Saramura de peste reteta traditionala de la Dunare. Cum se face saramura de crap sau alt peste cu mamaliguta si sarmuzac? Ce peste folosim la saramura? Saramura de crap, novac, caras, rosioara, platica sau alt peste de apa dulce sau sarata, copt pe tabla incinsa cu sare sau la gratar.
Draga noastra prietena Mya Benea ne-a oferit aceasta reteta traditionala de saramura de peste de la Dunare. Ea locuieste in Galati, pe malul Dunarii, iar saramura de crap se regaseste des in meniul familiei sale. Saramura pescareasca picanta, usturoiata, facuta cu rosii si ardei copti si ierburi aromatice. Saramura de peste facuta dupa o reteta veche de familie.
In mod traditional pestele pentru saramura se coace la foc in aer liber pe tabla presarata cu sare. Eventual pe gratar clasic cu jar. Poza ii apartine cititorului nostru Vasile Barbu. Dupa coacere se indeparteaza excesul de sare si se continua reteta.
Pestele copt pe tabla incinsa presarata cu sare sau pe gratar, la foc de lemne sau carbuni are o savoare deosebita dar ce ne facem iarna sau cand locuim la bloc?
Pai adaptam reteta si ne descurcam cu tigaia si aragazul…
Mya este si moderator in Grupul Savori Urbane de pe Facebook si ne incanta aproape zilnic cu fotografii culinare ale meniurilor preparate de ea. Zilele trecute a preparat din nou aceasta minunata saramura de peste si a si documentat reteta prin fotografii pas cu pas.
Acest fel de mancare se poate gati si la ceaun, in aer liber. Este si mai gustos. Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 3-4 portii de saramura de peste.
- 1 kg de peste (crap, novac, rosioara, caras, platica etc)
- sare
- piper macinat
- putin malai (daca se prajeste in tigaie)
- ulei pentru prajit
- 3 rosii mari si zemoase
- 1 ardei gras
- 2 ardei kapia
- 2 ardei bulgaresti (cei verzi si lungi, usor iuti)
- 1 ardei iute (optional)
- 200 ml suc de rosii sau 50 g pasta concentrata
- sare, piper boabe
- 2 foi de dafin
- o crenguta de cimbru
- 1 capatana de usturoi
- optional: marar verde, ceapa verde
Cum se face saramura de peste reteta traditionala de la Dunare – saramura de crap?
Cum se pregatesc legumele pentru saramura de peste?
Rosiile si ardeii (kapia, bulgaresti, grasi si iuti) se coc pe plita de la aragaz sau pe gratar. Apoi se decojesc si se lasa deoparte. Se mai lasa pe ei si pete mici de arsura pentru ca ele dau aroma specifica acestei saramuri de peste.
Mya a facut sarmuzac, adică o pasta groasa de usturoi frecand cateii de usturoi in mojar cu putina sare grunjoasa, ulei si putin otet sau zeama de lamaie. Nu e obligatoriu sa pune acreala (Radu Anton Roman nu pomeneste de otet sau lamaie in retata lui de sarmuzac). A pastrat 2 catei de usturoi deoparte pe care-i va taia in felii subtiri.
Cum se pregateste pestele pentru saramura?
Pestele se curata de solzi si se eviscereaza. Pestii mai mici se lasa intregi iar cei mai mari se portioneaza. Cel mai elegant este ca acestia sa fie si filetati (sa aiba piele dar nu si oase). Cum spuneam si in introducere, cea mai buna saramura se face cu peste copt pe placa incinsa presarata cu sare, la gratar.
Mya locuieste la bloc si prajeste pestele in mod clasic, la tigaie. A portionat flieurile de peste si le-a asezonat cu sare si piper (pe ambele parti).
Apoi le-a tavalit prin pesmet si le-a prajit in tigaie, in ulei incins.
Cum se faca saramura cu legume coapte si ierburi aromatice?
Intr-o oala incapatoare (sau ceaun) se pune cca. 1 L de apa la fiert impreuna cu cateva boabe de piper, 1-2 lingurite de sare (dupa gust), foile de dafin si crenguta de cimbru. Cand da in clocot se adauga in oala sucul de rosii, rosiile si ardeii copti. Rosiile se sfarama usor cu furculita ca sa se dezintegreze in zeama.
Se lasa totul la fiert 10 minute dupa care se stinge focul. Apoi se pune pasta groasa de usturoi plus 2 catei de usturoii taiati in felii subtiri. Se amesteca bine.
Tot acum se pun in oala sau ceaun si bucatile de peste prajit sau copt. Se pune capacul si se lasa totul 5-10 minute, cat sa se imprieteneasca aromele.
Intre timp se face o mamaliguta fierbinte – vezi aici reteta mamaligii rasturnate.
Servire Saramura de peste reteta traditionala de la Dunare
Saramura de peste este gata! Ea se serveste fierbinte alaturi de mamaliga. Fiecare primeste in farfurie bucati de peste dar si ardei copti si multa zeama aromata. Deasupra se presara marar proaspat si ceapa verde tocata.
Iata si o farfurie clasica cu saramura de crap sau novac.
Pestele gatit astfel este fabulos! Fraged si impregnat cu aromele din jur: de usturoi, ardei copt, cimbru. Zeama este de milioane! Nu ramane nicio picatura in farfurii.
Daca sunteti amatori de saramura atunci ca invitam sa cititi si reteta olteneasca traditionala a saramurii de pui – o gasiti aici.
Tot Mya ne-a oferit alte 2 rețete faine cu pește: caras sau lin prăjit întreg (vezi aici) sau crap în crustă de mălai (vezi aici).
Mya draga, suntem convinse ca cititorii nostri vor testa in curand aceasta reteta traditionala de saramura de peste de la Dunare si ca vor fi incantati de ea!
[…] Daca sunteti amatori de peste va recomand si reteta traditionala de saramura de peste ca la Dunare – o gasiti aici. […]
[…] Daca sunteti amatori de peste va recomandam o delicioasa saramura de crap – reteta aici. […]
Daca pestele nu e prajit pe tabla sau gratar…hmmm….nu e la fel de bun…
Asa este insa mai si adaptam in functie de sezon si posibilitati 🙂
Fetelor imi pare rau ca ma bag in bucataria voastra dar reteta de mai sus e mai degraba o „picanca” ca sa folosesc numele lipovenesc. Pestele dat prin malai sau faina prajit mai intii si apoi dat la cuptor cu legume coapte. PICANCA.
Dupa 20 de ani de delta macar la asta ma pricep (si la piscuit). Iar la saramura, daca n-ai in zeama „arsura” de pe tabla sau chiar gratar atunci mai bine…… Site-ul e insa de 5 stele, se incarca cam greu dar are retete bune si prezentate frumos. Bravo.
Am spus ca sunt multe retete de saramura si ca cea traditionala este cu pestele copt pe tabla incinsa presarata cu sare. Dar se face si asa, cu peste prajit in faina sau malai.
[…] 16. Saramura de peste la ceaun […]
[…] Din 1-2 căpățâni de usturoi se face un mujdei simplu sau unul cremos (pastă de usturoi frecată la mojar (așa cum ne-a arătat Mya în rețeta de saramură de pește – vezi aici). […]
[…] saramura de pește cu mujdei și mămăliguță – vezi aici […]
[…] Mya a facut sarmuzac, adică o pasta groasa de usturoi frecand cateii de usturoi in mojar cu putina sare grunjoasa, ulei si putin otet sau zeama de lamaie. Nu e obligatoriu sa pune acreala (Radu Anton Roman nu pomeneste de otet sau lamaie in retata lui de sarmuzac). Vezi aici cum se prepară. […]
[…] de găină (rețeta aici) la crapul prăjit (rețeta aici), sarmură de pește ca la Dunăre (aici) până la Prăjitura Siret (aici), căsuțe de turtă dulce (aici) sau cornulețe fragede cu borș […]
[…] (reliable sau trustworth cum am zice în zilele noastre), pe care le puteți accesa dând click aici, aici și aici, rezultă câteva reguli de bază, fără de care saramura de pește nu mai e […]
[…] (reliable sau trustworth cum am zice în zilele noastre), pe care le puteți accesa dând click aici, aici și aici, rezultă câteva reguli de bază, fără de care saramura de pește nu mai e […]
[…] Sau pe cea de saramura de crap si novac ca la Dunare – reteta aici. […]
A doua oara cand fac reteta asta si ma intreb de ce e doar a doua oara cand o fac. Este foarte, foarte faina! Zeama e incredibil de gustoasa, cu legumele coapte pe grill (chiar si in apartament), cu usturoiul, cu crapul dat prin pesmet…e o nebunie!! Cu siguranta o sa recomand si altora reteta voastra.
Multumim de reteta! 🙂
Incercati la zeama de la saramura sa puneti si leustean ….! O minune ….!