Gem de corcodușe sau zarzăre – rețeta simplă de marmeladă. Cum se face gemul sau marmelada din corcodușe galbene sau roșii pentru iarnă? Rețete de gem de casă. Rețete cu corcodușe sau zarzăre.
De câțiva ani mi-a răsărit spontan un corcoduș în grădină și în fiecare vară este plin de fructe. Am și mâncat din ele dar am și făcut câteva conserve: dulceață, marmeladă, compot și chiar murături picante. Sunt foarte gustoase! Iată ce faine sunt corcodușele murate în oțet picant – rețeta aici.
Corcodușii sau zarzării cresc spontan cam peste tot. Fructele lor sunt un fel de corcitură între prune și caise. La formă seamănă cu cireșele însă pulpa lor este mult mai apoasă. În Austria se bucură de mare succes (Mirabellen) și se folosesc atât la conserve (marmeladă, dulceață, compot) cât și la prăjituri.
Corcodușul (Prunus cerasifera, sinonim P. divaricata), denumit și Myrobalan sau Bomb, este o specie de plante care aparține genului Prunus, nativă din centrul și estul Europei sud-vestul și centrul Asiei.
Este unul dintre primii arbori europeni care înfloresc primăvara, adesea pe la mijlocul lunii februarie, atingând 6–15 m înălțime. Frunzele au între 4 și 6 cm lungime, florile sunt albe cu diametrul de 1.5–2 cm, având cinci petale. Fructul este o drupă cu diametrul de 2–3 cm, având culoarea galben sau roșu. (sursa)
Zarzărele sunt ca niște caise mici și tari, fiind acoperite de un puf. În unele zone nu se face diferența între corcodușe și zarzăre. Puteți folosi și zarzăre la această rețetă.
ZÁRZĂR, zarzări, s. m. 1. Pom fructifer asemănător cu caisul, cu flori albe și cu fructe sferice mici, cu gust acrișor și cu sâmburi amari (Armeniaca vulgaris). 2. (Reg.) Corcoduș. – Din zarzără (derivat regresiv).
Din aceste cantități rezultă 2 borcane de 400 ml de gem de corcodușe.
- 1 kg corcodușe
- 500 g zahăr
- opțional: vanilie
Cum se face rețeta de gem de corcodușe sau zarzăre?
Cum curățăm corcodușele?
După cum vă spuneam mai sus, am folosit doar corcodușe galbene dar puteți folosi și corcodușe roșii.
Am spălat fructele, le-am curățat de codițe și frunze si le-am scos sâmburii.
PONT! Daca sâmburele iese mai greu, apăsați un pic fructul între degete și apoi, cu un vârf de cuțit, crestați corcodușele în partea de sus și strângeți de fruct. Sâmburele iese singur. Puteți să le și tăiați in două și atunci iese sâmburele imediat.
Fructele astfel curățate le-am așezat într-o cratiță largă (poate fi și o tigaie cu pereți mai înalți), le-am presărat cu zahăr și le-am lăsat 3-4 ore ca să lase zeamă.
Cum și cât timp se fierbe un gem de corcodușe?
Am pus apoi cratița pe foc mediu și am amestecat ocazional în ea. Fierberea gemului durează circa 10 minute.
Gemul este gata când este legat frumos dar și-a păstrat o culoare frumoasă, deschisă, apetisantă.
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.
Păstrare gem sau marmeladă de corcodușe
Dacă gemurile se imbuteliază fierbinti, dulcețurile se așează reci în borcane. Borcanele și capacele se spală și se sterilizează asa cum am explicat pe larg aici.
Am pus gemul fierbinte în borcane și am înșurubat capacele. Am lucrat pe o tavă metalică pentru a nu crăpa borcanul.
Marmelada de corcodușe este gata! Borcanele cu gem se lasă la răcorit și apoi pot trece pe rafturile cămării.
Are culoare frumoasă, consistență perfecta și o aromă naturală de corcodușe.
Este un gem natural de casă plin de bucățele de fruct, perfect pentru clătite, gogoși dar și pentru a fi pus pe pâine cu unt.
Cum spuneam mai sus, din corcodușe galbene, roz sau roșii se pot face: dulceață (rețeta aici), compot (rețeta aici), marmeladă fină tip pastă (rețeta aici) sau chiar chisăliță (rețeta aici).
Merită să încerci și tu această rețetă de gem de corcodușe sau zarzăre deoarece este foarte gustoasă!
Aici găsiți mai multe rețete de gem, dulceață, marmeladă, magiun, jeleu, compot, peltea etc.
In sfarsit mai gasesc pe cineva care apreciaza corcodusele. Sunt niste fructe minunate, probabil cele mai subestimate de pe fata Pamantului 🙂
Delicios! Am făcut și eu după rețeta voastră , iar rezultatul a uimit și familia și musafirii care au crezut caă e de caise! Mulțumesc!