15 Retete de cozonaci pentru Sarbatori (Craciun, Pasti). Cum se fac cozonacii? Ce faina folosim la cozonac? La cate grade se coace cozonacul? Ponturi pentru cozonaci reusiti. Cozonaci traditionali, cozonac cu nuca sau rahat, cozonac moldovenesc, baigli cu mac sau nuca, coarda, panettone, Stollen, cozonac cu cacao si multe alte retete.
15 sfaturi si ponturi pentru cozonaci reusiti
Am reunit aceste 15 Retete de cozonaci ca sa va ajutam in cadrul pregatirilor febrile pentru Sarbatori. Reteta cozonacului de mai jos este aceasta.
Cel mai nou este COZONACUL PERFECT, publicat cu puțin timp în urmă. Are multă umplutură și un aluat fabulos care se desface în caiere, fâșii sau pale! Rețeta lui scrisă este aici, iar cea VIDEO este aici.
Toate retetele sunt testate de cititori si reusesc de fiecare data pentru ca au ingrediente CANTARITE (nu „la ochi” sau „cat cuprinde”). In retetele noastre nu exista „secrete” sau informatii trunchiate.
- Folositi ingrediente de calitate: faina alba cu continut mare de proteine, unt gras (min. 80% grasime), lapte, drojdie si oua proaspete, arome naturale de vanilie, portocala, lamaie sau rom (nu esente). Făina ungurească Totkomlosi Buza Finom Liszt sau făina italiana tip Manitoba sunt excelente! Au peste 10% proteine iar aluatul făcut cu ele este grozav! Verificați eticheta si vedeti cate proteine (gluten) are faina.
- Nu fiti zgarciti cu sarea! Sarea este foarte importanta si in patiseria dulce pentru ca echilibreaza gustul dulce si potenteaza aromele de vanilie, portocala etc. In brutarie se calculeaza 2% sare fata de cantitatea de faina la paine iar la cozonac 1,5%. La 500 g faina avem nevoie de 7,5 g sare, la 1 kg de faina sunt necesare 15 g sare. Aveti grija sa nu puneti sarea in contact direct cu drojdia (maiaua) ci intr-o etapa ulteriora de framantare.
- Scoateti ingredientele din camara sau frigider cu macar 6 ore inainte de a va apuca de cozonaci! Ele trebuie sa ajunga la temperatura camerei.
- Alegeti faina in functie de cantitatea de proteine trecuta pe ambalaj. O faina buna pentru cozonac are peste 9 g proteine la suta. Faina Manitoba este una de forta, foarte potrivita cozonacilor si se gaseste in Selgros (marca Granoro). Noi folosim faina ungureasca Totkomlosi (Kaufland), Baneasa 000 sau pe cea din Lidl 000. Daca aveti experiente pozitive cu alte fainuri… nu ezitati sa le folositi.
- Cerneti faina de 1-2 ori! Faina are nevoie de aerisire si trebuie sa fie cat mai uscata pentru a absorbi lichidele din aluat (galbenusurile, laptele, untul topit). Luati o mana de faina si strangeti-o in pumn. O faina de calitate, bine uscata, va ramane la fel (pudra) pe cand una proasta, umeda, va forma un cocolos in palma. Pe cea din urma o puteti salva daca o tineti 1-2 zile la loc uscat si cald si o cerneti de cateva ori.
- Marja de toleranta a unei retete bune este de max. 10 %. Adica, in functie de faina pe care o folositi se accepta un plus/minus de 10% din cantitatea indicata in reteta. Unele fainuri absorb mai multe lichide, altele mai putin. Daca o reteta indica 500 g faina si simtiti ca aluatul este foarte moale, puteti adauga max. 50 g de faina in plus si problema se va rezolva. Ne plac cozonacii dulci dar in aluat nu trebuie sa depasim 30% zahar fata de cantitatea de faina! Adica max. 300 g zahar la 1 kg de faina. Zaharul inhiba formarea retelei de gluten si cozonacii vor iesi indesati.
- Framantarea aluatului de cozonac pare un calvar pentru multe gospodine. Operatiunea aceasta se poate realiza cu succes cu un robot de bucatarie (echipat cu carligul special), impartind framantarea in 2-3 etape a acte 10 minute cu pauze de 10 minute intre ele. In aceste pauze aluatul se destinde iar robotul se mai racoreste. Daca framantati cu mana trebuie sa stapaniti tehnica corecta de apasare cu pumnii (ca la box), de trantire a aluatul de vas si se impaturire in 3 (strech and fold). Toate aceste manevre ne ajuta la formarea unei retele durabile de gluten, respectiv la „legarea” si obtinerea unui aluat elastic, nelipicios.
- Cat se framanta un cozonac? Nu exista timpi pentru asa ceva pentru ca acestia depind de calitatea fainii, de reteta si de cantitatea de aluat prelucrat. Semnul ca framantarea se poate incheia este acesta: daca trageti usor o bucata de aluat si o intindeti cu degetele in forma unui patrat acesta ramane sub forma unei pelicule fine, transparente, fara sa se rupa. Deci, ajunge! Gata cu framantarea!
- Respectati timpii de odihna si dospire din retete! Noi dospim cozonacii la temperatura bucatariei, fara a forta dospirea prin incalzirea cuptorului sau asezarea aluatului langa surse de caldura (sobe, calorifere). Dospirea lenta este cea mai buna si veti fi surprinsi sa vedeti ca aluatul de cozonac creste si la frigider sau in camara racoroasa (dureaza mai multe ore). In functie de temperatura ambientala dospirea (fermentarea) se scurteaza sau prelungeste – un cozonac poate dospi in 45 de minute la 24 C sau in 2 ore la 21 C. Deci nu exista timpi ficsi! De asemenea, un aluat foarte dulce si gras va dospi de 3 ori mai lent decat unul fara mult zahar sau galbenus, unt.
- Din experienta am invatat ca dospirea in pungi de plastic este mai eficienta decat cea cu stergare de bucatarie. Pungile nu permit uscarea cozonacului in timpul dospirii.
- Prelucrarea aluatul de cozonac se face mai bine pe masa de bucatarie unsa cu putin ulei in loc ca aceasta sa fie infainata. Fiecare gram de faina care intra in contact cu aluatul de cozonac ii schimba reteta!
- Dupa umplere (daca e cazul) si rulare, impletire, cozonacii se aseaza in forme tapetate cu hartie de copt si se mai lasa o data la dospit. Una dintre cauzele craparii cozonacilor este dospirea insuficienta! Ungerea cu galbenus (amestecat cu lapte) se face chiar inainte de a-i baga la copt. Daca-i ungem cu o ora inainte, oul de la suprafata se va usca si crusta va crapa la copt.
- Cuptorul trebuie incins bine. Daca la paine sau pizza vorbim de temperaturi de peste 230°C, in cazul cozonacilor 180°C sunt perfecte pentru inceput. In retetele noastre sunt indicate clar gradele si minutele de coacere, inclusiv momentele in care se reduce temperatura cuptorului sau se acopera cozonacii cu hartie de copt (ca sa nu se arda la suprafata).
- Dupa coacere cozonacii se scot imediat din forme (cu grija sa nu se rupa) si se rastoarna delicat pe gratare de bucatarie. Ca orice dospitura, cozonacul are nevoie de aerisire si racorire lenta. Daca ii lasam in forme ei vor transpira (fac condens) si se vor lasa. De asemenea, deoarece structura lor este foarte fragila cat sunt fierbinti, cozonacii pusi pe grilaje trebuie intorsi mereu pe toate partile in timp ce se racoresc (ca sa nu se turteasca).
- Cozonacii se degusta de-abia dupa ce s-au racorit complet. Dospiturile sunt indigeste atata timp cat sunt calde. Dupa racire completa cozonacii se pot reintoarce in formele lor de copt si se pastreaza acoperiti in stergare curate de panza mai groasa (fete de masa). Cozonacii bine facuti rezista si 2 saptamani astfel inveliti.
Daca urmati aceste sfaturi veti face niste cozonaci grozavi! Reteta cozonacului de mai jos este aceasta. Priviti cum se desface in fasii, pale sau caiere!
Vă las aici un aluat pentru cozonac cu care nu dai greș.
Vă las și peste 10 rețete de cremă pentru cozonac (umpluturi deosebite) – vezi aici.
- 1. COZONAC CU NUCA SI RAHAT – RETETA STRABUNICII BUIA
- 2. COZONAC PUFOS CU NUCA SI 10 GALBENUSURI
- 2.* COZONAC ÎNSIROPAT CU VIȘINATĂ ȘI UMPLUT CU NUCĂ, VIȘINE, CIOCOLATĂ
- 2.** COZONAC CU MAC
- 2.*** COZONAC VITRALIU CU 4 SPIRALE CU NUCĂ – POVITICA SAU POTICA
- 3. COZONAC MOLDOVENESC CU 20 DE GALBENUSURI
- 4. COZONAC FARA FRAMANTARE
- 5. BAIGLI (BEIGLI) CU NUCA SAU MAC
- 6. COARDA CU NUCA, MAC SAU BRANZA DULCE
- 7. COZONAC SIMPLU CU STAFIDE – RETETA STRABUNICII BUIA
- 8. COZONAC SIMPLU CU RAHAT SI NUCA (CU OUA INTREGI)
- 9. COZONAC CU CACAO – RETETA RAPIDA
- 10. COZONAC IMPLETIT – BABKA CU CIOCOLATA SI NUCA SAU TRECCIA RUSSA
- 11. PANETTONE – RETETA TRADITIONALA
- 11. * PANDORO
- 12. STOLLEN – COZONAC GERMAN TRADITIONAL
- 13. COZONAC GRETA GARBO CU NUCA, GEM SI CIOCOLATA
- 14. KÜRTÖSKALACS – COZONAC SECUIESC
- 15. COZONAC IMPLETIT DIN ALUAT CU BRANZA DE VACI
- 16. COZONAC CU CIOCOLATA ALBA SI FRUCTE CONFIATE
- 17. COZONAC IMPLETIT CU GLAZURA SI SMOCHINE
- 18. COZONAC ROSENKRANZ SI CUIB DE VIESPI
- 19. COZONAC PUFOS CU RAHAT
- 20. COZONACI DE POST CU SAU FARA FRAMANTARE
- 21. GUGULUF PUFOS CU NUCA SI ALUNE DE PADURE
- 21* COZONAC CU RAHAT COPT ÎN FORMĂ DE GUGULUF
- 22. COZONAC BICOLOR CU CREMA DE CACAO
- 23. COZONAC CU SMANTANA SI UMPLUTURA DE NUCA, STAFIDE
- 24. COZONAC LA MASINA DE PAINE
- 25. COZONAC ÎMPLETIT CU STAFIDE – REȚETA DE COLAC DE PAȘTI SAU OSTERZOPF
- 26. COZONAC CU MAGIUN, PRUNE USCATE ȘI NUCĂ, ÎMBĂTAT CU ROM
- 27. COZONAC CU MAIA NATURALĂ (SOURDOUGH)
- 28. COZONAC DE RIMETEA CU SCORȚIȘOARĂ ȘI UNT - TOROCKÓI SOMODI KALÁCS
- 29. COZONAC LEOPARD CU CACAO
- 30. COZONAC VIENEZ CU NUCĂ ÎMPLETIT, GLAZURAT ȘI ÎNSIROPAT CU LICHIOR – REȚETA DE NUSSZOPF
15+ retete de cozonaci pentru Sarbatori
1. Cozonac cu nuca si rahat – reteta strabunicii Buia – vezi aici
O reteta veche, mostenita de strabunica mea (nascuta in 1905). Aluatul este moale, dulce, se desface in caiere (pale) iar nota distincta i-o da untul topit si caramelizat (beurre noisette). Reteta o gasiti aici.
2. Cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri la 1 kg de faina – vezi aici
Un cozonac traditional extra pufos umplut cu multa crema de nuca – reteta aici.
2* Cozonacul Perfect – rețeta video – vezi aici
Cea mai recentă creație a mea (pentru Crăciunul 2023) este Cozonacul Perfect! Are aluat fantastic de pufos, care se desface în caiere sau fâșii, pale + multă umplutură de nucă, rahat, ciocolată etc. Rețeta lui scrisă este aici, iar cea VIDEO este mai jos sau aici.
2** Cozonac însiropat cu vișinată și umplutură de nucă, ciocolată și vișine – vezi aici
Un cozonac de lux care seamănă cu un tort cu cremă de ciocolată, nucă și vișine. Merită încercat pentru a trăi o experiență unică 🙂 Rețeta aici.
2*** Cozonac cu mac și multă umplutură cremoasă – vezi aici
Făcut din același aluat ca și cozonacul precedent, acest cozonac cu cremă de mac opărită cu lapte este fabulos! Are și stafide și coji confiate de portocală iar miezul lui se desface în fâșii, pale sau caiere. Rețeta aici.
2**** Cozonac vitraliu cu 4 spirale de nucă – vezi aici
Povitica (povitița) se numește acest cozonac sloven cu multă umplutură cremoasă de nucă. Arată grozav și este fantastic de gustos! Rețeta aici.
3. Cozonac moldovenesc cu 20 de galbenusuri – reteta de la 1871 – vezi aici
Un alt cozonac de gala este cel moldovenesc, plin de galbenusuri si unt. Este o reteta mai dificila, care necesita tehnica, indemanare si timp insa rezultatul este unul de exceptie. Reteta cozonacului moldovenesc o gasiti aici.
4. Cozonac fara framantare – se poate umple cu nuca, mac, rahat – vezi aici
Pentru persoanele care nu au timp suficient (sau doresc sa experimenteze ceva nou) avem reteta acestui cozonac fara framantare. Textura sa pufoasa este data de timpii lungi de dospire. Este un cozonac gustos si care nu da multe batai de cap si care poate fi umplut cu nuca, mac, rahat etc. Reteta aici.
5. Baigli (beigli) cu nuca sau mac – zis si cozonac unguresc – vezi aici
Baigli este o reteta traditionala la noi (in Ardeal si Banat), venita pe filiera austro-ungara. Am cercetat originile acestui cozonac si se pare ca sunt evreiesti. Noi am crescut cu baigli in casa, facut de strabunicele, bunicele si mamele noastre. Ruladele trebuie sa fie subtirele ca sa se coaca si aluatul din mijloc.
Este impropriu numit „cozonac” deoarece aluatul de baigli este unul fraged, cu foarte multa grasime (untura si/sau unt). Desi are putina drojdie, aluatul de baigli NU se lasa la dospit! Umpluturile de nuca sau mac se fac cu lapte fiert si indulcit si trebuie sa fie generoase, groase. Nu va stresati daca baigli crapa la copt… sunt discutii aprinse pe acesta tema si in Ungaria. Reteta de baigli o gasiti aici.
6. Coarda cu nuca, mac sau branza dulce – vezi aici
Coarda cu nuca sau mac este sora cu baigli insa aluatul este unul simplu, de cozonac. Daca la baigli ne asteptam la ceva fraged, aici vorbim de o rulada pufoasa cu mac sau nuca (reteta de coarda o gasiti aici).
Sau coarda cu umplutura generoasa de branza dulce stafide (reteta aici)
7. Cozonac simplu cu stafide – reteta strabunicii Buia – vezi aici
Marea arta este sa faci cozonaci simpli dar care sa fie dulci, pufosi si aromati. La acest cozonac „nu te fura” umplutura! Un cozonac adevarat ca pe vremuri. Rețeta aici.
8. Cozonac simplu cu rahat si nuca (cu oua intregi) – vezi aici
O reteta primita de la prietena noastra Monica Iuliana Stoian din Buzau. Este reteta mamei ei si a fost testate de sute de mii de cititori. O puteti citi aici.
9. Cozonac cu cacao – reteta rapida
Reteta de cozonac cu cacao este una din copilarie, fiind facuta des de bunicile noastre. Un aluat de cozonac simplu pe care se distribuie pepite de crema cu cacao. Foarte gustos! Reteta aici.
10. Cozonac impletit – babka cu ciocolata si nuca sau treccia russa
Un alt cozonac opulent este cel umplut cu multa ciocolata si nuca. Se despica si se impleteste. Este fabulos! Reteta aici.
11. Panettone – reteta traditionala
Reteta de panettone este una destul de complicata insa rezultatul este unul pe masura. Stiti si voi ca panettone din comert este plin de conservanti si afanatori… de ce sa nu-l facem acasa cu ingrediente naturale? Panettone este un cozonac bogat, plin de galbenusuri, unt, stafide si coji de portocala confiate (reteta cojilor aici). Veti putea citi reteta si cateva informatii interesante despre panettone accesand acest link. Stiati ca panettone se racoreste cu capul in jos, strapuns de niste vergele?
11* PANDORO – COZONAC ITALIAN CU MULTE OUĂ, ZAHĂR ȘI UNT – REȚETA AICI
Nu vă puteți imagina gradul de rafinament al acestui fabulos cozonac! Nu are umplutură dar nici nu e nevoie de ea! Este un cozonac de înaltă clasă care necesită atenție, timp și ingrediente de calitate. Măcar citiți rețeta de aici!
12. Stollen – cozonac german traditional
Stollen este un cozonac german care se face in preajma Craciunului. Are forma specifica si este pudrat din abundenta cu zahar. Stollen este un cozonac scump care contine foarte multe stafide, nuci si fructe confiate si se mentine proaspat luni in sir. Reteta o puteti citi aici.
13. Cozonac Greta Garbo cu nuca, gem si ciocolata
Un cozonac pufos si dulce inspirat de celebra prajitura Greta Garbo sau Jerbo. Se umple cu gem de caise, nuca si ciocolata si se prepara dupa aceasta reteta.
14. Kürtöskalacs – cozonac secuiesc
Kürtöskalacs a devenit celebru in toata tara, desi are origini in Secuime. Este acel cozonac infasurat pe un cilindru de lemn, copt deasupra jarului incins. Exteriorul acestui cozonac este presarat din abundenta cu zahar care se caramelizeaza in timpul coacerii, formand o crusta crocanta si foarte gustoasa. Uite ca se poate face kürtöskalacs si acasa! Reteta o gasiti aici.
15. Cozonac impletit din aluat cu branza de vaci
Acest cozonac cu branza de vaci in compozitie are un mare avantaj: este „zemos” si se pastreaza proaspat zile in sir. Poate fi lasat simplu, cu stafide sau rahat sau se poate umple cu nuca, ciocolata etc. Reteta o gasiti aici.
16. Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate
Acest cozonac este preferatul fiicei mele, Marlene. Ea si-a ales toate ingredientele din umplutura 🙂 A rezultat un cozonac bogat, dulce si plin de surprize colorate. Reteta aici.
17. Cozonac impletit cu glazura si smochine
Un cozonac aspectuos, rasucit si inchis in forma de cerc, plin de smochine dulci. Iarna se pot folosi smochine, curmale sau alte fructe deshidratate. Reteta o gasiti aici.
18. Cozonac Rosenkranz si cuib de viespi
Cozonacul Rosenkranz seamana mult cu cuibul de viespi – reteta aici. Ambele sunt compuse din spirale de aluat asezat intr-o cratita (forma circulara) sau tava normala cu pereti mai inalti tapetata cu zahar ars. Spiralele sunt umplute cu unt, zahar si nuca. Nu va pot povesti cat de gustoase sunt! Reteta cozonacului Rosenkranz o gasiti aici.
19. Cozonac pufos cu rahat – REȚETA AICI
Un cozonac moale si pufos, plin de bucatele colorate de rahat.
20. Cozonaci de post cu sau fara framantare
Va las si doua retete de cozonac de post – una cu lapte de migdale (aici) si una cu suc de portocale si morcov si fara framantare (aici).
21. Guguluf pufos cu nuca si alune de padure
Un cozonac deosebit este cel copt in forma de guguluf – vezi aici reteta.
21* COZONAC CU RAHAT COPT ÎN FORMĂ DE GUGULUF – REȚETA AICI
22. Cozonac bicolor cu crema de cacao – reteta aici
23. Cozonac cu smantana si umplutura de nuca, stafide – reteta aici
24. Cozonac la masina de paine – vezi aici
25. COZONAC ÎMPLETIT CU STAFIDE – REȚETA DE COLAC DE PAȘTI SAU OSTERZOPF – REȚETA AICI
26. COZONAC CU MAGIUN, PRUNE USCATE ȘI NUCĂ, ÎMBĂTAT CU ROM – REȚETA AICI
27. COZONAC CU MAIA NATURALĂ (SOURDOUGH) – REȚETA AICI
28. COZONAC DE RIMETEA CU SCORȚIȘOARĂ ȘI UNT – TOROCKÓI SOMODI KALÁCS – REȚETA AICI
29. COZONAC LEOPARD CU CACAO – REȚETA AICI
30. COZONAC VIENEZ CU NUCĂ ÎMPLETIT, GLAZURAT ȘI ÎNSIROPAT CU LICHIOR – REȚETA DE NUSSZOPF – VEZI AICI
Pasca Surpriză este cea mai recentă creație a noastră (2023) și are bordură împletită din cozonac umplut cu nucă și mac – vezi aici rețeta acestei delicatese.
Așa arată în secțiune această minunată pască 2 în 1!
Daca respectati retetele de mai sus veti obtine niste cozonaci senzationali! Speram ca veti gasi macar o reteta de cozonac pe placul vostru 🙂 Va dorim spor la treaba si SARBATORI FERICITE alaturi de cei dragi!
Asteptam pozele voastre pe mail la [email protected] sau pe Grupul Savori Urbane de pe Facebook.
Ce facem cu albusurile ramase de la cozonaci sau maioneze?
In primul rand un chec pufos din albusuri cu nuca si fructe deshidratate – vezi aici.
Va las mai multe retete cu albusuri ramase aici.
Aici gasiti TOATE cele aproape 50 de retete de cozonaci Savori Urbane
Foarte buna!!
Arata nemaipomenit! Felicitari
Foarte reusit articolul, Putem introduce si Guguluful aici? Sau il consideram separat..
Sigur ca da insa nu am publicat inca reteta de guguluf.
[…] veti avea tot timpul aroma naturala de lamaie in casa. O folosesc la aluatul pentru cozonaci sau cornuri pufoase, la toate retetele dulci cu branza de vaci (papanasi, placinte, branzoaice, […]
[…] Aici gasiti cele mai bune retete de cozonaci: simpli, cu stafide, cu nuca, cu rahat, cu mac, cu fructe confiate, baigli, panettone etc. […]
[…] Nu lipsesc nici retetele de cozonac pufos simplu, cu stafide sau umplut cu nuca, rahat, mac, fructe confiate. Cozonac fara framantare, cozonac moldovenesc cu 20 de galbenusuri la 1 kg de faina, cozonac italian (panettone), coarda cu mac sau nuca, baigli (cozonac unguresc) si multe altele. Retetele le gasiti aici. […]
[…] Aici gasiti 15 retete de cozonac marca Savori Urbane – selectionate din multele retete pe care le avem publicate. […]
[…] invit sa cititi toate „Secretele cozonacilor” in acest articol. Nu are sens sa le repet aici. Veti afla de ce trebuie cernuta faina, de ce se scot ouale din […]
[…] Aici gasiti mai multe retete de cozonaci + ponturi utile […]
[…] Aici gasiti mai multe retete de cozonaci […]
[…] Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci de casă. […]
Buna ziua tuturor,
Este cumva gresit sa coci coznacii la 160 de grade timp de 50-55 min. iar la jumatatea timpului sa ii intorci stanga-dreapta, fata-spate? Am incercat sa pun 2% sare, dar este cam sarat pt gustul meu. Daca pun doar 1% este perfect si nu mi se pare ca i-ar trebui mai mult. Si intr-adevar daca se depasesc cu mult 50% lichid din totalul fainii, aluatul devine mai dificil de framantat dar nu si imposibil. Din cate am exersat, cel mai important lucru este sa nu-ti fie frica de el. In rest eu folosesc strech&fold si pt un aluat normal dospit la rece atat inainte cat si dupa (inainte, de 3 ori cu pauze de 15 min si dupa o data cu pauza de 15 min). Este cumva gresit?
Va multumesc pentru tot efortul depus de a ne invata cat de frumoasa si relaxanta poate fi bucataria cand stii ce ai de facut si nu mergi pe principiu ca iti e frica sa incerci ca nu-ti va iesi.
Simona
Minunate retetele, si explicate pe intelesul tuturor! Multumim, tine-o tot asa! Succes in continuare!
[…] Făina pe care o alegeți trebuie să fie una de tip 000 (a mea a fost din Lidl), cât mai uscată și cu un conținut mare de proteine (gluten) – citiți eticheta pungii și vedeți câte grame de proteine conține (ar fi bine sa fie peste 9 g). Vă rog să citiți „Secretele cozonacilor reușiți” in acest articol. […]
[…] ori și am notat multe observații care vă pot ajuta în a obține un cozonac perfect. Pe toate le găsiți aici în articolul „15 Retete de cozonaci pentru Sarbatori – sfaturi si ponturi pentru cozonaci […]
[…] 6 ore înainte. Făina recomandată pentru cozonaci trebuie să fie una cu multe proteine – vă invit să citiți aici toate sfaturile și secretele cozonacilor […]
Bună ziua,
Nu știu de ce dar cozonacii mei se usucă repede, după o zi sau două, deși îi păstrez , după răcire în pungi etanșe.Sa fie de la faptul că i țin în cuptor mai mult?
Mulțumesc
Ca si principiu dospitura este buna proaspata. Ea este buna si dupa 2-3 zile. Te sfatuiesc sa respecti retetele noastre si indicatiile de pastrare.
Făină Manitoba se recomandă pentru oricare dintre rețetele de cozonaci de mal sus sau trebuie adaptate cantitățile pentru a folosi această făină?
Da! Este o faina de forta cu multa proteina care va forma o reteta de gluten foarte puternica dar… va inghiti mai mult lichid. Fii pregatita sa pui lapte in plus fata de retetele unde nu se foloseste manitoba.
Mulțumesc, Oana. Anul ăsta fac pentru prima dată cozonac (inspirată de grupul vostru). Mă gândeam să folosesc Manitoba sa ma asigur că am ingrediente de calitate dacă experiență nu am 🙂 dar dacă necesită modificări poate mai bine mă rezum la făina ungurească si respect la literă rețeta ca nu știu exact cum trebuie sa fie consistenta aluatului. Sau poate experimentez cu ambele și văd că iese.
[…] Ba mai mult, la noi se fac și torturi pentru Crăciun: Tort Griliaș, Tort Doboș, tort de nucă sau de ciocolată etc. Facem și cozonaci dar aceștia nu reprezintă „desertul de Sărbători”. Vă las aici mai multe rețete de cozonaci pufoși. […]
[…] 6 ore înainte. Făina recomandată pentru cozonac trebuie să fie una cu multe proteine – vă invit să citiți aici toate sfaturile și secretele cozonacilor reușiți. Este bine să cernem făina înainte de a ne […]
[…] Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci din Colecția Savori Urbane + sfaturi utile cu privire la prepararea și păstrarea lor. […]
[…] Nu lipsesc pasca traditionala cu multa umplutura de branza (reteta aici) si cozonacii pufosi (reteta aici). […]
[…] Înainte de a vă apuca de treabă ar fi bine să citiți câteva sfaturi cu privire la prepararea cozonacilor reușiti (tipul de făină, cantitatea maximă de zahăr, drojdie sau grăsime, sfaturi cu privire la frământare sau coacere etc). Toate aceste informații le găsiți aici. […]
[…] Ouăle, laptele și untul le-am scos de la rece cu câteva ore înainte ca să ajungă la temperatura camerei. Făina aleasă de mine a fost una italiană tip Manitoba (tip 0) – se găseșt în Selgros, Kaufland sau alte supermarketuri (nu neapărat această marcă). Este o făină de forță care are multă proteină sau gluten (13 g – vezi eticheta) și este destinată produselor de patiserie/panificație cu timp lung de dospire. Lângă ea vedeți alternativa: făina ungurească „buza finom liszt” (adică făină superioară de grâu) pe care o folosesc de 30 de ani încoace cu rezultate perfecte, cu toate că are doar 9,8 g proteine. Este bine uscată și de foarte bună calitate. Despre tipuri de făină, beneficii + alte secrete ale aluatului dospit puteți citi aici. […]
[…] explicat AICI pe larg toate secretele cozonacilor (aluatului dospit îmbogățit): ce tip de făină alegem, […]
[…] explicat AICI pe larg toate secretele cozonacilor (aluatului dospit îmbogățit): ce tip de făină alegem, […]
[…] Aici găsiți cele mai bune rețete de cozonaci + sfaturile utile cu privire la reușita lor. […]
[…] Am scos ouăle, laptele și untul de la rece cu câteva ore înainte ca să ajungă la temperatura camerei. Făina aleasă de mine a fost tip Manitoba (tip 0) – se găsește în Selgros, Kaufland sau alte supermarketuri (nu neapărat această marcă). Este o făină de forță care are multă proteină sau gluten (13 g – vezi eticheta) și este destinată produselor de patiserie/panificație cu timp lung de dospire. Manitoba de la Barilla are 15 g proteine și este grozavă și ea! Lângă ea vedeți alternativa: făina ungurească „buza finom liszt” (adică făină superioară de grâu) pe care o folosesc de 30 de ani încoace cu rezultate perfecte, cu toate că are doar 9,8 g proteine. Este bine uscată și de foarte bună calitate. Despre tipuri de făină, beneficii + alte secrete ale aluatului dospit puteți citi aici. […]