Cozonac Rosenkranz cu nuca si caramel (zahar ars)

15

Cozonac Rosenkranz Rosencrantz cu nuca si caramel Savori Urbane

Cozonac Rosenkranz cu nuca si caramel (zahar ars). Cum se face cozonac rasturnat in forma de trandafir? Melcisori  cu umplutura generoasa de nuca, copti impreuna intr-o oala tapetata cu zahar ars astfel incat sa formeze o floare.

Am facut acest cozonac Rosenkranz, pe care la noi l-am intalnit scris in fel si chip (Rosencrant, Rosencrantz, Rosenkrant, Rosenkrantz, Rozencrant, Rozenkrant si inca in multe alte combinatii care mai de care mai ciudate si mai incorecte), in varianta cea mai raspandita, si anume cu nuca si caramel, in varianta rasturnata.

Cozonacul Rosenkranz mi-l facea bunica si ii spunea „Rozsakalacs” (lb. maghiara). Practic inseamna acelasi lucru: cozonac in forma de trandafir. In limba germana se numeste corect Rosenkuchen (prajitura in forma de trandafir) si este de origine bavareza. Doar la noi ii spune Rosenkranz, ceea ce inseamna rozariu in traducere exacta din lb. germana, chiar daca aparent ar fi „cununa de trandafiri” – Rosen = trandafiri iar Kranz – coronita, cununa.

Umpluturile acestui Rosenkranz sunt cat se poate de diverse: de la nuci, la migdale, mac, martipan, cacao sau branza de vaci si fructe. Exista si varianta prezentata aici cu caramel (varianta rasturnata) dar si forma simpla a unor melcisori cu umpluturi delicioase.

Acest cozonac Rosenkranz seamana tare si cu Cuib de viespi – reteta aici. La Cuibul de viespi caramelul se formeaza la copt, ungand bine forma cu unt si tapetand-o cu zahar tos.

cuib de viespi reteta veche pas cu pas savori urbane

Stratul de caramel de la fundul formei este grozav! Am folosit o cratita – tigaie (cu pereti mai inalti) cu diametrul de 30 cm. Formele cu pereti detasabili nu sunt recomandate pentru ca zaharul ars va curge pe la imbinari si va va murdari cuptorul. Daca nu aveti o cratita atat de mare puteti face acest cozonac Rosenkranz intr-o tava dreptunghiulara cu pereti laterali mai inalti.

5.0 from 6 reviews
Cozonac Rosenkranz
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 7-10 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 750 g faina 00
  • 500 ml lapte
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
  • 1 lingura zahar
  • 100 g zahar pudra
  • 2 galbenusuri
  • 80 g unt cu min 82 % grasime
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie
Pentru umplutura:
  • 120 g unt
  • 150 g nuca
  • 150 g zahar
  • vanilie - 1 plic zahar vanilat sau miezul de la ½ de pastaie
Pentru caramel:
  • 150 g zahar tos

Mod de preparare cozonac Rosenkranz

Pentru aluat se desface mai intai drojdia cu o lingura de zahar, se adauga laptele caldut si se lasa pe masa 10 minute, timp in care putem pregati restul ingredientelor. Se adauga apoi galbenusurile, untul topit (dar nu fierbinte), praful de sare, vanilia, coaja de lamaie, zaharul pudra (eu nu am pus mult zahar pentru ca umplutura este deosebit de dulce, mai are si caramelul, dar daca va place sa fie dulce mai puteti adauga niste zahar) si apoi, treptat, faina.

Cozonac Rosenkranz (1)

Se framanta usor aluatul, pana obtinem o compozitie omogena. Eu folosesc robotul de bucatarie si-l setez la 5 minute de framantare. Se lasa la dospit circa 30-40 de minute, in vasul acoperit cu un stergar de bucatarie, timp in care aluatul va creste frumos.

Umplutura de nuca pentru cozonac Rosenkranz

Pana dospeste aluatul putem pregati umplutura. Se macina 2/3 din nuca iar restul se toaca mai mare cu cutitul. Imi place sa ramana si bucatele mai mari. Se adauga untul topit, zaharul si vanilia. Eu am mai pus si niste coaja rasa de lamaie. Se poate pune si un praf de scortisoara (optional).

Cozonac Rosenkranz (4)

Umplere si modelare cozonac Rosenkranz

Dupa ce aluatul a dospit, se scoate pe o suprafata infainata si se intinde usor cu sucitorul astfel incat sa obtinem un dreptunghi de circa 50×30 cm. Deasupra se intinde umplutura in mod uniform, fara sa apasam prea tare aluatul.

Aluatul se ruleaza usor (pe latura lunga), iar apoi se taie in felii egale de cate 6-7 cm, astfel incat sa obtinem 7 melcisori.

Cozonac Rosenkranz (9)

Dupa ce melcisorii sunt feliati ne apucam de zaharul ars. Intr-o oala, chiar oala pe care o vom pune la cuptor, se incinge zaharul si se lasa la topit. Nu se amesteca, decat la final cand zaharul este deja topit. Aveti grija sa nu-l ardeti si sa devina amar! Oala mea este de fapt o tigaie din inox cu diametrul de 30 cm. Puteti insa folosi si o oala obisnuita in care NU ati facut tocanite cu ceapa si usturoi pentru ca se va simti aroma acestora.

Se trage tigaia sau oala de pe foc si se inclina si se roteste cu grija astfel incat caramelul sa imbrace bine fundul peretii ei. Se lasa cateva minute la racorit. Nu va speriati daca auziti cum pocneste caramelul care se raceste!

Cozonac Rosenkranz (10)

Melcisorii se aseaza in oala tapetata cu caramel si se mai lasa la dospit pana se incinge cuptorul la 170° C (treapta medie la cele cu gaz). Intre melcisori trebuie sa mai lasam si un pic de spatiu pentru a lasa loc sa creasca.

Coacere cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz se coace in cuptorul preindins la 170° C timp de 35-45 de minute – depinde de cuptor.

Cozonac Rosenkranz (13)

Dupa coacere se scoate cu grija din cuptor, se pune deasupra un platou termorezistent sau o farfurie mai mare si se rastoarna cu grija, dintr-o miscare. Trebuie rasturnat imediat deoarece daca se racoreste se va soldifica zaharul ars si cozonacul va ramane lipit de oala.

Se lasa la racit. Nicio dospitura dulce nu se mananca fierbinte pentru ca este indigesta. Ocoliti zona in care se afla cozonacul Rosenkranz pentru ca altfel nu veti putea rezista mirosului imbietor de caramel, vanilie si nuca! Aluatul se desface in pale, caramelul este lipicios si umplutura generoasa.

Cozonac Rosenkranz (16)

Cozonacul Rosenkranz puteti sa il desfaceti melcisori sau puteti sa il taiati felii ca pe un tort.

Cozonac Rosenkranz (17)

Cred ca veti testa in curand aceasta reteta de cozonac Rosenkranz si sunt sigura ca veti fi incantati de rezultat!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu aluat dospit dulce: cozonac simplu, cu nuca, rahat sau cacao, cozonac moldovenesc, cornuri si spirale, cinnamon rolls cu glazura, melcisori, pariziene sau stelute.

cozonac moldovenesc felii cu nuca rahat stafide (1)

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: