Ruladă din ciolan afumat cu usturoi și boia rețeta de șuncă din ciolan fiert în zeamă de varză

1

ciolan presat cu paprika boia si usturoi reteta savori

Ruladă din ciolan afumat cu usturoi și boia rețeta de șuncă din ciolan fiert în zeamă de varză. Ciolan presat de porc cu paprika și usturoi. Mezel natural de casă preparat din ciolan afumat fiert în moare de varză. Rețete de mezeluri de casă. Rețete cu ciolan.

Foarte des facem ciolan presat tip șuncă de casă iar de data aceasta am decis să-i dau formă de ruladă. O ruladă de ciolan afumat cu usturoi și boia dulce (paprika). Ciolanul rulat se încheagă bine la frigider și apoi poate fi feliat cu ușurință. Felii fragede și aromate de cărniță rozalie cu șoric 🙂 Cât de bine va sta o asemenea ruladă de ciolan pe masa de Crăciun sau pe cea de Anul Nou! Bineînțeles că nu trebuie să așteptați Sărbătorile pentru a prepara această specialitate.

Ruladă din ciolan afumat cu usturoi și boia rețeta de șuncă din ciolan fiert în zeamă de varză savori urbane

Practic am combinat două rețete clasice specifice bucătăriei ardelenești. Prima este cea de gușă fiartă de porc frecată cu usturoi și boia (obald sau abalt szalonna) – vezi aici.

Gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald ardelenesc savori urbane

A doua este cea de răcituri sau piftie din ciolan afumat cu paprika (boia) – vezi aici.

Răcituri sau piftie din ciolan afumat - rețeta ungurească savori urbane

Ei bine, rezultatul este unul fenomenal! O ruladă aspectuoasă și gustoasă preparată din ciolan afumat, dezosat și apoi uns cu o pastă aromată de boia cu usturoi.

cum se face ciolan fiert rulat cu usturoi si boia

Pentru că mai mulți cititori ne-au tot zis de afumăturile fierte în zeamă de varză acră (moare) – chestie neobișnuită la Arad – am zis să încerc această variantă. De ce nu? Dacă sunteți conservatori atunci fierbeți ciolanul în apă simplă.

Din cantitățile de mai jos rezultă o ruladă din ciolan afumat de cca. 1-1,2 kg.

Ruladă din ciolan afumat cu usturoi și boia rețeta de șuncă din ciolan fiert în zeamă de varză
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 ruladă din ciolan afumat cu usturoi și boia
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 ciolan afumat de porc de cca. 1,5 kg
  • 2 L de moare (zeamă de varză acră)
  • 2 L apă
Pentru uns
  • 4-5 căței mari de usturoi sau 9-10 mai mici
  • 2 linguri bune de boia dulce (paprika)
  • 1-2 linguri din zeama în care a fiert ciolanul

 

Cum se face o ruladă din ciolan afumat cu usturoi și boia rețeta de șuncă din ciolan fiert în zeamă de varză?

Ingrediente pentru ciolan presat sub formă de ruladă

Am folosit un ciolan afumat de porc cumpărat de la măcelăria Tal din Bujac (cartier al Aradului). Familia Tal face niște mezeluri naturale extraordinare, preparate din porci crescuți la ferma proprie. Afumăturile lor chiar sunt afumate la rece (așa cum trebuie), nu sunt colorate artificial și au gust și aromă fenomenale! Ciolanul a avut ca. 1,65 kg (cu oase cu tot). Are carne multă, un strat subțire de grăsime și șoricul aferent.

ciolan afumat crud uscat de casa pentru ciorba

Cum se fierbe ciolanul afumat în zeamă de varză (moare)?

În mod normal fierb ciolanul în apă dar acum am decis să pun și niște moare de varză (zeamă de varză acră). Avem varză și conopidă puse la butoi chiar de noi iar moarea lor este limpede precum cristalul, super aromată și gustoasă. Bineînțeles că am strecurat-o înainte de a o pune la ciolan. Din moarea asta poți bea 2 căni pe nerăsuflate, atât de bună e! Sănătate curată!

zeama de muraturi moare de varza din butoi

Deoarece atât ciolanul cât și moarea au multă sare, am decis să fac un mix de moare cu apă în raport 1:1. Am ales o oală încăpătoare (de cca. 6-7 L) în care am pus ciolanul și 3,5 – 4 L de lichid (jumătate apă, jumătate moare). Moarea noastră este foarte aromată deoarece folosim mai multe condimente și ierburi aromatice la murarea verzei: cimbru uscat, mărar uscat, semințe de chimen și musai ardei iuți. Nu este nevoie să mai pun alte mirodenii în zeama în care va fierbe ciolanul, mai ales că acesta va fi ulterior asezonat cu usturoi și boia.

Am fiert ciolanul până ce carnea a devenit fragedă și a dat semne că pică de pe oase. În oală sub presiune (kukta) durează cca. 60 de minute (cronometrate de când începe oala să fâsâie) iar în oală clasică poate dura 2 ore 30 min sau chiar 3 ore și ceva. În acest caz trebuie completat cu apă caldă deoarece lichidul scade.

Am mutat ciolanul fierbinte într-un castron și l-am lăsat 15 minute la răcorit. Ce arome faine am în bucătărie!! Am degresat bine zeama scoțând polonice întregi de grăsime de la suprafața ei (aceasta se aruncă). Am păstrat 1 ceașcă bună de zeamă caldă. Din restul puteți face o ciorbă de cartofi sau de fasole boabe – rețetele aici și aici. Chiar e păcat să aruncați bunătate de zeamă de pe ciolanul afumat!

Apoi am despicat ciolanul pe lung și l-am dezosat cu ușurință. Cărnița este roz, exact cum trebuie să fie. Șoricul este moale iar grăsimea e gelatinoasă. O nebunie! Am gustat să văd și eu cum e șunca fiartă în zeamă de varză sau moare: cam tot aia e ca și cea fiartă în apă. Asta pentru că aici aroma pregnantă este cea de fum. Da, se simt vag aroma cimbrului și un pic de acreală. Poate că la gușa de porc crudă se simte mai tare moarea decât aici.

Cum se face pasta de usturoi cu boia dulce pentru șunca presată din ciolan fiert?

Am curățat usturoiul și mi-am pregătit boiaua dulce. Nouă ne place mult usturoiul și de aceea am pus „din belșug”. Puteți reduce doza de usturoi la jumătate dacă doriți o aromă mai potolită.

Noi, la Arad, avem o paprika senzațională produsă local, în satele sau orașele din împrejurimi (Nădlac, Dorobanți, Pecica etc). Nu se compară cu nicio boia din comerț. Este roșie ca focul și are aromă de ardei proaspăt cules.

Se face dintr-un soi special de ardei roșii care se pun la uscat iar când se macină nu se folosesc cotoarele ci doar pulpa acestora. Semințele se separă și ele înainte de măcinare.

Boiaua noastră este fabuloasă! Fără ea nu există cârnați arădeni, salam de casă sau alte mezeluri tradiționale.

La noi boiaua e ingredient, nu condiment… adică se pune cu lingura în mâncare, nu se ia cu 3 degete 🙂 Știu că pe piață e multă boia contrafăcută (maro, amară, fără miros sau gust) așa că vă recomand să vă orientați fie spre producători (puteți gusta boiaua din piața), fie spre branduri celebre de condimente (Kotanyi sau Kamis de ex).

Într-un castron am pus usturoiul zdrobit (presat) împreună cu boiaua și 1-2 linguri din zeama caldă în care a fiert ciolanul. Am amestecat totul bine până ce am obținut o pastă moale, mai fluidă, cam ca un bulion de roșii mai gros. Puneți mai multă zeamă dacă este nevoie.

Mod de preparare ciolan presat și rulat cu boia și usturoi

Este important ca ciolanul să fie cald dar nu fierbinte. Dacă apucă să se răcească nu e bine pentru că toate gelatinele naturale din el se solidifică și nu mai puteți face rulada cum trebuie.

Am rupt 2 bucăți de folie alimentară de plastic pe care le-am lipit la mijloc una de alta. Am uns un dreptunghi de cca. 30 x 20 cm cu un strat bun de pastă de boia cu usturoi. Peste el am pus șoricul ciolanului astfel încât să fie cu partea maro în exterior. Nu-i bai dacă e din bucăți deoarece totul se va lipi după răcire. Am uns partea cu grăsime cu un strat subțire de pastă. A urmat stratul principal compus din fascicule de carne rozalie. Le-am distribuit astfel încât stratul să fie uniform. Mai luăm dintr-o parte și completăm în alta. Le-am uns și pe acestea cu restul de pastă roșie.

Cu ajutorul foliei de plastic am rulat ciolanul din aproape în aproape. Bineînțeles că nu rulăm folia în interiorul ciolanului! Ea va fi doar la exterior – exact ca la salamul de biscuiți. Apoi am strâns bine și am răsucit capetele foliei de plastic și am rulat un pic ciolanul pe masade bucătărie ca să aibă o formă cilindrică uniformă.

Pentru siguranță am învelit rulada din ciolan în folie de aluminiu. Am așteptat ca aceasta să se răcească complet după care am dat-o la frigider pentru 8-10 ore (cel mai bine peste noapte).

Servire și păstrare ruladă din ciolan afumat cu usturoi și boia dulce sau șuncă din ciolan presat

Gata! După câteva ore de răcire rulada din ciolan afumat s-a închegat perfect. Am scos-o de la frigider și poate fi feliată. Nu am desfăcut-o complet din folia alimentară pentru că ea îi oferă protecție în zilele următoare. Tăiem doar cât mâncăm la o masă iar restul merge înapoi la rece (cu folia de aluminiu deasupra).

Se taie perfect cu un cuțit bine ascuțit. Ce faină e secțiunea acestui ciolan presat rulat!

reteta rulada de ciolan presat cu usturoi si boia paprika

Rulada e bine legată, nu se împrăștie, poate fi feliată chiar și foarte subțire. Ce arome! Ce gust divin!!

cum se face sunca din ciolan afumat fiert in zeama de varza cu boia si usturoi

Merge tare bine cu pită proaspătă de casă, niște roșii sau ceapă roșie. Și cu un ștampăl de țuică sau pălincă 🙂

reteta sunca de casa din ciolan de porc afumat si fiert

Ciolanul rulat cu boia și usturoi poate fi păstrat la frigider 7-10 zile, fără probleme. Dacă e bine învelit în plastic și aluminiu!

rulada de ciolan cu usturoi si boia mezel de casa

Dacă sunteți amatori de ciolan afumat și presat atunci vă las aici mai multe rețete.

Ciolan presat în formă de guguluf – vezi aici.

servire sunca presata de casa din ciolan afumat

Ciolan presat copt în formă – la cuptor – rețeta aici.

Sunca coapta de casa Savori Urbane

Sau șunca de Paști din ciolan presat în maț sintetic – vezi aici.

Cred că v-am făcut poftă cu această ruladă din ciolan afumat cu usturoi și boia și că veți testa rețeta de șuncă din ciolan fiert în zeamă de varză sau moare!

Aici găsiți mai multe rețete cu ciolan crud sau afumat

Ciolan afumat la cuptor Savori Urbane (7)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.