Sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură – saleuri foietate pătrate, fragede și rapide. Cum se fac sărățele foietate? Sărățele fragede cu brânză telemea sau cașcaval și smântână. Rețeta de sărățele cubice (pătrate) sau mini pogăcele cu unt sau untură. Rețete de sărățele. Rețete de saleuri.
Mesele festive ale românilor debutează cu sărățele sau saleuri și un păhărel de țuică. Aceste sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură se prepară foarte ușor și sunt extrem de fragede și de gustoase. Aluatul este unul prietenos, ușor de întins și de decupat.
Mie îmi place să fac aceste sărățele cu smântână, brânză și un mix din unt cu untură deoarece aceasta din urmă le conferă o frăgezime aparte și o savoare deosebită. Dacă nu aveți untură la îndemână puteți prepara aceste sărățele rapide doar cu unt. Îmi ies niște sărățele foietate extraordinar de gustoase, aromate și care se topesc efectiv în gură.
Aluatul de sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură se face rapid și nu necesită dospire multă. Se lasă 30 de minute la frigider (da, la rece!) după care poate fi întins și tăiat în formele dorite. Din același aluat am făcut și sărățele clasice – rețeta aici. Sau covrigei fragezi – rețeta aici.
De data aceasta am făcut un artificiu și le-am transformat în sărățele foietate de formă pătrată. Procedeul este simplu: am întins foaie subțire de aluat pe care am presărat brânză rasă și apoi am împăturat-o ca la aluatul foietaj (rețeta aici). Rezultatul este spectaculos: niște saleuri foietate, bine crescute, înalte și foarte gustoase! Sau niște pogăcele în miniatură. Spun asta pentru că sărățelele meu au latura de 2,5 cm.
Vă dau cantitățile pentru 500 g de făină din care rezultă cca. 2 tăvi medii de sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură – saleuri foietate pătrate, fragede și rapide. Untura poate fi înlocuită cu unt în raport 100 g untura = 140 g unt cu 82% grasime. Puteti folosi și un mix de unt cu untură (așa cum am facut și eu). Untura de casă se prepară ușor dacă urmați aceasta reteta.
- 500 g făină 000
- 1 linguriță zahăr
- 50 ml lapte călduț
- 25 g drojdie proaspată sau 7 g uscată
- 200 g untură de porc sau 280 g unt gras cu min 80% grasime (sau mix din cele doua)
- 100 g smântână acrișoară cu min. 20% grasime
- 2 gălbenușuri
- 20 g sare
- 75 g brânză rasă (telemea mai uscată sau cașcaval simplu, afumat etc)
- 1 ou pentru uns
- putina boia dulce (paprika)
- seminte de chimen, mac, susan (la alegere)
Cum se face rețeta de sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură – saleuri foietate pătrate, fragede și rapide?
Aluat pentru sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură
În castronul robotului am pus făina. Am făcut o adâncitură în ea și am sfărâmat drojdia. Am turnat laptele călduț și am pus o linguriță de zahăr. Am așteptat 5 minute să se activeze drojdia (să facă spumă). Apoi am adăugat gălbenușurile, smântâna și untul moale sau untura (poate fi mix din cele două). Sarea am presărat-o la marginea castronului ca să fie cât mai departe de drojdie. Cantitatea de sare este foarte importantă deoarece avem nevoie de 4% sare față de făină. Facem sărățele! La pâine se pune 2% sare iar la cozonaci 1,5% sare față de cantitatea de făină din rețetă.
Am mixat totul 2-3 minute cu robotul (se poate frământa și cu mâna). Am obținut un aluat moale și neted, deloc lipicios, pe care l-am învelit în plastic și l-am dat la frigider pentru 30 de minute. Are nevoie de relaxare și nu ne dorim să dospească prea mult. Exact ca aluatul de baigli sau de la prăjitura Greta Garbo.
Cum se întinde și pliază (împătură) aluatul pentru sărățele foietate cu brânză?
Am ras brânza pe răzătoarea cu ochiuri mici. Eu am folosit un cașcaval afumat maturat, mai tare, care s-a ras foarte bine. Cam 75 g mi-au fost suficiente pentru aceste sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură. Dacă alegeți telemea atunci aceasta trebuie să fie grasă și uscată, să nu lase zer în aluat. Recomand totuși cașcavalurile tari sau brânzeturile tip pecorino, parmezan.
Am scos aluatul din frigider și l-am desfoliat. Este moale și nelipicios.
Am înfăinat foarte puțin blatul de lucru și sucitorul și am întins aluatul în foaie subțire de 2-3 mm. Deasupra ei am distribuit tot cașcavalul ras.
Am împărțit imaginar foaia în 3 (pe verticală) și am adus treimile laterale (stangă și dreaptă) peste treimea din mijloc. A rezultat un dreptunghi lung pe care l-am pliat din nou prin aducerea treimilor de jos și sus peste cea din mijloc. Gata! Am obținut un pachet pătrat de aluat foietat de sărățele pe care l-am acoperit cu folie de plastic și l-am lăsat 15 minute la odinhit pe masa de lucru.
Cum se taie sau decupează aceste sărățele foietate cu brânză sau cașcaval?
Am întins ușor pătratul de aluat până am obținut o grosime de cca. 1 cm. Am bătut un ou întreg cu puțină sare și un strop de boia dulce (dă culoare faină la copt!) și am pensulat aluatul cu acest mix. Întotdeauna ung aluatul cu ou înainte de a decupa sărățele pentru că e mult mai simplu și nu-mi curge oul între ele.
Cu un cuțit bine ascuțit am tăiat pătrate cu latura de cca. 2,5 cm. Folosiți cu încredere un liniar (riglă) pentru a obține sărățele egale! Apoi le-am presărat cu nelipsitul chimen ardelenesc 🙂 Mie nu-mi plac sărățelele cu mac sau susan… mi se par fade.
Am uitat să pozez întreaga foaie și m-am apucat să pun sărățelele în tăvi… noroc că am mai avut câteva pe masă.
Rând pe rând am așezat aceste sărățele cu smântână în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Le-am pus cu distanță între ele pentru că vor crește la coacere. V-am spus că am făcut și sărățele simple în aceeași tură.
Coacere sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură. Cât timp și la ce temperatură?
Am preîncins cuptorul la 180 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz. Am copt aceste sărățele cu smântână și brânză timp de 20-25 de minute (depinde de cuptorul fiecăruia). Eu coc pe două nivele. Sărățelele trebuie să fie rumene și apetisante (nu palide și crude), bine crescute. Adică așa:
Să le vedeți și mai bine.
Servire sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură – saleuri foietate pătrate, fragede și rapide
Cât de bine miroase în bucătărie!! A brânză gratinată și chimen 🙂 Super!!! Vă dați seama că am gustat imediat 2-3 sărățele calde… cine credeți că are răbdare ca ele să se răcească?
Sărățelele sunt fragede și aromate, extrem de gustoase. Se păstrează bine câteva zile dar vă asigur că nu prea apucă.
Și cum spuneam la început, din același aluat am făcut și sărățele simple (care sunt mai spornice în sensul că ies 3 tăvi, ele fiind întinse mai subțire) precum și covrigei fragezi.
Am pomenit și de pogăcele. În Ardeal și Banat se fac pogăci (sau pogăcele) cu jumări – vezi aici.
Sau simple, cu cașcaval sau altă brânză – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă rapidă de sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură – saleuri foietate pătrate, fragede și rapide 😉 Când le testați?
Aici găsiți mai multe rețete de sărățele, saleuri, pogăcele, crakers, grisine etc.
imi place comentariul: am gustat imediat 2-3 sărățele calde… cine credeți că are răbdare ca ele să se răcească?
Asa fac si eu. Nu exista condiment mai fain ca si chimenul pentru saratele. Eu gust din aluat de mai multe ori, pana e cum imi place mie.
Super reteta.
Super site-ul Savori Urbane. Am tot facut mancare dupa retetele voastre. O minunatie, cum ar zice matusa mea.
Va doresc cu mult drag din Australia un Craciun Fericit alaturi de familiile voastre.
Pai cum sa nu le gusti? 🙂 Da, fara chimen parca nu sunt saratele. Ne bucuram ca ne cititi din Australia si ca prin retetele noastre va aducem mai aproape de casa!
Mixat cu carligul pt framantare sau cu paleta de la KA?
Multumescfrumos
Aluaturile de genul acesta se fac cu carligul!
[…] Recipe inpired by https://savoriurbane.com/saratele-cu-smantana-branza-unt-sau-untura-saleuri-foietate-patrate-fragede… […]
Buna ziua
Am facut si eu saratelele…dar am gresit undeva si nu stiu unde 🙁 . Au iesit gustoase, foarte gustoase chiar. Dar nu mi-a iesit textura si nici nu au crescut prea bine. De crescut, dau vina pe drojdie…era in termen, dar poate nu a fost pastrata corespunzator. Dar textura aluatului a fost una foarte fragila, la mana nu a fost lipicios cand l-am framantat…si nici cand l-am scos de la frigider. Dar apoi, dupa ce l-am intins pe masa, cand sa il pliez…s-a rupt, abia l-am dezlipit de pe masa, masa era infainata, dar degeaba. Branza era f uscata, deci nu de la branza. Am facut varianta cu 200g untura…m-am tot gandit ca poate ar mai fi trebuit faina…Avand in vedere ca baietii mei abia asteapta urmatoarea tura de saratele, poate ma puteti ajuta sa imi iasa si mie ca ale dvs. Multumesc! PS: Am si poze dar nu stiu cum sa le anexez.
Daca aluatul e fragil si uscat inseamna ca mai are nevoie de lichide (apa, lapte, smantana). Depinde mult de tipul de faina folosit, de branza etc. Cu siguranta iti vor iesi mai bine data viitoare.
Am facut azi saleurile si au iesit o incantare. Au crescut mai mult decat dublu si miroase minunat in toata bucataria.
Noi locuim in Canada si s-a intamplat de mai multe ori sa fiti subiect de discutie la intalnirile festive. E de bine 🙂 Comentarii ca „Oricat de incepator ai fi, cu retetele de la Savori Urbane nu dai gres” sau „Delicios, si tu faci prajituri dupa retetele de la Savori Urbane?” Apreciem faptul ca impartasiti cu iubitorii bucataritului din experienta voastra si din traditiile autentice pe care le-ati preluat. Va multumim
Intrebare: cum putem adapta reteta, astfel incat sa iasa de post? Idee am insa, imi da cu virgula, cand ma gandesc la smantana aceea acrisoara.
Multumesc tare si mult succes mai departe!
Nu ai cum să le faci de post. Uite niște grisine foarte gustoase și crocante (de post) https://savoriurbane.com/grisine-de-casa-crocante-reteta-pas-cu-pas/
Super reteta, multumim!
Foarte faine le-am facut de mai multe ori😀, mersi de reteta! Va rog sa imi spuneti daca se poate congela aluatul? Multumesc
Super!Le-am facut de cateva ori intr-un interval scurt de timp,la cererea sotului.
inca nu le-am facut, dar daca sint la fel cu celelalte retere ale voastre, n-am nici un dubiu ca vor iesi superb!
de data asta scriu inainte sa incerc pentru ca am o intrebare:
in poza (si cea dinainte de copt si cea dupa), saleurile lungi, cu forma clasica, sint mai scunde. care e explicatia? ai mai intins patratelele ca sa iasa mai lungi?
multam!
dintr-o parte de aluat am facut saratele simple https://savoriurbane.com/saratele-fragede-ieftine-si-spornice/
Am făcut saratelele și au ieșit foarte gustoase. Mulțumiiim