Porc cu mazare si galuste – tocanita la ceaun – Festivalul Catlanelor. Am ales sa gatim o mancare de mazare cu carne de porc, la ceaun. Cu csipetke – un fel de galuste unguresti mici. Un deliciu! Savori Urbane a primit cu placere invitatia de a prelua unul dintre cele 32 de catlane (ceaune) si de a pregati un fel gustos de mancare pentru aradeni.
Din momentul in care am primit invitatia (iti multumim Zoltan Lovas!) am stiut ca nu vom gati un gulas clasic (care oricum se face cu vita). Am fost informate ca Selgros ofera fiecarui echipaj cate 25 de kg de carne de porc „de lucru” (adica pulpa dezosata). Tot organizatorii au pus la dispozitie corturile, catlanele, lemnele, painea, vesela unifolosibila si servetele. Restul urma sa fie adus de catre participanti.
Intreaga actiune s-a desfasurat in cadrul Zilelor Aradului 2015 (la Strandul Neptun din localitate) iar aradenii au putut manca aceste bunatati in schimbul unor tichete valorice. Contravaloare acestora s-a donat catre diferite organizatii caritabile locale.
A fost pentru prima data ca am gatit in public si totusi nu am avut emotii deloc. Stiam ca daca ne organizam bine de acasa totul va merge snur. Si asa a fost! Planificarea in detaliu a retetei, a ingredientelor, a etapelor de preparare si servire au fost esentiale. Avand in vedere ca am pus din buzunarul propriu restul ingredientelor si condimentelor a trebuit sa alegem o varianta gustoasa si totusi accesibila.
***Special thanks to Andrei ( http://www.dueverde.ro/) pentru bannere, printuri si personalizarea sorturilor si a tricourilor!!
***Special thanks to Monica Belghir pentru sutele de fotografii!
Primul gand a fost sa facem porc cu linte si ceapa caramelizata dar… nu mult lume apreciaza lintea (din pacate) asa ca am ajuns la varianta de porc cu mazare. Un papricas lejer dar bine condimentat, servit impreuna cu mici galuscute uscate – csipetke.
Csipetke sunt foarte practice (ceva intre taitei de casa si galuste de faina) si pot fi preparate in avans, cu zile sau saptamani inainte. Rezista foarte bine daca sunt depozitate la temperatura camerei, asezate pe carpe (sau fete de masa) infainate.
Avantajul major este ca se pot pune toate deodata la fiert in mancare! Reteta de csipetke aici.
Pentru acasa puteti face si galuste de faina (ca cele pentru papricas). Cand gatesti 150 de portii intr-un ceaun imens care clocoteste… nu prea ai cum sa le dozezi rapid cu lingura ca sa fiarba toate deodata. Pana o pui pe ultima primele se fac terci deja.
Bineinteles ca puteti prepara aceasta mancare de porc cu mazare si acasa, in oala pe aragaz. Vezi aici reteta respectiva.
In reteta de mai jos am sa va dau cantitatile pentru 6 portii. Noi am gatit peste 150 de portii la ceaun. La finalul articolului gasiti si cantitatile pentru acest ceaun imens.
- 1 kg carne de porc de lucru (pulpa dezosata dar si cu bucatele mai grase)
- 500 g ceapa tocata
- 250 g morcovi rondele
- 500 g mazare verde proaspata sau congelata
- 4 catei de usturoi zdrobiti
- 100 ml ulei
- sare, piper, boia dulce (sau combinata cu iute)
- chimen seminte sau macinat
- 300 g csipetke - galuste unguresti
- smantana pentru servit
- frunza tocata de patrunjel verde
Mod de preparare porc cu mazare si galuste – tocanita la ceaun
Mai intai sa va explic ce este un catlan.: un cazan metalic cilindric transformat in soba ambulanta. Are picioare, usita de alimentare cu lemne si horn. Partea de sus este libera si pe ea se aseaza ceaunul gros de fonta. Practic ceaunul sta cu fundul in focul de sub el iar acesta este protejat de curentii de aer (vant). Randamentul este mult mai bun decat al unui ceaun clasic cu pirostrii, unde flacara este mereu in bataia vantului si fundul ceaunului pierde caldura. E chestie de ergonomie.
Prin usita de jos se face focul de lemne si tot pe acolo se si intretine. Am fost impreuna cu sotii nostri care de asta s-au ocupat.
Pana ce baietii au facut focul noi am transat cele 25 de kile de carne (pulpa dezosata). Voi aveti de taiat cuburi un singur kilogram :). Cuburile sa fie cu latura cam de 3 cm. Am incins bine ceaunul (voi incingeti o cratita cu pereti mai grosi) si am pus un pic de ulei in el. Am asezat bucatile de carne si le-am sotat pana s-au rumenit usor. Le-am amestecat pe toate partile. Mai intai au lasat lichid.. mult… Dureaza ceva pana ce acesta se evapora si pana ce carnea sfaraie si se rumeneste. La 1 kg de carne treaba asta dureaza 15 minute. La un cazan cu 25 de kile dureaza o ora si jumatate.
Dupa ce am scapat de zeama lasata de carne (prin amestecare continua la foc iute) am adaugat in ceaun si ceapa tocata si o parte din sare. Am fost prevazatoare si am mers cu cele 10 kg de ceapa tocate de acasa, cu robotul. Le-am asezat in pungi de plastic si le-am luat cu noi. La fel si cu morcovii feliati. Am mai dus cu noi si tocatoare, cutite, castroane de plastic si de metal, oala mare, vailing, polonice si cratita cu coada (pentru scos tocanita din ceaun inainte de servire).
Tot acum am pus si usturoiul pisat. Am mai lasat o vreme si ceapa la calit, amestecand bine ca sa nu se prinda. Am pus si condimentele: piperul negru macinat, paprika (boiaua dulce) si chimenul macinat. Am diluat tocanita cu apa. La 1 kg de carne se pun 2 cesti de apa (cam 500 ml). La un ceaun… o galeata de 10 L.
Am adaugat si morcovii taiati rondele subtiri. Am asteptat sa ajunga totul la fierbere. Dupa ce morcovii au inceput sa se inmoaie (nu de tot) am pus si mazarea congelata. Ea va cobori foarte tare temperatura mancarii asa ca va sfatuiesc sa o dezghetati inainte de a o folosi.
Am asteptat ca tocanita sa intre din nou in regim de fierbere. Am mai completat cu apa pe masura ce a mai scazut. Mazarea a fost frageda si nu a trebuit fiarta mult. Am tinut cont de faptul ca urmeaza sa punem si galustele unguresti (csipetke) si ca si ele vor avea nevoie de 30 de minute. Asa ca, la primul semn de fierbere, am pus is aceste galuste (aduse de acasa). Daca aveti csipetke facute pe loc, proaspete, ele vor avea nevoie de 15 minute de fierbere.
Servire Porc cu mazare si galuste – tocanita la ceaun
In sfarsit au fiert si csipetke si mancarea de mazare cu porc este gata! Poate fi servita! Bucatelele de carne au fost fragede si moi, unele s-au dezintegrat in fibre… se puteau manca cu lingura. Sosul aromat si dulceag, cu boabe de mazare si galuscute.
Ne-am apucat cu Diana sa tocam repede frunzele de patrunjel verde pe care sa le presaram deasupra acestei tocanite.
S-a format coada in fata ceaunului nostru. Ne-am intalnit cu prieteni vechi dar si cu fani care au venit special sa ne cunoasca :). Va salutam pe toti si va multumim ca ne-ati fost alaturi!
Raluca si Andrei ne-au ajutat la „linia de servire”. Am scos tocanita din ceaun cu o cratita cu coada lunga (pe post de polonic) si am mutat-o in oale si castroane metalice. De acolo am servit portiile. A mers mult mai usor treaba asa! Am presarat si patrunjel verde peste tocanita de porc cu mazare si csipetke. Mergea bine cate o lingura de smantana…
In 20 de minute s-a golit ceaunul!!!
A fost o zi faina! Chiar daca au fost 38 C in Arad, a meritat efortul. Oricum, cu putina planificare anterioara se poate gati lejer in aer liber pentru sute de persoane. Mancarea a fost foarte apreciata de toata lumea iar banii stransi pe tichete s-au dus catre cauze nobile. Ce sa ne dorim mai mult?
Reteta pentru ceaun (cca. 150 de portii)
25 kg carne, 1 L ulei, 10 kg ceapa, 500 g usturoi, 12 kg mazare, 500 g boia (paprika), 100 g piper, aprox. 160-200 g sare, 200 g chimen macinat, 10 L apa. Csipetke din 20 oua (reteta aici). Timp de gatire: cca 3 – 4 ore.
Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.
CITITORII NOSTRI AU INCERCAT RETETA!
Aici gasiti mai multe retete de mancaruri cu sos: tocanite, escalop, ostropel, gulas, papricas etc
[…] pregatit o portie imensa de csipetke pentru tocanita de porc cu mazare pe care am gatit-o cu Oana, la ceaun, la Festivalul Catlanelor. Au fost foarte practice pentru ca […]
Minunat … sa fiti sanatoase si sa mai faceti asa ceva , am salivat in fata monitorului , asa ca maine , voi gati si eu un gulas ca la Arad (poate cu cartofi in loc de mazare , cu care nu suntem prea prieteni:() 🙂
[…] din faina, care pot fi preparate in avans si uscate (reteta aici). Am folosit csipetke si la ceaunul cu porc si mazare pe care l-am gatit la Zilele […]
Nu ma omor dupa mazare….dar gatita asa, chiar mi-a placut 🙂
[…] in aer liber am gatit anul trecut un ceaun cu porc si mazare – la Festivalul Catlanelor din […]
[…] csipetke se folosesc la tocanite (mancaruri cu sos), gulas traditional unguresc, mancare de mazare cu carne […]
Buna! Am facut mazarea cu porc si galuste. La o reteta asa de buna, prezentata cu multa darnicie, cu lux de amanunte, mancarea putea sa fie delicioasa. A fost batalie pe mazare.
Multumesc 😊.
Nu stiu cum sa postez o fotografie aici, dar voi posta una in grup pe FB.
[…] In zona Aradului avem niste ceaune traditionale foarte faine numite cătlane. Practic sunt ceaune cu vatra si horn (protectie impotriva vantului). Ma vedeti aici la Festivalul Cătlanelor 2015 din Arad – mai multe poze de acolo gasiti aici. […]