Home Deserturi Prajituri - torturi - fursecuri Foi cu nucă și miere pentru prăjituri fragede – rețeta veche, simplă

Foi cu nucă și miere pentru prăjituri fragede – rețeta veche, simplă

4

Foi cu nucă și miere pentru prăjituri fragede - rețeta veche, simplă savori urbane

Foi cu nucă și miere pentru prăjituri fragede – rețeta veche, simplă.  Cum se fac foile cu miere și nucă? Foi fragede simple pentru prăjituri de casă. Cum se întind foile pentru prăjitură? Rețete de foi pentru prăjituri.

Fac aceste foi cu nucă și miere de … de 35 de ani. În familia noastră însă ele se prepară de mult mai mult timp. Foile sunt foarte fragede și se potrivesc excelent cu creme diverse cum ar fi crema de smântână cu nucă – vezi aici prăjitura Reka. Vă las la final și alte idei de umpluturi.

Aluatul cu miere și nucă pentru aceste foi fragede este unul special care NU conține grăsimi (nu are unt, untură sau ulei). V-am pregătit câteva ponturi utile pentru a obține foi egale (ca suprafață și grosime). Veți vedea cât este de simplu! Ne ajutăm de hârtia de copt și putem coace foile direct în tavă, nu pe dosul ei. De ce să ne chinuim dacă există soluții moderne care ne ușurează munca?

Aceste foi cu nucă și miere se pot face și cu 2 saptămâni înainte de umplere și se păstrează la cămară. Ele devin tot mai fragede pe zi ce trece.

Din aceste cantități rezultă 4 foi cu nucă și miere  de 26×34 cm.

5.0 from 2 reviews
Foi cu nucă și miere pentru prăjituri fragede - rețeta veche, simplă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 foi cu nucă și miere
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g făină
  • 250 g zahăr
  • 100 g nuci măcinate
  • 4 ouă întregi
  • 2 linguri de miere caldă
  • 1 lingurița bicarbonat de sodiu
  • 1 praf sare
  • făină pentru masa de lucru

 

Cum se fac aceste foi cu nucă și miere pentru prăjituri fragede – rețeta veche, simplă?

Cum se face aluatul pentru foi cu fragede cu miere și nucă?

In bolul robotului de bucatarie am asezat ouăle, zahărul, sarea, nucile și mierea caldă dar nu fierbinte (doar cât să curgă bine) si le-am mixat 2 minute. În final am adăugat făina cu bicarbonatul de sodiu și le-am mixat bine. Vreau sp vă spun că le-am făcut și fără bicarbonat și foile tot fragede au ieșit.

Iese o cocă sfărâmicioasa, destul de greu de frământat… dar se leagă ea până la urmă. Dacă frământați cu mâna vă recomand să adăugați mai întâi doar 400 g de făină și doar apoi restul de 100 g.

Am cântărit aluatul și l-am împărțit in 4 bile egale (cu cântarul!) care se înfoliază în plastic alimentar și se pun la rece 20 de minute (mai ales dacă este foarte cald în bucătărie).

Cum se întind foile cu nucă și miere?

Am luat o bilă și pe celelalte le-am acoperit cu folie transparentă pentru că altfel se usucă și crapă. Am întins 4 foi de 26×34 cm direct pe hârtia de copt (pe vremuri le întindeam pe dosul tăvii dar de cel puțin 30 de ani avem hârtie de copt așa că nu are sens). Este un aluat destul de greu de intins. Pe masa de lucru vom lucra cu făină.

Am luat o hârtie de copt și i-am îndoit marginile exact la dimensiunea dorită. Astfel sunt ghidată de acele îndoituri și știu exact ce dimensiune trebuie să aibă aluatul. Pe hârtia de copt am presărat făină și am întins aluatul cu sucitoarea. Am respectat ghidajul hârtiei. Pentru a obține foi cu margini drepte am îndoit bordurile hârtiei și am trecut cu sucitoarea peste.

cum se intind foile cu miere nuca sfaturi utile secrete (2)

Astfel am obținut margini drepte.

IMPORTANT! Nu degeaba am cântărit aluatul și l-am împărțit exact în 4! Ne dorim foi egale și aceasta înseamnă că folosim TOT aluatul dintr-o bilă pentru a întinde o foaie – adică îl modelăm exact la dimensiunile din rețetă! Deci nu întindem foi mai mari de 26 x 34 cm din care să tăiem apoi marginile în exces! Este o prostie deoarece rămânem cu resturi de aluat iar foile NU vor mai fi egale ca grosime!

cum se intind foile cu miere nuca sfaturi utile secrete (4)

Cum se coc foile fragede cu nucă și miere?

Am preîncins cuptorul la 170 C pe funcția sus+jos+ventilație (treapta medie la cuptoarele pe gaz). Am așeazat în tavă direct cu hârtia de copt. Nu trebuie coapte pe dosul tăvii! Am cop aceste foi cu nucă și miere timp de 5 minute (fiecare, rând pe rând). În ultimul minut am fost însă cu ochii pe cuptor ca să nu se ardă. Dacă coaceți câte 2 tăvi simultan timpul se prelungește la 7 minute.

reteta foi fragede cu miere si nuca pentru prajituri

Foile coapte (fierbinți) le-am răsturnat pe o altă hârtie de copt curată și le-am dezlipit hârtia de pe dos. Le-am supraetajat cu coli de hârtie de copt între ele.

Apoi le-am pus în cămară. Foile cu nucă și miere se pot face cu 2 săptămâni în avans pentru că se frăgezesc pe zi ce trece. Dacă au surplus de făină atunci le dau un pic cu o perie moale de patiserie-brutărie (pe care o folosesc doar pentru așa ceva) dar doar după răcirea completă sau chiar înainte de umplere.

cum se fac foi cu nuca miere reteta veche

Cum ce putem umple foile fragede cu nucă și miere?

V-am promis la început că vă las mai multe idei de umpluturi (creme) pentru aceste foi cu nucă și miere. Pe toate le găsiți aici. Merg bine cu cremă de vanilie Mousseline (aici), cu cremă de ciocolată cu unt (aici), cu cremă de nucă fiartă (aici) sau cu cremă caramel cu unt (aici).

creme pentru eclere sau choux a la creme retete savori urbane

Mai avem o rețetă de foi cu miere (fără nucă) – vezi aici.

Cu acestea facem Prăjitura Albinița sau Dulcineea (aici)

cea mai buna prajitura albinita dulcineea cu foi cu miere reteta

sau Doboș Englezesc cu cremă caramel (aici). Ambele sunt delicioase!

reteta dobos englezesc cu caramel si miere

Cred că v-am făcut poftă cu aceste foi cu nucă și miere și că le veți prepara în curând 🙂 Sunt curioasă ce creme veți alege pentru umplutură.

Aici găsiți colecția noastră de prăjituri cu foi

prajituri cu foi retete savori urbane

 

Alte știri culinare

4 COMMENTS

  1. Sunt fenomenale aceste foi. Am făcut odată o reteta asemănătoare dar foile au fost fantastic de grase. Se punea mult unt. Nota 10 fetelor pentru aceste foi!.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.