Saratele din 3 ingrediente – cu mascarpone. O reteta de saratele rapida (in 10 minute) si simpla. Aceste saleuri sunt rumene si crocante, cu aspect foietat. Perfecte si pentru copii si pentru adulti. Imi pare rau ca nu am incercat aceasta reteta mai repede.
Am dat de aceasta reteta de saratele din 3 ingrediente pe Facebook, in grupul nostru culinar. Grupul Savori Urbane este locul de pe Facebook unde discutam despre retete, despre ceea ce gatim zi de zi, este grupul in care discutam despre idei noi si raspundem la intrebari, unde promovam calitatea si ingredientele oneste. Momentan grupul are peste 26.000 de membri foarte activi si creste pe zi ce trece.
Daca nici tu nu stii ce sa mai gatesti sau cum sa faci un anume preparat sau pur si simplu vrei sa fii la curent cu retetele noastre, te invitam si pe tine pe grup >>> click aici.
Si acum sa va povestesc cum veni vorba despre grup. Buna si draga mea prietena Oana Ghinga a postat acum vreo 2 saptamani aceste poze: niste saratele apetisante si juniorul care le rontaia (e in perioada in care ii ies dintii). Bineinteles ca le-a preparat complet fara sare.
Fie vorba intre noi, juniorul e o mare figura si e deosebit de preocupat de ceea ce papa – un mic gourmet. Oana, sa-i aplici un pupic pe obrajorii lui si din partea noastra 🙂
In grup, reteta a avut mare succes si toti cei care au incercat-o au fost incantati, motiv suficient pentru a o testa si eu insami.
La prima vedere seamana cu binecunoscutele saratele ale strabunicii “Buia” dar gustul si consistenta difera considerabil.
In functie de grosimea foii de aluat variaza si textura finala a acestor saratele cu 3 ingrediente. Am incercat sa intind aluatul si mai gros si mai subtire. Daca intind mai subtire saratelele devin crocante (sunt cele din poza). Din capete am intins o idee mai gros aluatul sa vad cum se comporta. A crescut frumos si au ramas mai molcute.
Din aceste cantitati ies aproximativ 2 tavi.
- 300 g faina
- 250 g mascarpone
- 200 g unt cu min. 80 % grasime
- Optional:
- ½ lingurita sare
- ¼ lingurita chimen praf
- 1 galbenus pentru uns
Preparare aluat pentru Saratele din 3 ingrediente cu mascarpone
Aluatul este pe cat de simplu, pe atat de rapid. Se bate untul cu mixerul sau se freaca bine cu o lingura de lemn, se adauga mascarpone si dupa ce s-a omogenizat se pune si faina. GATA!
Eu am adaugat si sare si chimen, dar am facut cateva si natur si au iesit foarte bune. Cel mai simplu e ca sarea si chimenul sa le adaugati inainte de faina pentru ca se omogenizeaza mai bine.
Aluatul astfel obtinut (care e destul de lipicios) se pune intr-o folie transparenta si se da la rece vreo ora in frigider sau 15-20 de minute in congelator. Daca aplatizam aluatul un pic se raceste mai repede.
Intindere si decupare saratele cu 3 ingrediente
Se scoate aluatul din frigider si se aseaza pe o suprafata infainata. Se intinde cu sucitorul astfel incat sa aiba o grosime de 3-4 mm.
Foaia de aluat se taie sub forma de baghete lungi si inguste. Eu am o forma speciala (se gaseste de cumparat aici), dar puteti taia cu orice fel de cutit ascutit sau cu rola de pizza.
Daca doriti se poate unge cu un ou batut si se poate presara cu chimen sau mac. Eu le-am presarat usor cu chimen. Ca de fiecare data baietelul meu este cel care a pensulat saratelele cu ou 🙂
Coacere Saratele din 3 ingrediente
Saratelele se coc 20 de minute la 180° C (cuptor preincins, treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Ele trebuie sa fie aurii. Verificati daca s-au copt si daca e nevoie mai lasati-le 2-3 minute.
Ce aroma placuta au aceste saratele! Si ce bine arata!
Consultandu-ma cu Oana despre preferintele muzicale ale juniorului, am ales in acord cu el aceasta piesa. Multumim Oana Ghinga pentru aceasta reteta simpla de saratele cu 3 ingrediente, perfecta pentru copilasi dar si adulti.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Multumesc pentru reteta! Foarte bune si fragede!
Sunt geniale aceste saratele si se fac super usor. Eu le fac cu regularitate, in special atunci cand vreau sa ma rasfat cu ceva bun de rontait. Arunc toate ingredientele in aparatul de facut paine si practic eu nu fac mai nimic. Felicitari pentru blog, este extraordinar, mereu gasesc retete delicioase si extrem de bine explicate. Multumesc si spor la gatit in continuare!
Foarte gustoase !
Ma bucur ca ti-au placut 🙂
Buna seara,
O mica intrebare.Acest aluat pentru saratele se poate lasa peste noapte in frigider?Aceeasi intrebare o am pentru aluatul de la cornuletele fragede cu nuca si vanilie si pentru fursecurile cu ciocolata crinkles.
Multumesc
Anca
toate aluaturile fragede pot fi pastrate 1-2 zile la frigider, invelite bine in folie de plastic.
Multumesc pentru raspunsul rapid.Sunteti minunate iar retetele sunt deosebite.Va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi si numai bine.
Anca
Buna ziua,
In ce parte a cuptorului se pune tava? Se foloseste convectia la cuptor?
In toate retetele noastre folosim functia ventilatie (convectie) – in afara catorva la care specificam clar ca NU. Intotdeauna patiseria se coace pe sina din mijloc. Spor la treaba 🙂
Fetelor…sunteti de aur ! Sper ca stiti ce valoroase sunteti si cat va apreciez. Va sunt foarte recunoscatoare ca ma mobilizati sa ….gatesc ceva bun, special si intotdeauna REUSIT . Multumiri…….
Buna seara. Super reteta. O fac pentru a treia oara. Va rog sa imi spuneti: cate zile se pot pastra saratelele si care este modalitatea cea mai ok de depozitare. Mersi mult
Saratelele coapte rezista si 2 saptamani daca le tii la loc uscat (in cutie de carton de exemplu).
[…] când am văzut această rețetă de sărățele ,la fetele admine ale site-ului savori urbane ,pot spune că m am îndrăgostit de ea, chiar fără a proba.După ce am încercat , declar că […]
Buna, am facut reteta!! A iesit super gustoase,
ca si alte retete probate de pe savori urbane❤
O intrebare se pot face si cu untura in loc de unt?? As vrea sa le fac acuma seara si nu am unt decat de 65 % dar am untura.
200 g unt = 140 g untura
Oana se poate congela acest aluat? Dar cel de pogacele cu branza? Multumesc.
Da, fara probleme.
Multumesc pentru raspunsul prompt ca intotdeauna. Felicitari pentru tot ceea ce faceti!
Saratelele trebuiau sa aiba gust placut de unt si de chimen. Poate nu le-ai pus ce trebuie, inclusiv sare suficienta. Noua si altor cititori ne-au placut.
sunt foarte bune
Foarte bune! Multumesc pt reteta.
Au iesit minunate. Eu le-am facut mai subtiri pentru ca imi plac crocante. Mi-as fi dorit sa fie un pic mai sarate. As putea pune parmezan ras, 50 g cred? Multunesc si sa aveti un an minunat!
Bună. Aș avea și eu o întrebare: am căutat în rețete, poate n-am citit cu atenție, fiindcă n-am găsit răspunsul. Cum se păstrează aceste sărățele (sau oricare altele, inclusiv pogăcele), încât a doua, a treia zi să nu devină ca guma? Trebuie puse în ceva? Și trebuie puse calde sau după ce s-au răcit? Am făcut recent pogăcele cu unt, de la Savori, după ce le-am scos și încă vreo câteva ore au fost foarte bune, pufoase, dar după aceea, s-au întărit. Mulțumesc!
Scuze, am văzut răspunsul mai sus, la comentarii.
Buna. As dori sa imi spuneti, daca fac aluatul de seara, il pot lasa toata noaptea in frigider? Si sa fac saratelele dimineata? Se intampla ceva? Nu se mai fac? Multumesc
Ie schiar mai bune daca stau la rece mai mult! poti tine aluatul si 3-4 zile la frigider.
Buna sa că fie ziua! Suna minunat rețetă și tare as dori sa o fac, dar din păcate am doar unt cu 65%grasime. As putea sa adaug mai multa mascarpone sau sa fac un artificiu sa pot pregăti rețeta? Pofta e mare… Mulțumesc anticipat și numai bine! Felicitări și mulțumim pentru ceea ce faceți!
Poti folosi si untul de 65% la aceasta reteta fara sa mai suplimentezi mascarpone