Vinete la cuptor crestate și rumenite servite cu lapte batut si rodie – cele mai bune vinete pe care le-am mancat vreodata! Reteta lui Yotam Ottolenghi – Aubergine with buttermilk sauce. O nebunie! Orice reteta geniala este extrem de simpla. Sunt jumatati de vinete crestate, bine unse cu ulei de masline, coapte la temperatura inalta si servite cu un sos racoritor din iaurt amestecat cu lapte batut, usturoi si ulei. Tusa finala este data de za’atar (un mix oriental de codimente) si de boabele crocante, dulci-acrisoare de rodie.
In reteta originala a lui Ottolenghi apare doar uleiul de masline, atat la coacerea vinetelor cat si in sosul de lapte batut. Am cumparat recent din piata o sticla de ulei de dovleac, parfumat si gustos, cu culoare verde inchis. M-am tot gandit cu ce reteta sa-l inaugurez si am decis ca voi face aceste vinete. Deoarece uleiul de dovleac NU se gateste (nu este termostabil) am putut sa-l folosesc doar la sosul de iaurt. Si bine am facut! A iesit o nebunie! Niste vinete rumene, cu coaja crocanta si miez cremos si parfumat.
Am tot povestit cu Laura Laurentiu (de vreo 2 saptamani) despre vinetele astea care ma tot tentau. Ea a si mancat la Londra la NOPI (unul dintre restaurantele lui Ottolenghi) si e super incantata ori de cate ori aude de acest Chef faimos. Aici puteti citi articolul-review al Laurei in care ne plimba un pic si prin Londra si ne prezinta si un restaurant detinut de Jamie Oliver. Si zilnic povesteam de reteta asta si zilnic uitam de ea.
Cumparasem si cateva vinete albe special pentru ea. Au stat saracele cateva zile in frigider pana mi-am adus aminte de ele.
Ieri, navigand pe net dau peste „vinetele dumnezeiesti” ale lui Exarhu. De cum am vazut poza am stiut ca astea sunt! Si el era picat in prostratie. Foarte misto i-au iesit! Sa le halesti din poza. No, stie omul ce e bun, mai ales ca e un epicurean notoriu. Bing! Am vinetele albe in frigider… ce naiba le tot clocesc acolo? La treaba.
N-am mai apucat sa fac za’atar (un mix din seminte de susan prajite, cimbru, maghiran, sare plus sau minus sumac, oregano etc – nu are reteta fixa) dar nici nu mai era nevoie de el. Vedeti de ce.
- 3 vinete medii frumoase (poti fi negre, albe, violet, pestrite)
- 75 ml ulei de masline
- sare marina grunjoasa
- piper
- Optional - fulgi de ardei iute
- cateva crengute de cimbru lamaios (din ghiveci)
- 300 ml lapte batut (am folosit Napolact)
- 300 ml iaurt grecesc cu grasime min 10% (am folosit Pilos din Lidl)
- 2 catei de usturoi
- sare
- 50 ml ulei de dovleac - daca nu aveti folositi tot ulei de masline
- boabe de rodie
- paine proaspata
Mod de preparare vinete la cuptor crestate și rumenite servite cu lapte batut si rodie – dupa Ottolenghi
Imi ia mai mult timp sa scriu reteta decat sa le fac. Primo tempo: am pus cuptorul la incins la 230 C (Ottolenghi spune ca se coc intre 220 C si 240 C). Am spalat vinetele si le-am taiat in doua pe lung (cu tot cu codite). Cu ajutorul unui cutit cu lama scurta si bine ascutita le-am crestat adanc „criss-cross” – adica in romburi. Am avut grija sa nu trec de coaja.
Le-am asezat in tava (fara ulei, fara nimic) si le-am pensulat la suprafata cu mult ulei de masline. Am insistat cu pensula si in crapaturi. Vinetele absorb uleiul ca un burete. Am folosit cei 75 ml de ulei de masline. Pana a dat pe afara! Am presarat vinetele cu sare marina (trebuie pusa destul de multa ca sa dea un gust acestor vinete), cu piper negru macinat si cu fulgi de ardei iute (asta a fost ideea mea). Am rupt cateva crengute de cimbru lamaios din ghiveci si le-am imprastiat prin tava.
Cam asta e toata treaba.
Coacere vinete la cuptor cu lapte batut si ulei de dovleac
Cuptorul a fost bine incins la 230 C asa ca tava cu vinetele asezonate si bine imbalsamate cu ulei de masline a aterizat in el. Am setat timerul la 30 de minute si am trecut la prepararea sosului de lapte batut. Dupa 30 de minute de coacere am decis ca mai trebuie sa stea alte 10. In total le-am copt 40 de minute. Cum arata? Asa!
Vinete rumene, aurii, cu parfum senzational! Miezul este moale si cremos. To die for.
Sos de lapte batut cu ulei de dovleac
Pana s-au copt vinetele am avut timp sa fac sosul. Intr-un castron am amestecat laptele batut cu iaurtul si cu usturoiul zdrobit.
L-am potrivit de sare si l-am amestecat cu vreo 3 linguri bune de ulei de dovleac.
Ce aroma poate avea uleiul acesta! Si ce gust! De seminte prajite de bostan. Il folosesc des pentru ca in Ardeal si Banat este un produs traditional. Ne place sa-l mancam cu pita goala si sare – turnam ulei de dovleac pe fundul unei farfurii si il presaram cu sare grunjoasa. Intingem bucatele de paine in el si gata. De vis! E foarte bun in salate sau la aperitive – se foloseste doar rece, nu se gateste! Aici gasiti retete cu ulei de dovleac.
Servire vinete la cuptor cu lapte batut si ulei de dovleac
Hai sa mancam odata vinetele astea ca ne ia cu lesin numai privindu-le! Fiecare a primit cate 2 jumatati de vanata si cate linguri de sos de lapte batut a vrut. Am pregatit si o cescuta cu boabe proaspete de rodie si ne-am mai presarat si din ele peste sos. Daca aveam za’atar acum era momentul sa-l pun. Nu a fost niciun bai pentru ca uleiul de dovleac are o aroma fantastica si chiar n-as fi vrut sa i-o deturnez.
S-a facut tacere.
Toata lumea manca si ofta. Doamne cat sunt de bune!
Nu va pot descrie gustul, aroma si textura lor. Trebuie sa fugiti la piata si sa cumparati vinete!! Go, go, go!!
Alta variatiune pe tema: vinete crestate si impanate cu branza si usturoi – reteta aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Mai jos si reteta video a lui Ottolenghi.
Am folosit tot ulei de măsline, că n-am avut de dovleac. Au ieșit bune, zic eu, care le-am făcut pentru prima dată…
Cu siguranta sunt foarte bune cu ulei de masline pentru ca asa e si originalul.
O idee foarte buna
Da, Ottolenghi are retete grozave!
As dori sa stiu ce fel de condiment este za’atar?!
Nu am mai auzit de el niciodata …din ce tara provine sau unde pot sa-l gasesc
Aici in State sunt foarte multe magazine . indiene din Middle East, orientale …
cu siguranta voi gasi daca imi vei spune tara de provenienta .
Multumesc Oana….
Florica, despre za’atar poti citi aici https://en.wikipedia.org/wiki/Za%27atar
Se gaseste in magazinele orientale.
Arata delicios!
Merci 🙂
Am fost cateva zile in concediu si acum, ca m-am intors, nu trebuie sa ratez minunatia ta de reteta. Ce primire frumoasa mi-ai facut!…
Cu drag! Sa le incerci neaparat!
Știi cum să faci pe cineva să moară de poftă! 😀
[…] ce ne-am ridicat de la masa (i-am servit cu vinetele lui Ottolenghi si cu o friptura faina de piept de porc cu cartofi aurii si castraveti murati de vara) am trecut […]
[…] alta reteta grozava cu vinete este aceasta (dupa Ottolenghi) – cu lapte batut si […]
[…] la cuptor cu sos de iaurt si usturoi au facut inconjurul blogosferei, cu foarte mare suces (vezi aici si […]
Oana, nu stiu cat de bune sunt vinetele astea, dar m-ai facut sa-mi fie o pofta…. ai un talent extraordinar de a scrie si de a convinge: cred ca ai putea vinde si zapada eschimosilor! Multumesc pentru reteta si imbolduri -ma duc sa execut vinetele din camara!
Lol :)) Spor la treaba si sa revii cu impresii! 🙂
[…] niste vinete albe crestate si stropite cu ulei de masline, coapte pana ce se rumenesc si apoi servite cu lapte batut cu usturoi. O […]
[…] pe care am si testat-o si repetata-o de cateva ori in ultimele doua veri. O gasiti publicata aici: vinete crestate la cuptor cu lapte batut si rodie. O […]
Iata ca am ajuns acesta pagina web despre Vinete la cuptor cu lapte batut si ulei de dovleac , cautand despre maramu.
Acum iti spun ca faci treaba super. Te invit sa cunosti si pagina http://cazare-maramures.net o pagina despre tara
maramuresului. Numa bine
[…] Aici e reteta dupa Yotam Ottolenghi. Am facut-o anul trecut si am repetat-o de vreo 10 ori cel putin. […]
[…] mai gatit si eu de cateva ori vinetele la cuptor ale Oanei, cele cu lapte batut (reteta aici) dar si pe cele impanate cu branza si usturoi (reteta aici). […]
Nu am incercat sa gatesc niciodata asa ceva, sper sa imi iasa
Citind rețeta am constat că am făcut-o,dar de unde o luasem eu nu se numeau așa și sosul era făcut doar cu iaurt,fara lapte bătut,dar într-adevăr au fost f.bune.
Sunt foarte bune si cu iaurt.
[…] in romburi – asa cum am facut si in reteta de vinete coapte inspirata de Ottolenghi – vezi aici. Asezam jumatatile de cartofi intr-un vas […]
Au iesit super, am folosit ulei de masline si la servit am pus pe ele tehina , de! am vegetarian la masa , simplu si gustos! Prezinti foarte frumos retetele.
Am pregatit cu alta ocazie si cozonac unguresc cu nuca de care ne-am bucurat si l-am savurat.
[…] nu sunt potrivite pentru a fi coapte ci, mai degrabă, pentru a fi gătite: vinete pane, ghiveci, vinete gratinate, musaca de vinete etc. Nu de alta dar au coajă multă și miez puțin. La fel și vinetele […]