Tort Kilimanjaro – vulcan. Un delicios tort de portocale sau piersici cu crema de frisca cu mascarpone si blat de cacao. Este un tort rasturnat, tip cupola, cu aspect deosebit, spectaculos, care ne aminteste de un vulcan care erupe.
Am facut acest tort Kilimanjaro – vulcan pentru aniversarea de 7 ani a fiului meu. L-am serbat alaturi de prietenii lui de la scoala de vara, chiar in ultima zi de vacanta. Copiii au ramas cu gura cascata: UN VULCAAAAN!!! Am avut o singura problema: parca le parea rau ca trebuie taiat 🙂
Copiii au devorat tortul pentru ca, evident, a fost foarte, foarte bun. De-abia am apucat sa fotografiem tortul intreg si sa salvam si o felie pentru sectiune 🙂
Am tot vazut acest tort Kilimanjaro (sau Kilimandjaro, Kilimandscharo sau Kilimandzsaro sau cum se mai scrie in alte limbi) in multe locuri in blogosfera culinara romana, dar mai ales straina. Evident am adaptat reteta in stilul Savori Urbane: am eliminat praful de copt din blat, insiropatul excesiv si, evident, porcaria de frisca vegetala din crema (am folosit frisca din smantana si mascarpone).
Blatul de tort cu cacao este facut dupa aceasta reteta (pandispan)
Pentru ca ne place combinatia ciocolata/portocale, am facut tortul cu portocale/mandarine, dar se poate face si cu piersici (proaspete sau din compot, bine scurse). La o adica se pot mixa aceste fructe portocalii: piersici, portocale si mandarine.
Deoarece grupul nostru de pe Facebook (GRUPUL SAVORI URBANE) a totalizat 30.000 membri dorim sa celebram acest moment prin publicarea acestei retete. Le multumim tuturor celor care ne urmaresc indeaproape activitatea si ne reproduc retetele zi de zi, gatindu-le pentru familiile lor. Si tu poti sa te inscrii in grupul nostru! Te asteptam!
Forma in care am copt blatul de tort este de 28 cm.
- 8 oua
- 200 g zahar
- 150 g faina
- 50 g cacao
- un praf de sare
- vanilie
- 750 ml frisca naturala minim 30% grasime
- 200 g zahar pudra
- 250 g mascarpone
- 40 g gelatina
- vanilie, un praf de sare
- 4 portocale/piersici mari sau 700 g mandarine/piersici conserva
- coji de portocale confiate
- 250 ml frisca
- 10 g zahar pudra vanilat (2 lingurite)
- 2 linguri gem de caise
- coji de portocale confiate
Mod de preparare Tort Kilimanjaro – vulcan
Blat pandispan cu cacao pentru tort
Pentru blatul de tort am folosit reteta pandispanului de cacao, reteta este explicata pas cu pas aici. Desi forma este de 28 am folosit cantitatile pentru forma de 26 pentru ca am nevoie de doua foi mai subtiri. Am copt blatul 40 de minute la 170 C (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Imediat dupa coacere l-am scos din forma pe un grilaj si i-am indepartat hartia de copt. L-am lasat la racorit si aerisit pana ce a ajuns la temperatura camerei.
Preparare crema de frisca cu mascarpone si fructe pentru Tort Kilimanjaro – vulcan
Se fileteaza portocalele si lasa la scurs. Adica se curata cu cutitul de coaja pana ce se ajunge la miez si apoi se taie pe lung (intre felii) astfel incat sa scapam de pielita alba care le separa. Astfel obtinem felii de portocala fara pielita. niciodata nu se pun in torturi felii de portocala cu membrana alba pe ele – este inestetic si neplacut sa mesteci pielita aceea. Iata si un video explicativ.
Feliile filetate de portocala se pun la scurs intr-o strecuratoare impreuna cu compotul de mandarine sau cel de piersici, dupa caz. Se pastreaza 1/4 din ele pentru decor (felii intregi) iar restul se taie in cubulete potrivite – acestea vor fi incorporate in crema.
Am pregatit si cateva firicele fine de coaja de portocala confiata. Daca nu aveti coji de portocale confiate, puteti sa le preparati in casa – reteta aici. Eu nu am avut, asa ca am ras cateva firicele din coaja de portocale, dorind sa imite un pic lava (daca tot e tort vulcan) si am facut un sirop din 50 g zahar si 2-3 linguri de apa. Am fiert cateva minute firicelele de coaja de portocala in acest sirop supa care le-am pus la scurs intr-o sita.
Se bate bine frisca naturala (750 ml), bine racita in prealabil. Aproape de final i-am adaugat zaharul pudra si vanilia. Sa folositi doar frisca naturala, de minim 30% grasime pe care sa o tineti macar 24 de ore la rece si sa o puneti chiar pentru cateva minute bune la congelator, inainte de a o bate. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca.
Intr-un alt bol se amesteca mascarpone cu un tel si i se adauga apoi treptat frisca batuta si indulcita, lingura cu lingura. Se amesteca cu grija.
Gelatina se inmoaie in apa rece (se procedeaza conform instructiunilor de pe ambalaj). Eu am folosit gelatina foi si dupa ce le-am inmuiat in apa rece (cca. 10 minute) le-am scurs si le-am mutat intr-o craticioara. Am pus si 50 ml suc de portocale (ramas de la scurgerea fructelor) si am inclazit gelatina la foc mic pana la 60 C. Gelatina NU are voie sa fiarba! Ea trebuie doar sa se topeasca si sa se incalzeasca pentru a se activa. Se trage craticioara deoparte si se lasa la racorit pana ce redevine calduta dar NU face priza!
Gelatina racorita se tempereaza prin adaugarea treptata (in craticioara), lingura cu lingura, de crema de frisca cu mascarpone (cam 1/3 din crema). Apoi se rastoarna continutul craticioarei peste restul de crema si se amesteca bine cu telul pentru ca gelatina sa se disperseze bine si omogen. Tot acum se adauga in crema si bucatelele de fructe.
Crema astfel obtinuta se toarna imediat intr-un bol tapetat cu folie transparenta de plastic (am lasat margini care sa atarne peste bol ca sa pot acoperi cu ele suprafata cremei). Eu pun intotdeauna folie dubla pentru a avea tinuta mai buna. Bolul in care am pus eu compozitia are diametrul de 26. Este important sa aveti un bol care e mai mic cu 2 cm decat blatul, pentru a putea monta apoi triunghiurile de pe margine. Volumul bolului meu a fost de 3,4 l (testati volumul cu apa masurata cu cana gradata).
Se loveste usor vasul de masa pentru a se aseza crema mai bine, dupa care se acopera cu marginile foliei in surplus. Crema astfel facuta va sta la rece cateva ore bune, cel mai bine peste noapte.
Montare Tort Kilimanjaro – vulcan
Montarea tortului este destul de simpla. Blatul se taie pe orizontala in 2 foi. Foaia mai frumoasa (cea care a fost la fundul formei de copt) se pastreaza pentru triunghiurile de decor.
Gemul de caise sau de piersici se incalzeste usor si cu o pensula se aplica pe suprafata foii care va sta la baza tortului.
Se scoate crema din frigider si se desface folia. Se bate restul de 250 ml frisca naturala si se indulceste cu 2 lingurite de zahar pudra vanilat. Din ea se pune o lingura pe suprafata intarita a cremei din bol. Se netezeste cu spatula. Eu am pus in plus cateva firisoare de coaja confiata de portocale.
Cu grija, am acoperit bolul cu crema cu foaia unsa cu gem de caise (cu gemul spre crema). Frisca de dedesubt ne ajuta la centrarea prin alunecare a foii peste crema. Trebuie sa ramana o bordura de cca. 1-1,5 cm de jur imprejur (blatul este 28 iar bolul cu crema este de cca. 26 cm).
Se alege un platou potrivit si se aseaza peste foaie si se rastoarna tortul cu o miscare rapida.
Se ridica incet bolul si se indeparteaza cu grija si folia de plastic. Ta-daaa! Iata cupola!
Decor tort Kilimanjaro – vulcan
Cu ajutorul unei spatule se imbraca (in strat subtire) cupola de crema cu o parte din frisca batuta. Mai tinem deoparte doar o lingura de frisca pentru decorul de sus.
Foaia ramasa se aseaza pe blatul de lucru cu fata taiata in sus. Se vor decupa 16 felii. Prima data se taie in 2 apoi in 4. Fiecare sfert se mai taie in jumatate si apoi in inca 2 felii. Vom obtine astfel 16 felii.
Feliile le luam in ordine, una cate una si le lipim de cupola. Le lipim doar jos, sus le lasam libere pentru a mai putea ajusta ulterior daca va mai fi nevoie.
Dupa ce am asezat toate cele 16 feliute in picioare pe buza de 1 cm de jos ne uitam sa vedem daca sunt egale si le lipim de cupola. Iata la ce este bun stratul de frisca!
In varful vulcanului punem lingura ramasa de frisca si feliile frumoase de fructe, bine scurse.
Se mai pot presara coji confiate de portocale si pe margini, imitand lava scursa a unui vulcan. Pandispanul meu a fost foarte fraged si umed si nu a necesitat insiropare. El se va mai umezi si de la frisca cu care este in contact. Daca totusi doriti sa-l insiropati va trebui sa faceti aceast operatiune acum, la final, cu ajutorul unei pensule.
Servire tort Kilimanjaro – vulcan
Ce forma interesanta are acest tort, dar si ce aroma imbietoare!
In sectiune se vede crema cu fructele portocalii. Culori frumoase si gust exceptional. Tortul Kilimanjaro – tortul vulcan este practic un tort simplu, un tort rapid, cu care nu poti da gres, dar care este de mare efect. Iata si o sectiune prin acest minunat tort Kilimanjaro! Se taie perfect si-si pastreaza tinuta.
Un alt tort tip cupola (rasturnat) este tortul Victoria von Eberbach – cu rondele de rulada si crema fina cu suc de fructe si frisca.
Sa incercati si voi aceasta reteta de tort Kilimanjaro – vulcan! Puteti inlocui fructele cu cele preferate de voi: zmeura, capsuni, cirese, visine, ananas din conserva etc.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de tort.
Buna ziua ,
Ma numesc Rodica , sunt din jud.Cluj va felicit pentru tot ce faceti . Am incercat multe din retetele postate si toate au iesit minunat .Imi doresc pe viitor sa va cunosc personal.
Va doresc spor la treaba .
Ne bucuram sa auzim asta, Rodica draga 🙂 Speram si noi sa trecem prin Cluj candva si sa ne intalnim cu fanii de acolo! Daca ai drum prin Arad sa ne anunti!
Super !! Il voi face curand!
Wow, arata superb! Multumim pentru reteta!
cu drag 🙂
Retete la superlativ!!! Felicitari, am facut si eu cateva retete ,din toate categoriile, au iesit namaipomenit de bune !!! Felicitari, tineti-o tot asa, adica sa ne incantati cu retete minunate ! Va sarut, cu drag si stima !
Iti multumi pentru cuvintele frumoase si te mai asteptam pe la noi 🙂
Delicios!
Arata foarte bine 😀 de abia astept sa incerc
Pentru a mai tăia din calorii, nu as putea pune in cupola tortului o combinație de iaurt grecesc și frișcă? Care e cantitatea minima de frisca? Ar merge 200g de frișcă și 800g de iaurt 10% sau mi-ar trebui cel puțin 400g de frișcă? Oare ar merge iaurtul in combinație cu mandarinele din conserva? Încerc sa fac acum acest tort pentru ziua fiului meu și vreau sa urmez Rețetele voastre pt ca știu ca ies foarte bine . Mulțumesc anticipat!
Un iaurt grecesc merge bine cu fructele si poate inlocui o parte din frisca. S-ar putea sa fie nevoie de ceva mai mult zahar dar asta tine de gust. Poti pune 200 frisca cu 800 iaurt
Mulțumesc mult de răspuns! Data viitoare sigur incerc cu 200ml de frisca si 800ml de iaurt. Eu eram in mare grabă si am riscat sa merg dupa mintea mea. Am pus 400 ml de frișcă si 600ml de iaurt, a ieșit nemaipomenit. Nu am modificat cantitatea de zahăr. Invitații au fost mai mult decât încântați de bunatatea de tort.
Hipercritica din mine si-ar fi dorit o cupola mai înaltă, dar a fost vina mea. Am facut blatul de 30cm si din 10 ouă, l-am taiat in trei foi că mi s-a părut mie mai interesant in sectiune cu un strat intermediar de blat. Dar pentru asta am folosit un strat subtire de crema si intre cele doua straturi inferioare de blat, deci a rămas mai putin pentru cupolă. Apoi s-a dovedit că singurul meu castron cu un diametru potrivit nu e chiar asa de tuguiat precum pare. Una peste alta, mi s-a parut ca blatul pufos de pandișpan (facut dupa reteta voastră, evident) echilibreaza bine crema și cred ca si data următoare as opta tot pentru trei foi de blat.
Multe mulțumiri pentru încă o rețetă minunată! Până și fiul meu de doi ani (sărbătoritul) care refuză mâncarea a mâncat din el, ba a doua zi mi-a cerut singur o felie de tort din frigider!
S-ar pute face si cu mango (înghețat sau proaspăt)? Sau se numără printre fructele exotice nerecomandate in torturi in stare proaspăta?
Nu merge cu mango, papaya, ananas sau kiwi proaspăt deoarece conțin o enzimă care atacă gelatina. Doar dacă sunt fructe din compot deoarece enzima este anihilată prin fierbere.
Mulțumesc mult pentru raspuns! Știu ca ati mai scris asta la o prajitura, imi aminteam sigur ca ananasul proaspăt nu merge, dar de mango nu mai stiam
[…] cu ciocolată și alune de pădure (rețeta aici), Tortul Kilimanjaro sau vulcan cu portocale (rețeta aici). S-au mâncat până la ultima firimitură! Spun asta deoarece la aniversări copiii de-abia […]