Compot de mere pentru iarnă – rețeta simplă. Cum se face compot de mere natural, la borcan, pentru iarnă? Rețeta de compot de mere cu scorțișoară și lămâie. Rețete cu mere. Conserve de mere.
Compotul de mere cu scorțișoară și/sau cuișoare este un dulce drag al copilăriei mele. În general bunica făcea compot proaspăt de mere pentru că acestea se găsesc tot timpul anului.
Dacă însă doriți să conservați merele sub formă de compot puteți să le faceți după această rețetă. Eu am avut mere în grădină așa că am pus câteva borcane.
Tot din merele culese din grădină am pus și câteva borcane cu mere rase pentru plăcintă – vezi aici rețeta.
Preparare compot de fructe „la nimereală” – nerecomandată
Multă lume face compotul așa: pune fructele în borcane (mari, mici, cum or fi…). În fiecare borcan pune 2-3-4 linguri de zahăr (nu se știe exact câte și nici cât zahăr încape într-o lingură) apoi toarnă apa rece de la robinet până se umple borcanul. Se închid borcanele ermetic și începe scuturarea lor individuală până la dizolvarea (zisă „topirea”) zahărului.
Pe urmă se trece la fierberea compoturilor la Bain Marie, așa cum este explicat mai jos. De multe ori zahărul ramâne nedizolvat iar gradul de dulce-acru al compoturilor variază… gospodina realizând de-abia iarna că unele dintre ele sunt cam acre sau altele cam dulci. Unele au făcut și mucegai! Lasă că la anul le fac mai bine! Și povestea se repetă…
Preparare compot „metoda științifică”
Prefer să fac un sirop din apă, zahăr și mirodenii pe care sa-l distribui peste fructele puse în borcane. Ca să știu de cât sirop am nevoie fac o probă simplă: pun fructele într-un borcan și le acopăr cu apă. Scurg apa și o măsor și aflu câți ml de apă încap în fiecare borcan. Înmulțesc cu numărul de borcane și știu cât sirop să fac. Simplu și elegant.
Din aceste cantități rezultă 5 borcane de 370 ml de compot de mere pentru iarnă.
- 1 kg mere curățate
- 150-250 g zahăr
- scorțișoară
- cuișoare
- vanilie
- 1 l apă
- 1 lămâie
Cum se face compot de mere pentru iarnă – rețeta simplă?
Cum se curăță merele?
Am curățat merele de cotor și semințe. Am lăsat coaja pe ele pentru că au avut coajă subțire și aromată și îmi place coaja de mere. Plus că este și sănătoasă. Am stropit merele cu zeamă de lămâie să nu se oxideze.
Cum se sterilizeaza borcanele si capacele pentru conserve?
Aici puteti citi pe larg despre sterilizarea borcanelor și capacelor la cuptor.
Într-un borcan de 370 ml mi-au intrat aproximativ 150 g mere. Am făcut un sirop fiert (5 minute) din 1 l apă și 200 g zahăr. Am pus în apă și batoane de scorțișoară, 2-3 cuișoare, vanilie și o felie de lămâie.
Am lăsat siropul la răcit 5 minute și apoi l-am turnat cald peste fructele din borcane. Am scuturat ușor borcanele ca să iasă bulele de aer și am completat cu sirop până aproape de buza lor. În fiecare borcan am așezat și câte o mică bucățică de scorțișoară. Am lucrat pe o tavă metalică care să preia șocul termic și să prevină pleznirea borcanelor.
Cum si cat se fierbe un compot de mere la bain Marie sau la cuptor?
Urmează dunstuirea, adică fierberea în bain Marie. Aceasta durează cca. 25-30 de minute, cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă. Am închis borcanele și le-am așezat la dunst învelite în cârpe de bucătărie. Puteți să le fierbeți și la cuptor timp de 40-45 de min. – ambele proceduri sunt descrise aici.
Păstrare compot de mere
După încheierea timpului de fierbere în baie de apă și abur sau la cuptor borcanele cu compot de mere se lasă la răcorit (câteva ore). Apoi compotul de mere pot merge în cămară. Rezistă bine și 2-3 ani. Cu siguranță că ne vom bucura la iarnă de acest compot de mere!
Tot din mere fac și o pastă (piure) de mere pentru iarnă – vezi aici.
Sau niște chips foarte faine și sănătoase (mere și pere deshidratate) – vezi aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de compot de mere pentru iarnă!
Prea bun prea ca la tara!
Si eu tot cu scortisoara si cuisoare fac! Minunat!
[…] Din mere se poate face si compot de mere pentru iarnă – rețeta simplă. Vezi aici reteta. […]
[…] Tot după rețeta ei pun și compot de mere pentru iarnă (la borcan) dar doar când am multe mere din grădina proprie. În general mere se găsesc tot anul, plus că se și păstrează foarte bine crude, în cămară așa că nu am prea făcut conserve din mere. Aceasta este rețeta compotului de mere pentru iarnă – vezi aici. […]
[…] pasta de mere (rețeta aici), nectarul de mere (vezi aici) sau compotul de mere pentru iarnă (vezi aici). Vă mai las niște rețete de mere conservate și la finalul […]