Pogacele cu branza de vaci si telemea

35

Pogacele-cu-branza-si-telemeaPogacele cu branza de vaci si telemea – pogacele fara drojdie, fara framantare, cu dospire la rece. Pogacele cu multa branza, cu unt si telemea, fragede si bune. Recunosc ca sunt incantata de saratelele cu branza si am facut de nenumarate ori reteta, am facut si melcisori, dar de multa vreme cochetez cu ideea de pogacele. Si ce bine am facut ca am incercat. Au iesit o minunatie!

Am o pasiune deosebita pentru pogacele, imi plac cu jumari, cu cascaval, dar acestea sunt cu aluat dospit.

Pogacele cu jumari sau branza (11)

Varianta aceasta, cu aluat fraged cu branza de vaci, m-a incantat insa in mod deosebit. Aluatul cu branza de vaci de la saratelele cu branza ale strabunicii Buia este miraculos! Creste singur la copt! Fara drojdie.

Saratele cu branza reteta strabunicii Buia (10)

4.9 from 9 reviews
Pogacele cu branza si telemea
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 40 buc
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 350 g branza grasa de vaci
  • 350 g unt 82%
  • 350 g faina alba
  • 2 lingurite rase de sare
Decor
  • 50 g telemea
  • 1 ou
  • chimen

Mod de preparare Pogacele cu branza de vaci si telemea – fara drojdie!

Aluatul este acelasi ca si la saratelele cu branza. Se amesteca toate ingredientele (cu untul la temperatura camerei) si se formeaza un aluat compact. Va fi usor lipicios, dar nu e nici o problema. Se lasa peste noapte in frigider.

Cand se prelucreaza, se scoate cu 15 minute mai repede pe blatul de lucru, care este bine dat cu faina. Nu-i problema daca se crapa pe margine, cu degetele puteti sa lipiti la loc. Se intinde in grosime de circa 0,5 cm si se rade deasupra telemeaua.

Aluatul astfel obtinut se impatura in 9, adica se ia treimea din stanga si se aduce la mijloc, apoi treimea din dreapta si se impatura inca odata in 3. Tehnica o explic detaliat la reteta de pogacele cu branza si cascaval.

Pogacele-cu-branza-si-telemea (4)Decupare Pogacele cu branza de vaci si telemea

Se intinde din nou aluatul, astfel incat sa fie de grosime de circa 0,8 cm, se cresteaza pe partea superioara usor cu cutitul si se taie forme cu o forma metalica subtire. Este mai bine decat cu paharul, pentru ca paharul zdrobeste si apasa marginile iar forma taie si astfel pogacelele ajung sa creasca mult mai bine.

Coacere Pogacele cu branza si telemea

Aceste pogacele cu branza si telemea se aseaza in tava si se ung cu un ou batut si se presara cu chimen sau dupa preferinte cu susan sau mac. Se coc 20 de minute la 170°. Aici e minunea!

Aluatul crud a avut sub 1 cm grosime… la copt pogacelele se inalta de 3 degete!!

Servire Pogacele cu branza si telemea

Acest pogacele  branza si telemea se servesc caldute, sau reci. Sunt bune si a doua zi si partea buna e ca aluatul tine in frigider mai multe zile, astfel incat puteti coace chiar numai portii mici sau, daca doriti sa faceti de Sarbatori, puteti pregati aluatul cu 2-3 zile inainte. Mai mult decat atat, chiar ies mai bine dupa un „sejur” la rece.

Pogacele-cu-branza-si-telemea (11) Pogacele-cu-branza-si-telemea (12)

Cititorii nostri au testat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de saratele, covrigei, pogacele

Saratele simple si rapide Savori Urbane

35 COMENTARII

  1. Da, reteta este excelenta, o stiu de la saleuri dar idea cu pogacelele vine la fix acum . Chiar am sa schimb saleurile de Paste cu pogacele ( si o sa fac si cu jumarele). Multumesc foart mult de idee! Sarbatori fericite!

  2. Am incercat si eu aceste pogacele chiar azi.Sunt foarte gustoase. In schimb nu mi-au crescut ca ale voastre chiar daca am respectat reteta intocmai. In 20 de min la 170º nu erau gata.Nu stiam daca e cu ventilator sau fara.La 220º fara ventilator au fost gata in 15 min.Totusi as vrea sa stiu daca ati uitata sa specificati ceva in reteta

    • Nu stiu ce sa zic… la noi sigur toate temperaturile din retete sunt cu ventilatie. Pogacelele le-a facut Diana (co-autoarea Savori Urbane) dupa reteta de aluat de la aici (Saratele cu branza) http://savoriurbane.com/saratele-cu-branza-reteta-strabunicii/ – care e reteta mea de familie. Si eu coc saleurile 15 min la 180 C (oarecum similar). Poate nu toate cuptoarele indica corect temperatura sau poate a fost mai umeda branza ta din aluat si de aceea a durat mai mult coacerea. Dupa cum vezi, mai multe cititoare au testat pogacelele si din poze par rumene (nici nu s-au plans ca ar fi ramas necoapte).

      • Multumesc pt raspuns. Ca sugestie, scrieti totul explicit, nu faceti mereu trimiteri spre alte retete, uneori nu avem timp sa rasfoim tot site-ul. Cam ca Adi Hadean, care pe langa poze extrem de detaliate, ofera toate informatiile intr-un loc. Altfel, preparatele sunt f bune, multumim pt retete. O seara placuta!

  3. Buna, si la mine a fost o problema cu coacerea, la fel nu erau gata in 20 min si cand s-au rumenit…erau cam crude in mijloc… leam copt tot la 170°C. Sa fie oare de la banza? Ce trucuri ne sugerezi daca branza e mai umeda?

    • Branza de vaci NU poate fi inlocuita cu cascaval pentru ca are rol de fermentare in reteta. Eventual cu branza de burduf sau telemea grasa – atentie la sare in aceste cazuri!

  4. Am incercat aceasta reteta de 3 ori, cu creamy feta , ricotta si cottage cheese. Au iesit super gustoase de fiecare data.
    Multumesc frumos pt reteta.

  5. Buna ziua,
    Mi se pare prea mult unt la cantitatea de faina. Aceasta proportie e pentru aluat frantuzesc . La pateuri eu pon 1 masuraa unt – 11/5 faina

  6. Îmi place foarte mult acest aluat, mai ales ca poate sta la frigider 2-3 zile! Pogăcelele cu brânză sunt preferatele noastre, însă eu mai am multe de învățat. Magia la crescut nu s-a produs întocmai ca în descriere. Au crescut încă o dată, și asta numai la prima tură. La a doua, deloc. Le-am tăiat cu tiparul de sărățele, că nu mai seamănă cu pogăcelele înfoiate. Oricum, ai mei au devorat repede prima tavă, iar sărățelele din acest aluat sunt foarte bune. Am folosit brânză de vaci pentru prajituri de la LIDL si telemea de capra. Nu stiu ce nu fac bine!

  7. INCREDIBILA, reteta! Au iesit nu bune, ceva divin, dau dependenta, le mananci si nu te poti opri! Banuiam ca sunt bune, dar nu in halul asta de bune, bravo, bravo, bravo!

  8. Reteta e surprinzatoare. O sa o fac de Craciunul asta. Vreau sa stiu, deoarece tehnica de impaturire e cam ca la aluatul frantuzesc de casa, ce pot face cu restul de aluat daca fac pogacele rotunde? Resturile se pot aduna impreuna si re-taia, sau se strica aranjamentul care duce la ridicarea foietajului?

  9. Am facut reteta de foarte multe ori, este foarte faina. Ca nota: nu am lasat aluatul la odihnit pese noapte si au iesit la fel de bune si “bine-crescute”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: