Sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți. Cum se face sirop din ace de brad? Cum se prepară acasă un sirop natural de brad? Rețete naturiste. Rețete de sirop de casă. Rețete cu muguri de brad.
Să știți că puteți prepara acest sirop și din ace de brad mature, nu doar din mugurii recoltați primăvara. Aroma va fi și mai intensă! Acest sirop de brad cu lămâie îmi amintește de vacanțele petrecute la bunicii din Sibiu.
Acolo se umplea cămara cu bunătăți greu de imaginat: dulcețuri de fragi, zmeură, afine sau mure, jeleuri fine de coacăze, peltele aromate de gutui sau compoturi vanilate de pere, caise, piersici sau prune.
Străbunica mea Buia era mare maestră în domeniul gastronomiei și de la ea am învățat multe, atât mama cât și eu. Cele mai faine siropuri de fructe erau cele de căpșuni, zmeură sau vișine, preparate fără fierbere. Nu vă pot descrie aroma, culoare și gustul acestora dar vă pot lăsa rețetele aici și aici.
Din muguri de brad făcea 2 feluri de sirop: unul crud (cu miere) și pe acesta de față, fiert (cu zahăr și lămâie). Acesta din urmă a fost preluat de la vecinele săsoaice din Sibiu. În limba germană acest sirop de numește Nadelbaumspitzen Sirup, Tannenwipfelsirup sau Fichtennadelsirup. Este foarte popular în Bavaria dar și în regiunea de vest a Germaniei, mai ale în zona Pădurea Neagră (Schwarzwald).
Despre efectele terapeutice ale siropului din muguri de brad
În borcanul din dreapta imaginii vedeți extractul natural de muguri de brad cu miere preparat la rece. Acesta păstrează proprietățile terapeutice ale coniferelor datorită faptului că nu este tratat termic. Uleiurile volatile din brad sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația) iar acestea se pierd în mare parte prin fierbere – pur și simplu se evaporă. La fel și vitaminele sunt distruse prin fierbere. Rețeta acestui extract la rece o găsiți aici.
În schimb, siropul fiert din muguri de brad (rețeta despre care vorbim azi) este unul cu gust și aromă plăcute și are menirea de a ne răcori în zilele toride de vară (consumat cu apă rece plată sau minerală și cuburi de gheață) sau să ne aducă un pic de „dulce” în zilele reci de iarnă, mai ales pus în ceai sau diluat cu apă nu foarte rece. Lămâia (mai ales coaja) îi dă o notă de prospețime care ne duce cu gândul la limonada naturală.
Nu uitați că vorbim despre un sirop concentrat (nu suc) care, la momentul consumului, se diluează cu apă în proporție de 1:8 sau 1:10. Adică la 100 ml de sirop se pun 800 – 1000 ml apă. Spun asta ca să nu vi se pară mare cantitatea de zahăr din rețetă. Așa se fac siropurile!
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 1 L de sirop de brad cu lămâie. Puteți multiplica rețeta după nevoi.
- 150 g muguri de brad sau ace
- 1,5 L apă
- 1 kg de zahăr
- 1 lămâie
Cum se face sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți?
ingrediente pentru sirop de brad cu lămâie
Vecinii mei au în grădină un brad imens, foarte bătrân și mi-au permis să culeg câțiva muguri din el. Mugurii de brad sunt practic capetele ramurilor respectiv crenguțele nou apărute primăvara. Se recunosc ușor prin culoarea verde deschis și țepii moi (acele lor nu sunt încă rigide).
Am cules acești „ciucurei” verzi și fragezi și i-am cântărit: am avut 150 g. Apoi i-am clătit bine cu apă rece. Trebuie limpeziți pentru că au praf și mici insecte. Dacă folosiți rămurele de brad mature atunci desprindeți acele de pe ele (de ramuri nu mai e nevoie).
Mod de preparare sirop din muguri de brad
Cum se face infuzia de ace de brad?
Am lucrat în 2 etape desfășurate în 2 zile consecutive. În prima zi am preparat infuzia de ace de brad. Am ales o oală încăpătoare (de cca. 4 L) și am pus în ea 1,5 L de apă rece. Am pus oala cu apă la fiert și, când a început să clocotească, am adăugar mugurii de brad, am stins imediat focul și am acoperit oala cu un capac.
Am lăsat totul nemișcat peste noapte (măcar 8 ore). A doua zi am ridicat capacul și am fost efectiv năucită de aroma intensă de brad care s-a ridicat din oala 🙂 Acele și-au schimbat culoarea din verde viu în verde spălăcit.
Cum se fierbe siropul de brad cu lămâie și zahăr?
Am adăugat în oală 1 kg de zahăr și o lămâie tăiată în felii.
Am amestecat totul.
Apoi am pus oala cu sirop pe foc și am adus totul la fierbere la foc moderat. Am amestecat ocazional. Aveți grijă că se formează spumă care urcă până la buza oalei!
Cât se fierbe un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, dulcețurile și siropurile pe care le fac.
Dacă nu aveți un termometru de cofetărie (vă recomand să cumpărați unul!) atunci va trebui să urmăriți consistența și culoarea siropului: să devină ușor mai gros (nu ca mierea!) și să-și schimbe culoarea din incolor în roșiatic (nu maro caramelizat!). Adică așa cum se vede în imaginea de mai jos.
Gata! Am stins focul și am tras oala deoparte. Am lăsat siropul de brad la răcorit vreo 30 de minute amestecând ocazional în oală.
Cum se îmbuteliază și păstrează siropul de brad cu lămâie?
Am strecurat cu grijă (să nu mă ard!) siropul și l-am transvazat în sticle curate cu capac. Puteși folosi și borcane de 400 ml sau sticle cu gură mai largă. Feliile de lămâie sunt confiate și au un gust grozav! Fie le păstrați la frigider într-o cutie și le folosiții la cozonaci sau torturi, prăjituri, fie le puneți îm siropul de brad – asta dacă alegeți să-l îmbuteliați în sticle largi sau borcane.
În prealabil acestea (atât sticlele cât și capacele) au fost sterilizate așa cum am descris aici.
Eu am umplut 3 sticle a câte 300 ml cu sirop de brad plus un pic pentru degustare. Le-am închis imediat cu capacele din dotare și le-am lăsat la răcorit. Apoi le-am mutat pe rafturile cămării. Priviți ce culoare superbă are acest sirop natural de casă!
Servire sirop de brad cu lămâie – rețeta de sirop natural din muguri – fără conservanți
Bineînțeles că am și gustat imediat o mostră 🙂 Într-un pahar am pus un strat de 1 cm de sirop și l-am diluat cu vreo 250 ml de apă rece. Am obținut o băutură răcoritoare de casă cu arome intense de brad și lămâie – o limonadă extraordinar de gustoasă!
Dacă tot am pomenit de limonadă de casă vă recomand o rețetă faină de limonadă concentrată și congelată sub formă de cuburi – gata de a fi puse direct în paharele cu apă plată sau minerală – vezi aici.
Dacă sunteți amatori de siropuri și sucuri naturale atunci vă recomand și:
- siropul de trandafiri – vezi aici
- siropul din flori de soc – vezi aici
- siropul de mentă – vezi aici
- siropul sau „mierea” de păpădie – vezi aici
- socata sau sucul din flori de soc – vezi aici
- trandafirata sau sucul din petale de trandafiri – vezi aici
Cred că v-am făcut poftă cu acest sirop de brad cu lămâie și că veți testa rețeta în curând!
[…] doar siropuri de casă aromate – precum cele de căpșuni, vișine sau fructe de pădure. Vezi aici cum se face siropul fiert din brad cu lămâie – extra gustos și […]
Buna
As dori sa stiu daca de poate sa fac siropul din muguri de brad la rece cu miere naturala zaharisita
Multumesc
[…] de siropuri cu efecte terapeutice vă recomand și siropul din muguri de brad cu lămâie – vezi aici – precum și extractul din muguri de brad cu miere – vezi […]
Azi am incercat și eu siropul de brad și a ieșit o minune . Mulțumesc ptr rețetă.