Prăjitură simplă cu prune rețeta de Augsburger Zwetschgendatschi. Cum se face prăjitura cu multe prune și aluat subțire? Rețeta de prăjitură nemțească (bavareză) cu prune. Cea mai bună prăjitură cu prune. Rețete de prăjitură cu fructe. Rețete cu prune.
Această prăjitură simplă cu prune și foaie subțire de aluat dospit se mai numește și Augsburger Zwetschgendatschi (se pronunță țvecigăn-datcii) și este grozav de gustoasă și de aspectuoasă. Are foarte multe prune (1,2 kg) la o tavă nu foarte mare. Bineînțeles că nu lipsește scorțișoara a cărei aromă se potrivește perfect cu prunele.
Despre Augsburger Zwetschgendatschi sau prăjitura nemțească cu prune
Această prăjitură cu prune este unul dintre simbolurile orașului bavarez Augsburg. Rețeta ei a fost consemnată la 1792 iar frații Grimm au găsit rețete asemănătoare în tot sudul Germaniei. Mai mult, aranjarea prunelor de pe prăjitură aduce aminte de blazonul orașului Augsburg care este decorat cu un con de zâmbru (Zirbelnuss). Zâmbrul este un arbore conifer care se găsește și la noi în zonele montane înalte.
Practic această prăjitură simplă cu prune a devenit brand regional dar nu numai. Ea este cunoscută și în multe alte țări. Este cunoscută și la noi în Ardeal și Banat, fiind adusă de nemți (sași, șvabi). Adevărul că are și de ce! Este ușor de făcut, are ingrediente puține și rezultatul este unul deosebit. O prăjitură plină de fructe aromate și zemoase așezate pe un blat subțire de aluat dospit din care nu lipsesc vanilia și coaja rasă de lămâie.
Din același tip de aluat am făcut și o delicioasă prăjitură cu struguri negri (gen schiacciata fiorentina) – rețeta aici. O nebunie!
Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă cu prăjitură de prune de cca. 35×25 cm. Dacă intenționați să faceți o tavă mare (de 33 x 42 cm) atunci va trebui să înmulțiți toate ingredientele cu 1,5 x.
- 350 g făină
- 175 g lapte călduț
- 5 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
- 2 gălbenușuri
- 50 g zahăr
- 150 g unt moale (cu 82% grăsime)
- un praf bun de sare (cca. 4 g)
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la ½ lămâie
- 1,2 kg prune
- 100 g zahăr
- o linguriță de scorțișoară pudră
Cum se face prăjitură simplă cu prune rețeta de Augsburger Zwetschgendatschi?
Aluat dospit cu unt pentru prăjitura nemțească cu prune
Am pus făina în castronul robotului de bucătărie. Am creat o mică adâncitură în ea în care am pus drojdia și laptele călduț. Am lăsat totul nemișcat 10 minute. Apoi am adăugat zahărul, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și gălbenușurile. Am frământat totul 5 minute cu cârligul special pentru aluaturi. Apoi am pus treptat untul moale care a fost tăiat în cubulețe frământând după fiecare tranșă. Această etapă a durat alte 5 minute. Gata! Aluatul este moale, lipicios dar așa trebuie să fie. Am acoperit castronul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la dospit 40-45 de minute.
După dospire am răsturnat aluatul pe blatul de lucru (fără făină) și l-am frământat 30 de secunde cu mâna. Deja nu mai e lipicios ci neted și elastic.
Am mutat bucata de aluat direct pe o coală de hârtie de copt.
Am întins foaia de aluat cu sucitorul astfel încât să fie mai mare cu 2 cm (pe toate laturile) decât tava.
Am tras hârtia cu tot cu aluat în tavă. Tava mea este un reglabilă și am aranjat-o la 33 x 30 cm (aprox). Practic puteți folosi și tăvi de 35 x 25 cm sau cu dimensiuni apropiate. Ideea e ca foaia să fie subțire și să aibă o bordură de 2 cm. Sfat: lăsați marginile hârtiei de copt mai mari ca să nu treacă sucul din prune pe sub ea și să curgă în cuptor! Asta se întâmplă mai ales la tăvile reglabile care nu sunt etanșe la îmbinări.
Am acoperit tava cu un ștergar curat de in sau bumbac și am lăsat aluatul la dospit vreo 15 minute, cât am pregătit prunele.
Mod de preparare prăjitură cu prune și blat subțire, pufos
Cum se pregătesc prunele pentru prăjitura nemțească Augsburger-Datschi?
Am avut niște prune mari dar cam necoapte. Mi-era și groază de cum vor scoate sâmburii din ele… dacă vor ieși frumos sau cu bucăți de fruct lipite de ei. Oricum, pentru această prăjitură simplă cu prune sau Zwetschgendatschi sunt indicate fructele mai tari, mai necoapte. Veți vedea mai jos de ce.
Cum spuneam în introducere, prunele trebuie tăiate și așezat într-un anumit mod. Teoretic ar trebui să fie sferturi de prune așezate cu miezul în față (coaja în spate) și musai cu unul dintre vârfuri în sus. E tare solicitant să tai toate prunele în 4 și pe urmă să mai și aranjezi sferturile bucată cu bucată. Nemțoaicele bavareze au o tehnică faină care ușurează mult treaba. Practic fiecare prună se crestează în 4 de sus (codița e jos). 3 crestături merg doar până la jumătatea înălțimii prunei iar a 4-a merge până jos la codiță (chiar pe linia naturală a prunei).
Am avut noroc că sâmburii s-au desprins foarte ușor. Așa arată o prună tăiată după metoda de mai sus: are 4 vârfuri iar jumătățile se țin unele de altele într-o porțiune. Perfect! Mi-am scurtat munca de 4 ori!
Am continuat similar cu restul prunelor. Bună metodă!
Așa arată „armata” de prune: aliniate nemțește, soldățește.
Montare prăjitură simplă cu prune. Cum se aranjează prunele la Augsburger Zwetschgendatschi?
Am pus cuptor la încins la 190 C cu ventilație (căldură sus + jos) respectiv treapta înaltă la cuptoarele pe gaz. Am început aranjarea prunelor pe foaia de aluat. Am început dintr-un colț și am venit pe diagonală cu ele.
Am umplut imediat toată tava. Spațiile libere le-am completat cu jumătăți sau sferturi de prună. În colțul de jos din stânga vedeți 3 prune extra coapte cu care a trebuit să completez tava. Spre deosebire de cele mai verzi, acestea se vor terciui rău la cuptor și nu-și vor mai păstra forma și „țuguiele”.
Am pregătit zahărul amestecat cu scorțișoară pudră. În funcție de cât de dulci sau acre sunt fructele puteți regla cantitatea de zahăr din această prăjitură simplă cu prune.
Nu mi-a rămas decât să presar zahărul aromat peste prunele din tavă și să dau tava cu prăjitură la cuptorul preîncins.
Coacere și servire prăjitură cu prune și scorțișoară pe foaie de aluat dospit
Am copt prăjitura cu prune timp de 35 de minute la 190 C (cuptor preîncins). După 20 de minute am întors-o ca să se rumenească uniform. Ce arome grozave am în bucătărie! În colțul din stânga jos sunt prunele cele coapte care s-au fleșcăit de tot… dacă erau toate așa obțineam o prăjitură plată, fără țuguiele tipice unei Augsburger Zwetschgendatschi.
Am scos tava din cuptor și am observat că printre prune erau mici bălți de zeamă lăsate de acestea. Împreună cu zahărul de deasupra s-a format un sirop. Perfect! Cu o pensulă moale de silicon am uns toate prunele cu acest suc dulce și aromat și astfel prunele au primit un luciu deosebit.
Am lăsat prăjitura la răcorit în tavă. Sincer, această prăjitură simplă cu prune este foarte gustoasă cât este călduță, nu chiar fierbinte. Prunele caramelizate pe alocuri sunt zemoase și extrem de gustoase.
Se taie cu ușurință (cu cuțit zimțat pentru pâine) în felii dreptunghiulare.
Nemții servesc această Zwetschgendatschi adesea garnisită cu un moț de frișcă naturală sau cu un glob de înghețată. Nouă ne place și simplă, ca atare. Aluatul este pufos și subțire, are arome de unt, vanilie și coajă de lămâie iar stratul generos de prune este fabulos! Este foarte bună și rece, pste 2-3 zile.
Aici vedeți în secțiune că aluatul este subțire și bine copt (nu este cleios). El se va însiropa ulterior singur cu zeama lăsată de prune. O nebunie de prăjitură simplă cu prune!
Dacă sunteți amatori de prăjituri cu prune atunci vă mai las câteva rețete. Prima recomandare este ștrudelul cu prune și nucă – vezi aici.
A doua este prăjitura „far breton” cu prune – vezi aici.
A treia este prăjitura cu prune și cremă de griș pe aluat foietaj – vezi aici.
Nu în ultimul rând vă recomand și prăjitura pufoasă sau pandișpanul cu prune – rețeta aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această prăjitură simplă cu prune și că veți încerca rețeta de Augsburger Zwetschgendatschi!
Aici găsiți mai multe rețete cu prune:
[…] altă minunăție de prăjitură simplă cu prune este Augsburger Zwetschgendatschi – rețeta aici. […]
In aluatul de la placinta cu prune (ZWETSCHGENDATSCHI) nu-i prea mult unt?
[…] este identic cu cel al prăjiturii bavareze cu prune (Zwetschgendatschi) – rețeta aici. De fapt am făcut din start porție dublă știind că voi face ceva special cu jumătate din ea. […]
Am facut-o urmând exact rețeta. Este cu adevărat cea mai bună prăjitură cu prune pe care am mâncat-o! Multumesc pentru rețetă!