Compot de smochine cu vanilie și lămâie – fără conservant. Compot natural din smochine întregi. Cum se face compotul de smochine proaspete? Rețete de conserve de fructe. Rețete de compot. Rețete cu smochine.
Am un smochin în curte și am avut o producție record de smochine.
După ce am mâncat pe săturate smochine proaspete și am bifat toate rețetele posibile cu smochine (dulceață, gem, smochine în sirop și deshidratate) am zis să încerc și niște compot de smochine. A ieșit super gustos și aromat! Pe celelalte rețete cu smochine le găsiți la finalul articolului.
Din aceste cantități mi-au ieșit 2 borcane de 720 ml cu compot de smochine. Desigur că volumul ocupat în borcane depinde de mărimea smochinelor. Ale mele au fost uriașe așa că nu au încăput foarte multe în fiecare borcan.
- Cca. 600 g smochine proaspete
- 80 g zahăr
- 40 ml zeamă de lămâie
- Vanilie (1 plic zahăr vanilat sau ½ păstaie de vanilie sau ½ linguriță extract sau pastă de vanilie)
Cum se face rețeta de compot de smochine cu vanilie și lămâie – fără conservant?
Ingrediente pentru compot natural de smochine întregi
Iată smochinele proaspăt culese. Ale mele sunt cu coajă aurie, deschisă la culoare. Există și soiuri de smochine violet-roșiatice sau verzui. Important este ca fructele să fie coapte dar nu răscoapte (să nu fie moi, terciuite).
Mod de preparare compot din smochine proaspete întregi
Am ales smochinele întregi, fără defecte, fără lovituri și fără urme de insecte. Le-am spălat și le-am tăiat codițele. Cu ajutorul unui băț pentru frigărui am făcut 4-5 găuri prin fiecare fruct, în toate direcțiile. Smochinele sunt destul de seci iar prin orificii poate intra zeama compotului în fructe. Am folosit smochine întregi deoarece dacă le tai încep să iasă din ele micile semințe iar siropul compotului nu va mai fi limpede.
Am sterilizat borcanele și capacele așa cum am explicat pe larg aici.
Am așezat cu grijă smochinele întregi în borcanele sterilizate, astfel încât într-un borcan de 720 l să încapă cât mai multe. Smochinele mele au fost foarte mari, astfel încât nu au încăput decât vreo 5-6 bucăți.
Preparare sirop cu zahăr, vanilie și lămâie pentru compotul de smochine întregi
Am turnat apă peste smochinele dintr-un borcan. Apoi am răsturnat-o într-o crăticioară pusă pe cântar și am aflat câtă apă intră într-un borcan. La mine au fost 250 ml apă/borcan. Nu mi-a rămas decât să înmulțesc cu 2 și să mai pun o dată atâta apă în crăticioară (adică 500 ml). Peste ea am mai pus 100 ml de apă (deoarece siropul mai scade la fiert și va fi și parțial absorbit de smochinele perforate), 80 g zahăr, vanilie și zeamă de lămâie. Am pus cratița la fiert pe foc mediu. Fierberea siropului durează max. 5 minute. Am lăsat un pic la răcit siropul. El trebuie să fie cald dar nu clocotit. Ce arome grozave are!
Am turnat siropul cald peste smochinele din borcane și le-am închis ermetic cu capacele sterilizate.
Cum și cât se fierbe sau sterilizează un compot de smochine la Bain Marie (la abur) sau la cuptor?
Am strâns bine capacele de pe borcane. Urmează dunstuirea, adică fierberea în bain Marie. Întregul procedeu este descris aici. Aceasta durează cca. 20 de minute cronometrate din momentul în care apa începe să fiarbă. Am închis borcanele și le-am așezat la dunst învelite în cârpe de bucătărie.
Tot la linkul de mai sus găsiți și metoda de sterilizare a compoturilor la cuptor (la sec, fără baie de apă). Tava cu borcanele cu compot de smpchine se introduce in cuptorul incins la 115 C si se lasa 30-40 de minute la sterilizat. Apoi se decupleaza cuptorul – FARA sa se deschida usa acestuia – si le lasa totul la racorit lent 4-5 ore (sau peste noapte). De-abia dupa acest ragaz se pot scoate borcanele si se pot muta in camara.
Păstrare compot cu smochine cu vanilie și lămâie
După dunstuire și răcire lentă borcanele cu compot pot fi puse direct pe raftul cămării. Ele rezistă 3-4 ani fără probleme. Smochinele întregi sunt înconjurate de siropul auriu aromat și gustos. Un compot natural preparat acasă fără mari bătăi de cap.
V-am promis în introducere mai multe rețete cu smochine. Prima este dulceața de smochine întregi. Fructele sunt sticloase, confiate în sirop auriu, bine legat. Rețeta aici.
Gemul (marmelada) de smochine poate fi uns ușor pe felii de pâine, clătite, foi de prăjituri sau pe blaturi de tort. Rețeta aici.
Având foarte multe smochine la dispoziție am decis să deshidratez o mare parte din ele. Rețeta aici.
Am pomenit și de smochine conservate în sirop aromat – rețeta aici.
Recent am făcut o super dulceață din fructe coapte la cuptor. Am combinat smochinele cu niște prune iar rezultatul a fost unul wow! Rețeta aici.
Tot cu smochine se pot face tarte, biscuiți, ștrudel, cozonaci, prăjituri etc. Găsiți aici rețetele.