Pogacele cu jumari reteta clasica

28

Pogacele-cu-jumariPogacele cu jumari reteta clasica. Dupa succesul avut cu pogacelele cu cascaval a sosit randul pogacelelor cu jumari sa faca ravagii. Este cineva care poate rezista pogacelelor proaspat scoase din cuptor, puse intr-un cosulet si invelite intr-un stergar, cand miros atat de imbietor de uiti de tot restul meniului? Eu nu… Pogacelele acestea se pot face si cu jumari si untura din comert dar cel mai bine ies cu cele de casa.

Si daca tot mi-a adus Oana niste jumari senzationale facute de ea in seara anterioara era pacat sa nu fac niste pogacele cu ele.

Reteta jumarilor si a unturii facute in casa, din slanina proaspata de porc, o gasiti aici.

jumari untura porc (14)

Pentru pogacele se macina jumarile mai fin sau mai grunjos, dupa plac.

Cateodata le trec doar prin masina de tocat carne iar in alte dati le bag si in procesor ca sa obtin o pasta fina de tot. Si toate fiind pregatite, sa ne punem pe treaba si sa facem pogacele cu jumari.

5.0 from 11 reviews
Pogacele cu jumari
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 50 buc
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 550 g faina
  • 1 galbenus
  • 300 ml lapte
  • 25 g de untura (1 lingura mare)
  • 25 g drojdie proaspata sau 1 plic (7 g) drojdie uscata
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 2 lingurite rase de sare
Pentru umplutura
  • 300 g pasta de jumari
  • sare, piper alb
Pentru uns si decor:
  • 1 ou
  • chimen
  • paprica (boia dulce)

Mod de preparare pogacele cu jumari

Pentru aluat se amesteca drojdia cu zaharul si de adauga laptele caldut. Se lasa asa cateva minute dupa care se adauga 2/3 din faina si se amesteca bine de tot. In cazul in care folositi aparat de facut paine sau de framantat bateti bine pana face basici de aer apoi adaugati sarea, untura si galbenusul si mai amestecati un pic iar la final puneti treptat restul de faina. Aluatul nu se lasa mult la dospit (30 de minute) pentru ca va mai dospi mult pe masa.

In situatia in care nu aveti untura puteti folosi unt gras, de peste 80%, dar va recomand totusi untura pentru ca este mult mai buna.

Pana dospeste aluatul se macina jumarile (in cazul in care nu aveti pasta) iar pasta se lasa sa ajunga la temperatura camerei pentru a se putea intinde usor ( vor fi multe straturi de aluat). Pasta se condimenteaza cu sare si piper alb sau negru dupa gust. Se imparte in 3 portii.

Pogacele-cu-jumari (6)

Dupa ce aluatul a dospit se intinde pe masa de lucru in foaie groasa de 1 cm si se unge cu o parte din cele 3 de pasta de jumari. Se impatura in 9 ca si la pogacelele simple cu cascaval (reteta aici).Se mai lasa la dospit pe masa, acoperit cu un stergar. Apoi din nou se intinde, se unge cu a doua parte de jumari si din nou se impatura in 9. Si operatiunea se mai repeta odata, dupa fiecare impaturare se lasa cateva minute la dospit – altfel nu veti putea intinde aluatul ca este mult prea elastic.

Dupa ce a mai dospit si a treia oara se intinde in grosime de circa 0,8 cm si se unge deasupra cu un ou batut amestecat cu un varf de cutit de paprica (boia dulce). Cu un cutit sau un dispozitiv special se cresteaza un pic la suprafata dar nu foarte adanc, cat sa aiba modelul specific pogacelelor. Eu am folosit o ustensila pentre fragezirea carnii.

Decupare pogacele cu jumari

Aceste pogacele cu jumari se decupeaza cu un pahar sau o forma. Pentru cele 50 de bucati se foloseste un pahar cu diametrul de circa 6 cm.

Pogacele-cu-jumari (14)

Pogacelele decupate se aseaza in tava asternuta cu hartie de copt. Daca aveti tavi mari (42 x 33 cm) ies doua tavi, daca aveti tavi mai mici ies cam 3 tavi. Mie imi incap 24-25 de bucati intr-o tava.

Pogacele-cu-jumari (15)

Aceste pogacele cu jumari se presara cu chimen la suprafata si apoi se mai lasa un pic la dospit – cca. 10 minute. Puteti lasa prima tava pana le pregatiti si pe celalalte. Apoi prima tava merge in cuptorul preincins la 170 C.

Pogacele-cu-jumari (16)

Coacere pogacele cu jumari

Aceste pogacele cu jumari se coc la 170° circa 20 – 25 de minute, pana se rumenesc bine si devin aurii.

Pogacele-cu-jumari (17)

Sunt gata pogacelele! Se scot din cuptor si se lasa in tava la racorit apoi se aseaza intr-un cos asternut cu o carpa curata de bucatarie. Se acopera partial cu carpa in ideea de a nu se usca. La noi nu apuca!

Marginile de aluat ramase de la decupat se intind un pic cu mana si se taie si ele, asa cum sunt, in forma mai neregulata. Si ele se ung cu ou, se presara cu chimen si se coc. Uitati cat de bine au crescut si ele.

Pogacele-cu-jumari (19)

Pogacelele cu jumari se pot decupa si patrate – adica asa.

pogacele cu jumari reteta ardeleneasca cu piper si chimen (1) pogacele cu jumari reteta ardeleneasca cu piper si chimen (2)

Din acelasi aluat am facut si niste trigoane pufoase cu branza telemea sau de burduf – vezi aici.

Trigoane cu brânză sărată sau portofele cu telemea - rețeta simplă savori urbane

Pogacele-cu-jumari (18)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de patiserie sarata:

Saratele (13)

28 COMENTARII

  1. Pot folosi slanina afumata facuta pasta daca nu am jumari?Arata foarte bine pogacelele facute de dumneavoastra si as vrea sa incerc sa le fac si eu dar nu am jumarile.Multumesc

  2. Aș vrea să prepar pogăcelele cu jumări cu căteva zile înainte de Crăciun ( anul trecut le-am făcut cu succes pe cele cu brânză, din rețeta voastră!); cum să le păstrez câteva zile -în cămară?, acoperite cu folie?

  3. Sunt foarte bune , multumim de reteta😍
    Le-am facut cu jumate faina integrala si sare roz de himalaya sa poata papa si bebelina( care a fost mega incantata 😍).

  4. vreau sa fac aluatul de pogacele cu o zi inainte . Dupa impaturare sa ramina la frigider pina a doua zi cind asi vrea sa le bag in cuptor. Credeti ca se poate ?
    V-asi multumi mult pt. un sfat la fel de bun ca si retetele D.sta

    • multumesc f. mult pt. reteta, se poate face aluatul inainte. Ma voi anunta imdiat ce le-am facut.
      .Am imprastiat linkul D.stra ca pe manifest prietenelor mele dornice de retete rominesti autentice.

      • Minunat 🙂 Fiind un aluat dospit acesta poate creste fara probleme si la frigider, insa mult mai lent. daca-l lasi peste noapte (8-12 ore) va fi ok. Vezi sa-l infasori in punga de plastic (cu spatiu unde sa creasca) ca sa nu faca crusta.

    • Ciudat… 300 ml lapte la 550 g de faina nu ar trebui sa duca la un aluat tare. In plus, dospirea il face moale si aerat. Nu stiu ce faina ai folosit daca spui ca ti-a iesit tare.

    • Ohoo… stergarul este unul vechi de peste 150 de ani si face parte din mostenirea de familie 🙂 Ma bucur ca sunt iubitori de artizanat autentic care remarca aceste detalii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: