Gem de vișine rețeta cu fructe mărunțite (tocate, măcinate)

1

Gem de vișine rețeta cu fructe mărunțite (tocate, măcinate) savori urbane

Gem de vișine rețeta cu fructe mărunțite (tocate, măcinate) și zahăr puțin. Cum se face gemul din vișine date prin mașina de tocat carne? Marmeladă de vișine. Gem de casă. Gem natural de vișine. Gem cu puțin zahăr.

Acest gem de vișine este unul absolut delicios, dulce acrișor, cu aromă intensă de vișine. Înainte de toate vă învit să admirați culoarea frumoasă (roșu viu) a acestui gem. Gemurile și dulcețurile noastre nu sunt maronii și nu se fierb în neștire. Acestea îsi păstrează gustul fructului și culoarea vie, naturală.

cea mai buna dulceata de visine macinate

Acest gem de vișine este bine legat, are consistență perfectă (nu e apos) și se întinde ușor pe clătite, pancakes, gogoși sau pe felii de pâine cu unt. El poate fi folosit și la umplerea prăjiturilor sau fursecurilor deoarece este ca o pastă – față de dulceața de vișine care are boabe întregi și sirop (rețeta aici).

Dulceata de visine reteta simpla sau cu cirese explicata pas cu pas savori urbane

Diferențele dintre gem și dulceață ar fi cu privire la conținutul de zahăr și la forma de procesare a fructelor: gemul are mai puțin zahăr iar fructele sunt mărunțite sau feliate pe când dulceața are zahăr mai mult (cca. 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe) iar fructele sunt lăsate întregi (sau jumătăți în cazul celor mai mari: caise, prune, piersici etc).

gem de visine fara conservanti

Vă indic cantitățile pentru 1 kg de gem de vișine. Dacă doriți să faceți mai mult atunci veți multiplica rețeta în funcție de nevoi.

Gem de vișine rețeta cu fructe mărunțite (tocate, măcinate)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: cca. 1 kg de gem de vișine
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg vișine cântărite după ce-au fost curățate de sâmburi
  • 400-500 g zahăr

 

Cum se face gem de vișine – rețeta cu fructe mărunțite (tocate, măcinate)?

Ingrediente pentru gem de vișine

Iată ce faine sunt vișinele din micuțul nostru vișin din grădina mea! Am un soi de vișine cărnoase și aromate, nu foarte acre dar intens aromate.

Am spălat vișinele și apoi le-am curățat de codițe și de frunze. Am scos și sâmburii și am cântărit totul.

Cum se mărunțesc vișinele pentru gem sau marmeladă?

Am trecut vișinele (1 kg) prin mașina de tocat carne, folosind sita cu găurile cele mai mari. Astfel vor rămâne și bucățele mai mari de fruct în acest gem.

Așa arată vișinele măcinate sau tocate.

Am ales o cratiță încăpătoare (largă și înaltă) în care am pus vișinele mărunțite și zahărul.

Am amestecat totul și am pus oala pe foc mediu, așezată pe un disc metalic perforat (cu rol de disipare uniformă a căldurii). Astfel scad șansele ca gemul să se prindă. Am amestecat constant până ce gemul a ajuns la punctul de fierbere. Din acel moment am luat un termometru de bucătărie și am urmărit ca temperatura gemului să atingă 105° C.

Veți vedea că durează destul de mult creșterea cu fiecare grad a acestui gem de vișine. Vă recomand să folosiți cratițe sau oale largi, cu suprafață mare care să accelereze evaporarea apei. Am amestecat constant în acest timp. Veți vedea că în momentul în care gemul a atins 105°C el va avea consistența optimă. Nu uitați că gemurile și dulcețurile devin și mai vâscoase (dense) după răcire!

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață?

Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru culinar și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor, cantitatea de fructe folosită precum și dimensiunile oalei sau cratiței.

Deci nu fierbem gemurile și dulcețurile în neștire deoarece le nenorocim definitiv: fructele nu mai conțin niciun principiu nutritiv iar zahărul se caramelizează (denaturează) și formează la final acea spumă maronie (ca de cafea) – a nu se confunda cu spuma colorată frumos pe care o fac fructele la început! La mine a durat cca. 30 de minute toată prepararea acestui gem de vișine, calculate din momentul în care am pus oala pe foc.

Am făcut și proba cu farfurioara: consistenta e perfecta, culoarea e perfecta… gustul e un vis. Bineînțeles că farfurioara trebuie să fie la temperatura camerei, nu de la congelator! De ce? Pentru a nu denatura rezultatele! Ne interesează consistența acestui gem de vișine la temperatura ambiantă, nu la rece.

cat se fierbe gemul sau dulceata de visine ca sa fie bine legate

Cum se sterilizeaza borcanele si cum se umplu cu gem de cireșe?

Borcanele și capacele se spală și se sterilizează asa cum am explicat pe larg aici.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Am pregătit borcanele sterilizate. Am avut nevoie de 3 borcane de cca. 300 ml capacitate (în poză sunt doar două pentru că am păstrat o porție de gem de vișine separat, pentru consum imediat). Le-am așezat pe o tavă metalică care să preia șocul termic.

Am umplut borcanele cu gemul fierbinte si le-am infiletat etans capacele.

Păstrare gem de vișine

Borcanele cu gem pot fi duse direct in cămara.

reteta gem de visine cu zahar putin

Arată senzațional iar de gust și aromă nici nu vă mai povestesc!

cum se face gem din visine date prin masina de tocat

Am și făcut repede niște gogoși pufoase cu care să „testăm” prima șarjă de gem de vișine din vara aceasta 🙂 Rețeta gogoșilor o găsiți aici.

Gogosi pufoase reteta de la bunica Savori Urbane (3)

Vă las și rețeta vișinelor la borcan pentru plăcintă (pentur iarnă) – vezi aici.

reteta visine cu aspirina la borcan pentru iarna

Precum și rețeta clasicului compot de vișine – rețeta aici.

Compot de vișine rețeta de la bunica fără conservanți savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu acest gem de vișine și că-l veți prepara în curând!

Aici găsiți mai multe rețete cu vișine.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: