Retete la ceaun (bograci, catlan) – ce gatim in aer liber?

21

Retete la ceaun (bograci, catlan) – ce gatim in aer liber? Ce gatim la iarba verde in afara de gratare, frigarui sau mici? Cum gatim la cătlane sau ceaune pe foc de lemne? Retete de gulas, papricas, bograci, tocanite si ciorbe de fasole, peste, ciolan afumat la ceaun. Cum se gateste la ceaun? Cele mai indragite retete la ceaun sau bograci.

Retete la ceaun (bograci, catlan) - ce gatim in aer liber pe foc de lemne savori urbane

Am creat aceasta colectie de retete la ceaun pentru ca incepe sezonul iesirilor in aer liber, la iarba verde. Multi dintre voi isi doresc sa gateasca ceva deosebit, pe langa traditionalele gratare, frigarui sau mici (mititei).

Trebuie sa lamurim de la bun inceput faptul ca bograci (bogracs in lb.maghiara) inseamna chiar ceaun, adica recipientul in care se gateste mancarea respectiva, fie ea gulas (gulyas), papricas (paprikas) sau ciorba. Deci nu spunem „retete de bograci la ceaun” 🙂

In poza de mai jos vedeti 2 modele de bograci (ceaun): cel din dreapta este unul special pentru ciorba de peste ungureasca (halaszle) – are alta forma decat ceaunul obisnuit din stanga.

Retete la ceaun (bograci, catlan) - ce gatim in aer liber

Retete la ceaun – cum gatim la bograci sau cătlan?

Gatitul la ceaun este un prilej de destindere pentru multi dintre noi. In primul rand ca suntem in numar mai mare (cu familia sau cu gasca) si toti participa la pregatirea mesei. Unii se ocupa de lemne si foc, altii de pregatirea ingredientelor. E voie buna si veselie in jurul unul foc deasupra caruia atarna un ceaun 🙂 Daca nu aveti pirostrii (sistemul de trepied cu lant de care se agata ceaunul) puteti improviza o vatra din pietre sau puteti aseza ceaunul peste un gratar metalic.

In zona Aradului avem niste ceaune traditionale foarte faine numite cătlane. Practic sunt ceaune cu vatra si horn (protectie impotriva vantului). Ma vedeti aici la Festivalul Cătlanelor 2015 din Arad – mai multe poze de acolo gasiti aici.

Felurile cele mai indragite la ceaun sunt gulasul, papricasul si ciorbele dese. Toate contin carnuri: de vita, porc, pasare, afumaturi sau peste. Legumele si zarzavaturile cele mai utilizate la prepararea unui bograci sunt ceapa, usturoiul, ardeii, rosiile, cartofii, fasolea boabe dar si radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina) sau mazare, fasole verde etc. Nimic nu e fix.

Aveti grija cum reglati flacara de sub ceaun ca sa nu se arda mancarea! Fie ridicati ceaunul la o inaltime mai mare fata de flacari, fie mai scoateti din lemnele de pe foc si le adaugati ulterior. In general mancarea la ceaun trebuie supravegheata (cu schimbul) si amestecata ocazional cu o lingura mare de lemn prevazuta cu coada lunga – o gasiti in piete la artistii populari.

In general este bine sa facem doua focuri: unul pentru ceaun si unul pentru gratar. De ce? Pentru ca prepararea unui bograci dureaza cateva ore si ni se lungesc urechile de foame pana e gata 🙂 Va spun din proprie experienta! Pana fierbe gulasul sau ciorba de peste ar fi bine sa prajim niste mici faini si suculenti – reteta de mititei de casa o gasiti aici sau niste cefe marinate, cotlete, frigarui sau aripi de pui – pe toate le gasiti aici (inclusiv condimente de casa, marinade, sosuri si mujdeiuri speciale).

cum se prajesc micii la gratar cu carbuni

Toate retetele de mai jos se pot gati atat la ceaun (bograci, catlan) cat si in oala normala, pe aragazul de acasa. Dar… aroma mancarii gatite pe foc de lemne este unica!! Cred ca sunteti de acord cu mine.

Bograci unguresc cu carne de porc și cartofi – este cea mai cunoscută și îndrăgită rețetă la ceaun – o găsiți aici.

Bograci - rețeta de tocană la ceaun - bogracs unguresc savori urbane

Sau un gulas fain de vita cu cartofi – la ceaun – reteta ardeleneasca aici.

Gulaș de vită cu cartofi la ceaun - rețeta ardelenească savori urbane

Cele mai indragite retete la ceaun, bograci sau catlan

Sunt curioasa pe care dintre urmatoarele retete o veti testa prima, la proxima iesire la iarba verde 🙂 Apasati cu incredere pe pozele de mai jos pentru a fi redirectionati spre reteta respectiva!

1. Gulas la ceaun dupa reteta traditionala ungureasca

Gulasul unguresc traditional a devenit un fel cunoscut si indragit la nivel mondial. Gulyas se pronuta „guiaș” si inseamana pastor de vite (in lb. maghiara) deci carnea folosita la aceasta mancare este de vita. Din gulas nu trebuie sa lipseasca boiaua (paprika), cartofii si galustele mici de faina (csipetke – cipetche).

2. Pui la ceaun cu mujdei si mamaliguta

O reteta arhaica de preparare a carnii de pui prin prajirea acesteia in baie de ulei incins. Se formeaza o crusta crocanta insa carnea ramane moale si frageda la interior. Trebuie tinut cont de timpii de gatire ale bucatilor de pui si este indicat sa le punem la prajit pe rand. Puiul la ceaun se serveste cu mujdei de usturoi si mamaliguta. Aici gasiti 5 retete de mujdei.

3. Ciorba de peste la ceaun

Ciorba de peste (ciorba pescareasca) se face in toata lumea, fiecare zona avand reteta ei specifica. Noi va aratam cum se face ciorba de peste de pe Mures si Tisa, din zona Arad – Szeged. Este delicioasa! Ciorba este groasa si deasa fiind facuta din multe feluri de peste si legume. Pont: fileurile de peste se pun la final si se lasa doar cateva minute la clocotit pentru a ramane fragede!

4. Reteta de babgulyas – gulas unguresc cu fasole boabe

Babgulyas inseamna gulas de fasole boabe. In mod traditional el se face tot cu carne de vita, paprika si csipetke (galuste de faina), similar cu gulasul clasic. Se serveste cu felii de ceapa rosie cruda si paine de casa. Nu uitati sa puneti fasolea la inmuiat cu macar 12 ore inainte de gatire!

5. Ciorba ardeleneasca de fasole boabe cu afumatura (ciolan, costita, carnati)

ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat reteta ardeleneasca savori urbane

Ciorba ardeleneasca de fasole boabe se face cu ciolan de porc afumat. Este o ciorba groasa (ca o mancare) si se serveste cu tarhon in otet, ceapa rosie frecata cu sare si otet si musai cu smantana. Nu uitati sa puneti fasolea la inmuiat cu 12 ore inainte de preparare!

6. Gulas din carne de porc

Impropriu numit „gulas”, acest fel de mancare se prepara din carne de porc (pulpa, spata) si urmeaza reteta gulasului traditional. Nu-i lipsesc paprika, ceapa si usturoiul si se serveste impreuna cu cartofi si smantana. De fapt este o tocanita foarte faina. In poza de mai sus il vedeti alaturi de prajitura cu malai (alivanca) – reteta aici.

7. Ciolan cu cartofi la ceaun

Mancare de ciolan afumat de porc cu cartofi – se prepara mai repde daca aveti ciolan prefiert (cumparat sau fiert acasa). Se serveste cu paine proaspata si smantana.

8. Papricas de pui cu galuste si smantana dupa reteta traditionala ungureasca

Papricasul de pui (csirke paprikas) este un alt fel traditional unguresc. Cel mai gustos papricas se face din pui de tara, alergati prin batatura. Nu ii lipsesc ceapa, usturoiul si boiaua (paprika). Se serveste cu galuste mici de faina si multa smantana.

9. Fasole boabe cu ciolan afumat dupa reteta nationala

Mancarea de fasole boabe cu ciolan afumat a devenit simbol al zilei de 1 Decembrie dar o putem savura oricand. Ciolanul afumat ii da o savoare aparte impreuna cu dafinul si.sau chimenul. Nu uitati sa inmuiati fasolea inainte de preparare (12 ore).

10. Fasole boabe cu ciolan dupa reteta ungureasca

Fasole cu ciolan si csipetke reteta ungureasca savori urbane

Ungurii au varianta lor de mancare de fasole cu ciolan – ea are mai multa paprika (boia) si se serveste cu galuste de faina si smantana. Fasolea trebuie inmuiata 12 ore inainte de fierbere.

11. Tocanita de porc cu galuste la ceaun

Reteta asta am gatit-o la Feastivalul Catlanelor din Arad si am avut un succes imens cu ea: ceaunul nostru s-a golit in cateva minute! Bucatele fragede de pulpa de porc gatite lent cu ceapa si usturoi intr-un sos rosu cu boia. Mazarea verde ii da un plus de savoare si prospetime.

12. Gulas secuiesc de porc cu varza la ceaun – Pomana Porcului in Ardeal

varza calita cu carne gulas secuiesc cu smantana

Mancare de varza acra cu bucati de carne de porc mai grase: ceafa, piept, coaste, spata dar si mai slabe (pulpa). Se face la ceaun in ziua taierii porcului si se omenesc cu ea ajutoarele din gospodarie. Se mai numeste Szekely Gulyas si se serveste cu smantana si pita proaspata.

13. Mancare de cartofi cu carnati afumati

Tocanita de cartofi cu carnati afumati de casa se prepara repede, mai ales la ceaun. Are chimen si boia dulce si multa ceapa! Se serveste cu smantana. Carnatii de casa ii facem dupa aceste retete.

14. Chili con carne reteta mexicana

O specialitate texana – mexicana picanta de mancare de fasole boabe cu carne tocata de vita si/sau porc. Gradul de iuteala il stabiliti voi!!

15. Saramura de pui olteneasca la ceaun

Saramura de pui olteneasca reteta traditionala savori urbane

Cea mai buna saramura de pui se face la ceaun! Mai intai se prajesc bucatile de pui la gratar si apoi se transfera in zeama aromata cu usturoi si legume coapte. De vis! Merge bine cu mamaliga.

16. Saramura de peste la ceaun

saramura de crap reteta veche

Saramura de peste cea mai buna se face la ceaun, cu pestele copt in prealabil pe plita presarata cu sare sau direct pe gratar. Zeama este usturoiata si picanta si merge bine cu mamaliguta.

17. Mamaliga traditionala la ceaun

Cum se face mamaliga rasturnata si taiata cu ata reteta savori urbane

Cea mai buna mamaliga se face la ceaun, pe foc de lemne. Nu-i asa? O puteti manca langa felurile de mai sus sau simpla, cu lapte rece. Dava aveti mamaliga rece o puteti taia felii, le ungeti cu putin ulei si le prajiti pe gratar. Yummy!

Sper sa va placa aceasta mica selectie de retete la ceaun (bograci, catlan) si sa le puneti in aplicare cat mai curand 🙂 Spor la bucatarit in aer liber!

Mai multe retete care se pot gati la cabana, in excursie sau la iarba verde gasiti si aici in cadrul articolului „Bucatarie de vacanta”: gogosi, langosi la ceaun, clatite pe gratar si multe alte bunatati!

21 COMENTARII

  1. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o problemsa Vreau sa cumpar un ceau de fonta in care sa gatesc zacusca, gemuri, bulion. Firma producatoare spune ca in astfel de ceaune nu se gatesc preparatele enumerate mai sus. Ma puteti lamuri? Trebuie sa fie fonta emailata? Multumesc!

    • Pentru gem, dulceata sau zacusca se recomanda cratite mari, largi, cu diametrul de 40-50 cm! Astfel suprafata de evaporare e mare totul se gateste si scade foarte repede. N-as face conserve in ceaun… stai cu orele pana scad. Si da, ar fi bine sa fie emailate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.