuga” puteti incerca si reteta cozonacului fara framantare – o gasiti aici.

Diana este mare amatoare de coarda cu mac sau nuca – reteta aici. 

A nu se confunda cu beigli unguresc care se face cu un aluat fraged – vezi aici.

Baigli cu nuca sau cu mac - beigli, bejgli sau cozonac unguresc reteta savori urbane

Sper sa incercati de Sarbatori aceasta reteta simpla de cozonac pufos cu rahat si nuca 🙂 Pana si incepatorilor le va reusi admirabil! Monica, iti multumim din suflet ca ne-ai impartasit-o!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de cozonaci: simpli, cu stafide, cu nuca, cu mac, cu rahat, cu ciocolata sau fructe confiate, panettone etc.

15 retete de cozonaci pentru sarbatori craciun paste savori urbane

208 COMENTARII

  1. Cozonaci babani mi-au iesit nu gluma. Pentru ca mi-a placut mult cozonacul vostru m-am si apucat de treaba si azi noapte am si reusit primul meu cozonac. Nu stiu cum reusiti voi sa ma puneti la treaba. Reteta e minunata. Sa aveti sarbatori binecuvantate.

  2. Azi probez și eu reteta pas cu pas am făcut deja aluatul ,sper sa îmi iasă la fel, când o sa am rezultatul final o sa va scriu din nou 😀😊😊😊😀😀

  3. Am incercat reteta propusa de tine. Este un cozonac ca in poza, dar are o problema este multa sare. 20 gr. de sare este mult, cine vrea sa il faca ar trebui sa reduca sarea in rest toate celelalte cantitati sunt numai bune pentru un cozonac cu de toate.

    • Am impresia ca unele cantare de bucatarie nu au acuratete la cantitatile dub 50 g si poate cele 20 g cantarite de tine au fost de fapt mai multe. Oricum, am ajustat sarea la 15 g astfel incat sa fie pe gustul mai multor cititori. Eu una am pus 20 g si mi s-a parut ok. Ma bucur ca ti-au reusit coznacii si-ti dorsc Sarbatori Fericite in continuare 🙂

  4. Virgil, din cate am citit inteleg ca drojdia ta nu a fost OK. Nu trebuie marita cantitatea de drojdie pentru ca aluatul va avea un gust neplacut. Proportiile din reteta sunt corecte iar ca dovada sunt si multele poze cu cozonacii facuti de cititori (chiar acum le-am incarcat la finalul retetei). Toate acestea pot fi vazute si in Grupul Savori Urbane, unde te si invitam – https://www.facebook.com/groups/savoriurbane/

  5. […] Cum sa nu pui pe masa de sarbatoare si cozonac ? Daca esti comoda îl poti cumpara din comert dar facut în casa cu dragoste si placere ce bucurie poate fi mai mare cand dispare urgent de pe farfurie , de aceea  uiti cu siguranta cat ai muncit si-ti propui ca data viitoare sa o iei de la capat pentru ca merita ! Numai sunt vremurile bunicilor când la cozonac se framanta nu gluma, acum tehnica ne ajuta si în fiecare casa trebuie sa existe un robot sau alt aparat de malaxat  pentru ca stim cu toti ca aluatul cozonacului cu cat este framantat mai mult cu atat iese mai pufos. Reteta este preluata de pe Savori urbane […]

  6. Stimata doamna Oana, in primul rand va urez la multi ani si mult succes in frumoasa Dv. activitate.
    Aici unde locuiesc nu gasesc produse romanesti asa ca amintirea copilarii mele ma face sa am pe masa de sarbatori mai toate produsele romanesti Am multe retete de cozonac,ac a Dv ma fascinat cand am vazut-o,dar nu m-am gandit sa verific reteta/ingredientele. Aici nu am drojdie proaspata dar cu cea uscata ma descurc f.bine,ca dovada ca dupa” deceptia” celor 4 ratati am facut reteta mea,cu aceeasi drojdie,folosind 30 gr la 1 kg de faina si au iesit de nota 9 ,numai mama facea de 10.Astept sa mai traca cateva zile si voi incerca reteta Dv dar cu 30 gr drojdie uscata
    Va rog sa-mi spune-ti ,daca, se poate ,de ce dupa framantare coca a iesit asa de tare si vascoasa nu cred ca ar fi avut legatura cu drojdia mea.

  7. Fff pufoși și delicioși!!! I.am făcut pe 24 Ian.😊. Dar cam migăloși pt timpul mine. Rămân tot la rețetă dvs cozonac cu rahat. Mulțumesc!!!

  8. O reteta minunata! Pacat ca nu stiu sa postez poze ca arata extraordinar si e extrem de aerat, fin, delicios. A fost ceva de munca la el, am facut totul manuall si mi a luat 4 ore toate operatiile dar merita tot efortul,,lmacar de 2- 3 ori intr un an. Multumesc grupului!

  9. Minunata reteta! Am facut de doua ori reteta si cozonacii au iesit extraordinar de buni si aratosi! Acum ma gandesc…ca sa-mi usurez munca de Paste, pentru ca voi face cantitate dubla + pasca + altele…as putea sa fac aluatul cu cateva zile inainte si sa-l congelez? Am tot citit pe net ca s-ar putea congela imediat dupa framantat…insa tin mult sa aflu parerea dvs. ca sa stiu ce fac pana la urma. Multumesc anticipat!

  10. Multumesc mult doamnei care a lasat receta aici. Eu sunt tinara gospodina si aceasta a fost prima mea incercare de copt cozonac pe care am incercato. Vreau sa va zic ca intradevar ia ceva timp, dar se merita din plin. La fiecare etapa eram tot mai emotionata si nu vedeam ora sa vad rezultatul final. Rezultatul a fost extraordinar de bun. Nu ma asteptam sa-mi iasa asa de bine. Cind l-am taiat mirarea a fost si mai mare cind am vazut cum arata si cit de gustos e. Incercati receta cine nu a incercato sau a avut dubii si o sa vedeti ca daca respectati pasii si timpul no sa dati gres.

  11. Am facut reteta, foarte faina, aluatul a crescut mult! 🙂
    Insa am comis o greseala din repezeala..
    Am facut varianta de umplutura cu cu lapte.. si am pus toate ingredientele zahar lapte rece cacao nuca apoi am dat drumul la foc.. am asteptat sa se îngroașă un pic, am mai pus si nuca pt ca a mea era macinata de bunica mea foarte fin 🙂 tu ce crezi oana? Am comis-o grav?
    Sper ca nu am compromis umplutura. O sq va trimit si o poza in curând

    • De asemenea, dupa tura de coacere de o ora mi au dat dat pe afara la cat ai crescut si nu mai au forma impletita frunoasa
      S a umflat tare si a iesit mult aluat. Oare unde am gresit?

      • Fiind umplutura mai multa decat in reteta este logic ca si volumul lor final a fost mai mare. Poate nici tavile tale nu au fost exact la fel de mari ca cele indicate sau poate cozonacii au dospit prea mult a doua oara (sau a fost clad la tine in bucatarie).

        • i-am bagat in cuptor care este foarte bun, tine caldura etans. erau deja umflati , poate trebuia sa ii bag direct la coacere dupa 10 min de dospire. ii bagasem si in punga

          dar per total miros fain arata bine, numai ca nu mai au „designul” de impletit. si da, tavile erau cam mici, imi atrasese tatal meu atentia :)) a stiut el ce a stiut…..

          fiind primul meu cozonac, se admite greseala

        • Astazi am testat si eu reteta si ki-au uesit foarte pufosi si cu fasiile mult dorit! Singura precizare, am pus o cantitate mai mare de grasime , pentru ca mi s-a parut cam lipicios aluatul ! Foarte multumita de reteta !

    • Pana se stinge beculetul de la termostat – semn ca a atins temperatura dorita. Apoi deschid usa si las sa iasa primul val de caldura inainte de a baga cozonacii la dospit.

  12. Țin sa va spun ca pana acum am încercat fel și fel de Rețete de cozonaci dar nu au ieșit așa cum vroiam eu, însă aceasta rețeta am so memorez am incercat-o astăzi foarte mult de lucru dar rezultatul excepțional , nu ma așteptăm sa iasă așa mari și buni. Mulțumesc pentru rețeta .

  13. Am ruesit sa fac cozonacul pufos. Am urmat toate etapele , cantitatile si timpul (la mine a fost mai lung), produsul final foarte frumos si foarte bun…. multumesc, Oana!

  14. Esti cea mai tare!! Mi-a placut cum ai explicat toti pasii, de la ustensilele mixerului pana la coptul in cuptor, pe ce rand, cate minute la o temperatura si cat in rest, pana si dimensiunea tavii m-a ajutat enorm! Reteta mea de cozonac este la fel ca a ta, doar ca eu nu pun si albusurile in aluat, framant si dospesc aluatul in masina de paine, dar mereu am o problema, aluatul la final are undeva la 2400 gr, fac un cozonac din 3 siruri a 250 gr si-mi da pe afara la copt :(, trebuie neaparat sa-mi cumpar alte forme mai mari! Multumesc din suflet si mult spor pe mai departe! Alexandra P

  15. Am testat rețeta anul acesta de Paște, au ieșit grozavi! Să nu mai spun că au fost primii cozonaci făcuți de mine, am rămas uimită ce frumoși au crescut, am respectat cantitățile exacte din rețetă Acum întrebarea mea, fără zahăr în aluat ies la fel de frumoși, nuca vreau o indulcesc cu pastă de curmale.

  16. Draga Oana,
    am facut si eu 3 cozonaci dupa reteta aceasta si au iesit foarte buni numai ca dupa 2 zile au inceput sa se usuce. Cum as putea sa-i pastrez proaspeti mai mult timp?
    Multumesc!
    Daniela

  17. Doamnelor, cozonacul acesta e perfect. Dar am o mica nelamurire, cum sa fac sa nu crape pe laterale? Respect toate cantitatile dar oricum crapa. Multumesc!

  18. Se poate prepara acest aluat și în masina de pâine? As vrea sa fac mâine și mi-ar fii de mare ajutor dacă m-aș putea folosii de mașină sa frământe și sa dospească.
    😐

    • Eu in masina de paine fac cozonaci, cornulete…tot ce tine de aluat cu framantare si dospire. Pana masina de paine isi face treaba eu pregatesc altceva. De copt il coc in cuptor tot timpul.

    • Acuma stau și ii privesc în cuptor.. Am urmat toți pașii.. Într adevăr a durat ceva.. Dar când ma uit la ei cum cresc în cuptor… N am mai văzut asa cozonaci frumoși crescuți decât în vitrinele patiseriilor de top… Sunt uriași..!!! :)) abia așteptăm să i gustam. Mulțumesc de reteta! 🙂 e geniala! Sărbători frumoase tuturor

      • Ma scuzati ca intervin, absolut toate cantitatile mentionate trebuie injumatatite in cazul unui singur cozonac? Cum nu ma descurc la framantat manual, voi delega aceasta treaba noului robot de bucatarie pe care l-am achizitionat curand, pe care scrie ca poate framanta maxim 500gr faina. Multumesc

    • Daca respecti temperaturiles si timpii din reteta poti fi sigura de faptul ca vor fi copti. Nu ai cum sa verifici altfel. Cozonacii sau painea nu se inteapa cu scobitoarea ca checurile sau pandispanul.

  19. Au iesit PERFECT ! Sunt primii mei cozonaci facuti vreodata si au gust si textura exact cum mi-am imaginat ca o sa aiba. Sunt aromati, bine crescuti, pufosi, luciosi la coaja!
    Se desprind fasii pufoase, un deliciu!
    Sarbatori fericite, doamnelor! :*

  20. Vă rog să mă ajutați cu o lămurire. Cumva 180 de grade cu ventilație înseamnă, la cuptoarele pe gaz, 200 de grade? Că văd tot felul de păreri pe net și nu-s lămurită. Eu folosesc un termometru pentru cuptor, fiindcă pe reglajul din buton al cuptorului meu pe gaz, model vechiuț, nu mă pot baza, dar mă derutează conversia asta de la electric cu/fără ventilație. Mulțumesc.

  21. Totul super clar si detaliat,sper sa mi iasa…astept acum sa se coaca si mi a venit un dubiu:Acestia din poza sunt ”naturali”din cuptor sau i ati uns cu ceva dupa ce i ati scos?
    Tin minte ca mama si bunica ii ungeau cu un mix de apa si zahar sau apa si zahar si ulei(pt luciu).
    Nu mai retin exact.

  22. Am făcut și eu cozonacii și mi-au ieșiiiiiiit! Explicațiile pas cu pas mi-au fost de mare ajutor. Multumesc, de fapt mulțumim (toată familia). Îmi pare rău că nu i-am pozat, dar lumea (inclusiv eu) s-a repezit la ei de cum i-am scos și au fost ciopărțiți, adică rupți.

  23. Bună seara.Am făcut și eu cozonaci după această rețetă pentru prima dată în viață mea.Au ieșit super.Multumesc că existați.Paste fericit.💖💖💖💖💖

  24. Am incercat si eu pentru prima data sa fac cozonaci si tin sa precizez ca am ramas foarte surprinsa de rezultat! Doi cozonaci BOMBOSI foarte crescuti care mi.au umplut casa cu mirosuri nemaipomenite !! Multumesc mult pentru ajutor!!! Tin sa precizez ca nu am folosit cu exactitate gramajele +/- cat din ochi cat gradat dar efortul a meritat!!!!! Un Paste Fericit tuturor!!!!!

  25. Eu am pus pt 2 kg de fauna 35g de sare. Au iesit minunat, si gustul nu il pot descrie nemaipomenit. La cuptor I-am lasat 50min la 170grade. Cu unt si drojdie proaspata.
    Super nu ma asteptam la asa ceva.

    • Foarte bine ca ai pus ceva mai multa sare deoarece ea da gust aluatului si intensifica si aromele. Ne bucuram ca ti-au iesit atat de bine coznacii 🙂 De ce spui ca nu te asteptai la asa ceva? 🙂 Toate retetele noastre ies iar cititorii sunt mereu incantati de ele. Paste Feriicit iti dorim!

  26. Cristos a înviat! Am ținut neapărat să vă mulțumesc pentru această rețetă minunata de cozonac. Au ieșit foarte buni!!! Puțin cam prea rumeniți la suprafață pentru că i-am copt in cuptor ars cu lemne, nefolosit de un an și nu am controlat foarte bine. Dar au ieșit foarte, foarte buni.

  27. Depinde de timpul de dospire si de temperatura ambientala ca sa iasa mai pufos dupa coacere. Umplutura pusa dublu ingreuneaza si ea cresterea. Faina ta cu siguranta a fost una slaba calitativ deoarece aluatul meu a fost de-a dreptul tare, dens… nu moale. Schimba faina si vezi cum iti iese data viitoare.

  28. L am incercat de Paște si a iesit bestial, chiar daca era prima data in viata mea cand am făcut cozonac. Ieri mi am amintit de gustul aromat si parfumat al cozonacului facut de Paște. Eu nu sunt mare amatoare de cozonaci, dar acesta este prea bun ca sa ii reziste cineva. Si cum spuneam imi vin ieri, pe la ora 16.00 ca îmi e pofta de cozonac. Cum nu aveam toate ingredientele mituiesc sotul si merg si cumpar cele necesare.Cum. Mie imi place umplutură multă am pus mai multă nuca si rahat.
    Si mai pe scurt…. Seara la ora 19.00 eu ma apuc de cozonac😂.
    La ora 00:00 aveam cozonacii perfecți!
    Va mulțumesc din suflet pt rețetă!

  29. Bună seara, sunt un novice în bucătărie, dar mi-am propus să folosesc rețeta dvs. Nu am posibilitatea sa folosesc cuptorul pentru dospit și am pus aluatul acoperit cu folie pe aragaz. Am să las mai mult timp aluatul la dospit.

  30. Fac cozonaci de 25 de ani, dupa diverse retete. Mereu 2 kg faina, vorba voastra, la atata munca, sa facem si colacei pe burtica asortati la muschii dobanditi la framantat 🙂 Nu mi-au iesit nici o data atat de buni si cu o textura specifica atat de corecta – nu stiam secretul cu impaturitul in 3. Si e prima data cand nu-mi crapa – nu stiam secretul cu dospitul atat de indelungat. Pt mine, 10-15 min era suficient. Asa ca, pentru „stapanele secretelor” si mai ales pentru darnicia lor de a le impartasi: CHAPEAU! Faceti o treaba excelenta. Ii urez blogului vostru tot succesul pe care il merita ca sa va puteti bucura linistite de pasiunea gatitului/postatului. Sa aveti un Craciun si un an nou minunat, Oana si Diana!

  31. Nu credeam ca pot face cozonaci, asta pana au descoperit aceasta reteta de care pur si simplu ne-am indragostit. Simplu de facut si extrem de gustosi. E a5a oara cand incerc reteta si stiu ca va iesii si acum, pt ca au iesit foarte buni de fiecare data.
    Multumim pentru rețetă!

  32. Vreau sa va multumesc pentru aceasta reteta si pentru modul minunat in care ati explicat fiecare pas. Ador sa gatesc si sa incerc diverse retete, dar mereu am ocolit cozonacul. Ieri am hotarat ca e cazul sa fac un cozonac de casa pentru masa de revelion. Singurul lucru de care imi pare rau este ca n/am avut Tavi speciale pentru cozonac. Am improvizat cu tavile rotunde pentru tort si au iesit 2 cozonaci imensi, pufosi… nu mai zic, de mirosul minunat din bucatarie

  33. Salut! as vrea sa fac un cozonac, adica folosind jumatate din cantitatile din reteta asta, dar sa l umplu numai cu stafide si portocale confiate (stiu ca ai o reteta exact pt asa ceva, dar eu pana acum am folosit reteta asta de cozonac si mi a iesit foarte bine, nu as vrea sa schimb). sper ca m am exprimat destul de clar.
    crezi ca ar merge?

    merci!

  34. Buna
    Daca folosim drojdie uscata, cand se pune aceasta in cozonac? Ca de cea proaspata m.am lamurit ca trebuie pusa deodata cu prima tura de faina.
    Multumesc

    • Buna seara… Am facut reteta pas cu pas… Mi au iesit binisor sau crapat putin 🤔. Au crescut foarte frumos. Si sunt minunati…si la gust hmmm. Va multumesc din suflet pt. reteta. Sarbatoti fericite. Si un an nou mai bun. 🎄🎉🍾🎊

  35. Îmi place foarte mult reteta asta de cozonac!!! De altfel îmi plac toate rețetele voastre!!! Am o întrebare: pot înlocui ouăle de găină cu cele de rață? Am foarte multe și am citit păreri împărțite pe net… Mulțumesc și va iubesc!!!

    • Cea mai buna reteta de cozonac pe care am incercat-o ! O fac de 2 ani numai aceasta reteta si nu am dat niciodata gres, desii fac cozonac destul de des! ❤

  36. Este prima reteta pe care am incercat-o de pe acest blog. Au iesit cei mai buni cozonaci pe care i-am facut! Dupa care am facut din curiozitate si painea integrala.. Exceptionala! Foarte detaliate explicatiile. Retetele super reusite! Abia astept sa fac si alte retete 🙂. Felicitari si multumesc! Un Paste fericit, cu multa sanatate si bucurii!

  37. Am incercat si eu pentru prima oara in viata sa fac cozonac, acum. Ar fi iesit minunat, multumesc pentru reteta. I-am pus la copt, s-au rumenit minunat. La 5 minute dupa ce i-am acoperit cu hartia de copt si i-am dat din nou la cuptor… s-a luat curentul. Si eu am cuptor electric.
    Ma doare sufletul, va jur si plang cum n-am mai plans de mult. Atat mi-am dorit de Pastele asta, sa-i pot face tatei o bucurie, mare mancator de cozonac: un cozonac gustos, facut de mine, pe care sa i-l las la poarta.
    Macar miros frumos…
    Paste luminat va doresc!

    • Vai ce ghinion! Sunt sigura ca tatal dumneavoastra apreciaza gestul….cozonacii se pot face din nou si dupa Paste…mama facea de Cate ori ne era pofta cand eram copii.
      Mult noroc data viitoare. Promit ca or sa iasa grozavi asa cum mi-au iesit si mie azi( prima data cand imi ies asa cum trebuie!!!)

  38. Multumim foarte mult pentru reteta, au iesit foarte buni! La partea la care adugam grasimea, eram tot pe viteza 2 la robot si sotul meu 🙂 mi-a spus sa reduc viteza la min. Dvs. ce viteza folositi la aceasta etapa de facere a cozonacului! Hristos a Inviat!

  39. Draga Oana,

    Am citit de curand ca fiica ta studiază in Olanda. Așa ca trag speranțe ca poate ești familiarizata cu produsele de copt de pe aici… Dacă ai încerca sa faci cozonaci in Olanda, zi-mi te rog ce faina ai alege? Aici nu gasesc specificația tipului de faina, am văzut doar pe una din albert heijn, cu greu, ascuns printre rânduri, ca e o faina 550.
    Am făcut aluatul de cozonac din rețetă cu un kg de faina de la lidl (nu scrie ce tip e); si mi-a ieșit foarte lipicios aluatul… de obicei prefer sa-l modelez folosind ulei, de data asta il modelez cu faina… L-am împărțit in 4, dar “bilele” nu-si păstrează forma si sunt încă lipicioase.
    Am emoții de cum va ieși… e încă la odihnit…

    Dacă ai vreo recomandare de faina, m-as bucura sa-mi zici!

    Mulțumesc mult si Paste fericit!
    Raluca

  40. Buna Oana.
    De ani de zile ma chinui sa fac cozonaci ca la mama acasa…si tot de atatia ani, no-no ies!!!
    Astazi pentru prima data, sunt mandra de cozonac mei!!!
    Multumesc mult de reteta, e nemaipomenita!

  41. Chiar dacă a durat mult timp, rezultatul e spectaculos. A fost prima oara când am făcut cozonaci și au ieșit nemaipomenit. Atât de buni încât mama, care face cozonaci de vreo 20 de ani, mi-a zis ca o sa îi fac eu cozonacii de acum încolo..

  42. La mine a fost pentru prima data cand mi au iesit nemaipomenit de buni cozonacii 🥳💪 (si crescuti si pufosi si gustosi) si fac de 4 ani, ce i drept, dupa retete mai bebelusesti asa, pt cea mica si fara prea mult efort de framantare depus. Acum ca s a facut mai mare, am ales reteta aceasta mai “serioasa” 😂, care iti ia timp si necesita ceva energie, dar ies niste minunatii de cozonac. Am fost placut suprinsi si eu si sotul ce a putut sa iasa din acele tavi! 😂❤️ Urmaresc acest site de ceva vreme si ma declar fana, va multumesc ca impartasiti retetele minunate si secretele voastre cu noi. 🥰 Am incercat diverse retete si toate mi au iesit bune si chiar foarte bune! 😍 Va doresc s aveti spor in continuare la postat si zile senine la gatit! 😊👍

  43. Anul acesta mi-am propus să schimb rețeta de cozonac si căutând ceva care să mă atragă am găsit rețeta dumneavoastră. Am făcut-o pas cu pas și rezultatul a fost deasupra așteptărilor. Dulce dar nu prea ,cu gust echilibrat iar crusta de deasupra foarte gustoasa și puțin crocantă din cauza ca am adăugat puțin susan. Recomand cu multă încredere..

  44. As dori sa fac cat de curând acești cozonaci dar tăvile mele sunt de 25*10*8 cm…ce ma sfătuiți sa fac 3 cozonaci din acesta cantitate de aluat sau sa raman la 2?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  45. Am citit cu atentie reteta….. Sigur v-ATI destainuit cu toatele secrete, voi face-o neaparat.. Dar as vrea sa folosescmai putina drojdie si sa maresc timpul de dospit.. E posibil? Grazie Cecilia

  46. Buna ziua ! Am făcut și eu azi cozonacul după rețeta dar poate sa îmi explice și mie cineva cum naiba se dublează cantitatea de făina din rețeta? La ingrediente scrie 1000 de grame de făina și după ce aluatul e dospit se împarte in 4 părți egale ( se cântărește 500 de grame pentru fiecare biluță ) . Ori eu sunt proasta și nu știu sa socotesc ori e o eroare de scriere și chiar nu a observat-o nimeni in atâția ani ? 🙈

  47. Va multumesc din suflet!orice reteta am incercat de pe site-ul dumneavoastra mi-a iesit ca in poza!azi am facut cozonaci …ma uit in cuptor si nu cred ochilor ce a iesit din mana mea cu ajutorul dvs iar in casa miroase a sarbatoare!🤗🤗

  48. Bună ziua Oana!Bună ziua gospodinelor!aș vrea și eu o întrebare.fac acești cozonaci și de fiecare daca aluatul îmi iese extrem de moale și lipicios.ii fac cu mașina de frământat.am tot adăugat faina văzând că nu se desprinde de pereți oalei.dar același rezultat.mentionez că folosesc faina 00.miar prinde bine un sfat.o lămurire.Multumesc.Sarbatori fericite!!

  49. Buna. Ma puteți lamuri intr-o privința? Când băgăm cozonacii la dospit în cuptor, îi băgăm acoperiți cu punga sau fara? Ma gândesc ca dacă ii băgăm fără se usucă aluatul la suprafață…mulțumesc frumos!

  50. Mulțumesc pt reteta. Azi am făcut cozonacii și au ieșit ca în poze. E adevărat ca m-am chinuit framantand cu mana, dar a meritat fiecare efort.
    Doar de pe site-ul vostru îmi iau rețetele și tot ce încerc e asa cum e descris de aceea vrea sa vasl spun un mare „Multumesc”!

  51. Bună ziua
    Ingredientele pentru umplutura sunt pt 2 cozonaci, sau doar pt unul. Ați menționat ca au ieșit 2000 de g de aluat, deci 1000 pt fiecare cozonac. Ma gândeam ca umplutura ar trebui sa fie la jumătate, adică vreo 500 g de umplutura pe cozonac. As vrea sa aibă și multa umplutura. Mulțumesc frumos

  52. Buna seara. As vrea sa incerc si eu sa fac cozonac pentru prima oara in viata de Paste 👀 si am cateva intrebari:
    1) laptele trebuie neaparat sa fie integral., sau pot pune degresat fara lactoza?
    2) daca pun stafide in loc de rahat (care noua nu ne place), cum fac? Dupa ce le las la umflat in lapte, le mai dau prin faina?
    3)mie imi place cozonacul cu FOARTE multa nuca 😊, pana unde pot merge cu marirea cantitatii de umplutura, fara sa compromit crescutul aluatului?
    Multumesc mult 😊

    • 1. poti pune si lapte degresat.
      2. stafidele le pui la umflat in suc de portocale, nu lapte. nu se dau prin faina.
      3. poti dubla umplutura dar nu uita sa prelungesti timpul de dospire in forme

  53. Dragă, DROJDIA ta e de vină, nu rețeta! Nu-ți dai seama că de aceea nu ți-a crescut aluatul??? Fă cu drojdie uscata Dr. Oetker. NU vezi zecile de poze de la final, trimise de cititori? Lor cum de le-au ieșit atata de bine cozonacii?

  54. Buna ziua, va multumesc frumos pentru reteta, au iesit excelenti, am folosit faina T65, respectant reteta si modul de preparare, iar coacerea a fost in cuptorul de la aragaz.

  55. Am facut jumătate din cantități si mi-au iesit 2 mici extrem de fain…sotul a zis ca e de nota 2000 si ca e extrem de bun…ce-i drept am pus 130 g de nuca si cu mac jumătate, ambele le-am amestecat cu albus de ou….va mulțumesc pentru reteta!

    • Extraordinar! Ce spiritual sunteți! Etapa 1 „In castronul mixerului (sau intr-un bol incapator) am pus cele 4 oua intregi. Da, in reteta aceasta se pun si albusuri si galbenusurile. Peste ele am adaugat restul de zahar precum si vanilia (eu am pus 3 pliculete de zahar vanilat). ” Poate cititi mai atent retetele si pe urma veniti cu mistocareala!

  56. Bună ziua,
    Fac această rețetă de doi ani și este foarte apreciată de familie și solicitată nu doar de sărbători ci cam o data la doua luni. Eu alăptez o bebelușă cu alergie la proteina din laptele de vaca și aș vrea să vă întreb dacă credeți că ar merge să înlocuiesc laptele cu unul de cocos sau migdale pentru a putea mânca și eu și care ar fi cantitatea de echivalentă.
    Vă mulțumim frumos!

  57. Buna ziua! Multumim pentru tot ceea ce impartasiti cu noi. Va intreb si eu ceva: cand puntei hartia de copt peste ei in cuptor, dupa primele 20 minute, ii scoateti din cuptor afara, ca sa prindeti hartia cu scobitorile? Sau acolo in cuptor?
    Gatesc dupa retele dvs si sunteti cele mai tari! Sarbatori minunare!

    • Eu ma misc repede si o pun direct in cuptor: trag pe jumatate grilajul cu formele de cozonaci si le acopar acolo. Ai grijă sa nu te arzi! Mai bine lucrezi rapid pe masa si bagi cozonacii inapoi.

  58. Mereu am avut teama aceasta de a face cozonac. Mi se parea ceva complicat si care necesita mult timp. Am tot căutat retete diverse si m am oprit la reteta dumneavoastră. De departe cea mai buna alegere. Este o reteta foarte bine explicata, fiecare pas in parte explicat amănunțit. Efectiv nu are cum sa nu ti iasa. Am facut pentru prima dată cozonac si mi a iesit super, cu acele mult râvnitele fâșii. Mulțumim mult! Si felicitări pentru tot ceea ce faceți!

  59. Buna seara… Am facut reteta pas cu pas… Mi au iesit binisor sau crapat putin 🤔. Au crescut foarte frumos. Si sunt minunati…si la gust hmmm. Va multumesc din suflet pt. reteta. Sarbatoti fericite. Si un an nou mai bun. 🎄🎉🍾🎊

  60. Buna ziua.Azi am facut aceasta reteta si dupa incorporarea grasimii ( 100ml ulei si 100 gr unt 80% grasime topit) coca nu se lega, era lipicioasa.Am respectat cu strictete gramajul.Mentionez ca prima oara cand am facut aceasta reteta , au iesit cozonacii perfecti.Nu inteleg ce am gresi de data asta?

  61. Buna ziua, va rog sa mentionati cit timp se preincalzeste cuptorul la 50 grade. Am citit cu atentie reteta si la momentul cind bagati cozonacii la cuptor ca sa se umfle 1,5 ore spuneti ca ai bagati in pungi. Dupa cele 1,5 ore cozonacii au crescut dincolo de marginile tavii, dupa care ati spus ca ai bagati in pungi pina se incinge cuptorul. Sa inteleg ca in cuptor au fost fara pungi la dospit sau au fost dospiti in punga, i-ati scos din pungi pentru verificare dupa 1,5 ore , dupa care iar i-ati pus in pungi pina la incalzirea cuptorului?

    • NU! Au stat in pungi la dospit, i-am scos din pungi ca sa-i pozez și i-am bagat inapoi in pungi pana s-a incins cuptorul.
      Despre preîncălzitul la 50 C: până decuplează termostatul cuptorului.

  62. Draga Oana,
    Multumesc pentru reteta, au ieșit niște cozonaci e vis, pufoși, gustoși ce mai minunați!
    Dacă respecti reteta întocmai imposibil sa nu îți iasă.
    Am testat zeci de rețete de cozonaci dar că acesta nu mi-au ieșit niciodată asa frumoși și gustoși.
    Va îmbrățișez pe amandoua sunteți minunate va mulțumesc ca existați prin acest blog culinar și va doresc tot binele din lume!

  63. Bună seara! Am gătit de două ori după această rețetă și mi-au ieșit absolut minunați. Mulțumim pentru rețetă! Anul acesta vreau să gătesc 6. Trebuie triplate toate cantitățile?

  64. Aceasta reteta e perfecta!Multumesc mult!E prima oara cand fac cozonaci si mi-au iesit la fel de buni ca ai mamei mele care are super experienta cu cozonacii :).De altfel toate retetele de aici imi ies. Sunt super bine explicate.Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!🤗🤗🤗

  65. Super fain! Sunteti minunata! De pe Savori urbane gatesc totul incepand cu supe/ ciorbe si terminand cu deserturi. Am facut pregatirile de Paste si acum cele de Craciun! Sarbatori fericite! Referitir la Cozonacul pufos…mananca cea mica a mea, Teidora cu o pofta… E super!

  66. Buna ziua Doamna Oana,
    In primul rand vreau sa va multumesc pentru aceasta reteta care CHIAR NU DA GRES. Am repetat-o de 100 de ori si cozonacii au iesit mereu perfecti.
    Intrebarea mea pentru dv este urmatoarea: daca fac cantitate dubla de aluat, va rog, cum pot pastra aluatul pentru runda doi pana termin de copt prima serie, va rog? Ma intereseaza pentru ca mi-am luat un malaxor care framanta pana la 5 kg de aluat.
    Intreb pentru ca se cam desincronizeaza timpii de actiune ai drojdiei si ma tem sa nu lase cei de pe urma daca ii tin in asteptare umpluti sau sa se dospeasca excesiv (capatand acea textura cu aerata cu gauri inestetice asa).

    Multumesc.

  67. Am inceput sa fac cozonac cu aceasta reteta si de atunci, sa fie vreo 3-4 ani doar pe aceasta o fac! Este grozava si va multumesc pentru toate retetele pas cu pas si cantitati exacte pe care le dati pentru incepatori si nu numai.
    Pentru ca eu dublez cantitatea de umplutura, imi este mai dificil sa impletesc cozonacul. Am vazut anul acesta pe siteul dumneavoastra niste retete de cozonac cu faina de tip manitoba. M-ar ajuta sa schimb faina ca fie imi fie mai usor sa lucrez cu aluatul sau nu se recomanda?
    Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.