Ciorba de peste la ceaun reteta pescareasca ungureasca de halászlé. Reteta de ciorba de peste de pe Mures si Tisa. Cum se face ciorba de peste traditionala la Arad, Mako sau Szeged (halászlé)? Ciorba de crap, somn, cega, caras si alte feluri de peste (musai 3-4 sa fie), cu legume de vara (ardei, ceapa, rosii, usturoi) si paprika (boia dulce si iute). Cat se fierbe ciorba de peste? Vedeti cum am facut noi ciorba de peste la Trei Insule impreuna cu prietenii Savori Urbane!
Despre ciorba de peste la ceaun – reteta pescareasca traditionala de halászlé ca la Szeged si Arad
Halászlé este denumirea maghiara a ciorbei de peste – se traduce mot-a-mot prin „zeama pescarului”. Ea se face in toata zona de confluenta a Muresului cu Tisa si chiar mai jos, spre Serbia, in zona unde Tisa se varsa in Dunare. Este complet diferita fata de ciorbele de peste ale lipovenilor din Delta Dunarii (nu contine zarzavaturi sau cartofi si nici nu este acrita sau dreasa cumva la final).
Ciorba de peste pe care o facem aici seamana cu gulasul de vitel. Tehnica ei de preparare este foarte clara si se pliaza pe principiile corecte de gatire ale bucatariei internationale. Veti vedea mai jos despre ce vorbesc.
Exista un ceaun special gandit pentru ciorba de peste: are fundul plat si o strangulare spre buza superioara. Poate fi atarnat deasupra focului sau asezat pe un suport special (trepied).
Din pacate acest ceaun a fost neincapator pentru ingredientele ciorbei noastre (are vreo 12 L si noi am facut 16 L) asa ca am folosit unul mai incapator, model clasic pentru gulas. Cred ca ati auzit de „bograci” (bogracs) – inseamna ceaun insa multi folosesc termenul pentru a desemna o mancare gatita in el: „am facut un bograci de porc cu galuste”.
Bograci unguresc cu carne de porc și cartofi – este cea mai cunoscută și îndrăgită rețetă la ceaun – o găsiți aici.
O alta caracteristica importanta a acestei retete de ciorba de peste este folosirea unei cantitati insemnate de paprika (boia dulce si iute). Paprika trebuie sa fie de calitate, rosie si aromata, facuta doar din pulpa ardeilor speciali (fara seminte si cotoare). Ciorba de peste de Szeged se poate numi asa doar daca este preparata cu boia de Szeged (ambele apelative sunt protejate prin legea maghiara). Asa ca noi am facut o ciorba de peste ca la Arad, cu boia exceptionala de la Dorobanti.
Sunt multe retete de ciorba de peste din zona noastra si, consultandu-le, am ales-o pe aceasta (veti vedea si video la final).
Insula Muresului – Trei Insule
Am dorit sa facem aceast ciorba de peste la ceaun intr-o locatie potrivita temei 🙂 Prietenul nostru Laci ne-a invitat la casuta si gradina lui de pe Insula Mures. Un loc cu sol nisipos, vegetatie luxurianta si miros de Mures 🙂
Aradenii au privilegiul de a se putea bucura de verdeata, liniste si aer curat intr-un spatiu deosebit, situat la 5 km de oras: padurea Ceala si Trei Insule. De la inceputul anilor 1970 li s-a permis sa concesioneze terenuri pe aceasta insula si sa-si construiasca mici case de vacanta, inconjurate de gradini minunate. Sunt 400 de asemenea mini-gospodarii pe insula. Era o oaza de intimitate in vremurile comuniste cand sambata era zi scurta (scapai la 2 in loc de 4 de la munca) si iti adunai prietenii ca sa petreci o zi si jumatate la Insula. Eram copii in anii ’80 si ne amintim cu mare placere de atmosfera de acolo: mese intinse in curti, muzica pusa la casetofon, ceva gratare din ce se gasea pe sub mana, bai in Mures si plimbari pe aleile insulei. Mergeam in vizite de la unii la altii si ne jucam toata ziua badminton sau fotbal.
Exista de atunci si curent electric si puturi forate pentru apa menajera. Accesul pe insula se face printr-un pod pietonal din pontoane care traveserseaza Muresul. Masinile se lasa intr-o parcare special amenajata si… gata! Te gandesti bine inainte de a trece podul pentru ca trebuie sa cari in maini toate cele trebuincioase pe insula: apa, alimente etc. Cam toata lumea are sacose cu rotile special gandite pentru acest transport.
Laci ne-a asteptat cu roaba! Am carat toate ingredientele pana la casuta lui. O minunatie de gradina plina de verdeata, cu locuri special amenajate pentru gatit, odihna si relaxare.
Iata si bucataria de vara in care urma sa gatim ciorba de peste.
Bun! Era ora 10.30 asa ca am facut „planul de bataie” in compania unor cafele faine. De la 13.00 incep sa vina invitatii!
Am folosit un ceaun de 16 L din care rezulta cca. 30 de portii bune de ciorba. Haideti sa vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru ciorba de peste. Daca o preparati acasa, injumatatiti ingredientele si folositi o oala de 8-10 L.
- 6 - 7 kg de peste de apa dulce (din care 2 kg sa fie file cu piele iar restul: capete, coloane vertebrale, cozi): crap, somn, cega, caras etc (macar 3 sortimente)
- 6 ardei kapia frumosi (sau gogosari mari)
- 4 ardei grasi albi
- 1 kg ceapa rosie
- 1 kg ceapa alba
- 1 kg rosii de gradina
- 1 capatana mare de usturoi
- sare grunjoasa (noi am pus 4 linguri insa mai bine gustati)
- 5 linguri cu varf de boia dulce (paprika)
- 1 lingura de paprika iute
- 3-4 ardei iuti
- 1 lingura de piper macinat
Mod de preparare ciorba de peste la ceaun reteta pescareasca ungureasca de halászlé
Ce peste alegem pentru ciorba?
Bineinteles ca vorbim despre peste proaspat de apa dulce. Noi am fost sa ne aprovizionam in Selgros Arad si am gasit peste minunat pentru ciorba noastra: crap de captura (salbatic) – 2 bucati, somn viu (1 bucata) si „tacam” de peste: 2 capete de crap si 1 cap mare de cega. La cerere ne-au fost curatati de solzi (crapii), eviscerati si filetati (crapii si somnul). Am cerut la pachet si capetele si oasele aferente. Ele fac ciorba buna!
Am inceput cu spalarea si taierea in bucati mari a legumelor: ceapa, ardei, rosii intregi si 1/2 din cateii de usturoi (restul de usturoi este pentru final). Am pus si 3 ardei iuti curatati de seminte si nervuri.
Ciorba de peste – etapa 1 – fierbere
Baietii au facut focul. Acesta trebuie sa fie viu si sa fie alimentat in permanente cu lemne. Prima etapa de fierbere a ciorbei de peste dureaza cca. 2 ore. Dureaza cca. 1 ora pana ajunge ceaunul in regim de ferbere.
Am asezat legumele in ceaun impreuna cu „tacamul” de peste: 3 capete de crap, 1 cap de somn, 1 cap de cega, coloanele vertebrale de la pestii filetati (crap si somn) precum si carnea somnului. Am pastrat pentru final doar fileurile de crap. Le-am sarat usor si le-am pus la rece in frigider (ca sa nu stea in soare 2 ore).
Daca aveti peste marunt este si mai bine! Pestii trebuie curatati de solzi si eviscerati si aruncati in ceaun.
Am turnat apa pana la cativa cm sub buza ceaunului si am pus 3 linguri de sare (pentru inceput ajung).
Am pus ceaunul pe foc si gata! De-acum trebuie sa ajunga la fierbere si sa si fiarba vreo ora buna. Vom obtine un fond (bouillon) de peste exceptional.
Intermezzo – mici, branzeturi de casa si ciuperci la gratar
Avem timp de mici!
Tot din Selgros i-am luat si pe acestia pentru ca stim ca sunt gustosi, bine asezonati si ca nu scad dupa prajire.
Intre timp au sosit si prietenii! Si vechi si noi 🙂 Toti sunt membri ai Grupului Savori Urbane de pe Facebook.
Ne-au onorat cu prezenta Felicia si Ovidiu (impreuna cu copiii lor Mara si Filip), Gabriela, Ildiko, Laura Laurentiu (Retete ca la mama) si sotul ei (Vuki), familia gazdei si inca cativa amici de-ai lor. O societate faina si gurmanda 🙂 Si noi doua am fost cu sotii si copiii (mici si mari).
Laci (gazda noastra, cunoscut si ca „Veverita Vesela”) ne-a suprins cu o selectie exceptionala de branzeturi din lapte de oaie, produse si maturate chiar de el. Au fost vreo 4 sortimente diferite, aromatizate cu chimen si boia, cu ierburi mediteraneene sau natur. Le-am mancat impreuna cu boabe de strugure.
Tot Laci ne-a imbiat si cu niste ciuperci deosebite (basica porcului) care cresc in padurea Ceala si pe Insula. Unele sunt mari cat o minge de fotbal! Le-am taiat felii groase de 1-2 cm si le-am uns cu un amestec de ulei cu sare, piper, usturoi zdrobit si boia. Laci le-a prajit scurt pe gratar pe ambele fete. O nebunie!!
Ciorba de peste – etapa 2 – strecurare, dezosare si pasare
Acum e acum! Ciorba de peste a stat pe foc 2 ore. Asa arata in aceasta etapa.
Ceaunul a fost dat jos de pe foc si lasat cateva minute la racorit. Vai, cat de bine miroase!
Ne-am pregatit un castron maaare (un lighean) si am scos cu strecuratoarea tot ce s-a putut „pescui” din ea.
Cam asa arata mormanul de legume si peste fierte. Trebuie lasate vreo 15 minute la racorit pentru ca sunt foarte fierbinti.
Si uite asa, incepe treaba muierilor. Vreo 3-4 ne-am apucat sa alegem cu mana oasele de peste (cat s-a putut).
Baietii erau pregatiti sa le paseze printr-o scula cu manivela (un fel de sita mecanica). Va recomand sa folositi aparatul pentru bulion de rosii! Merge mai greu si prin sita metalica, prin apasare si frecare cu o lingura.
Prin sita trec legumele pasate si mici fragmente de carne fiarta (nu si oasele).
Supa ramasa in ceaun se strecoara si ea (intr-o oala incapatoare) iar apoi se reintoarce in ceaun. A scazut bine de tot dupa ce am scos maldarul de legume si peste. Se toarna in supa si pasta de legume si carne si acum se pune paprika (boiaua dulce si iute) si piperul. Se completeaza din nou cu apa (nu chiar pana sus, cam la 1 palma buna de buza) si se aseaza din nou pe foc. Dupa aceasta diluare se gusta si de sare. Noi am mai pus o lingura.
Ciorba de peste – etapa 3 – fierbere finala + fileurile
Ciorba de peste se mai aduce o data la fierbere. In acest rastimp scoatem fileurile de la rece si le asezam cu pielea in jos pe un tocator. Le-am crestat din cm in cm cu un cutit bine ascutit, fara a le taia si pielea. Pe urma le-am taiat in patrate de cca. 6 x 6 cm. Cand supa a ajuns la fierbere am pus si fileurile de crap in ea. De-acum am cronometrat fix 5 minute! Vrem sa mancam peste fraged, nu overcooked.
Tot acum am tocat si restul de 1/2 capatana de usturoi si l-am adaugat si pe el in ciorba. Am mai aruncat inca 2 ardei iuti intregi (crapati pe lung). Ce savoare ii vor da ciorbei!
Cronometrul a piuit, semn ca cele 5 minute au trecut. Am ridicat ceaunul de pe foc si l-am pus pe masa. Pestele se gateste in continuare de la caldura ciorbei din jur. Grasimea de deasupra este cea lasata de peste – nu se pune ulei deloc!
Servire ciorba de peste la ceaun
Iate-ne pe toti (minus cativa copii care aveau alte treburi prin gradina) in fata ceaunului cu ciorba aburinda si aromata de peste.
Fiecare a primit cate o portie generoasa de ciorba cu cate 2-3 bucati de carne in ea. Zama asta nu se acreste cu nimic! Sa mananca cu paine proaspata.
Sa tot mananci asa ciorba de peste la ceaun! Asezonata exact cum trebuie: sarata, piperata, iute si usturoiata. Unii si-au mai pus extra ardei iute proaspat 🙂 Fileurile de crap sunt fragede si si-au pastrat textura ferma. Zeama din jur este gustoasa si groasa.
PS – am impartit cateva caserole pentru acasa si va anunt ca prin racire (la frigider) se transforma in piftie! Prin reincalzire isi revine la consistenta normala de supa.
Daca suntetii amatori de peste atunci va recomandam si saramura de crap ca la Dunare – reteta aici.
Sau reteta de plachie de peste cu legume la cuptor – o gasiti aici.
Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta de ciorba de peste la ceaun (sau la oala)! Veti fi suprinsi de cat de buna e!
Le multumim tuturor pentru participare si ajutor, pentru locatia extraordinara si pentru voia buna adusa de ei 🙂
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu peste si fructe de mare
Iata si VIDEO-ul care ne-a inspirat in realizarea acestei retete de ciorba de peste.
Super delicios!
[…] O alta reteta faina de conserva de peste (in ulei picant data aceasta) gasiti aici, la Laura Laurentiu. Sau o ciorba de peste la ceaun ca la Arad, pe Mures – reteta aici. […]
Foarte buna !
Undeva pe malul Borcei (unul din brațele Dunării la vărsarea in Marea Neagră) , Bordușani și Cegani – locuri natale ale părinților mei și unde eu mi-am petrecut copilăria, așa se gătea ciorba de pește. O mare parte din locuitorii comunei Bordușani erau lipoveni. Singura deosebire era că nu foloseau paprika ci roșii din grădină puse la fiert odată cu peștele mărunt și celelalte zarzavaturi.
Minunată ciorbă, minunate aduceri aminte. Mulțumesc 😘💝
Foarte bun!
[…] Sau ciorba de peste la ceaun ca pe Mures si Tisa – reteta aici. […]
[…] 3. Ciorba de peste la ceaun […]
[…] Capul se poate congela și utiliza mai târziu la o delicioasa ciorbă de pește – rețeta aici. […]
[…] de peste, care are fundul lat pentru ca peștele să nu se rupă. În el se face ciorba de pește (rețeta aici). Pentru gulaș sau altă tocană la ceaun, fie ea cu carne de vită, porc, pasăre sau oaie, folosim […]
Oameni gaini, ptiu pe voi. Am intrat sa vad daca pot face ceva din tacamul de somon, dar se pare ca nu e potrivit pt ciorba. Chiar nu stiu acum ce sa fac cu el..
Era oameni faini, nu gaini :).
Poti face ciorba si din tacam de somon, de ce nu?
[…] Am degustat și brânzeturi de casă preparate de el. Pe toate acestea le găsiți aici. […]
Excelenta ciorba. Multumim pentru reteta. EU am pus si lamaie la sfarsit. A avut un mare succes