Zmeură cu ciocolată albă și neagră, cu miez de fistic – desert simplu și rapid Franui style

4

Zmeură cu ciocolată albă și neagră, cu miez de fistic - Franui style rețeta savori urbane

Zmeură cu ciocolată albă și neagră, cu miez de fistic – desert simplu și rapid Franui style. Rețeta de boabe de zmeură glazurate cu 2 straturi de ciocolată: unul alb și unul negru. Praline din zmeură congelate sau păstrate la frigider. Rețete de deserturi simple.

Sunt sigură că deja salivați la vederea acestor bomboane sau praline cu boabe de zmeură și ciocolată! Vedeți și secțiunea lor: au umplutură de fistic și sunt trase în 2 straturi de glazură de ciocolată albă și amăruie (neagră). O combinație de vis! Sunt grozav de gustoase reci, servite direct de la frigider! Zmeura este fructul meu preferat (încă din copilărie) și mereu am avut tufe de zmeură în grădină, fie la bunicii din Sibiu, fie aici, la Arad.

boabe de zmeură trase în ciocolată alba si neagra reteta savori franui

Am încercat să creez o replică a unor bomboane cu zmeură proaspătă. Originalul este acesta: Franui – bomoboane congelate de zmeură cu 2 glazuri de ciocolată. Sunt produse în Patagonia (Argentina) și sunt congelate pentru a rezista la transport. Se găsesc și la noi, în anumite magazine. Ele nu se consumă înghețate bocnă, ci la o temperatură de 5 C, adică cea a frigiderului (așa este recomandarea producătorului). Ioana Grama a stârnit pofta pe Instagram cu aceste boabe de zmeură trase în ciocolată și mai multă lume a încercat să le reproducă acasă (de ex. Prăjiturela).

bomboane franui zmeura congelata trasa in ciocolata

Iată secțiunea uneia dintre „bomoboanele” din zmeură făcute de mine: miezul de fistic, bobul de zmeură și cele 2 straturi de ciocolată: albă și neagră. Seamănă mult cu originalul, nu-i așa? M-am jucat cu cele 2 feluri de ciocolată și am creat și bomboane cu culorile așezate invers, cu ciocolata albă la suprafață. În plus, pe unele dintre ele le-am decorat cu linii subțiri de ciocolată, în contrast. Puteți să le faceți si simple, glasate toate cu un singur tip de ciocolată.

zmeura glazurata cu ciocolata si miez de fistic reteta

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 45-50 de boabe de zmeură în ciocolată albă și neagră – Franui style.

5.0 from 3 reviews
Zmeură cu ciocolată albă și neagră, cu miez de fistic - desert simplu și rapid Franui style
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 40-50 de boabe de zmeură cu ciocolată albă și neagră
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 40-50 de boabe de zmeură proaspătă (cca. 125 g)
  • 20-25 de sâmburi de fistic
  • 150 g ciocolată albă
  • 150 g ciocolată amăruie sau cu lapte
  • un pic de unt de cacao sau unt de cocos, ulei etc

 

Cum se fac aceste boabe de zmeură cu ciocolată albă și neagră, cu miez de fistic – desert simplu și rapid Franui style?

Ingrediente pentru zmeură trasă în 2 straturi de ciocolată și umplută cu fistic

Am folosit ciocolată belgiană Callebaut: neagră (cu 54,5% cacao) și albă. Nu vom folosi toată cantitatea dar e nevoie de mai multă ciocolată topită pentru a glasa cum trebuie zmeura.

Lângă ele este cutia cu pudră de unt de cacao. Acesta ajută la topirea corectă a ciocolatei aducând un aport de grăsime. În locul lui puteți folosi un pic de unt de cocos sau ulei de floarea soarelui. Am pregătit și sâmburii de fistic.

Ingrediente pentru zmeură trasă în 2 straturi de ciocolată și umplută cu fistic

Am tăiat fiecare bucată de fistic în 2 (transversal) și am umplut boabele de zmeură cu jumătățile obținute.

Treaba merge repede! Am așezat toată zmeura umplută cu fistic pe un tocător și am dat-o la rece, la frigider. Eu am între 2-4 C în frigidere.

cum se umplu boabele de zmeura cu jumatati de fistic (2)

Cum se glazurează zmeura cu ciocolată albă și neagră – stratul 1?

Am trecut la topirea ciocolatei. Am pus ciocolata albă într-u castron metalic, i-am adăugat o linguriță de pudră de unt de cacao și am pus-o la topit pe Bain Marie (pe abur), până a atins 45 C (verificate cu termometrul) – la Callebaut este graficul de temperare printat pe pachet. Nu trecem de această temperatură pentru că distrugem ciocolata! Am luat-o de pe baia de abur și am tot amestecat-o ca să o răcoresc până sub 30 C.

Apoi am pregătit un grilaj de prăjituri așezat pe o coală de hârtie de copt și am scos tăvița cu zmeura umplută din frigider. Am pregătit o lingură și o furculiță.

cum se glazureaza boabele de zmeura cu ciocolata alba topita

Am apucat zmeura cu mâna, am atins scurt baza zmeurei de ciocolata din vas, apoi am așezat-o pe furculiță și am glasat-o turnând din belșug ciocolată albă topită cu lingura, peste ea. Am scuturat excesul de glazură bătând furculița de marginea castronului.

Apoi, cu mare grijă, am așezat zmeura glazurată pe grilaj. Am procedat similar cu cca. 20-25 de boabe de zmeură (jumătate din câte aveam). Le-am lăsat vreo 10 minute pe masa de lucru după care le-am desprins de la bază cu un cuțit cu lamă subțire și le-am mutat pe o hârtie de copt pusă pe o farfurie sau pe un tocător. Apoi le-am dat la frigider. Dacă le dați la rece pe grilaj, ele se rup când încercați să le desprindeți!

zmeura glasata cu ciocolata alba pusa la scurs pe grilaj

Între timp am dat iar la frigider restul de zmeură umplută cu fistic (neglasată) pentru că ea trebuie să fie rece când aplicăm glazura de ciocolată. Am topit similar și ciocolata amăruie, tot cu puțin unt de cacao și tot până la 45 C, după care am răcorit-o pe la 30 C.

Am glasat restul de boabe de zmeură cu această ciocolată amăruie și le-am pus și pe ele la scurs pe grilaj. După câteva minute le-am mutat pe hârtie de copt și le-am dat la frigider.

glasare zmeura cu ciocolata amaruie si scurgere pe grilaj (2)

Cum se glasează zmeura cu stratul al doilea de ciocolată amăruie sau neagră?

Ciocolata trebuie reîncălzită ușor pe abur și răcorită din nou, înainte de a lucra cu ea mai departe. După vreo 15 minute de repaos la frigider, am scos primele bomboanele negre și le-am aplicat al 2-lea strat de glazură din ciocolată albă. Atenție! Ciocolata albă pentru stratul 2 să nu aibă mai mult de 27 C pentru a nu topi stratul de ciocolată neagră de pe boabele de zmeură! Aceste trebuie să fie foarte reci, scoase chiar atunci de la frigider!

Ca și mai sus, în prima fază le-am lăsat câteva momente pe grilaj după care le-am mutat pe hârtie de copt și le-am dat la frigider.

Am procedat similar cu stratul 2 de ciocolată neagră, aplicat pese bomboanele albe de zmeură. Am reîncălzit-o și răcorit-o la 27 C și am aplicat-o peste primul strat de glazură. Tot așa, am pus boabele de zmeură glasate pe grilaj, la scurs, apoi le-am transferat pe hârtie de copt și au mers la frigider.

Cum se ornează aceste boabe de zmeură trase în ciocolată?

Ornarea este opțională, dar eu am decis să o fac, ca „personal touch”. Am pus resturile de ciocolată topită (albă, respectiv amăruie) în 2 poșuri mici cu deschidere de 2 mm și am trasat cu ele, în contrast, linii subțiri de ciocolată peste o parte din bomboane. Nu le-am decorat pe toate! Le-am introdus apoi din nou la frigider pentru 10-15 minute.

ornare zmeura glasata cu ciocolata alba si neagra wat4

Servire și păstrare Zmeură cu ciocolată albă și neagră, cu miez de fistic – desert simplu și rapid Franui style

Iată și momentul mult așteptat: aranjarea acestor boabe de zmeură cu ciocolată pe platou și degutarea! Vorba vine… că am degustat din ele de-a lungul întregului proces. Sunt o nebunie!

Servire și păstrare Zmeură cu ciocolată albă și neagră, cu miez de fistic - desert simplu și rapid Franui style reteta savori

Am și tăiat câteva boabe de zmeură ca să vedeți secțiunile lor: sunt minunate! Da, am reușit să fac ceva Franuia style, dar cu o notă personală!

reteta boabe de zmeura cu glazura de ciocolata alba neagra amaruie congelate sau nu

Aceste boabe de zmeură glasate pot fi păstrate câteva zile la frigider sau pot fi congelate (în cutii de plastic cu capac). De altfel, cum ziceam și în introducere, ele așa sunt comercializate: înghețate. Care sunt preferatele voastre: cele albe sau cele negre?

cum se face zmeura umpluta cu fistic si trasa in 2 straturi de ciocolata alba si neagra amaruie sau cu lapte

Aici le vedeți mai bine, într-un scurt video de pe contul meu de Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Savori Urbane (@oanaigretiu)

Aici găsiți mai multe rețete cu zmeură În imagine este Prăjitura Cardinal (Kardinallschnitte) cu zmeură și cremă de frișcă cu vanilie – rețeta aici.

Prăjitura Cardinal cu frișcă, zmeură și vișine - rețeta de Kardinalschnitten savori urbane 1

4 COMENTARII

  1. Vă apreciam foarte mult rețetele până acum și recomandam cu drag tuturor siteul acum va stimez enorm că am văzut în această rețetă scrisa sursa de inspirație ( unde am și văzut prima data aceasta gustare).
    Mult succes în tot ceea ce faceți și vă mulțumesc că datorită rețetelor dumneavoastră sunt apreciate preparatele mele.

  2. Waw, chiar astazi am vazut o postare la o prietena cu bomboanele Franui; din pacate am vazut ca nu se livrează in UK unde ma aflu eu, dar sigur voi incerca reteta. Mulțumesc Savori Urbane!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: