Tort de mere cu frișcă și zahăr ars (caramelizat) – rețeta veche de familie. Tort cu mere caramelizate și frișcă. Cum se face tort de mere întregi caramelizate? Tort răsturnat cu mere și frișcă naturală din smântână.
Acest tort de mere cu frișcă este foarte gustos și răcoritor. Se prepară ușor iar ingredientele nu sunt scumpe și se găsesc în tot timpul anului. Nu este neapărat un tort festiv ci mai degrabă un desert care să încheie o masă de duminică în familie.
Veți vedea că acest tort de mere cu frișcă și zahăr ars nu este altceva decât o prăjitură răsturnată cu mere caramelizate care au fost lăsate întregi și care a fost montată într-o formă mai înaltă iar după răcire a fost îmbrăcată în frișcă. Rețeta prăjiturii cu mere caramelizate o găsiți aici. A fost testată de zeci de mii de cititori și mulți dintre ei ne-au trimis și poze cu rezultatul lor 🙂 Le vedeți la finalul rețetei.
Am menționat și în rețeta răsturnatei cu mere că ne place să o mâncăm împreună cu 1-2 linguri de frișcă naturală bătută. Dar au fost dăți în care mama a îmbrăcat respectiva prăjitură în frișcă, dându-i un aspect mai deosebit. Adevărul e că acest tort de mere se păstrează mai bine în frigider (și nici nu ocupă atâta loc) dacă este nedecorat. Puteți să bateți frișca și să o păstrați direct în poșul de ornare urmând a decora tortul doar înainte cu câteva momente de servire.
Merele recomandate sunt cele acrișoare. Pentru această rețetă nu le feliez ci le scobesc de cotoare iar locul rămas îl umplu cu stafide ținute în rom și suc de portocale. Aromele pe care le folosesc la acest tort de mere sunt cele de vanilie combinate cu rom, coajă de portocală (de la stafide), de unt și caramel (de la zahărul ars). În plus, mai presar și vreo 2 mâini de nucă tocată peste merele coapte, înainte de a turna aluatul.
Deși sunt mare amatoare de scorțișoară și o pun din belșug la ștrudelul cu mere (rețeta aici) sau la prăjitura cu aluat fraged și mere (rețeta aici), în cazul tortului de mere o presar cu parcimonie și doar la final, peste decorul din frișcă.
Aluatul acestui tort de mere este un pandișpan clasic cu vanilie, simplu, pufos, fără praf de copt sau ulei. Observație: tortul de mere se face cu o zi înainte de decorare și servire pentru a avea timp de răcire la frigider.
Din cantitățile de mai jos rezultă un tort de mere cu frișcă și zahăr ars de cca. 24-25 cm și înalt de vreo 8 cm (cu tot cu frișcă). Din el ies 10-12 felii.
- 100 g zahar
- 30 g unt
- 6 mere frumoase
- 75 g stafide
- 50 ml rom adevărat (Stroh, Jamaica etc)
- 200 ml suc de portocale (natural)
- 100 g nucă tocată mare
- 50 g unt
- 5 ouă
- 125 g zahar
- o priză de sare
- 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract
- 125 g făină albă
- 600 ml smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime (bine răcită)
- 30 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract
Cum se face tort de mere cu frișcă și zahăr ars (caramelizat) – rețeta veche de familie?
Cum se face caramelul (zahărul ars) pentru un tort de mere?
Am ales o cratiță de cca. 22 cm diametru prevăzută cu toarte metalice. Este foarte important ca mânerele cratiței sau oalei să fie termorezistente deoarece ea va merge la cuptor. NU recomand folosirea formelor de tort cu pereți detașabili deoarece acestea nu sunt ermetice și curg pe la îmbinări. Pe acolo se va scurge în cuptor tot zahărul ars combinat cu zeama merelor.
Mai întâi am făcut probe cu merele ca să văd cum încap și se așază în cratiță. Cel din mijloc stătea „moț” dar am anticipat faptul ca merele coapte se vor înmuia și că va încăpea și el într-un final.
Am pus 100 g de zahăr la caramelizat la foc mediu. Nu l-am lăsat să devină foarte închis la culoare. Am tras cratița deoparte și am adăugat un cubuleț de unt (30 g). Am amestecat. Nu e foarte important să tapetăm pereții cratiței cu acest zahăr ars deoarece când punem merele la copt acesta va curge înapoi pe fundul ei
Am lăsat cratița deoparte.
Cum se pregătesc merele coapte și umplute cu stafide și/sau nucă?
Am preîncins cuptorul la 200 C. Am spălat merele și le-am scobit de cotor cu o ustensilă specială. Unele au crăpat dar nu e nicio problemă. Am pus stafidele la înmuiat în suc proaspăt stors de portocale în care am adăgat rom Stroh și coaja rasă de la 1/2 portocală. Ce arome faine! Stafidele au nevoie de măcar 2 ore de macerat așa că puneți-le din bună vreme ca să aibă timp să se umfle.
Am îndesat merele în cratița cu zahăr ars și le-am umplut cu stafide. Am turnat peste ele și zeama aromată rămasă.
Am dat cratița la cuptor și am copt merele 30 de minute la 200 C. S-au înmuiat fain și am reușit să-l apăs și pe cel din mijloc ca să stea în rând cu celelalte.
Am presărat nuca tocată și am pus câte o feliuță de unt în fiecare măr.
Cum se face blatul pandișpan pentru un tort de mere?
Cam cu 10 minute înainte de a fi gata merele m-am apucat de blat. Nu trebuie făcut mai repede deoarece pandișanul care stă începe să se lase (pierde aerul din spumă). Am separat ouăle. Am bătut albușurile spumă tare cu un praf de sare. Am adăugat zahărul și vanilia și am continuat baterea până ce spuma a devenit tare, netedă și lucioasă (ca la bezea).
Am adăugat gălbenușurile și am mai mixat 30 de secunde. Gata cu mixerul! Am trecut la spatulă. Am cernut făina (toată se pune deodată la orice pandișpan, nu treptat!) și am incorporat-o cu mișcări largi de sus în jos.
Am scos cratița cu merele coapte din cuptor și am turnat repede aluatul peste ele. L-am nivelat cu o spatulă și l-am împins spre fundul oalei ca să ocupe spațiile dintre mere.
Coacere tort de mere întregi, scobite și umplute cu stafide și nucă
Am băgat repede cratița înapoi la copt. Am redus temperatura de la 200 la 180 C (cu ventilație, treapta medie spre înaltă la cele cu gaz) și am copt tortul alte 25-30 de minute. Este gata! Ce arome faine de vanilie, caramel, unt și rom am în bucătărie!!
Cum se răstoarnă tortul de mere caramelizate?
Am scos tortul din cuptor și mi-am ales un platou de servire potrivit (cel mai bine e să fie ușor adâncit ca să aibă unde să se scurgă siropul format). Tortul de mere trebuie răsturnat în primele 5 minute după ce a fost scos de la cuptor deoarece altfel ne putem trezi că zahărul ars se întărește și nu-l mai putem scoate din formă. Am trecut cu lama unui cuțit pe marginea tortului ca să-l desprind de pereții formei, am acoperit cratița cu platoul și am răsturnat tortul cu o mișcare hotărâtă. Am folosit mănuși speciale deoarece toartele cratiței sunt foarte fierbinți.
Am ridicat imediat cratița și…. ta-daaa! Ce fain e! Și cum miroase!!!
Dacă vă rămân bucățele lipite de fundul oalei va trebui să le râcâiți cu o spatulă și să le puneți și pe ele deasupra tortului. Oricum nu se vor vedea micile defecte deoarece tortul va fi acoperit cu frișcă. Dacă vedeți că merele calde o iau la vale atunci e bine fie să acoperiți tortul cu cratița, fie să îl strângeți cu un inel metalic.
Acest tort de mere trebuie lăsat la răcorit: 2-3 ore pe masa de bucătărie și apoi măcar 6-8 ore la frigider. El trebuie să fie foarte rece înainte de decorare și servire.
Cum se decorează (îmbracă) un tort de mere cu frișcă?
A doua zi am scos tortul rece de la frigider și i-am îndepartat inelul metalic. De-acum nu mai sunt probleme de deformare pentru că totul este bine așezat. Am bătut smântâna rece pentru frișcă și am îndulcit-o cu zahăr pudră – vezi aici cum se face. Nu cumva să stricați bunătatea asta de tort de mere cu așa zisa frișcă vegetală (artificială) gen hulala sau meggle! Chestia aia chimică nu are nimic în comun cu frișca naturală din smântână.
Am pus frișca într-un poș prevăzut cu dui stelat și am trecut la decorarea tortului.
Am ales să fac niște rozete mari atât pe margine cât și deasupra. Nu vă zgărciți cu frișca pentru că trebuie pusă din belșug ca să arate tortul bine și să fie și gustos.
Așa arată de sus. În final l-am presărat cu foarte puțină pudră de scorțișoară.
E un tort elegant, fără zorzoane, bomboane sau alte chestii colorate. Chiar nu are nevoie de așa ceva. Nu e nicio problemă dacă ici-colo se văd merele caramelizate.
Servire tort de mere cu frișcă naturală – tort răsturnat cu mere coapte și zahăr ars
După decorare tortul poate fi dat la rece 1 oră iar apoi poate fi servit. Arată grozav de bine și este și foarte gustos!
Tortul se feliază ușor cu un cuțit bine ascuțit a cărui lamă se șterge după fiecare tăietură.
Tort de mere răcoritor, cu multe mere coapte, caramelizate, umplute cu stafide și nucă. De vis! Blatul este moale, pufos și parțial însiropat cu zeama lăsată de merele coapte.
Tortul de mere se poate păstra la frigider 3-5 zile nedecorat și max. 48 de ore după ce a fost îmbrăcat în frișcă.
Alte variațiuni pe tema: prăjitura răsturnată cu vișine și cireșe (vezi aici)
Sau tarta cu foietaj și pere caramelizate (vezi aici).
Sper că v-a plăcut rețeta acestui tort de mere cu frișcă și zahăr ars (caramelizat) că o veți testa în curând!
Aici găsiți mai multe rețete de torturi de casă preparate doar cu ingrediente naturale.
Ce bine arata si cat de bine ati explicat reteta.
Urmatorul dulce pe care il voi pregati acesta va fi.Va multumesc pt aceste retete minunate! Marilena
Foarte buna reteta. Am facut si eu ieri cu mere si pere. Multumim pentru desertul de duminica!
Cu drag! Să vă fie de bine!
Cat de bine arata acest tort cu mere si frisca…. iti vine sa musti din el 😀
[…] Se pot folosi mere feliate sau intregi (scobite). Cine doreste poate imbraca aceasta prajitura rasturnata in frisca naturala batuta. Astfel se obtine un delicios tort de mere cu frisca – reteta aici. […]
[…] Sau cea a Tortului cu mere caramelizate și frișcă – vezi aici. […]
Blatul nu este prea uscat? Nu are nevoie de sirop? Multumesc
Blatul absoarbe toata zeama lasta de merele coapte + zaharul ars.
Asa arata al meu dupa ce a fost scos din cuptor. Reteta este cea de pe site. Pofta buna ! Mie …… :)))
Nu știm cum arată tortul tău dar te credem pe cuvânt 🙂 Poftă mare!
In 30 de min, cat stau merele in cuptor, nu se arde prea tare caramelul?
nu, deloc. Fa si tu un caramel mai deschis la culoare, nu maro din start.
Ce placere e sa citesti si sa te delectezi cu retetele unei domne asa inteligente ! Cu multumiri, Nora!
Foarte bun! Am folosit merișoare in loc de stafide ca soțului nu ii plac cele din urmă. Data viitoare as reduce poate coaja rasa de portocală. Ne-a placut mult!
De cand am incercat aceasta reteta ,o fac mereu este delicios! Felicitări
Ma interesează recipientele si ustensilele folosite. Aveti posibilitatea de a descrie calitatea sau firma producătoare fără a se considera ca faceți reclamă?
De exemplu cratița utilizată îmi pare a fi de fontă. Oricum îmi place tare mult. De unde pot sa achizitionez asa ceva?
cratita e dintr-un set german cumparat acum vreo 5 ani de la real.
‘ai de capul nostru, pai sa stai toata ziua in bucatarie ca sa faci un tort care se mananca in juma’ de ora??? Never ever! 😀
Unde stai o zi? Dar il pazesti cat se raceste sau cat sta la frigider? Eu inteleg ca lenea e mare dar acesta nici macar nu e un tor complicat ci o prajitura rasturnata cu mere care se imbraca in frisca. Cred ca nici nu stii ce inseamna sa faci un tort de gală cu mai multe tipuri de blaturi si creme! Vezi aici tortul Mozart (nici macar la acela nu se sta o zi in bucatarie) https://savoriurbane.com/tort-mozart-cu-ciocolata-alune-fistic-migdale-si-martipan-reteta-de-mozarttorte/
Cea mai rapida rețetă…iese super!
[…] aici) care poate fi ușor transformată într-un tort de mere cu zahăr ars și frișcă naturală (rețeta aici). Acestea sunt prăjituri de […]
[…] sau torturile cu mere coapte sau caramelizate doar că nu avem mereu timp să le facem. Vezi aici rețeta celui mai bun tort de mere cu frișcă naturală. Așa că merele simple coapte ne potolesc […]
Mulțumesc pentru rețetă! Încă nu am ajuns la sfârșit dar voi scrie din nou pentru a vă spune rezultatul! Folosesc rețetele voastre de obicei și totul a ieșit perfect până acum. Îmi place foarte mult cum explicați pașii si faptul că folosiți gramaje și nu alte măsuri domestice. La rețeta aceasta aș avea o sugestie: primul pas cred că ar trebui să fie înmuiatul stafidelor, pentru că durează ceva timp. Toate cele bune din Spania!