Fursecuri cu caramel sărat și ciocolată – trefle sau alte forme

0

Fursecuri cu caramel sărat și ciocolată - trefle sau alte forme reteta savori urbane

Fursecuri cu caramel sărat și ciocolată – trefle sau alte forme. Fursecuri fragede cu cremă de lapte condensat caramelizat și glazură de ciocolată amăruie. Cum se fac fursecurile caramel cu fulgi de sare? Rețete de fursecuri și prăjituri pentru Crăciun, Revelion sau Paști.

Aceste fursecuri cu caramel sunt creația mea, de la zero. Am folosit un aluat fraged cu migdale sau marțipan, o cremă din lapte condensat caramelizat, fulgi de sare și o glazură de ciocolată neagră. O combinație extrem de reușită! Forma de treflă este alegerea mea și nu este obligatoriu ca și voi să decupați fursecurile așa. Puteți face discuri, brăduți, inimi sau orice alte forme vă plac.

fursecuri fragede cu crema caramel cu sare si glazura de ciocolata savori

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 50 de fursecuri cu caramel sărat (treflele mele au cca. 4×4 cm), respectiv 100 de biscuiți care se împerechează 2 câte 2 și se umplu cu cremă.

Fursecuri cu caramel sărat și ciocolată - trefle sau alte forme
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 50 de fursecuri cu caramel sărat și ciocolată
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 700 g aluat fraged cu migdale sau marțipan (vă las rețeta mai jos)
  • cca. 450 g cremă de caramel din lapte condensat cu unt (vă las rețeta mai jos)
Glazura
  • 200 g ciocolată amăruie cu min. 45% cacao + 25 g unt
Decor
  • perluțe de ciocolată în 3 culori (crispearls)
În plus
  • granule de caramel sărat (opțional)

 

Cum se fac aceste fursecuri cu caramel sărat și ciocolată – trefle sau alte forme?

aluatul fraged cu migdale măcinate sau marțipan veritabil

Am preparat o porție de aluat fraged cu marțipan sau migdale – vezi aici rețeta. Am obținut 700 g de aluat pe care l-am învelit în plastic și l-am dat la rece (la frigider) o oră. Acest aluat se poate face și cu 4-5 zile în avans și se scoate de la rece cu 1-2 ore înainte de utilizare (pentru a se înmuia un pic untul din el).

pachete cu aluat fraged cu martipan invelite in plastic date la rece la frigider

Sau puteți face o porție din clasicul aluat fraged pentru fursecurile 3 2 1 (numit așa de străbunica mea Buia din Sibiu) – rețeta aici.

tava cu fursecuri fragede cu unt si gem reteta 321 savori urbane 1

Mod de preparare fursecuri trefle cu umplutură de cremă caramel cu sare, din lapte condensat

cum se întinde foaia de aluat fraged cu marțipan și cum se decupează treflele sau alte forme?

Am înfăinat masa de lucru și sucitorul și am întins jumătate din aluatul scos de la rece (trebuie să fie rece, dar maleabil, nu „pietroi”) sub formă de foaie cu grosime de cca. 4 mm grosime. E mai ușor de lucrat cu jumătate de porție de aluat. Am decupat trefle cu forma specială: a mea are cca. 4×4 cm. Este o formă antică, din tablă sudată, făcută de meșterii sași din Sibiu, acum peste 100 de ani. A aparținut străbunicii mele Buia 🙂

decupare trefle fursecuri fragede cu migdale martipan

În funcție de preferințe, puteți tăia aceste fursecuri și sub alte forme: discuri, inimi, cizmulițe, stele etc. Am refrământat resturile de aluat și le-am întins din nou. Am procedat similar până ce am terminat tot aluatul. În funcție de dimensiunea formei cu care le-ați decupat, veți obține 100 de fursecuri, 120-130 de bucăți mai mici sau, poate, doar 80 (mai mari).

Am transferat treflele decupate în tăvi așternute cu hârtie de copt și le-am dat la frigider 30 de minute. Am folosit mai multe tăvi iar în unele dintre ele am copt și alte forme de fursecuri.

Coacere fursecuri trefle

În acest răstimp am pus cuptorul la preîncins la 170 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Am introdus, pe rând, tăvile cu trefle în cuptor (direct din frigider) și le-am copt cca. 12 minute la 170 C. Nu toate cuptoarele coc la fel așa că ar fi bine să urmăriți gradul de rumenire al fursecurilor: ele trebuie să rămână albe. Dacă este cazul, puteți întoarce tava după 6-7 minute de coacere.

Am lăsat fursecurile la răcorit.

Cum se face crema fină caramel din lapte condensat?

Am făcut o porție de cremă caramel cu sare (din doar 2 ingrediente) urmând această rețetă. Da, ies cca. 700 g și noi avem nevoie de vreo 450 g pentru a umple aceste fursecuri, dar sunt sigură că veți folosi la ceva și restul de 250 g. Este fabuloasă crema asta și sigur nu se aruncă!

Crema caramel din lapte condensat (dulce de leche) din 2 ingrediente - fără ouă reteta savori urbane

CUM SE UMPLU, GLASEAZĂ ȘI DECOREAZĂ ACESTE FURSECURI TREFLE CU CREMĂ DE LAPTE CONDENSAT CARAMELIZAT ȘI CIOCOLATĂ AMĂRUIE?

Am sortat un pic fursecurile: cele mai nereușite vor fi bazele, cele frumoase vor fi capacele. Am scos crema caramel sărată de la frigider. Pont: datorită formei treflelor (cu 4 colțuri) este mai ușor să le umplem cu poșul.  Am avut și niște granule de caramel sărat de la Kotanyi. Se găsesc în supermarket și sunt, de fapt, pentru cafea.

granule de caramel sarat kotanyi si crema caramel in pos pentru fursecuri

Am pus câte un moț de cremă în fiecare colț și unul în mijloc. Peste cremă am râșnit un pic din aceste granule de caramel sărat și am acoperit cu al doilea fursec.

După umplere am dat fursecurile cu caramel la frigider, în cutie de plastic cu capac. Trebuie să stea 2 ore la rece înainte de glazurare. An topit ciocolata amăruie pe abur, împreună cu un pic de unt.

ciocolata amaruie callebaut topita pentru glasare fursecuri

Apoi am înmuiat fiecare fursec treflă în glazura de ciocolată, cu capul în jos. L-am scurs și l-am așezat pe un grilaj. Am lucrat în tranșe de 2-3 bucăți – vedeți mai jos de ce.

glasare fursecuri caramel cu ciocolata

Am pregătit ornamentele de ciocolată (Crispearls Callebaut în 3 culori) – le găsiți aici.

mona lisa crispearls callebaut 3 culori

Imediat am decorat fursecurile glasate cu perluțele de ciocolată! Fiind reci, glazura de ciocolată se întărește rapid și nu mai aderă ornamentele la ea! Așa că am glasat câte 2-3 fursecuri cu caramel și imediat le-am lipit perlele!

glazurare si ornare fursecuri cu caramel sarat si ciocolata cu perlute in 3 culori

Am dat grilajul cu aceste fursecuri cu caramel sărat și glazură de ciocolată la cămara răcoroasă. După ce ciocolata se întărește, treflele se pot depozita în cutii de carton cu capac, la cămară. Rezistă peste 3 săptămâni deoarece crema nu conține ouă.

Pe același grilaj vedeți și brăduții cu cremă de cafea și glazură de ciocolată albă – rețeta aici.

fursecuri fragede cu crema de cafea cu lapte condensat glazura de ciocolata alba si decor de craciu braduti

Servire fursecuri cu caramel sărat și ciocolată – trefle sau alte forme

Am aranjat câteva trefle sau frusecuri cu caramel pe un platou. Tare bine arată! De gust, textură și arome nici nu vă mai povestesc! Sunt de o finețe rară! Fursecurile cu migdale (marțipan), crema de lapte condensat caramelizat este perfect echilibrată de sare și de granulele de caramel sărat presărate suplimentar, iar glazură de ciocolată amăruie contribuie și ea la savoarea preparatului.

Servire fursecuri cu caramel sărat și ciocolată - trefle sau alte forme savori reteta

Aici vedeți aceste trefle pe un platou festiv, alături de alte 7 prăjituri și fursecuri fine. Voi publica în curând și rețetele lor ca să aveți timp să le faceți de Crăciun! Urmăriți aici aceste rețete!

Aluat fraged cu marțipan sau migdale măcinate și smântână - pentru fursecuri, foi, tarte, prăjituri savori urbane

Aici găsiți zeci de alte rețete de fursecuri, nuci umplute, macarons sau bezele pentru Sărbători.

Fursecuri pentru Crăciun și Anul Nou - cele mai bune rețete savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: