Biscuiți 100 cu brânză de vaci – rețeta de biscuiți de casă pentru copii. Cei mai simpli biscuiți pentru diversificare. Biscuiți fragezi decupați cu forme. Biscuiți din aluat simplu cu brânză și unt. Cum se fac biscuiții 100 pentru bebeluși și copii mici? Rețete de biscuiți fragezi de casă. Rețete cu brânză dulce de vaci.
Am preparat acești Biscuiți 100 pornind de la rețeta aluatului de sărățele (cu 3 ingrediente) al străbunicii Oanei – vezi aici. Oana l-a numit „aluat 500” deoarece se folosesc câte 500 g din fiecare ingredient: brânză de vaci, unt și făină. Dacă ați introdus deja în diversificarea copilașilor aceste 3 ingrediente atunci puteți să le faceți acești biscuiți 100 care nu conțin decât brânză, făină și unt, ingrediente naturale.
În cazul biscuiților 100 sarea este în cantitate mult mai mică (față de sărățele) sau poate lipsi cu totul.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 30 de biscuiți 100 cu brânză. Eu am făcut porție dublă deoarece fiul meu este foarte încântat de ei. Partea faină este că acest aluat poate fi păstrat la frigider 7 zile și puteți întinde și coace zilnic biscuiți proaspeți pentru cei mici. Așa că puteți face în avans porții mai mari de aluat prin simpla multiplicare a ingredientelor de mai jos.
- 100 g brânză de vaci (dulce) - la temperatura camerei, bine scursă de zer
- 100 g unt moale, la temperatura camerei
- 100 g făină
- un pic de sare în aluat
- ou pentru uns biscuiții
- semințe decor: chimen, mac, susan alb sau negru, mix de semințe cu in, sâmburi de dovleac etc
- un pic de vanilie (dacă se alege varianta dulceagă)
Cum se fac acești biscuiți 100 cu brânză de vaci – rețeta de biscuiți de casă pentru copii?
Ingrediente pentru biscuiți fragezi cu brânză dulce de vacă și unt
La această rețetă se folosește brânză de vaci – adică brânză dulce de vacă. Aceasta trebuie să fie bine scursă de zer. O puteți cumpăra din piață sau supermarket sau o puteți prepara acasă – rețeta aici. Fermenții naturali din brânză sunt responsabili de creșterea acestui aluat. Pentru ca aceștia să aibă timp „să lucreze” este foarte important să le oferim un răgaz: preparăm aluatul seara și-l lăsam la rece măcar 8-10 ore înainte de a întinde, decupa și coace acești Biscuiți 100.
Untul folosit în rețetă poate fi atât cel de masă (cu 65% grăsime) cât și cel pentru copt/gătit (cu 82% grăsime). Cel mai gras face biscuiții mai fragezi. Puteți prepara unt acasă (din smântână dulce pentru frișcă) dacă urmați rețeta noastră – vezi aici.
Cu privire la făină: eu am folosit făină albă 000 (poate fi și tip 550). Dacă intenționați să folosiți făinuri integrale sau de secară atunci trebuie să țineți cont de faptul că acestea absorb mai mult lichid și că va trebui să suplimentați cu 1-2 linguri de lapte rece. Dacă nu puneți lichid în plus atunci veți obține un aluat sfărâmicios care va fi greu de întins.
Despre sare sunt multe de spus. Unele mămici evită să o introducă în alimentația bebelușilor deși laptele matern are sare în compoziție. Gândiți-vă că cel mic este deja obișnuit cu gustul ușor sărat și că acești Biscuiți 100 ar putea părea fazi fără un strop de sare pusă în aluat. Mulți copii refuză mâncărurile complet nesărate și poate nu ați știut de ce… În tot cazul, fiecare mamă face cum crede și ar fi bine să se consulte cu medicul pediatru în această privință.
Oul bătut cu care se ung biscuiții înainte de coacere este opțional. Dacă nu-l punem atunci este sigur că biscuiții nu vor mai arăta atât de bine, nu vor fi lucioși și rumeni și nici semințele nu vor sta lipite de suprafața lor. Puteți inclusiv sa amestecati doar galbenușul cu 2 linguri de lapte, fără să folosiți albușul (în situația în care nu ați introdus încă albușul de ou în diversificarea copilului).
Decorul de semințe este și el opțional și se alege în funcție de vârsta, toleranța și gusturile copiilor. Chimenul este un bun digestiv, sâmburii de dovleac sunt și ei foarte sănătoși (au efect vermifug) dar macul și susanul s-ar putea să dea alergii. Încercați, pe rând, cu cantități mici din aceste semințe și vedeți cum sunt tolerate de copii.
Puteți renunța complet la semințe și să aromatizați biscuiții cu un pic de vanilie naturală (extract, pudră sau miez din păstaie).
Mod de preparare Biscuiți 100
Untul trebuie să fie la temperatura camerei. L-am bătut cu mixerul ca să devină spumos.
Am adăugat apoi brânza de vacă bine scursă de zer. Și brânza a fost la temperatura camerei.
Dacă alegeți să adăugați sare și/sau vanilie, acum este momentul. Sarea dă gust plăcut biscuiților chiar dacă îi aromatizați cu vanilie.
În final am adăugat și făina și am omogenizat bine aluatul. Nu trebuie frământat pentru că devine cauciucat. Nu vă speriați dacă aluatul este moale și cremos deoarece se va întări la rece.
Am pus aluatul pe o bucată de folie alimentară de plastic.
L-am învelit bine cu folia de plastic și l-am dat la frigider. Cel mai bine este să-l facem seara și să coacem biscuiții a doua zi.
Cum spuneam mai sus, merită să faceți porții multiplicate de aluat (3x, 5x etc) deoarece el se păstrează 7 zile la frigider și poate fi întins, decupat și copt la nevoie. Pe zi ce trece fermenții din brânză acționează mai mult asupra aluatului iar acesta devine tot mai aerat și mai fraged.
Cum se întind și se decupează cu formele biscuiții 100?
După ce aluatul stă la rece va avea o consistență plăcută, ca o plastelină. L-am scos pe o scândură înfăinată și l-am întins în foaie groasă de 3-4 mm grosime (pentru biscuiți mai crocanți) sau la 5-6 mm (pentru biscuiți mai moi). Apoi am decupat biscuiții cu forme drăgălașe: ursuleț, fluturaș, inimioară, floricică etc. M-a ajutat și juniorul.
Ca o regulă generală vă recomand să așezați formele ergonomic, cât mai aproape unele de altele. Adică să nu lăsați 2 degete de spațiu între biscuiții decupați pentru că veți avea pierderi. Rămășițele de aluat se pot refrământa dar vor incorpora făină d epe masa de lucru și vor deveni mai tari.
Am așezat formele pe o tavă așternută cu hârtie de copt.
Eu am pensulat formele cu ou întreg bătut (de fapt asta este treaba juniorului). Puteți să frecați și doar un gălbenuș cu 2 linguri de lapte. Eu am presărat acești Biscuiți 100 cu semințe de chimen, mac, susan alb si negru. Puteți alege însă ce seminte doriți.
Coacere biscuiți pentru diversificare decupați cu forme haioase
Am pus cuptorul la încins la 170°C pe funcția sus+jos+ventilație (funcția medie la cuptoarele pe gaz). Am copt biscuiții cca. 12-15 minute sau până ce s-au rumenit ușor. Va trebui să obțineți biscuiți aurii, ușor rumeniți. Cât de bine miros și cât de mult au crescut la copt!
Iată cât de frumoși și de apetisanți sunt acești Biscuiți 100 cu brânză!
În secțiune se vede cât de frumos au crescut. Interiorul este foietat și extrem de fraged.
Mai demult am făcut o altă rețetă se sărățele cu 3 ingrediente pentru copii: sărățelele cu mascarpone – vezi aici. Foarte multe mămici au testat rețeta și au fost foarte încântate de rezultat!
O altă rețetă faină de biscuiți pentru micuți este cea din 2 ingrediente (banane și fulgi de ovăz) fără zahăr, făină sau grăsimi. O găsiți aici.
Cred că v-am incitat cu această rețetă de biscuiți 100 cu brânză de vaci și unt și că-i veți testa în curând!
[…] și varianta de „Biscuiți 100” pentru copii mici (diversificare) – vezi aici cum se fac. Aluatul este tot cu 3 ingrediente puse în părți […]
Buna,
Se pot face si cu faina integrala (7spice)?!
Multumesc!
Scuze, am vazut acum recomandarea scrisa la faina. 👍😉
[…] Daca nu punem sare multa atunci vorbim despre Biscuiti 100 perfecti pentru copii (pentru diversificare). Reteta aici. […]
Buna ziua, spuneți va rog dacă se poate întinde aluatul nu pe masa presurată cu faina dar cu ulei ?
de ce cu ulei? nu trebuie pusa multa faina cand se intinde aluatul.
Arata foarte bine, multumim de reteta! Oare se poate face si cu branza ricott?
Abia ce am facut reteta. Intr-adevar, foarte gustosi atat pentru cei mici cat si pentru cei mari. Insa dupa ce am intins foaia si am decupat biscuitii, s-au lipit de blat din cauza ca alualul s-a inmuiat foarte repede la caldura.
Foarte bună rețeta, ca tot ceea ce publicați! O remarcă doar: până la vârsta de 2 ani nu se recomandă sare adăugată, deoarece poate suprasolicita rinichii! Laptele matern are sare în mod natural, la fel și alte alimente, fiind un aport suficient pentru bebeluși. În plus, bebelușii au mai multe papile gustative, ceea ce face ca pentru ei gustul să fie mai intens decât în cazul nostru, al adulților. Spun toate acestea, deoarece apreciez că sunteți foarte bine informate.