Cozonac la mașina de pâine – rețeta de cozonac pufos cu rahat și fructe confiate

15

cum se face cozonac la masina de facut paine

Cozonac la mașina de pâine – rețeta de cozonac pufos cu rahat și fructe confiate. Cum se face cozonac fără frământare cu rahat, stafide și fructe confiate? Cum se face aluatul pentru cozonac dulce și foarte pufos? Rețeta de cozonac glazurat. Cozonaci cu stafide, rahat și fructe confiate.

Cred că vi s-a făcut instantaneu poftă la vederea acestui minunat cozonac glazurat și decorat cu fructe glasate. Pe bună dreptate! Forma lui neobișnuită se datorează faptului că este un cozonac preparat cu mașina de făcut pâine! Un cozonac fără frământare.

reteta cozonac glazurat cu fructe confiate

În secțiune vedeți că este un cozonac plin de fructe confiate (glasate), stafide și rahat iar dacă veți citi lista de ingrediente vă veți da seama că se apropie bine de tot de un cozonac moldovenesc sau de un panettone preparate, iată, la mașina de pâine. Totul este făcut de această mașină FĂRĂ să fi atins aluatul cu mână! Nici o secundă! Foarte comod și foarte util atât pentru începători cât și pentru persoanele foarte ocupate sau cele în vârstă și care nu mai au forța de a frământa cozonaci.

cozonac moldovenesc sau panettone facut la masina de paine heinner

Este pentru prima dată în viața mea că testez un asemenea aparat și am ales să debutez direct cu un cozonac la mașina de pâine. Adică… nu m-am încurcat 🙂 Am creat o rețetă proprie bazându-mă pe experiența acumulată în timp și adaptată la dimensiunile cuvei mașinii de pâine precum și la funcțiile acesteia. Am primit spre testare mașina de făcut pâine și am pus-o la treabă.

cum se fac cozonacii cu masina de paine heinner

Printre programele puse la dispoziție sunt cele de preparare a pâinii simple sau a celei franțuzești, a pâinilor de secară sau cu făină integrală, a pâinilor speciale (fără drojdie), a unor blaturi pentru prăjituri sau checuri precum și funcția de preparare a iaurtului de casă.

De asemenea, există și funcții separate de frământare, dospire sau coacere (KNEAD, RISE, BAKE) – acestea permițându-ne să ne jucăm cum dorim cu mașina de pâine și să ne creăm propriile rețete.

Din cantitățile de mai jos rezultă un cozonac la mașina de pâine a cărei cuvă măsoara 16x13x14 cm adică are un volum de cca. 2900 cm3 (adică aproape 3 L).

5.0 from 10 reviews
Cozonac la mașina de pâine - rețeta de cozonac pufos cu rahat și fructe confiate
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 cozonac la mașina de pâine
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 350 g făină albă tip 000
  • 150 ml lapte călduț
  • 4 gălbenușuri
  • 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
  • 75 g zahăr
  • 5 g sare
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat bourbon
  • coaja rasă de la ½ de lămâie
  • 75 g unt topit (cu min. 80% grăsime)
  • 25 ml ulei
  • 100 g stafide puse la înmuiat în 100 ml suc de portocale + 1 lingură rom STROH sau similar + un pic de coajă rasă de portocală
  • 150 g mix de rahat colorat + coajă de portocală confiate + cireșe glasate
În plus:
  • 1 gălbenuș frecat cu 1 lingură de lapte și un praf de sare (pentru uns cozonacul)
Pentru glazură:
  • 150 g zahăr pudră
  • 30 ml suc de lămâie
  • un pic de vanilie
  • sau 200 g ciocolată amăruie topită
  • fructe confiate (glasate): coji de portocală,cireșe etc

 

Cum se face cozonac la mașina de pâine – rețeta de cozonac pufos cu rahat și fructe confiate?

Ingrediente pentru aluat de cozonac

Deoarece sunt amatoare de cozonaci opulenți care conțin multe gălbenușuri, unt și zahăr am decis ca și pe acesta să-l fac în același stil. În cazul de față am pus 75 g de zahăr ținând cont că vin puse fructe confiate, rahat și stafide și mai vine și glazura. Dacă nu doriți să le includeți pe acestea atunci puneți 100 g de zahăr. Mai mult de atât nu se pune la 350 g de făină (în patiserie și brutărie se consideră că 30% este limita procentului de zahăr față de făină).

Am separat cele 4 gălbenușuri, am topit untul și l-am amestecat cu uleiul, am încălzit ușor laptele. Am pregătit coaja rasă de lămâie, extractul de vanilie, drojdia și sarea. Sarea este foarte importantă deoarece cozonacii nesărați sunt fazi! Sarea echilibrează dulcele și evidențiază aromele cozonacului. Un procent de măcar 1,5% de sare (față de cantitatea de făină) este absolut necesar – adică 4 g de sare. Eu pun 1,8% ca să fie pe gustul meu – adică 5 g de sare.

Iată capacul mașinii de pâine. Alegerea programelor se face ușor, la fel și gradul de rumenire sau programarea temporizată.

Iată și cuva cu înveliș antiaderent. Pe fundul ei se montează paleta de frământat.  Dimensiunile ei sunt de 16x13x14 cm adică are un volum de cca. 2900 cm3 (adică aproape 3 L). O tavă normală de cozonac are 30x10x10 cm și un volum tot de 3 L! Numai că la tăvile clasice de cozonac care se bagă la cuptor aluatul are loc să crească încă o dată atât și să se ridice mult peste buza lor. Aici trebuie să ajustăm cantitățile astfel încât cozonacul copt să nu depășească cu mai mult de 1 cm buza cuvei. Și așa mai rămâne un spațiu liber de cca. 2 cm până la capac.

Am făcut eu ajustarea pentru voi așa că puteți fi liniștiți că aluatul nu vă va da pe-afară.

Puteți achiziționa această mașină de pâine HEINNER BAKER CHEF 900 HBM-900WHBK de aici.

Cum se face aluatul de cozonac la mașina de pâine?

Preparare maia, frământare și prima dospire a cozonacului – 1 oră și 30 de minute la programul 8 (Dough)

Singura etapă preparată în afara cuvei a fost maiaua. Nu știam cum decurge procesul de frământare deoarece a fost prima dată când am folosit această mașină de pâine.Data viitoare însă nu am să mai fac așa și am să pun toate ingredientele umede direct în cuvă. Practic am pus într-un castron (sau crăticioară) laptele călduț + drojdia uscată + o mână de făină (din cele 350 g cântărite). Am amestecat un pic și am lăsat totul deoparte 10 minute, cât să se umfle un pic drojdia și să se activeze. Apoi am adăugat zahărul, vanilia, coaja de lămâie, untul topit, uleiul și gălbenușurile. Am amestecat bine cu o lingură.

Am turnat totul în cuva mașinii de pâine. Peste stratul de lichid am pus restul de făină iar deasupra ei am presărat sarea. Gata!

Am închis capacul și am selectat programul 8 (Dough). Acesta durează 1h 30 min și are o parte de frământare și una de dospire.

program de framantat si dospit cozonac la masina de paine

Totul poate fi supravegheat prin fereastra de pe capac.

Nu trebuie să facem nimic deoarece aparatul ne va atenționa sonor când programul este finalizat. NU deschidem capacul în timpul funcționării mașinii de pâine deoarece pierdem căldura!

Când se pun stafidele și fructele confiate în aluat?

În acest răstimp m-am ocupat de umplutură. Stafidele le-am pus la înmuiat cu 1-2 ore în avans într-un mix de suc de portocale proaspăt stors + coajă rasă de portocale + 2 linguri de rom STROH. Alcoolul din rom se evaporă la copt dar lasă în urmă aroma și contribuie și la formarea unei texturi pufoase a cozonacului.

Am tăiat rahatul în cubulețe mici cu latura de 1 cm (în cozonac NU se pun bucătoaie mari!), am tocat mărunt coaja confiată de portocale și am tăiat cireșele glasate în două.

fructe confiate glasate si rahat pentru cozonac

Rețeta cojilor confiate de portocale o găsiți aici iar pe cea a cireșelor glasate sau confiate o găsiți aici.

Programul 8 (Dough) s-a terminat, mașina de pâine a emis semnale sonore. Am deschis capacul și am văzut că aluatul de cozonac este foarte fain!

Am scurs bine stafidele de suc și le-am pus peste aluat. Am adăugat și rahatul + cireșele glasate.

Am închis capacul mașinii de pâine și am pornit din nou programul 8 (Dough) însă doar pentru 3 minute! Doar cât să se înglobeze bine fructele confiate și rahatul în aluat. Am apăsat STOP.

A doua dospire a aluatului de cozonac preparat la mașina de pâine – 1 oră și 30 de minute la programul 13 (Yogurt)

Fără să mai deschid capacul am selectat programul 13 care este de fapt pentru prepararea iaurtului. Logica mi-a dictat să-l folosesc pentru dospire deoarece temperatura generată este de cca. 40 C iar dospitoarele profesionale din patiserii funcționează de la 35-45 C. Deci cele 40 C sunt perfecte! Practic mi-am creat un mic dospitor 🙂 Observație: deoarece programul 13 (YOGURT) poate fi setat doar pe un interval cuprins între 6-12 ore va trebui să vă puneți timer la telefon pentru 1h 30 min. Este un aluat greu, plin de zahăr și unt, care are nevoie de acest timp de fermentare (dospire).

Așa arată acest cozonac la mașina de pâine după 1 oră și 30 de minute de dospire: a crescut foarte mult!

Deoarece nu am știut care va fi fața frumoasă a acestui cozonac (partea de sus sau cea de jos) am decis să-l ung la suprafață cu un pic de gălbenuș frecat cu lapte și un praf de sare. Am lucrat cu o pensulă moale de silicon care să nu distrugă structura fragilă a aluatului. În plus, umiditatea dată de lapte și ou face bine suprafeței cozonacului.

Coacere cozonac pufos la mașina de pâine – 1 oră la programul 14 (Bake) – grad maxim de rumenire

Am închis repede capacul, am selectat gradul de rumenire maxim posibil și am setat programul 14 (Bake) de coacere. Acesta durează implicit 1 oră. Ce arome faine ies din mașina de pâine! Vanilie, coajă de lămâie și portocală… mmmm!

Gata! Semnalul sonor m-a anunțat că acest cozonac la mașina de pâine este copt. Priviți de culoare faină are! Observație: alte mașini de pâine nu coc atât de bine și s-ar putea să fie nevoie de încă 10-15 minute de coacere.

coacere cozonac pufos la masina de facut paine (1)

Cu o mănușă de silicon (sau cu o cârpă groasă) am scos cuva cu cozonac din aparat. Atenție, este fierbinte!

Am avut degeaba emoții cu privire la scosul cozonacului din formă deoarece cuva antiaderentă s-a comportat exemplar și cozonacul a ieșit din ea prin simpla răsturnare. Am extras cu grijă mica paletă rămasă înfiptă în el (cu o croșetă specială din pachetul mașinii de pâine). Imediat l-am așezat pe un grilaj și l-am lăsat la răcorit în voie. Cozonacii se scot fierbinți din forme și nu se acoperă cu nimic ca să nu transpire. Deoarece cozonacul cald are structură fragilă el trebuie culcat pe laterală și întors de pe o față pe alta din 5 în 5 minute până ce se răcește complet. Altfel se turtește. În niciun caz nu-l sfâșiem cât este cald pentru că i se distruge tot miezul pufos!

Cum se glazurează și decorează cozonacul?

Cum se face glazura albă simplă?

Până s-a răcorit cozonacul am avut timp să fac glazura. Am primit de la HEINNER Electrocasnice și un mixer de mână model HM-B400 – vezi aici detalii. Într-un castron am pus 150 g zahăr pudră, un pic de zahăr vanilat și am pregătit cca. 50 ml de suc de lămâie proaspăt stors (de fapt am folosit 30 ml dar depinde de zahărul pudră cât absoarbe).

Am turnat treptat din sucul de lâmâie peste zaharul pudră și l-am amestceat bine cu mixerul până ce acesta s-a lichefiat moderat (cam 1-2 minute). Glazura albă trebuie să curgă dar să fie totuși groasă. Daca e prea subțire se mai adaugă zahăr pudră, dacă e prea groasă se mai subțiază cu suc de lămâie.

Cozonacul s-a răcit între timp. Am pus o hârtie curată de copt sub grilaj ca să aibă unde sp curgă glazura în exces.

L-am glasat cu ajutorul unei linguri turnând glazura peste el, într-un singur strat. Am picurat glazură si la margini ca să se formeze aceste dâre scurse. Vedeți cam cât de groasă a fost glazura deoarece aceasta a îmbrăcat în strat gros suprafețele și nu a curs excesiv. Glazura albă se usucă destul de repede la temperatura camerei (în câteva minute este uscată la suprafață).

cum se glazureaza cozonacul

Decorul din cireșe glasate și coji confiate de portocală poate fi făcut după imaginația fiecăruia. Eu chiar ascultam o selecție de The Clash și Ramones și m-am trezit cu un fel de Union Jack pe cozonac. Bine că nu am ascultat Motorhead sau Iron Maiden 🙂

cozonac cu decor fructe confiate coji de portocala

Nu este greșit dacă înlocuiți glazura albă cu una din ciocolată amăruie – vezi aici cum am făcut la checul cu portocale.

Servire cozonac pufos cu fructe confiate preparat la mașina de pâine

Gata! Ce cozonac fain și modern am făcut! Am chemat-o pe mama (criticul meu cel mai aspru) care a exclamat: parcă e de la Londra! Na, că mi-a zis-o 🙂

reteta cozonac cu fructe confiate preparat la masina de facut paine

Era și ea curioasă nevoie mare de cum arată textura acestui cozonac la mașina de pâine. Ea, care nici azi nu acceptă să frământe cozonacul cu robotul ci doar cu mâna. E foarte progresistă la alte chestii dar la până la cozonac! Cu mari emoții am tăiat 2 felii. Huh… e foarte fain în interior!! Gustam amandouă și studiam feliile de cozonac. E moale, pufos și plin de fructe confiate. Mi-a fost frică să nu le găsesc pe toate într-o singură parte dar se pare că au fost foarte bine distribuite în aluat.

Textura este una spumoasă cumva, foarte aerată, cu multe bule mărunte. Nu este cozonacul tipic care se desface în caiere (fâșii sau pale) pentru că acelea se obțin prin frământarea cu mâna sau cu robotul echipat cu cârlig precum și prin manevre de întindere și pliere („stretch and fold”). Are un miez foarte moale, parfumat, deloc sec. Coaja este rumenă și fragedă.

Pentru prima dată în viața mea am folosit o mașină de pâine iar cozonacul făcut cu ea este foarte fain. Efortul depus a fost minim, practic nu am pus mâna pe aluat! Cum spuneam mai sus, este o variantă foarte comodă de a prepara un cozonac pufos și dulce la mașina de pâine. Cozonacul se poate tăia frumos în 10 felii mari care se pot apoi înjumătăți.

Cozonac la mașina de pâine - rețeta de cozonac pufos cu rahat și fructe confiate savori urbane

Dacă nu aveți mașină de pâine atunci puteți prepara acest cozonac în mod clasic și îl coaceți în forme la cuptor – vezi aici un cozonac similar.

Cozonac tradițional pufos și aromat - rețeta străbunicii mele Buia Savori Urbane

Am pomenit în introducere despre cozonacul moldovenesc tradițional (cu 20 de gălbenușuri la 1 kg de făină) – vezi aici rețeta.

cum se fac cozonacii moldovenesti traditionali

Precum și de panettone clasic italian – vezi aici rețeta.

Cred că v-am făcut poftă cu acest cozonac la mașina de pâine și că veți testa rețeta în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci pufoși de casă 

Cozonac pufos reteta simpla cu rahat si nuca pas cu pas savori urbane

15 COMENTARII

  1. Eu ma folosesc de masina de paine doar pentru framantarea si dospirea aluatului. Scot aluatul si il folosesc ca la reteta obisnuita si il umplu cu nuca/mac/ rahat..etc si apoi urmez etapele clasice.

  2. Mulțumim pentru rețetă, nu am încercat cozonac făcut în mașina de făcut pâine dar cu siguranță am să încerc, îmi pare mult mai ușor și rapid. Mulțumiri.

  3. Buna, Am putea înlocui untul cu o cantitate echivalenta de ulei (ulei e cocos, unt de cacao topit)? Daca folosim maia preparată, ce cantitate ne trebuie pentru 350 g faina? Mulțumesc

  4. Nu am gasit portocale confiate si am cumparat un mix de fructe exotice care are si stafide. Sa le pun la inmuiat in suc de portocale? In loc de rom pot folosi coniac sau sa nu pun deloc alcool? Va rog dati-mi un sfat 🙂 Multumesc

  5. Mulțumesc!
    De departe cea mai la îndemână rețetă de cozonac. Extrem de simplu de făcut, delicios, pufos şi… în sfârşit plin de bunătăţi în umplutură. Cantitățile sunt exact pentru cuva maşinii de pâine. Maşina mea de pâine, fiind mai veche, nu are programul 13, cozonacul a rămas la dospit în cuvă 2 ore, dar a crescut la fel de frumos. Timpul de coacere 1h si 25 minute.
    Savori urbane, jos pălăria!

  6. Mulțumesc!
    De departe cea mai la îndemână rețetă, foarte precis şi simplu de făcut. Delicios, pufos şi…în sfârşit bogat în umplutură. Cantitățile sunt exact pentru cuvă, fără riscul de a curge in cuptor!☺
    Maşina mea, fiind mai veche, nu are program 13, nici o problemă! A rămas la dospit 2 ore, a crescut foarte frumos. A necesitat însă timp de coacere mai lung – 1h.25 minute.
    Savori urbane, jos pălăria!😎

  7. Multumesc pentru reteta, l-am framantat la masina si copt in cuptor si a iesit perfect! Delicios, pufos si exact cum imi doream de dulce!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.