Cum se face mamaliga rasturnata si taiata cu ata? Reteta traditionala de mamaliga pripita din faina de malai. Cata apa se pune si cat malai? Cat se fierbe mamaliga? Toate acestea sunt intrebari pe care si le pun tinerele gospodine incercand sa prepare acasa o mamaliga aurie si gustoasa.
In mod normal trebuia sa intitlulez reteta doar „Cum se face mamaliga?” dar multi cititori ni s-au plans de faptul ca nu reusesc sa faca acasa mamaliga traditionala care sa poata fi si rasturnata si taiata (feliata) cu ata. De ce? Pentru ca o fac prea subtire, prea fluida. Nu-mi displace nici mamaliga curgatoare care se aseaza in farfurie precum grisul cu lapte. Daca malaiul e de calitate si mamaliga e fiarta cum trebuie este foarte gustoasa si asa.
La noi in casa se face foarte rar mamaliga desi ne place tuturor. Pur si simplu nu o avem in ADN-ul familiei, ca sa zic asa. Mama o face de 2-3 ori pe ani iar eu poate o data la 2 ani. Ar trebui sa ascult de fiica-mea si sa-i fac mamaliga ceva mai des pentru ca ea e mare amatoare. Mai ales cu lapte si branza.
Mamaliga eu o percep ca un fel de mancare de sine statator, nu neaparat ca pe-o garnitura. Suntem in Ardeal si aici cartoful e la putere sau painea buna de casa. Langa papricasuri sau tocanite facem galuste de faina sau spaetzle, in stil germano-austriac. La escalop sau alte mancaruri cu sos mi se intampla des sa fierb repede niste paste simple sau un orez. Mamaliga nu-mi prea vine sa fac…
In Ardeal si Banat pana si sarmalele se mananca in mod traditional cu pita, nicidecum cu mamaliga. Chiar povesteam cu prietena mea Laura Laurentiu (blogger culinar la retetecalamama.ro) despre cat de rar facem mamaliga acasa, desi ne place amandurora. In Banat ii zice „coleasa”. Si ca sarmalele servite cu mamaliga au aparut pe la noi in restaurante dupa anii ’90, pe filiera moldoveneasco-regateana. Acasa tot cu paine le mancam.
Am mers pe firul istoric si am vazut ca abia prin secolele 17-18 a ajuns porumbul pe la noi, desi a fost adus in Europa de Cristofor Columb dupa 1492 (anul descoperirii Americii). Bineinteles ca pe internet se gasesc mereu „dastepti” care au impresia ca „mamaliga stamoseasca o manca si Decebal”…. Dacii mancau fierturi din mei si eventual grau, ovaz sau hrisca.
Culturile de porumb au prins repede avant pe teritoriul nostru, fiind usor de aclimatizat la diverse altitudini. Bine, la munte nu se prinde… Pe de alta parte, odata ce ai macinat boabele de porumb si te-ai vazut cu sacii de malai in caruta, treaba merge mult mai repede decat in cazul painii. Adica mamaliga e poate un fel „instant” arhaic, fiind foarte usor si rapid de preparat si consituind o masa calda pentru populatia de atunci. Cu painea e mult mai complicat si time-consuming: pana faci aluatul, pana-l framanti, pana stai sa dospeasca, pana formezi painile si pana le coci… trece ziua. Basca ai nevoie si de un cuptor zidit si de combustibil (lemne sau coceni) cu care sa faci focul la care sa coci painea.
Nu stiu daca nu a intervenit si factorul „lenea romaneasca” in adoptarea atat de rapida a mamaligii. Pui apa la fiert, niste sare si arunci malaiul in ceaun. Mai amesteci un pic si gata.
Spun asta pentru ca mai toate natiile europene au in meniurile traditionale mamaliga, chiar daca o denumesc altfel: polenta (Italia), Maisbrei (Germania si Austria), puliszka (Ungaria), mamalyga (Polonia) sau culeșa (Ucraina). Insa niciuna dintre natiile de mai sus nu a adoptat cu atata fervoare mamaliga ca si noi, mai ales in Moldova.
Problema cea mare a fost aparitia pelagrei (deficitul de vitamina B3), ca rezultat al alimentatiei unilaterale, a dietei bazate exclusiv pe porumb si derivatele acestuia (mamaliga, terci, pasat).
Mai multe despre istoricul mamaligii puteti citi aici, intr-un articol foarte bine documentat si scris de Laura Laurentiu.
Mama imi povestea despre cum facea strabunica mea Buia (din Sibiu) mamaliga: punea apa cu sare intr-un ceaun cu fundul gros si turna malaiul in forma de movila, ca un munte. Astepta ca totul sa fiarba si apoi desfacea cocolosul mare de malai cu facaletul, amestecand viguros pana ce acesta era fiert. Apoi rasturna mamaliga pe un fund de lemn si putea fi servita.
Adevarul e ca nici malaiul pe care-l cumparam azi din magazine nu e ca cel de pe vremuri, macinat la moara. Malaiul de azi este grisat, cu granulatie fina si timp de fierbere mult scurtat. Exista si malai instant care fierbe in cateva secunde.
Mamaliga se cam face la ochi insa o tanara gospodina nu prea are de unde sti exact cat malai sa puna la o anumita cantitate de apa. Ca la orez, se poate lucra cu volume (cani) atata timp cat se pastreaza proportiile: o cana de orez la 3 sau 4 cani de apa (in functie de reteta). La mamaliga se merge de la raport 1:3 pana la 1:5 (malai:apa). Eu folosesc linia de mijloc, adica 1:4. La 250 g malai pun 1 L de apa. Malaiul pe care-l cumpar cel mai des este cel unguresc, din supermarket. Macar fierbe tot deodata… spun asta pentru ca am mai luat malai care fierbea inegal, adica unele graunte ramaneau ca nisipul si crantaneau in dinti.
Dintr-o mamaliga mai specială (cu lapte si smantana) se pot face canapeuri pentru ciuperci sotate sau alte legume – vezi aici.
Va dau reteta pentru 3-4 portii de mamaliga. Timpul de fierbere variaza in functie de producatorul malaiului si ar trebui sa fie indicat pe pachet.
- 250 g malai de porumb
- 1 L de apa
- 1 lingurita de sare
Cum se face mamaliga?
Am ales o oala incapatoare de vreo 3 L si am pus in ea apa la fiert impreuna cu sarea. Am cantarit malaiul. In principiu puteti lucra si cu cani, asa cum am spus mai sus: 4 cani de apa si o cana de malai.
Am amestecat mai intai cu telul in forma de para ca sa fiu sigura ca nu se formeaza cocoloase. Cand mamaliga incepe sa clocoteasca (atentie! stropeste!) am trecut la lingura de lemn. Mamaliga trebuie amestecata incontinuu pe durata fierberii. Ea se ingroasa si pufneste ca un vulcan.
Cat se fierbe mamaliga?
Eu am fiert mamaliga cam 10-12 minute. Trebuie gustata ca sa ne dam seama daca e facut malaiul si nu ne crantane in dinti. Daca trebuie mai puneti-i si sare ca sa nu fie fada.
Teoretic mamaliga e gata si poate fi servita…. insa nu si rasturnata. Mai e nevoie de un procedeu.
Pont util pentru desprinderea mamaligii de pe peretii oalei
Am stins focul de sub oala si am adunat toata mamaliga de pe pereti si am presat-o cu dosul lingurii. Am acoperit oala cu un capac si am lasat mamaliga sa se abureasca 3-4 minute. Apoi am pornit din nou flacara de sub oala (foc mic spre mediu) si am asteptat sa aud cum rabufneste nervoasa de sub capac. Doar 1 minut ajunge. Acesta este trucul prin care mamaliga se desprinde singura de pe peretii oalei, fiind ajutata de forta aburului care iese din ea.
Imediat am inlocuit capacul oalei cu un platou (sau cu scandura de lemn curata) si am rasturnat dintr-o miscare mamaliga. Ta-daa!!
Perfect a iesit! Dintr-o bucata si cu tinuta. Cum va dati seama ca ati facut o mamaliga bine fiarta? Priviti fundul oalei din care ati rasturnat-o si daca acesta este acoperit de o pelicula fina de mamaliga, inseamna ca v-a reusit ca la carte.
De la Iuliana Sbarnea (blogger culinar la Bucate Aromate) am auzit ca se toarna lapte rece in oala si ca se racaie cu lingura toate aceste mici fragmente lipite de ea. Tare buna e treaba asta 🙂 Eu sunt copil de oras si n-am avut bunici la tara la care sa vad chestiile astea.
Cum se taie mamaliga cu ata?
Ata trebuie sa fie curata si rezistenta. Am taiat o bucata de ata de vreo jumatate de metru pe care am intins-o in maini si am introdus-o sub mamaliga, la cativa cm de marginea ei. Capetele atei le-am incrucisat deasupra si le-am tras in sensuri opuse. Simplu.
Puteti incerca sa taiati mamaliga cu ata si de sus in jos, prin simpla apasare a firului tensionat. Treaba asta iese bine daca mamaliga este rasturnata pe un plan drept – funde de lemn, nu pe farfurie sau platou adancit. Feliile se pot lua direct cu mana si pot fi muscate (in stilul taranesc), inlocuind painea.
Sau se pot aseza in farfurie alaturi de mancarea pe care urmeaza sa o insoteasca. De exemplu o tocanita de ficat de porc cu ceapa – reteta aici. Niste castraveti acri murati in saramura intregesc acest fel gustos de mancare.
In Ardeal se mai face mamaliga „innobilata” cu lapte, unt si smantana si stratificata apoi cu branzeturi si carnuri afumate si cu cate un ou deasupra – de exemplu Taci si’nghite – reteta aici.
Nu mai spun de mamaliga cu branza, gratinata la cuptor – reteta aici.
Sau de sticksurile (crochetele) prajite, facute din mamaliga rece, a doua zi – reteta aici.
Stiati ca se face si paine pufoasa cu mamaliga? Vedeti aici cum.
Acest fel de mancare se poate gati si la ceaun, in aer liber. Este si mai gustos. Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.
Si uite asa v-am spus povestea mamaligii rasturnat si taiate cu ata. Voi cum o faceti?
Cititorii nostri au incercat reteta!
Bineinteles ca mamaliga poate fi servita langa mancarurile cu sos: tocanite, papricasuri, mancaruri de ciuperci etc.
[…] Ficatul de porc cu ceapa se serveste fierbinte, imediat dupa stingerea focului. Bucatile sunt fragede si suculente. Merg bine cu piure de cartofi, orez simplu fiert, paine sau cu mamaliguta. Eu am facut repede o mamaliga rasturnata, taiata cu ata (reteta aici). […]
[…] Intre timp in care putem pregati si mamaliga – reteta aici. […]
[…] Reteta clasica de mamaliga (mai vartoasa) o gasiti aici. […]
[…] clasica (cu apa si sare) se face asa cum se arata aici. In cazul de fata o fierbem in lapte si […]
[…] Reteta mamaligii rasturnate o gasiti aici. […]
[…] Reteta traditionala de mamaliga o gasiti aici. […]
[…] Reteta traditionala de mamaliga o gasiti aici. […]
[…] mamaliga […]
[…] Am trantit si o mamaliga faina si aurie (reteta aici). […]
[…] Nu lipseste smantana si cateva fire de verdeata tocata (marar si patrunjel verde). Noi mancam sarmalele cu paine proaspata dar puteti sa faceti si o mamaliga faina langa ele – reteta aici. […]
[…] bine cu piure de cartofi, mamaliguta, orez simplu fiert, cartofi natur, cuscus, paste simple fierte sau cu galuste mici de faina – […]
[…] Am facut o mamaliga faina si aurie – reteta o gasiti aici. […]
[…] mamaliga – reteta aici […]
[…] coltul de paine prin sosul acela rosiatic si aromat? 🙂 Merge bine si o mamaliga calda – reteta aici. Cine vrea poate sa-si mai picure extra mujdei de usturoi […]
[…] Noi mancam sarmalele cu paine insa puteti face o mamaliga faina langa ele – reteta aici. […]
[…] sleita. Apropo de mamaliga, puteti sa faceti una calda, aburinda, pe post de garnitura – reteta o gasiti aici. Noi mancam sarmale cu paine proaspata de […]
Sunteti,, GENIALE ,, vorba lu Piersic, Va multumesc ,ptr. faptul ca ;;ne faceti viata mai ,frumoasa ,Mai urmaresc cu placere si pe ,,UICA de la TVR ,,Timisoara , cam cu aceleasi retete-gusturi ca si voi , Dar voi ,sunteti super,,
Iti multumim si te mai asteptam pe la noi 🙂
O reteta foarte buna, ca toate pe cele pe care le-am incercat.
Am redescoperit placerea de a gati! Multumesc!
[…] E o nebunie de mancare! Carnea de pastrav este gatita cum trebuie (nu e overcooked), este aromata discret cu usturoi si verdeturi iar sosul de smantana o completeaza perfect. Daa vreti sa faceti o mamaliga rasturnata vedeti aici reteta. […]
[…] Aici vedeti pe larg cum se face mamaliga. […]
[…] Intre timp se poate face o mamaliguta – reteta aici. […]
[…] urma prepararii am ramas cu 3 l buni de zer. Unii folosesc zerul la fiertul mamaligii. As fi putut coace o paine cu zer dar aveam deja o paine facuta in casa asa ca am hotarat sa-mi […]
Savurez nu numai bunatatile din retetele voastre ci si felul atragator in care le prezentati. Multumesc pentru tot ceea ce faceti.
[…] mamaliga – reteta aici […]
Toate retetele sunt bine prezentate, oferind, totodata, si informatii utile. Sunteti minunate prin tot ceea ce faceti!👍
[…] Intre timp se face o mamaliguta fierbinte – vezi aici reteta mamaligii rasturnate. […]
[…] pui cu ciuperci se potriveste de minune cu galuste de faina, cu piure de cartofi, cartofi natur, mamaliguta sau cuscus dar si cu o pita faina de casa sau cu niste paste […]
[…] Am facut repede o mamaliga rasturnata – reteta aici. […]
[…] O mamaliga calda merge tare bine cu acest ostropel! Reteta ei o gasiti aici. […]
[…] Ciulamaua e gata! Se pastreaza calda sub capac, ca sa nu faca pojghita la suprafata. Garnitura traditionala pentru ciulama de pui este mamaliga simpla – reteta aici. […]
[…] Am facut repede o mamaliga faina – reteta aici. […]
[…] 17. Mamaliga traditionala la ceaun […]
Binecuvintez ziua în care vam descoperit. Va dea Domnul putere de muncă.
[…] Ciupercile sunt rumene si carnoase. Nu te poti opri din mancat 🙂 Puteti face si o mamaliguta rasturnata langa ele – reteta aici. […]
[…] Lângă acest crap prăjit merge tare bine o mămăligă fierbinte – rețeta ei o găsiți aici. […]
[…] facut repede o mamaliga rasturnata – reteta aici.Acest pui cu smantana se serveste in strachini mai adanci sau boluri pentru ca are sos mult si […]
[…] Verdeața se adaugă direct in farfurii sau după cateva minute de la oprirea focului de sub oala cu borș de găină. Tot Mya ne spune că la ei în casă se face și o mămăliguță aburindă, răsturnată și tăiată cu ața – vezi aici rețeta. […]
[…] Bineînțeles că puteți face o mămăligă simplă, tradițională – vezi aici. […]
[…] Langa acest peste la cuptor cu legume si usturoi merge bine o mamaliga calda – reteta aici. […]
[…] Cum v-am zis și la început, noi le-am mâncat calde cu iaurt grecesc amestecat cu mentă tocată. Merg bine cu pâine proaspătă, cu paste simple, orez simplu fiert în apă cu sare sau chiar cu o mămăliguță caldă (rețeta aici). […]
[…] Lângă acest porc Stroganoff merge bine un orez simplu fiert sau niște paste, cartofi piure sau natur sau chiar o mămăligă. […]
[…] ale fiecăruia: cu pâine de casă, cu mămăliguță vârtoasă răsturnată și tăiată cu ața (rețeta aici), cu smântână și ardei iuți proaspeți sau murați etc. În Moldova sau Oltenia am auzit că se […]
Bună ziua . N-ați spus cum să fie focul : mare, potrivit sau mai la mic ?
Dupa ce pui malaiul in apa treci la foc mediu spre mic si apoi foarte mic.
[…] gulas de porc se serveste mai rar cu mamaliga (reteta aici). Eu am facut o paine cu malai si iaurt in stil alivanca sau cornbread (paine de porumb) si ne-a […]
[…] mămăligă – rețeta aici […]
[…] La așa o mâncare consistentă nu e nevoie de garnituri grele așa că am ales niște cartofi fierți în coajă (în apă cu sare) peste care am presărat niște mărar verde. Sosul cremos al fripturii are smântână și unt topit cu usturoi așa că va fi foarte fain absorbit de acești cartofi simpli. Puteți înlocui cartofii cu orez, paste simple sau mămăliguță. […]
[…] Langa acest peste la cuptor cu rosii si usturoi merge bine o mamaliga calda – reteta aici. […]
[…] Pentru garnitură am ales să fac o mămăliguță (rețeta aici). […]
[…] garnitură puteți face o mămăliguță (rețeta aici), dar la fel de bine puteți fierbe repede un orez, niște paste sau să faceți niște cartofi […]
[…] și cu cartofi natur (vezi aici), orez simplu, paste simple, cuscus (vezi aici) sau cu mămăligă (rețeta aici – mai rar la […]
Am facut si mamaliga asta 🙂
Dar si langa mamaliga asta pe care am facut-o cu apa fiarta cu o lingurita de Vegeta si apoi am pus faina in de malai in „ploaie „, dupa ce a fiert 2 minute si era cam lichida, am mai pus apoi o lingura de Unt de Napolact / sau Albalact ( din Cluj ) si 2-3 linguri de Ulei de la Bunica, sa mearga ca „unsa”, folosesc o tabla groasa sub oala care si ea are la randul sau un fund gros=> Inertie termica ptr mamaliga, deci cand sting focul apoi mai imi fierbe ce am pe acolo inca 3-4-5 minute. 🙂 God Bless Transylvania :P…Ps: la asta am facut o mancarica de ciuperci Champignion + ceapa+ morcovi razaliti _ ardei iute macinat praf+piper+vegeta+ Unt…dar fara faina si alt fel de rantash…Nu is bucatar profi..dar ma descurc 😛 ..care aveti povesti Cu Linux sau Masini Virtuale, Cisco, CCna, IT povestim pe ca de mancare doar aici la Savori Urbane !
Nu mai strica mâncare cu Vegeta! Are gust oribil și este plină de chimicale și sare.
[…] Garnitura tradițională pentru acest pește prăjit este reprezentată de mămăliguță. Începătorii găsesc aici rețeta pas cu pas. […]
DE CE SUNT PROMOVATE, AICI IN RETETE, PRODUSELE STRAINE (CONTRAFACUTE), IN LOCUL CELOR ROMANESTI ? FACETI RECLAME SAU PREZENTATI RETETE ?
Unde vezi produse straine in aceasta reteta? Si de ce produsele straine ar fi „contrafacute”?
[…] pe post de garnitură la ceva ci doar ca fel de sine stătător. Din când în când mai facem câte o mămăligă cu brânză și smântână dar nu foarte […]
[…] Yummy! Merge bine și cu orez simplu, paste, cuscus, Spätzle sau cartofi natur. Unora le place cu mămăligă dar la noi în casă nu se face mămăliga pe post de garnitură la mâncăruri ci doar rar, ca fel […]
[…] Dacă nu știi cum se face mămăliga îți arătăm noi cum se face – vezi aici. […]
[…] întâi am făcut o mămăligă. Vezi aici cum se prepară (dacă nu […]
Buna! Ai putea scrie data viitoare te rog si la ce foc se fierbe mamaliga?
Multumesc!
Inca un lucru, pe care poti sa nu il postezi, e doar o sugestie. Pentru mine si poate si pentru alti utilizatori care vor sa scrie un comentariu probabil ca ar fi mai usor sa pui aceasta sectiune la inceputul comentariilor caci uneori sunt multe comentarii de trecut peste pana sa scrii unul. Si inca ceva tot asa, care cred ca ar putea ajuta mai multe persoane, ar fi sa pui comentariile in ordine invers cronologica ca sa citesti ce au scris ultimele persoane si sa nu incepi cu comentarii de acum cativa ani. Oricum, sunt doar niste sugestii.
O zi frumoasa!
Deci se lasa sa fiarba apa si deabia apoi pui malaiul sau pui malaiul cat inca apa n-a ajuns la fiert? Asta nu mi-e clar
[…] savoriurbane.com […]
Extraordinar!
De citi ani caut o reteta de mamaliga si nici una nu am reusit perfect. Eu sint Francez si nevasta mea romanca nu prea stie sa faca mamaliga…
am facut reteta exact cum scrie si a iesit exact cum ati scris!!! Am si resturnata!
multumesc!