Covrigei fragezi de casa reteta simpla. Cum se fac covrigei de casa cu chimen? Un fel de saratele modelate in forma de covrigi mici, ca pe vremuri. Covrigei de casa crocanti si fragezi. Din ce aluat se fac covrigeii fragezi? Se pot face cu untura sau unt si cu smantana, dintr-un aluat simplu si usor de lucrat.
De ani de zile nu am mai facut covrigei fragezi de casa cu chimen…. pentru ca e multa munca cu ei si e nevoie de timp si rabdare pentru modelarea lor. Dar ce gustosi sunt si cat de bine arata! Sunt crocanti si fragezi si merg bine ca aperitiv langa un paharel de tuica.
Adevarul este ca aveam in casa forma metalica de decupat covrigei (inca de la strabunica-mea) si preferam sa o folosesc pe aceea – vezi aici reteta.
De data aceasta am facut ceva mai mult aluat de saratele dupa reteta aceasta – un aluat ieftin si spornic din care ies multe tavi de saratele, covrigei sau pogacele.
Partea faina este ca puteti chema copiii in bucatarie sa va ajute la modelarea covrigeilor. Pentru ei este o joaca, ca cea cu plastelina 🙂
Untura poate fi inlocuita cu unt in raport 100 g untura = 140 g unt cu 82% grasime. Puteti folosi si un mix de unt si untura (asa cum am facut si eu). Untura de casa se prepara usor daca urmati aceasta reteta.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 3 tavi mari de covrigei fragezi de casa.
- 500 g faina 000
- 1 lingurita zahar
- 50 ml lapte caldut
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
- 200 g untura de porc sau 280 g unt gras cu min 80% grasime (sau mix din cele doua)
- 100 g smantana acrisoara cu 20% grasime
- 2 galbenusuri
- 20 g sare
- 1 ou pentru uns
- putina boia dulce (paprika)
- seminte de chimen, mac, susan (la alegere)
cum se face reteta de Covrigei fragezi cu chimen?
Aluat pentru covrigei fragezi
Am pus faina in castronul robotului. Am facut o adancitura in ea si am faramitat drojdia. Am presarat zaharul si am umezit totul cu putin lapte caldut. Am lasat drojdia 5 minute cat sa se activeze. Apoi am pus galbenusurile, smantana, untura si untul. Sarea am presarat-o la marginile castronului ca sa nu intre in contact direct cu drojdia. Este important sa cantariti sarea pentru ca avem nevoie de 4% sare raportata la cantitatea de faina. La paine se pune 2% sare iar la cozonaci 1-1,5%.
Am framantat totul 2-3 minute pana ce s-a legat. Aluatul este neted si moale, deloc lipicios. L-am invelit intr-o folie de plastic si l-am dat la frigider pentru 30 de minute. Da, la frigider! Desi contine drojdie, acest aluat nu se lasa la dospit la caldura.
Cum se portioneaza si modeleaza covrigeii?
Probabil ca asta e partea cea mai interesanta a retetei deoarece nu multa lume stie cam cate grame de aluat se calculeaza pentru 1 covrigel si cat de lung trebuie sa fie snurul din care se impleteste acesta. Eu am rupt bucatele a cate 12 g de aluat (verificate fiecare cu cantarul electronic) din care am facut snururi lungi de 25 cm.
Sa stiti ca aluatul este foarte elastic si placut. Se modeleaza usor si nu se rupe.
Fiecar snur l-am impletit simplu formand din el cate un covrigel. Covrigeii mei au avut cca. 6-7 cm lungime si vreo 4 cm latime.
Cam asa arata cativa covrigei fragezi modelati manual. Daca va plictisiti de impletit covrigei puteti intinde restul aluatului sub forma de foaie si faceti niste saratele – asa cum am aratat aici.
Rand pe rand i-am asezat in tavi tapetate cu hartie de copt si i-am uns cu o pensula inmuiata in ou batut cu sare si putina boia dulce (pentru culoare). Deasupra i-am presarat cu seminte de chimen – puteti alege si mac sau susan sau chiar putin cascaval ras. Eu am lucrat cu mai multe tavi mici (de 25 x 30 cm) pentru ca cele mari erau ocupate cu saratelele.
Coacere covrigei fragezi de casa
Am preincins cuptorul la 180 C (caldura sus+jos+ventilatie) sau treapta medie spre inalta la cele cu gaz. Cand a fost bine incins am bagat covrigeii la copt, tava dupa tava. Dureaza cam 13-15 minute pana se rumenesc frumos.
Servire covrigei fragezi de casa
Acesti covrigei fragezi se servesc dupa ce s-au racorit complet. Sunt foarte aromati si gustosi!
Eu am facut un platou asortat de saratele si nu va pot povesti ce succes au avut toate!
Aici vedeti saratelele patrate foietate (mini pogacele) – reteta aici.
Sa incercati aceasta reteta simpla de covrigei fragezi de casa pentru ca sunt extrem de gustosi si de aromati!
Aici gasiti mai multe retete de saratele, pogacele, saleuri etc.
Foarte foarte buni!
Cat timp se pot pastra, arata spectaculos dar ma gandesc sa ii fac cu cateva zile i aibte de sarbatori.
Se pot face cu 4-5 zile inainte si se pastreaza la loc uscat si racoros asezati in cutii de carton asternute cu hartie de copt.
Buna seara Oana…te rog sa postezi o reteta de saratele pt.presa(cea de pe vremuri cu manere lungi).caut de mult timp si.nu gasesc o.reteta buna.multumesc…
cred ca asa ceva cauti https://savoriurbane.com/vafe-sarate-cu-cascaval-aperitiv/
[…] Aluatul de sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură se face rapid și nu necesită dospire multă. Se lasă 30 de minute la frigider (da, la rece!) după care poate fi întins și tăiat în formele dorite. Din același aluat am făcut și sărățele clasice – rețeta aici. Sau covrigei fragezi – rețeta aici. […]
Salut
Daca dublez/triplez portia oare e ok?
I am facut de zeci de ori deja sunt foarte usor de facut si le plac tuturor.
Ptr reteta asta pot foloai forma de covrigei din aceea veche?
sigur ca da! chiar avem o reteta si de covrigei decupati cu forma – aici https://savoriurbane.com/covrigei-cu-cascaval/
ambele retete de aluat sunt ok pentru ambele variante
am facut covrigeii cu cascaval dupa reteta voastra , dementiali de buni!
Nu mai spun ca voi sunteti o sursa de inspiratie pentru mine. Va imbratisez cu drag!!!
Bună Oana
Pentru mix ( untura+ unt) ce cantități se pun din fiecare?
Multumesc
scrie „Untura poate fi inlocuita cu unt in raport 100 g untura = 140 g unt cu 82% grasime”
[…] Covrigei cu sare – aici […]