Taietei cu branza si slaninuta afumata – Túrós csusza. Reteta de paste (macaroane, taitei lati) cu branza de vaci si slaninuta prajita este nelipsita din meniul ardelenesc si unguresc. Este o mancare simpla si rapida. Taiteii folositi pot fi lati (tagliatelle), tubulari (macaroane) sau de care aveti la indemana prin casa.
Acestor taietei cu branza si slaninuta afumata le spunem in casa „túrós csusza”, reteta fiind mostenita de bunica care era unguroaica.
Ei constituie versiunea sarata a pastelor dulci cu branza de vaca, stafide si vanilie. Iata si celebrul Vargabeles – budinca de paste la cuptor – reteta aici.
In zona noastra (a Aradului) acesti taitei cu branza se fac mereu cu jumari marunte din slaninuta prajita. Cu asta incepea si bunica 🙂 Ce buna e untura lasat de slaninuta in tigaie! Ce aroma fantastica primesc taieteii! In loc de slanina se poate folosi sunca de casa dar si bacon crud si afumat sau costita cruda si afumata.
Aici gasiti si reteta taieteilor de casa (daca aveti chef si timp sa-i faceti).
Din ingredientele de mai jos rezulta 2 portii de taietei cu branza si slaninuta afumata.
- 150 g taietei de casa lati (tagliatelle, papadrelle) sau macaroane
- 50 g slanina afumata sau kaiser, costita
- 200 g branza dulce de vaci
- 150 g smantana
- sare, piper
Cum se prepara taieteii cu branza si slaninuta?
Puteti folosi taietei lati de casa, macaroane sau tagliatelle, papardelle (proaspete sau uscate) sau orice fel de paste aveti la indemana. Pastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. In principiu se pune apa la fiert cu o lingurita de sare (pentru fiecare litru de apa) iar cand apa fierbe se adauga pastele sau taieteii si se cronometreaza circa 8 minute.
Dupa circa 6 minute gust un taietel ca sa vad daca e fiert sau nu. Nu-mi plac deloc pastele rasfierte si terciuite. Pastele trebuie sa fie al dente. Se scot in strecuratoare si se clatesc rapid cu apa rece. Se lasa la scurs.
Cum facem toppingul pentru taieteii cu branza?
In primul rand taiem slanina sau sunca cubulete marunte. Eu am avut sunca de casa. Intr-o tigaie se prajesc cubuletele (fara ulei) scurt pe toate partile pana devin crocante. Daca folositi slaninuta afumata e si mai bine! Aceasta va lasa grasime mai multa in tigaie. Scoatem bucatelele prajite pe o farfurie si pastram grasimea din tigaie.
Branza dulce de vaca se sareaza, se pipereaza si se amesteca cu smantana. In tigaie se aseaza pastele fierte si scurse si crema de branza cu smantana. Se amesteca totul cu grija si se mai lasa pe foc doar 1-2 minute.
Taieteii cu branza se gusta si se asezoneaza suplimentar cu sare si piper (daca este cazul).
Servire taietei cu branza si slaninuta afumata
Acesti taietei cu branza si slaninuta se servesc fierbinti, presarati cu bucatelele de slaninuta prajita. Ma intorc in copilarie cand mananc felul acesta 🙂
Sunt atat de gustosi! O mancare simpla si ieftina dar cu o incarcatura emotionala imensa.
Merita sa incercati si voi aceasta reteta de taietei cu branza si slaninuta afumata – Turos csusza!
Aici gasiti mai multe retete cu paste: taietei, tagliatelle, spaghetti, lasagne, canelloni etc.
Tăiței ca la bunica. Super
[…] sunt si taieteii cu branza si smantana, presarati cu bucatele rumene de slaninuta afumata – reteta aici. La noi le zice „turos csusza” – din limba […]
[…] O alta reteta draga, tot din casa bunicilor, este cea a taieteilor cu branza si slaninuta prajita. […]
[…] Nu incercati sa folositi telemea la aceasta reteta pentru ca nu va va iesi cum trebuie. Daca va e dor de macaroanele cu branza ale bunicii (cu branza de vaci, telemea sau burduf), fara coacere, puteti consulta aceasta reteta. […]
Super, imi aminteste de copilarie
Extrem de buni, cu putin parmezan pe deasupra sunt perfecti
Îmi place să gătesc și totdeauna încep să caut rețeta pe internet. Sunt foarte multe site-uri, și nu știu cum se face că aproape întotdeauna mă opresc la „Savori urbane”. Se potrivește gustului meu, felului de a găti al mamei, simplitate și savoare. Este OK!