Saratele fragede cu faina grisata (rimacinata)

26

Saratele fragede

Saratele fragede cu faina grisata (rimacinata). Reteta de saratele cu branza, smantana, cascaval, unt sau untura. Saratele crocante cu faina granulata. Retete de saratele sau saleuri de casa.

Saratelele nu pot lipsi nici de pe mesele festive si nici de la o intalnire cu prietenii sau familia. Avantajul acestor saratele este ca isi mentin calitatile multe zile, chiar 4-5 (asta daca mai raman…) si voi puteti sa le pregatiti din timp. Sunt fragede si rumene si va avertizez de pe acum ca la noi de fiecare data se fac portii duble.

Saratele fragede (15)

Am pomenit in introducere ca fac aceste saratele cu faina grisata (un tip de faina alba cu granulatie mai mare decat faina normala). Aceasta faina (numita si faina de patiserie) se gaseste in supermarketuri, in general import Ungaria (se numeste rétes liszt – faina de retese, strudele sau foietaje) sau faina italiana (semola rimacinata). Pretul ei este ca si cel al fainii normale.

Avantajul utilizarii acestei faini este ca aluatul iese mai crocant. Ea absoarbe o cantitate mai mica de lichid fata de faina normala asa ca daca nu aveti la indemana faina grisata puteti adapta reteta de fata reducand cantitatea de faina alba cu 50 g (adica 450 g faina alba normala).

Saratele (13)

Daca nu gasiti faina grisata atunci aveti de unde alege alte retete de saratele – vezi aici.

20 de retete de saratele fragede covrigei saleuri pogacele Savori Urbane

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 2 tavi de saratele fragede cu faina grisata (rimacinata).

5.0 from 2 reviews
Saratele fragede cu faina grisata (rimacinata)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 tavi
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat
  • 500 g faina grisata sau 450 g faina alba normala
  • 100 g branza grasa de vaca
  • 125 g unt cu min. 80% grasime
  • 80 g untura de porc
  • 80 g cascaval (de obicei pun si un pic de cascaval afumat)
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura rasa de sare
  • 25 g drojdie proaspata (sau un plic drojdie uscata) + 50 ml lapte + 1 lingura de zahar
Pentru intins
  • faina alba
Pentru finisat:
  • 1 ou
  • Chimen
  • sare grunjoasa
  • cascaval ras

Mod de preparare saratele fragede cu faina grisata (rimacinata)

Ingrediente pentru saratele cu branza si faina grisata

Am pregatit untul moale, untura, branza de vaci, ouale, smantana.

Drojdia se amesteca cu 50 ml lapte si cu 1 lingura de zahar si se lasa 10 minute. Apoi se adauga toate celalalte ingrediente si se framanta un aluat moale. Nu se lasa la dospit.

Cum se intinde aluatul si cum se decupeaza saratelele fragede cu branza si faina grisata?

Se intinde pe blatul de lucru infainat (cu putina faina normala) o foaie cu grosimea de circa 0,7-0,8 cm. Aluatul este usor lipicios, asa ca se foloseste un pic mai multa faina. Se pune oul batut direct pe aluat si se intinde cu o pensula. Este mult mai simplu asa decat sa ungeti ulterior fiecare saratea in parte. Se taie saratelele cu un taietor de pizza sau cu un cutit.

Dupa ce s-au taiat fasiutele se presara cu chimen, cu sare grunjoasa si cu cascaval si se apasa usor cu mana.

Coacere saratele fragede

Apoi se aseaza saratelele in tava asternuta cu hartie de copt si se coc 12-15 min la 200° C – cuptor preincins (caldura sus+ jos + ventilatie) respectiv treapta inalta la cele pe gaz..

Saratele (8)

Dupa cum se vede, aceste saratele fragede cu faina grisata cresc grozav la copt! Sunt de 3 ori mai inalte decat la inceput.

Saratele (9)

Servire saratele fragede

Sunt extraordinar de fragede si aromate! Au o textura crocanta (mai ales daca sunt facute cu faina grisata) si un gust placut de cascaval. Asa cum am spus si la inceput: saratele fragede.

Saratele (16)

La noi e batalie pe ele!

Saratele fragede (14)

Se pot pastra cateva zile – desi nu apuca!

Saratele fragede (12)

Aici gasiti o alta reteta de saratele cu branza.

Saratele cu branza reteta strabunicii Buia (11)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de patiserie sarata, placinte si pizza:

Placinta finlandeza cu carne Lihamurekepiirras (22)

26 COMENTARII

  1. Buna Gabriela! In al 2 lea paragraf al retetei se explica ce este faina grisata (un tip de faina alba cu granulatie mai mare decat faina normala). Aceasta faina (numita si faina de patiserie) se gaseste in supermarketuri, in general import Ungaria (se numeste rétes liszt – faina de retese, strudele sau foietaje). Pretul ei este ca si cel al fainii normale. Avantajul utilizarii acestei faini este ca aluatul iese mai crocant. Ea absoarbe o cantitate mai mica de lichid fata de faina normala asa ca daca nu aveti la indemana faina grisata puteti adapta reteta de fata reducand cantitatea de faina alba cu 50 g (adica 450g faina alba normala).

  2. Faina de patiserie este cumva faina tip 480? Eu stiu ca aceasta se foloseste de regula la prajituri, patiserie si sigur se gaseste in orice hiper-supermarket 🙂

  3. Faina grisata nu este chiar alba, este (dupa cum ii spune si numele) grisata, dar e mult mai fina decat grisul. Se foloseste si pentru foietaj. 480 este o faina foarte fina si alba. In HU faina grisata e BFF 55.

  4. Buna ziua!
    Doresc sa pregatesc reteta aceasta de saratele fragede, dar am o nedumerire: in prima poza, cea cu o parte de ingrediente, apare un bol in care pare a fi smantana, iar in reteta expusa nu se regaseste acest ingredient…. Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc anticipat, Alina.

    • Buna, de obicei am in casa branza grasa… de data aceasta am avut doar slaba si am „ajutat-o” cu putina smantana. Cel mai bine cumperi branza de vaci grasa din piata si nu ai nevoie de smantana,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.