Saratele simple si rapide – saratele fara drojdie, excelente, crocante si fragede care se topesc in gura. Este reteta de saratele a bunicii mele si imi place mult pentru ca merge extrem de repede. In 30 de minute sunt gata coapte. Pe cat de simpla este reteta pe atat de spectaculos este rezultatul.
Nu exista sfarsit de saptamana, fara sa fac saratele sau pogacele. In acest sfarsit de saptamana am scos din mapa cu retete ingalbenite, scrise pe dosul unor foi de calendar de la inceputul anilor ’70, reteta de saratele simple a bunicii mele. E o reteta de saratele simple cu aluat cu branza de vaci (dulce).
Branza de vaci trebuie sa fie mai grasa si bine scursa. O puteti face si in casă – vezi aici reteta.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 2 tavi mari de saratele simple si rapide.
- 350 g faina
- 250 g branza de vaca
- 150 g unt cu min. 80% grasime
- 100 g smantana 20%
- 1 ou
- sare, piper, chimen (sau susan), sare grunjoasa
- 1 ou pentru uns + paprica
Mod de Preparare aluat saratele simple si rapide
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele (mai putin faina): branza de vaca, untul la temperatura camerei, smantana, oul si condimentele. Se amesteca bine pana se omogenizeaza, cu ajutorul unui mixer. La aceasta cantitate am folosit 1 lingurita de sare. Am pus in aluat si chimen macinat si acesta le-a dat saratelelor o aroma deosebita. Apoi se adauga treptat faina si dupa ce se formeaza aluatul acesta se aseaza pe masa de lucru.
Decupare saratele simple si rapide
Apoi aluatul se intinde astfel incat sa aiba o grosime de 4-5 mm. Este un aluat ca o plastelina, foarte usor de manevrat.
Se decupeaza forme de saratele care apoi se ung cu oul batut cu un praf de paprica (boia dulce) si se presara chimen si sare grunjoasa.
Puteti sa le presarati si cu susan.
Coacere si servire saratele simple si rapide
Saratelele se coc in cuptorul preincins la 180° C timp de 18-20 de minute (treapta medie spre inalta la cuptoarele cu gaz). Iata ce rumene si frumoase sunt aceste saratele simple si rapide!
Va las si reteta de saratele cu mult cascaval – vezi aici.
Aici gasiti reteta veche (a strabunicii) de saratele din aluat cu branza:
Dupa cum ati vazut, reteta de saratele simple si rapide este una la indemana oricui si merita incercata.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de saratele, pogacele si cornulete aperitiv
Cat inseamna la aragazul pe gaze 180 de grade? Ce treapta? Ar trebui sa spuneți la fiecare rețeta varianta si pentru cei care nu au cuptor electric. De multe ori nu mai deschid linkurile fiindca zic ca oricum e gatita la electric si nu iese la cel pe gaze.
Inseamna temperatura medie spre mare la cuptoarele pe gaz.
Nu ca ar fi fost ceva extrem de greu de facut, dar mereu am preferat sa le cumpar, in ciuda faptului ca de cele mai multe ori imi fac prajiturile si gustarile in casa. Acum ca am gasit si reteta pentru saratele, o sa incerc sa le fac des. Multumesc!
Spor la treaba! 🙂
[…] Aici gasiti reteta de saratele simple si rapide: […]
Bune,nimic de zis in privinta gustului… dar prea grase. Posibil sa aveti in tara un cascaval cu mai putina grasime,al meu este cu 34% grasime si mi-au iesit foarte grase..Si osugestie : dupa ce se intinde foaia se unge cu ou si se presara condiment etc.,este mult mai simplu decat pe fiecare saratea 🙂 Ma bucur ca am descoperit acest site este pe gustul meu 🙂
Cred ca te referi la saratelele cu cascaval 🙂 Acestea simple nu au cascaval. Da, si noi ungem cu ou intreaga foaie si dupa aceea o taiem. E mult mai practic. Chimenul se presara dupa taiare pentru ca se mai intampla sa se agate rotita sau sablonul in semintele de chimen 🙂
Cand spuneti branza de vaca va referiti la branza de vaci, cea dulce sau la telemea?
Branza de vaci e cea dulce-acrisoara. Telemeaua e sarata.
Pana la urna care este branza de vaca??multumesc
Am spus mai sus. Este branza pentru papanasi. Se poate face si in casa https://savoriurbane.com/cum-se-face-branza-de-vaci-de-casa-reteta-veche/
Preferatele noastre
Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, cate bucati ies din cantitatea data? (o estimare aproximativa macar).
Multiumesc!
Ies in jur de 50 de bucati la dimensiunile 2 cm pe 16 cm
Sărățele sunt foarte bune. Recomand rețeta
Ma bucur ca ti-a placut reteta 🙂
Foarte bune aceste sărățele! Și atât de simplu de pregătit…. Am achiziționat un șablon și da, face toți banii! O rețetă de nota 10! Mulțumesc!
Daa, merge repede treaba cu sablonul. Ne bucuram ca ti-a placut reteta noastra si te mai asteptam 🙂
Buna ziua,
Se poate înlocui brânză de vaci cu telemea? Dacă da, se va pune aceeași cantitate de brânză?
Văd că sărățele arată puțin crescute, desi nu au drojdie. Care e secretul? Eu am mai incercat cândva o retetea și mi-au ieșit cam „dure”. Bănuiesc că trebuie mai puțină făină?
Mersi!
„Secretul” (nu e secret!) ca saratelele cresc si fara drojdie este chiar branza de vaca. Cu telemea nu vei obtine acelasi lucru.
[…] Mod de preparare spirale cu parmezan şi susan: 1. Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius 2. Da parmezanul pe razătoare 3. Unge foaia de aluat cu gălbenuşul mixat 4. Presara parmezanul pe foaie 5. Trece cu sucitorul peste el de câteva ori 6. Taie foaia în fâşii destul de înguste, fie cu un cuţit, fie cu o rolă specială de tăiat pizza 7. Ia câte o fâşie de ambele capete şi răsuceşte-o invers. Strânge-o bine 8. Pune faşiile într-o tavă unsă cu puţin ulei şi presara peste ele seminţele de mac şi de susan 9. Bagă tava în cuptor pentru 10 minute. Sursa […]
arata super
Fenomenala reteta! Am facut rapid saratelele si au iesit incredibil de gustoase si aratoase. Va doresc multa sanatate si sa impartasiti cu drag in continuare retete minunate!
Cu mare drag!
Bună! Foarte gustoase ies sărățelele după această rețetă. Aș avea o întrebare: cum aș putea să procedez ca să se mențină la fel de fragede și crocante până a doua zi? Mulțumesc!
Le tii in tava acoperite lejer cu hartie de copt la loc caldut si uscat (in casa, in camera). Ele se inmoaie de la umezeala.
Mulțumesc frumos! Sărbători fericite!
Am incercat pt prima data, si au iesit perfecte, cu branza de vaci facuta in casa din buttermilk, dupa reteta SU. A trebuit sa le fac de 2 ori, fiindca prima tura a fost atat de buna incat am mancat tot, noi, acasa. E cumva aceeasi repeta si pt covrigei? Seamana tare gustul cu covrigeii facuti de bunica mea.
Ne bucuram sa auzim asta 🙂 Uite si reteta de covrigei https://savoriurbane.com/covrigei-fragezi-de-casa-reteta-simpla/
Aluatul de sărățele , se lasă la odihnit , înainte de a începe sa decupam sărățelele și sa le punem la copt? Mulțumesc pt răspuns!
In general aluaturile se lasa la odihnit dupa framantare, inainte de a se intinde foaie. 5-10 minute ajung in cazul de fata.
Buna, poate ma poti ajuta cu un sfat. Imi ies tari si usor arse pe partea care sta pe tava dar un pic nefacute in interior. Nu prea ies pufoase si uniform coapte. Am un cuptor pe gaz. Flacara cred ca a fost medie. Merci fain pentru retete.
Cuptorul e de vină… trebuie pusă o țiglă sau o tavă veche întoarsă pe fundului lui și vei vedea că va coace uniform.
Super buna reteta si simpla! Multumesc 🙂
Bună seara! Gătesc cu voi de ceva ani, vă apreciez munca, sfaturile, rețetele și vă sunt recunoscătoare pentru tot dragul de bucate!
Am toate ingredientele pentru sărățelele simple și rapide pe masa, dar abia maine seară pot să le fac, pot să formez aluatul și să-l las la frigider sau pun totul la frigi și continui mâine? Vă mulțumesc mult!
[…] Adapted from Savori Urbane. […]
Sunt foarte grase (nici macar nu am pus cascavalul din reteta) si ies extrem de sarate daca puneti 25gr cum scrie aici. Au ajuns din tava direct in cosul de gunoi.
Îmi pare rău dar NU scrie niciunde să puneți 25 g de sare! Sărățelele sunt fragede tocmai datorită grăsimii, nu sunt seci! Vă rog să citiți cu atenție rețetele înainte de a ne taxa cu rating prost!
Este o rețetă extrem de simplă și eficientă. Am făcut-o împreună cu copiii și sărățelele au ieșit foarte bune.