Gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald (obalt) ardelenesc + VIDEO

12

Gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald ardelenesc savori urbane

Gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald (obalt) ardelenesc + VIDEO. Slănină fiartă și condimentată cu usturoi și paprika. Cum se face gușă de porc fiartă? Mezel de casă din gușă, obraz de porc fiert cu usturoi. Rețeta de obald. Reteta de abált szalonna. Rețete de mezeluri de casă. Rețete ardelenești tradiționale.

Rețeta de gușă fiartă cu boia și usturoi este una veche ungurească. A fost preluată de ardeleni și a devenit tradițională în Transilvania. În maghiară ea se numește „abált szalonna” iar la noi i se zice „obald” sau „obalt”.

DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI ȘI REȚETA DE GUȘĂ DE PORC FIARTĂ – ÎN FORMAT VIDEO. 

Gușa de porc fiartă este o delicatesă! Are șoric, straturi alternative de slănină și carne iar după fierbere devine foarte fragedă și moale. Aromele de usturoi și boia (paprika) de calitate sunt specifice acestui preparat.

Gusa fiarta cu boia si usturoi reteta de obald Savori Urbane

Bunicul meu din Grădiște (cartier al Aradului) era mereu responsabil cu tăiatul porcului. Avea un talent deosebit la tranșatul și fasonatul cărnii încât era mai mare dragul să îl urmarești. Pulpele din spate erau decupate perfect pentru șuncă (jambon), cu margini rotunjite (nu era ciopârțită), tablele de slănină și de kaiser erau drepte și tăiate parcă cu liniarul. La fel și gușa de porc. Un mic ghid de tăiere a porcului în Ardeal și Banat găsiți aici și aici.

V-am mai povestit despre priceperea lui în ale „mezelăritului” și în articolul despre cârnații de Arad – vezi aici. Bine, la noi și cârnații sau salamul se fac în fire egale, de aceeași grosime, umplute ca la carte. Îti e mai mare dragul să te uiti la ele atârnate în șpais (cămară).

Poate de aceea parcă mă doare sufletul când văd în poze carnați făcuți în „dorul lelii”, umpluți inegal, unii subțiri și plini de aer, alții gata să pleznească, răsuciți inegal sau deloc, atârnați la grămadă în tot felul de locuri insalubre. Nu mai zic de kaiser, costițe sau slănină tăiate aiurea, pe unde „a mers cuțitul”. Nu e greu să fim un pic atenți și la detalii pentru că merită.

Gușa de porc este porțiunea de sub bărbia porcului. Cu această tehnică de preparare se pot pregăti și obrajii de porc (fălcile) dar aceștia au carne mai tare fiind vorba despre mușchi care au fost utilizați intensiv de către animal. Bucățile de gușă de porc au cam 600-700 g și pot fi cumpărate de la măcelarii private sau se pot decupa chiar la tăierea porcului.

5.0 from 4 reviews
Gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald ardelenesc + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 bucată de gușă fiartă cu boia și usturoi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 buc. gușă crudă de porc (600-700g)
Pentru marinat și fiert:
  • 3 L apă
  • 3 linguri bune de sare
  • 2 lingurițe piper negru boabe
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 foaie de dafin
După fierbere:
  • 1 căpățână mare de usturoi
  • ½ linguriță de sare
  • 2-3 linguri de boia dulce (paprika)

 

Cum se face gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald (obalt) ardelenesc + VIDEO?

Iată gușa fiartă și frecată cu paprika și usturoi, în format de rețetă video. Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – dați click aici!

Cum se condimentează gușa de porc?

Am ales o gușă de porc faină, cu strat de carne și evident cu soriciul în dotare. Este fasonată frumos iar dimensiunile ei sunt de cca. 20 x 30 cm. Gușa va fi mai întâi marinată, apoi fiartă și, în final, condimentată cu boia și usturoi.

gusa de porc pentru obald

Mi-am pregătit condimentele necesare în prima etapă – marinarea și fierberea gușei de porc.

Am făcut o marinadă din 3 l de apă, 3 linguri bune de sare, piper boabe (2 lingurițe), o foaie de dafin, o ceapă tăiată si 3 căței de usturoi feliați. Am lăsat carnea în marinadă timp de 2 ore la temperatura camerei. Am mai întors-o și pe verso.

Cum se fierbe gușa proaspătă de porc?

Apoi am luat oala sub presiune (kukta) și am așezat gușa în oală cu tot cu marinadă (inclusiv ceapă și condimente). Apa trebuie să acopere gușa bine de tot și să depășească cu vreo 3 degete nivelul ei pentru că gușa se mai încovoiazălla fiert și riscați să iasă din apă. Am fiert gușa 1 oră (din momentul în care oala sub presiune a intrat în regim de fierbere).

Puteți folosi și o oală obișnuită însă fierbera gușei va dura cam 2 ore la foc foarte mic. Puteți încerca cu furculița dacă s-a fiert sau nu. Păstrăm o jumătate de ceașcă din zeamă pentru că avem nevoie de ea mai târziu.

În ambele cazuri, după fierbere, gușa de porc se scoate pe o farfurie și se lasă atâta la răcorit până ce ajunge la o temperatură suportabilă pentru mână. Trebuie să fie caldă dar să nu ne ardă.

Cum se freacă gușa fiartă cu usturoi și boia (paprika)?

Între timp pisăm o căpățână de usturoi. Într-un mic castron frecăm usturoiul cu 1/2 de linguriță de sare grunjoasă și subțiem pasta cu 2-3 linguri din zeama în care a fiert gușa.

Când gușa de porc s-a răcorit suficient încât să poată fi manevrată se așează cu șoricul în jos  pe o tavă (farfurie). La suprafață o crestăm superficial cu un cuțit bine ascuțit. Se fac pătrate sau romburi.

Apoi întindem pasta de usturoi în mod uniform apăsând ușor cu latul cuțitului ca aceasta să intre și în crestături.

Deasupra presărăm din belșug boiaua. Puteți face un mix din paprika dulce și iute. Stratul de boia trebuie să fie considerabil la un obald adevărat.

Gușa fiartă cu boia și usturoi se dă la cămară (dacă e răcoroasă) sau la frigider, în container închis de plastic.

Servire gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald ardelenesc

A doua zi se mai presară cu un pic de paprică (deoarece primul strat se umezește) și apoi se poate felia cu ușurință. Gușa fiartă de porc este o nebunie! Este moale, untoasă, cremoasă. Se taie foarte ușor chiar și cu un cuțit neascuțit bine.

Cât de frumos se disting straturil! Aproape că poți unge gușa pe pâine.

Această gușă fiartă cu boia și usturoi nu lipsește de pe mesele noastre de Crăciun sau Anul Nou alături de toba ardelenească (rețeta aici), lebărvurst sau maioș (rețeta aici), caltaboși (rețeta aici) sau de cârnații tradiționali ardelenești (rețeta aici).

Meritâ să încerci și tu această rețetă de Gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald!

Pe lângă aceste bunătăți mai facem multe alte mezeluri de casă: șuncă afumată, cotlet afumat, ceafă afumată, muschiuleți de porc etc –  vezi aici toate rețetele.

Mezeluri de casa carnati sunca Savori Urbane colaj

 

12 COMENTARII

  1. Am încercat mai multe rețete de slănină fiartă (așa i se zice în familia mea), dar aceasta este pe departe cea mai buna.
    O fac destul de des și e foarte apreciată.
    Mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: