Saramura de pui olteneasca reteta traditionala

13

Saramura de pui olteneasca reteta traditionala clasica savori urbane

Saramura de pui olteneasca reteta traditionala. Cum se face saramura olteneasca de pui cu usturoi, rosii si ardei copti? Cum se prajeste puiul pentru saramura si cum se face zeama picanta si usturoiata? O reteta veche olteneasca de la Dunare.

Reteta de saramura de pui olteneasca cu mamaliguta ne-a fost oferita de prietena noastra Crystyna Tara, fan si moderator in Grupul Savori Urbane. Cristina este olteanca get-beget din zona Bechet-Dabuleni iar acum locuieste de cativa ani langa Viena, impreuna cu sotul ei. Ne incanta zilnic cu postarile ei culinare, fiind si detinatoarea recordului celor mai multe retete Savori Urbane gatite (peste 450).

Este un exemplu demn de urmat deoarece meniul ei contine, dincolo de retetele traditionale oltenesti cu care a crescut, foarte multe retete ardelenesti, austriece, unguresti, frantuzesti sau italiene. Face niste poze grozave iar mancarea este intotdeauna prezentata elegant si este foarte apetisanta.

Despre reteta olteneasca de saramura de pui Cristina ne-a povestit pe scurt ca este un fel autentic din zona in care a crescut, fiind invatata de la strabunica si apoi bunica ei. A insistat asupra calitatii carnii de pasare care ar fi bine sa fie una de curte, de tara. Suntem perfect de acord! In plus, un element specific zonei este si ardeiul rosu uscat pe sfoara (raci se numesc) care da o savoare deosebita acestui fel de mancare.

Bineinteles ca saramura autentica de pui sau peste se face prin coacerea carnii pe pat de sare intins pe table fierbinti, la foc in aer liber si fierberea ei in ceaun. De aici si numele. O a doua varianta este prajirea pieselor de carne si coacerea legumelor la gratar (grill cu carbuni sau lemne) iar a treia, cea adaptata pentru locuintele din oras… la tigaie tip grill sau tigaie clasica cu putin ulei.

Legumele folosite la saramura sunt rosiile, ardeii grasi si cei iuti, usturoiul si, cateodata, ceapa. Reteta poate varia de la o gospodarie la alta. Desigur ca vara toate legumele sunt in sezon si au o aroma si un gust mult mai intens. Iarna puteti alege rosii la conserva si ardei copti congelati.

cea mai buna saramura olteneasca de pui cu mamaliga si usturoi

Sa trecem la treaba! Din ingredientele de mai jos obtinem cca. 6 portii de saramura. Timpul de gatire depinde de carnea de pasare folosita. Pozele sunt facute de Cristina Tara si sunt din doua ture diferite de saramura de pui preparate dupa aceatsa reteta. De aceea vedeti 2 oale diferite.

Acest fel de mancare se poate gati si la ceaun, in aer liber. Este si mai gustos. Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.

5.0 from 7 reviews
Saramura de pui olteneasca reteta traditionala
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 pui mai marisor (preferabil de tara)
  • 3-4 ardei grasi sau 2 ardei grasi si 2 ardei uscati (raci oltenesti)
  • 1 ardei iute mic (optional)
  • 4-5 rosii mari si zemoase sau o conserva de rosii
  • 1 capatana marisoara de usturoi
  • putin ulei
  • sare, piper
  • 1 ceapa (optional)
  • 1-2 crengute de cimbru uscat
  • verdeturi la alegere: patrunjel verde, leustean
Garnitura:
  • Mamaliga

 

Cum se face Saramura de pui olteneasca reteta traditionala?

Puiul se toaleteaza temeinic: se verifica de pene, puf si tuleie, se parleste (daca e cazul) si i se decupeaza glanda de la tartita. Apoi se transeaza in piese potrivite: aripile, pulpele sectionate in superioare si inferioare, pieptul cu piele si os taiat in jumatate si apoi in sferturi, spinarea taiata in 2 sau 3 bucati. Oasele si pielea fac mancarea gustoasa!

Important: pentru a obtine crusta rumena si savoarea specifica trebuie sa stergem foarte bine bucatile de carne cu proasoape de hartie absorbanta! Carnea umeda nu se va rumeni ci se va inabusi, se va albi.

Saramura de pui pe tabla cu sare sau la gratar – la foc de lemne

Daca aveti vatra in aer liber si ati facut foc de lemne este momentul sa puneti la incins o tabla mare metalica si sa o presarati din abundenta cu sare grunjoasa. Bucatile de carne se aseaza pe stratul de sare si se coc pana ce se rumenesc usor, intorcandu-le pe toate partile. Ele isi vor trage sare din stratul de sare grunjoasa pe care stau.

Daca aveti gratar in aer liber va trebui sa sa le condimentati bucatile de carne cu sare si piper, sa le ungeti cu putin ulei si apoi sa le rumeniti pe barele incinse ale gratarului. Nu trebuie sa fie complet patrunse pentru ca se vor gati si in oala, in zeama de saramura.

Tot pe gratar se pun la copt si rosiile, ardeii grasi si cel iute. Legumele vor primi o aroma deosebita de fum.

Fierberea saramurii se continua intr-un ceaun cu pirostrii asezat deasupra focului.

Saramura de pui gatita pe aragaz clasic – in tigaie sau oala 

Cei mai multi dintre voi poate nu dispun de curte si de gratar in aer liber. In acest caz se alege o oala incapatoare in care se va fierbe saramura si direct acolo se face si prajirea carnii. Bucatile de carne sarate si piperate se prajesc in putin ulei bine incins, intorcandu-le pe toate partile. Intotdeauna, cand prajim o carne pentru o tocana sau papricas este recomandat sa continuam gatirea mancarii in aceeasi oala/cratita pentru a pastra savoarea acumulata in micile bucatele lipite de peretii si fundul oalei! Deci nu prajim carnea separat si gatim mancarea in alta oala!

cum se prajeste carnea de pui pentru saramura olteneasca in tigaie

Bucatile prajite de carne se scot intr-un castron si se pastreaza la indemana. In aceeasi oala se adauga rosiile (coapte pe jar, despielitate si taiate in bucati sau direct din conserva) si se gatesc cateva minute pana ce se inmoaie.

cum se face zeama de saramura de pui

Peste sosul de rosii se pun bucatile de carne prajita si se adauga jumatate din cateii de usturoi zdrobiti. Optional se adauga si o ceapa intreaga sau taiata in doua.

reteta saramura olteneasca de pui cu usturoi si rosii

Totul se stinge cu 1,5-2 L de apa fierbinte si se aduce la fierbere. Se asezoneaza cu sare si piper negru macinat, dupa gust. Cristina ne-a dezvaluit ca in familia ei se pun si 1-2 crengute de cimbru uscat pentru extra-aroma.

cum se fierbe saramura de pui olteneasca

Cristina copt ardeii pe plita electrica. 2 au fost ardei galbeni grasi si 2 ardei rosii uscati (raci) adusi de acasa. Si ardeiul iute (unul mic) se coace.

coacere ardei pe plita electrica

Ardeii copti intregi se pun si ei in oala cu saramura de pui impreuna cu ardeiul iute intreg (puneti doar 1/2 de ardei iute daca nu mancati picant). Mi-a explicat ca doar ardeii grasi si cel iute se pot curata de coaja dupa coacere, „racii” ramanand ca atare (nu mai ai ce sa dai jos de pe ei).

cat se fierbe saramura de pui cu rosii si ardei copti

Fierberea poate dura 1,5 – 2 ore, in functie de cat de tare este carnea de pasare. Daca este cazul mai puteti completa cu apa (daca a scazut prea mult). Saramura buna trebuie sa aiba zeama multa! Asa spun oltenii 🙂

Intre timp se poate face o mamaliguta – reteta aici.

Cum se face mamaliga rasturnata si taiata cu ata reteta savori urbane

Spre final se mai adauga si restul de usturoi zdrobit, pentru o aroma mai proaspata si mai intensa. Gata! Cand carnea este moale si pica de pe oase se poate stinge focul. Deasupra se poate presara cu verdeturi tocate: patrunjel verde sau leustean.

cea mai buna saramura de pui olteneasca reteta pas cu pas

Servire saramura de pui olteneasca reteta traditionala

Saramura de pui se serveste in castroane adanci, cu zeama multa si cu mamaliga rasturnata.

servire saramura de pui cu mamaliga rasturnata

Se rup bucati de mamaliga care se distribuie in castroanele cu saramura. Si ardeii copti se impart intre meseni.

Cristina ne-a dezvaluit si metoda traditionala de mancat saramura: ardeii se folosesc pe post de linguri! Cu ei se mananca zeama din farfurie 🙂 In unele zone se taie cate o ceapa in jumatate si se scobeste de miez, ramanand 2-3 foi exterioare. Causurile de ceapa servesc drept linguri. Bineinteles ca saramura de pui se poate manca si cu lingura.

cum se mananca saramura de pui cu ardei sau cu ceapa caus

V-am spus la inceputul retetei ca Cristina ne-a trimis mai multe imagini si din alte dati in care a preparat aceasta delicioasa saramura de pui.

Asa arata castronul cu saramura.

castron cu saramura de pui reteta traditionala

Daca sunteti amatori de pui cu usturoi si mamaliga cu siguranta ca va intereseaza si reteta de pui la ceaun cu mujdei – o gasiti aici.

Pui la ceaun cu mujdei de usturoi si mamaliga Savori Urbane

Daca sunteti amatori de peste va recomandam o delicioasa saramura de crap – reteta aici.

cea mai buna reteta de saramura de peste de la dunare

Tot Cristina ne-a oferit si reteta traditionala olteneasca a ciorbei de raci (de post)vezi aici.

cea mai buna ciorba de raci oltenesti reteta autentica

Tot din regat vine si ostropelul de pui – reteta aici.

Ostropel de pui reteta traditionala

Această rețetă face parte din Colecția de rețete românești – 100 de ani de la Marea Unirevezi aici.

100 de ani de la Marea Unire - Colecția de rețete românești savori urbane

Sper sa incercati si voi aceasta reteta traditionala de saramura de pui olteneasca!

Aici gasiti mai multe retete cu carne de pasare: pui, rata, curcan etc

Pui cu mustar bacon si smantana savori urbane

13 COMENTARII

  1. Asa se face adevarata saramura de pui . Excelenta ,dar merge si cu paine coapta in cuptor de lut cine mai are prin gospodarii sau azima

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.