Chifteluțe grecești de pui cu brânză feta și măsline – chiftele aperitiv fără prăjeală – la air fryer. Rețeta de chiftele la cuptor sau la friteuză cu aer cald (airfryer). Cum se fac chiftele fragede din carne de pui? Cât se coc chifteluțele la cuptor? Rețete cu carne tocată. Rețete de aperitive și gustări.
Trebuie neapărat să încercați aceste chifteluțe grecești de pui pentru că sunt fabuloase! De multă vreme nu am fost atât de încântată de un preparat nou descoperit. Da, am mâncat ceva similar în Olanda, comandând mâncare (takeaway) de la un restaurant grecesc local. Printre multe alte gustări s-au găsit și chifteluțele cu măsline, feta și ardei grași. Ale lor erau cu carne de miel și erau prăjite clasic (în ulei). Am încercat să identific ingredientele în timp ce savuram chiftelele, tocmai în ideea de a le reproduce acasă.
Se vedeau cu ochiul liber bucățelele de feta, de măsline și de ardei roșu gras. Se simțeau aromele de ceapă, usturoi și oregano precum și o iuțeală moderată. Am simțit și văzut verdeața (mărăr și pătrunjel verde). Dar parcă mai era ceva… Aha! Coajă rasă de lămâie! Am reușit să și identific 1-2 firicele din ea care să-mi întărească banuiala. Deci cam așa se fac chiftelele grecești cu brânză feta și măsline!
Am revenit acasă (la Arad) și mi-am propus să recreez aceste minunate chifteluțe de care să se bucure și restul familiei. Nu toată lumea are acces la carne tocată de miel și unii chiar nu o agreează așa că am ales să le fac cu carne de pasăre. Pentru nota picantă am folosit puțin ardei iute – care este opțional. Eu am folosit pulpe de pui dezosate dar la fel de bine puteți să le faceți din piept de pui (dar ies mai seci). Puteți folosi și carne de vită, porc, mix de porc cu vită.
Din cantitățile de mai jos am obținut cca. 34-36 de chifteluțe grecești care pot fi servite atât calde cât și reci.
- 800 g pulpe de pui dezosate sau piept de pui (fileuri)
- 1 ceapă medie roșie sau albă sau 3-4 fire de ceapă verde
- 4 căței mari de usturoi sau 6 mai mici
- 1 ou
- 2 linguri de pesmet simplu
- cca. 120 g măsline tocate (negre sau verzi)
- 150 g brânză feta
- 1 ardei gras roșu (poate fi și kapia sau gogoșar)
- o mână bună de verdeață tocată (pătrunjel și mărar verde)
- coaja rasă fin de la ½ de lămâie
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 1 linguriță oregano uscat
- un pic de ardei iute tocat mărunt sau fulgi uscați de chili
- puțin ulei pentru uns chiftelele
- 500 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
- un pic de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1-2 linguri de zeamă de lămâie (după gust)
- 2 linguri ulei de măsline
- câteva frunze de mentă verde sau o linguriță rasă de mentă uscată (tocată)
Cum se face rețeta de chifteluțe grecești de pui cu brânză feta și măsline – chiftele aperitiv fără prăjeală?
Ingrediente pentru chiftele grecești cu feta, măsline și ardei
Am avut o caserolă de pulpe dezosate de pui (cca. 800 g). Am trecut pulpele prin mașina de tocat echipată cu sita cu ochiuri mai mari.
Mi-am pregătit ardeiul, ceapa, usturoiul, măslinele negre, brânza feta, lămâia, ardeiul iute (opțional) și verdețurile. În poză se văd doar o parte din măsline și din verdeață (am pus mai multe).
Am avut măsline întregi cărora le-am scos sâmburii și apoi le-am tocat din cuțit. Am curățat și ardeiul pe care l-am tocat mărunt.
Am folosit cca. o legătură de pătrunjel și 1/2 legătură de mărar pe care le-am mărunțit din cuțit.
Cum se face compoziția de chifteluțe grecești din carne de pui cu brânză și verdețuri?
Peste carnea tocată de pui din castron am pus 1 ou întreg, verdeața tocată, usturoiul răzuit sau dat prin presă, ceapa mărunțită și coaja rasă fin de la 1/2 de lămâie. Am asezonat totul cu sare, piper negru măcinat și oregano uscat. Aveți grijă cu sarea deoarece atât brânza feta cât și măslinele sunt sărate! Tot acum am pus și cam 1/3 din ardeiul iute tocat foarte mărunt. În funcție de gust puteți pune mai mult sau mai puțin ardei iute. Dacă nu vă place mâncarea picantă atunci nu-l mai puneți deloc.
Am amestecat totul cu mâna ca să obțin o pastă omogenă, cu condimentele distribuite uniform. Am adăugat 2 linguri rase de pesmet și am frământat totul bine. Acesta se va umfla de umezeala cărnii și a oului și va lega frumos pasta de chiftele.
Apoi am pus brânza feta sfărâmată cu mâna și ardeiul roșu tocat.
Am amestecat totul cu grija ca să nu transform bucățelele de feta în pastă.
Deoarece nu toți membrii familiei mele sunt amatori de măsline, am decis să le pun doar într-o parte din compoziție. Ei bine, vreau să va zic că au mâncat fără să clipească și chiftelele cu măsline și mi-a părut rău că nu le-am pus în toată compoziția.
Cum se porționează și modelează chifteluțele aperitiv în stil grecesc?
Cu palmele umezite cu apă am porționat și modelat 34 de chifteluțe grecești de pui. Au avut diametrul cam de 4-4,5 cm. Ele vor mai scădea la copt sau prăjit.
Coacere chiftele la friteuză cu aer cald sau la cuptor
Deoarece nu am vrut să prăjesc chiftelele grecești în baie de ulei, am decis să testez noua friteuză cu aer cald. Coșul friteuzei cu aer cald are o capacitate de 2,5 L, este detașabil, antiaderent și are mâner rece cu protecție la căldură. Poate fi spălat în mașina de vase.
Mi-am pregătit chifteluțele grecești aranjate soldățește.
Am conectat friteuza la curent, am setat temperatura la 200 C și timpul la 20 de minute. Primele 5 minute au fost de pre-încingere. Friteuza este foarte silențioasă, de-abia auzi cum circulă aerul în ea.
Am aranjat chiftelele în coșul friteuzei și le-am uns la suprafața cu foarte puțin ulei (cu pensula). În prima tură am pus doar 11 bucăți dar intrau 12 fără probleme, mai ales că ele scad un pic la copt sau prăjit.
Am închis sertarul friteuzei și am copt aceste chifteluțe grecești 15 minute la 200 C. Ce arome faine am în bucătărie! Friteuza cu aer cald este echipată cu filtru activ așa că aburul evacuat în zona din spate are arome mult atenuate. Nici nu se compară cu mirosul intens degajat de prăjirea chiftelelor în tigaie cu ulei sau de coacerea lor la cuptor! În plus, nu-ți încălzești bucătăria, mai ales în timp de vară.
Principiul de funcționare al acestei friteuze este bazat pe circulația aerului fierbinte. Astfel preparatele sunt gătite uniform și chiar se rumenesc! Nu ies niște fierturi albicioase. Priviți cât de frumos s-au rumenit chiftelele mele! Nici măcar nu a trebuit să le întorc. La finalul timpului setat friteuza m-a avertizat sonor și s-a decuplat. Deci nu există riscul arderii preparatelor.
Am scos prima tură de chifteluțe grecești de pui pe o farfurie și am continuat coacerea celorlalte. În următoarele 2 serii am pus câte 12 chiftele la copt în friteuza cu aer cald iar timpul a fost de 15 minute (nu a mai fost nevoie de încingere). Să vă mai povestesc că din prima tură s-au mâncat aproape toate chiftelele, imediat ce le-am scos? Ne-am ars la limbă dar a meritat 🙂
Dacă nu aveți o asemenea friteuză atunci puteți coace aceste chifteluțe grecești la cuptor, în tavă așternută cu hârtie de copt. Pensulați ușor chiftelele cu puțin ulei și coaceți-le 18-20 de minute la 200 C (cuptor preîncins).
Cum se face un sos de iaurt grecesc cu lămâie și mentă pentru chifteluțe grecești?
Lângă aceste chifteluțe grecești aromate și picante merge bine un sos răcoritor de iaurt. Deoarece chiftelele sunt bine usturoiate și condimentate am decis să fac o variantă de sos care să le echilibreze. Am folosit iaurt grecesc cu 10% grăsime, coajă și zeamă de lămâie, mentă, sare și un pic de ulei de măsline. Menta proaspătă este culeasă chiar din grădina noastră. Găsiți mentă la ghiveci în supermarketuri dar puteți folosi și mentă uscată.
Mai întâi am ras coaja unei lămâi și apoi am stors sucul acesteia. Într-un castron mai mare am pus iaurtul grecesc, coaja rasă de lămâie, cam 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors, menta tocată, un praf de sare și cam 2 linguri de ulei de măsline.
Am amestecat totul bine cu o lingură și gata! Dozați treptat sucul de lămâie, amestecați și gustați. Să nu vi se pară prea acru sosul final. Am presărat și ceva cepșoară tocată (Schnittlauch, chives).
Servire chifteluțe grecești de pui cu brânză feta și măsline – chiftele prăjite fără ulei la friteuza cu aer cald sau la cuptor
De-abia am reușit să fac pozele finale că ai mei au tăbărât pe chiftelele grecești 🙂 Sunt senzaționale! Atât de fragede, de suculente și de gustoase încât nu vă pot povesti! Sunt bine asezonate, aromate, ușor picante – exact cum trebuie să fie niște chifteluțe aperitiv.
Fiecare chiftea e o explozie de gust și arome! Trebuie să recunosc că friteuza cu aer cald și-a făcut treaba exemplar. Chiftelele prăjite în ea sunt extraordinar de reușite! Sosul acrișor de iaurt cu mentă aduce o notă de prospețime și balansează perfect aromele intense și nota picantă a acestor chiftele.
Nouă ne-au plăcut atât calde cât și reci. Au rămas vreo 4-5 chiftele pe care le-am mâncat a doua zi și am oftat de plăcere. Chiar merită să le faceți pentru platouri asortate de aperitive sau pentru pachețelul pe care-l duceți la serviciu.
Dacă sunteți amatori de măsline atunci vă recomand și clasica tapenade – pasta de măsline cu capere, usturoi și anșoa – rețeta aici.
Dacă sunteți amatori de rețete grecești atunci vă las și celebra salată grecească (horiatiki) – vezi aici.
Sau sosul tzatziki – vezi aici.
Plăcinta cu spanac și brânză (spanakopita) – vezi aici.
Sau plăcinta însiropată cu portocale, iaurt și foi subțiri (portokalopita) – vezi aici.
Neapărat să încercați rețeta de chifteluțe grecești cu branză feta și măsline! Mă veți pomeni! 🙂
Azi le-am incercat, sunt absolut minunate, felicitari!
Singura diferenta e ca am pus un amestec de carne pui + curcan si le-am lasat un picut mai mult in cuptor (vreo 25 de minute), pentru ca nu pareau suficient de rumenite. Au iesit o minunatie, juicy si cu o aroma mediteraneana excelenta, iar sosul de iaurt cu menta a fost fix ce le trebuia ca sa le scoata in evidenta toata savoarea.
Multumesc pentru tot, sunteti extraordinare!
Am incercat reteta! Chiftelele sunt delicioase la fel ca toate retetele de pe site-ul dumneavoastra!
De ziua mamei mele, tot meniul a fost facut cu retetele dumneavoastra, cu exceptia tortului (Laura Laurentiu).
Am primit felicitari de la toti musafirii, dar laudele le meritati dumneavoastra!
Va multumim!
Astăzi am făcut aceste chifteluțe, sunt minunate!
Arata asa de bine..yamy yamy 🥰
Le-am facut pentru masa de Craciun. Au iesit grozav de bune: cu un gust fin si o textura la fel de delicata. Le-am copt la cuptor asa ca au fost si sanatoase. Sotul meu se bucura ori de cite ori incerc o reteta de la voi, dar e un pic gelos, zice ca m-am indragostit. Multumesc mult. Am uitat sa va felicit pentru pagina web, usor de navigat.
Delicioase aceste chiftele, singurele încercate la airfryer care nu ies deloc uscate. Singurul site culinar care nu dezamăgește niciodată, am preluat câteva rețete de aici pe care le folosesc frecvent, cele mai multe din ele foarte simple și gustoase. Felicitări pentru toată munca depusă!