Înghețată de cafea cu lapte condensat și frișcă – extra cremoasă (fără ouă)

10

Înghețată de cafea cu lapte condensat și frișcă – extra cremoasă (fără ouă). Rețeta de înghețată de casă (Coppa del nonno) cu cafea espresso și nes (instant) preparată cu ingrediente naturale. Cum se face înghețata cremoasă cu cafea? Înghețată fără ace de gheață preparată la aparat sau direct la congelator.

Înghețată de cafea cu lapte condensat și frișcă - extra cremoasă fara oua reteta savori urbane 1

Una dintre înghețatele mele favorite este cea de cafea. Poate pentru că sunt mare amatoare de cafele bune și îmi place să regăsesc gustul și aroma acestora și într-un desert răcoritor. Nu este ușor să găsești o formulă echilibrată a acestei înghețate astfel încât ea să fie cremoasă dar nici prea dulce și nici prea amară.

Cel mai mult îmi plac înghețatele de casă pe bază de frișcă din smântână dulce naturală, fără ouă, fără fierbere, preparate la rece. Sunt rapide și ușor de realizat iar una dintre cele mai simple rețete este cea a înghețatei de pepene galben (fruct care poate fi înlocuit cu zmeură, căpșuni, afine, mure, coacăze, piersici etc). Practic sunt 3 ingrediente: frișca, fructele și zahărul sau mierea. Rețeta aici.

Inghetata de pepene galben fara zahar Savori Urbane

M-am tot gândit cum să fac această înghețată de cafea și am decis să recurg la o rețetă foarte simplă cu lapte condensat (gros, îndulcit), frișcă naturală și cafea (espresso + cafea instant). Ca sursă de inspirație mi-a stat Nigella. Ea pomenește de faptul că această înghețată clasică italiană (gelato al caffé) se servește în brioșe la mic dejun (în special în sudul Italiei). Aceeași rețetă este cunoscută în toată Italia drept „Coppa del nonno” (cupa bunicului) și se vinde în ceșcuțe maro din plastic în mai toate supermarketurile și cafenelele locale. Mai nou se găsește și la noi dar nu se compară cu cea făcută în casă.

cea mai buna inghetata cremoasa de cafea nes cu frisca 1

Laptele condensat este unul gros și dulce (nu din cel pentru cafea!). Se găsește în supermaketuri ambalat în conserve de cca. 400 g. Dacă nu aveți acces la așa ceva atunci îl puteți prepara în casă din lapte și zahăr – vezi aici rețeta.

cel mai bun lapte condensat facut acasa

Am folosit smântână dulce pentru frișcă cu minimum 30% grăsime (nu din cea vegetală și nici pentru gătit). Se găsește în supermaketuri fiind produsă de mai multe branduri. Este important ca smântâna să fie bine răcită la frigider înainte de o bate.

Gustul și aroma de cafea din această înghețată provin dintr-un mix de cafea espresso rece și cafea instant (nes). Soluția rezultată poate fi mai tare sau ma slabă în funcție de gustul fiecăruia dar, dacă respectați rețeta mea, veți constata că proporțiile sunt exact cele care trebuie.

Concurs pentru cititori – vezi la finalul rețetei

La final vă așteaptă un concurs fain la care puteți câștiga un aparat pentru preparat espresso 🙂 Astfel vă va fi foarte ușor să faceți această minunată înghețată de cafea.

cum se face inghetata de casa cu cafea frisca si lapte condensat 1

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 1,2-1,3 L de înghețată de cafea cu lapte condensat și frișcă naturală. Atenție, cantitativ vorbim de cca. 1 kg de înghețată dar, ea fiind spumoasă, va ocupa un volum mai mare.

5.0 from 5 reviews
Înghețată de cafea cu lapte condensat și frișcă - extra cremoasă (fără ouă)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1,2 -1,3 L înghețată de cafea
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 600 ml smântână naturală pentru frișcă (cu min. 30% grăsime)
 • 400 g lapte condensat (gros și îndulcit)
 • 50 ml cafea espresso sau la filtru (tare)
 • 5-6 g de cafea instant (nes)
 • 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat
 • un praf de sare

 

Cum se face rețeta de înghețată de cafea cu lapte condensat și frișcă – extra cremoasă (fără ouă)?

Ingrediente pentru înghețată de cafea

Mi-am pregătit cele 3 cutiuțe (a câte 200 ml fiecare) cu smântână pentru frișcă (rece, scoasă de la frigider), laptele condensat, un mic bol cu cafeaua espresso (rece!) și 3 plicuri cu cafea instant (a câte 1,8 g fiecare).

Mai întâi am amestecat cafeaua instant cu cea espresso. Dacă nu aveți aparat pentru espresso este OK și o cafea tare făcută la filtru.

Apoi am bătut frișca rece cu mixerul sau robotul de bucătărie până ce a devenit spumoasă. Aveți grijă să nu se taie! În final am adăugat în castron laptele condensat, cafeaua, vanilia și un strop de sare care are menirea de a potența aceste arome.

Am mai mixat totul preț de câteva secunde la viteză mică și gata!

Acest mix se poate turna într-o cutie de plastic cu capac și se dă la congelator. Va trebui să mai amestecați din oră în oră (de vreo 3 ori) cu o furculiță ca să nu se creeze cristale de gheață.

Cum se face înghețata la aparat? 

Cel mai elegant este să mutăm compoziția de înghețată de cafea într-un aparat pentru înghețată. Acestea sunt de 2 tipuri: cu cuvă sau unitate care trebuie pre-congelată sau cu compresor. Dacă până acum am folosit un model simplu din prima categorie, acum am avut șansa de a testa prentru prima dată un aparat de înghețată care răcește el însuși. Este  de la HEINNER Electrocasnice, are motor de răcire cu compresor incorporat (de la -18° C la -35° C), putere de doar 150 W (deci nu consumă mult curent), cuvă de 1,5 L detașabilă, funcții de congelare și mixare precum și de păstrare la rece a înghețatei. O minune!

În sfârșit nu mai trebuie să-mi ocup congelatorul cu unitatea de congelare a vechii mașini de înghețată! În plus, pot face 2-3 șarje de înghețată consecutiv deoarece programul cel mai lung este de 60 de minute!

Am desfăcut cu ușurință părțile lui componente: motorul de rotire, capacul transparent și apoi cuva cu spatula de mixare. În cutie am găsit și o lingură de înghețată, un pahar gradat precum și cartea cu instrucțiuni de folosire în care sunt cuprinse mai multe rețete de înghețată.

Nu mi-a rămas decât să torn compoziția de înghețată de cafea în cuva aparatului, să așez capacul transparent și să montez foarte ușor motorul agitatorului. Acesta este cel care previne formarea acelor de gheață deoarece amestecă încontinuu în înghețată.

Am bagat aparatul în priză și am apăsat butonul POWER (adică PORNIT) și apoi START de pe panoul de comandă. Tot aici avem un display digital care ne indică timpul rămas (scade de la 60 de minute) precum și temperatura la care ajunge amestecul (scade până aproape la -35° C). Becul roșu îmi arată că aparatul răcește iar cel verde că amestecă. Prima poză este de la începutul procesului iar a doua de la final (ledul verde nu mai luminează).

Am oprit aparatul și am admirat înghețata: bocnă era! Am scos cuva din aparat și am lăsat-o câteva minute pe masă ca să se mai înmoaie un pic înghețata și să o pot muta în cutie.

reteta inghetata naturala la aparat cu compresor 1

Bineînțeles că am gustat din ea imediat. A ieșit ceva de vis! Cuva, spatula de mixare și capacul de plastic se spală foarte ușor în chiuvetă sau la mașina de vase. Imediat pot trece la prepararea unei alte șarje de înghețată! Am și făcut o a doua rețetă pe care am să v-o împărtășesc în curând 🙂 Cu modelele clasice de mașini de înghețată trebuia să aștept cel puțin 24 de ore pentru ca unitatea de răcire sau cuva să stea la congelator…

Puteți face și porții mai mici de înghețată iar timpul de preparare este proporțional mai mic: la 1/2 de porție durează max. 25-30 de minute.

Servire înghețată de cafea cu lapte condensat și frișcă sau Coppa del nonno

Ai mei nu mai puteau de poftă așa că le-am montat câte o porție de înghețată de cafea decorată cu frișcă bătută, vafe caramel, betișoare de ciocolată și boabe de cafea din ciocolată (speciale pentru decorat deserturi).

servire inghetata cremoasa de casa cu cafea si lapte condensat coppa del nonno

Este o înghețată rafinată, cu iz de vremuri trecute. Mama a zis că seamănă cu cea de vremuri de la Scala din București. Aroma și gustul de cafea se simt exact cât trebuie iar consistența este una cremoasă și catifelată.

gelato al caffe reteta de coppa del nonno cu lapte condensat

Ce bine că am făcut destulă înghețată ca să avem și în zilele următoare!

Giveaway pentru cititori – concurs

Dragilor, venim cu un giveaway fain care să vă facă să vă începeți zilele într-o notă tonică și faină 🙂 Împreună cu HEINNER vă oferim un ESPRESSOR model HEM-1100BK care prepară o cafea grozavă dar face și spumă de lapte pentru cappuccino. Mai multe detalii găsiți aici. Valoarea lui este de 249 lei (TVA inclus).

Ce pași trebuie să faci pentru a te înscrie la acest giveaway?

 1. Să apreciezi (Like) paginile de Facebook HEINNER Electrocasnice și Savori Urbane
 2. Să apreciezi, să distribui (Share) public (ca să putem verifica) și să lași un comentariu pe pagina de Facebook Savori Urbane la postarea ACEASTA (click aici) sau pentru mobil CLICK AICI care anunță acest giveaway (nu pe blog). În acel comentariu te rugăm să răspunzi la următoarea cerință:

Numiți un avantaj al aparatului de înghețată cu compresor HEINNER pe care l-am folosit mai sus.

Exemple:

 • Îmi place aparatul de înghețată HEINNER pentru că previne formarea cristalelor de gheață și înghețata iese cremoasă
 • Îmi place aparatul de înghețată HEINNER pentru că are compresor care răcește direct cuva cu înghețată și aceasta nu trebuie pusă înainte în congelator
 • Îmi place aparatul de înghețată HEINNER pentru că se demontează ușor iar componentele lui se pot spăla cu ușurință
 • Îmi place aparatul de înghețată HEINNER pentru că nu consumă mult curent și poate face mai multe șarje consecutive de înghețată
 • Îmi place aparatul de înghețată HEINNER pentru că… 

NU se iau în considerare comentariile de pe blog sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 01.07.2019 și se încheie în 06.07.2019 orele 23:59.

Alegerea câștigătorului va fi random iar rezultatul va fi anunțat aici (pe blog) și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 07.07.2019.

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorul va trebui să furnizeze Organizatorului: numele, prenumele și adresa completă. Acestea pot fi transmise pe email la [email protected] sau prin mesaj privat adresat paginii Savori Urbane de pe Facebook. Calea juridică este exclusă.

Vă dorim succes!

UPDATE – Extragere câștigător

Video cu extragerea se poate vedea aici. Fericitul câștigător al espressorului de mai sus este Gheorghe Dragoi (https://www.facebook.com/gheorghe.dragoi)! Felicitări! Te rugăm să ne contactezi cât mai repede prin mesaj privat adresat paginii de Facebook Savori Urbane.

Dacă sunteți amatori de deserturi cu cafea atunci vă recomand crema de mascarpone cu cafea pe care am făcut-o mai demult – vezi aici.

Crema de mascarpone cu ness si cafea savori urbane

Am folosit-o la un delicios Tort Cappuccino cu ciocolată și lichior de cafea – vezi aici.

Tort Cappuccino cu mascarpone si lichior de cafea savori urbane

Sau clasica prăjitură cu nucă și cremă de cafea – Prăjitura Elvira – vezi aici.

Prajitura cu nuca si cafea (crema de ness) - prajitura Elvira reteta savori urbane

Bineînțeles că puteți folosi acest aparat la toate rețetele noastre de înghețată de casă – le găsiți aici.

retete de inghetata de casa savori urbane

10 COMENTARII

 1. Îmi place aparatul de înghețată HEINNER pentru că are compresor care răcește direct cuva cu înghețată și aceasta nu trebuie pusă înainte în congelator.

 2. Buna. Cum se reduce timpul de preparare la masina Heinner? Pur si simplu se intrerupe programul dupa timpul de 25 min de ex? Multumesc

  • Pai contine o conserva de lapte condensat indulcit, care e suficient de dulce ca sa nu mai fie nevoie de alt inducitor sau de zahar. Am folosit lapte condensat la conserva de la Prodlacta, am urmat exact pasii si cantitatile si a iesit superba, deloc amara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: