Prăjitură pufoasă cu prune sau alte fructe – rețeta simplă, clasică

7

felie de prajitura cu prune simpla si pufoasa savori urbane

Prăjitură pufoasă cu prune sau alte fructe – rețeta simplă, clasică. Prăjitură cu prune și pandișpan fără praf de copt. Cum se face prăjitura simplă cu prune, piersici, nectarine, căpșuni, afine sau alte fructe? Rețete de prăjituri de casă. Rețete cu prune. Rețete de prăjituri simple și pufoase.

Vara fac multe prăjituri cu fructe, în funcție de cum apar la piață. Această prăjitură pufoasă cu prune este compusă dintr-un blat aerat (fără praf de copt) și un strat generos de fructe. Multă lume o numește „pandișpan cu prune” deși rețeta clasică de pandișpan nu conține grăsimi (vezi aici). După cum bine se vede, prunele stau frumos la suprafața prăjiturii, nu se scufundă la fundul tăvii. Prunele sunt unele dintre fructele mele favorite și le folosesc la multe prăjituri, plăcinte sau tarte – vă las la final mai multe rețete cu prune.

prajitura cu prune pufoasa simpla pandispan fara praf de copt

Nu vă pot descrie cât de fragedă și suculentă este această prăjitură cu prune! Nu este înecăcioasă sau seacă. Blatul efectiv se topește în gură iar stratul acrișor și parfumat de prune (puse din belșug) este un deliciu! Cred că vă vine să mușcați dintr-o felie 🙂

Prăjitură pufoasă cu prune sau alte fructe - rețeta simplă, clasică fără praf de copt savori urbane 1

Ca să merg la sigur am ales să adaptez rețeta noastră de prăjitură simplă cu vișine care a fost testată de milioane de cititori. Am publicat-o în 2014 și de atunci este mereu în topul preferințelor cititorilor noștri care nu se mai satură de ea. Rețeta ei o găsiți aici.

Prajitura-visine (01)

Nici blatul acesteia nu conține praf de copt și totuși prăjitura este pufoasă și foarte fragedă. Praful de copt, pe lângă gustul de leșie, asprește aluaturile, le face buretoase și seci. Nu-l folosim nici la blaturi de tort și nici la checuri. Ne folosim de aerul acumulat în albușuri care este cel mai bun agent natural de afânare. Dacă respectați rețeta pas cu pas veți obține cea mai grozavă prăjitură pufoasă cu prune sau cu alte fructe. Nu este greșit dacă utilizați felii de piersici sau nectarine, cireșe, căpșuni, rubarbă, afine, felii de pere, mere, gutui sau chiar boabe de strugure. Mai demult am și făcut o prăjitură „tutti frutti” foarte reușită la care am pus toate aceste fructe plus miez de nucă – vezi aici.

reteta prajitura simpla pufoasa cu fructe (2)

Din cantitățile de mai jos rezultă o prăjitură cu prune de 20×30 cm dar puteți folosi și o tavă ceva mai mare (de 25×30 cm) sau o formă rotundă de tort de 26-28 cm diametru. Normal că prăjitura nu va mai fi la fel de înaltă dacă tava e ceva mai mare.

5.0 from 2 reviews
Prăjitură pufoasă cu prune sau alte fructe - rețeta simplă, clasică
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 tavă de 20 x 30 cm cu prăjitură pufoasă cu prune
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 800 g prune întregi (cca. 750 g gata curățate de sâmburi) - sau alte fructe
 • 6-7 ouă (cca. 400 g cântărite întregi, cu coajă cu tot)
 • un vârf de cuțit sare
 • 150 g zahăr
 • 2 plicuri zahăr vanilat
 • coaja rasă de la ½ de lămâie
 • 50 ml ulei
 • 185 g făină

 

Cum se face o prăjitură pufoasă cu prune sau alte fructe – rețeta simplă, clasică, fără praf de copt?

Ingrediente pentru prăjitură cu prune și aluat pufos

Am cântărit cca. 800 g de prune întregi, bine coapte.

prune bistrite pentru prajitura placinta magiun

Le-am spălat și le-am scos sâmburii. Apoi le-am tăiat în sferturi și le-am cântărit din nou: cca. 750 g. Acestă cantitate este utilă dacă doriți sî înlocuiți prunele cu alte fructe.

cum se pregatesc prunele pentru prajitura pufoasa

Mi-am pregătit ouăle, făina, zahărul și uleiul. Ați remarcat în caseta de ingrediente faptul că am menționat masa acestor ouă. Un ou poate cântări între 50 g (S – small) și 73 g (XXL – extra large). Ouăle M au cam 57 g iar cele L cam 65 g. Eu am avut ouă de țară (cu dimensiuni variabile) așa că le-am pus pe cântar ca să știți și voi cam pe unde să vă încadrați. 7 ouă au cântărit 390 g (aproape 400 g). E ok dacă aveți între 380-420 g de ouă.

Ouăle mele au fost reci, scoase direct din frigider. Temperatura lor n-are nicio treabă cu ținuta spumei din aluat.

Cum se face aluatul pufos (fără praf de copt) pentru prăjitura simplă cu prune sau alte fructe?

În primul rând am pus cuptorul al preîncins la 200 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele cu gaz.

Am separat ouăle: albușurile au mers direct în vasul robotului iar gălbenușurile într-un castron separat. Peste gălbenușuri am turnat uleiul și am pus un praf de sare.

Le-am amestecat bine cu un tel. Am adăugat în ele și coaja rasă de lămâie și le-am mai amestecat un pic. Am lăsat castronul deoparte.

Vasul robotului trebuie să fie foarte curat, bine degresat. Orice urmă de grăsime duce la ruinarea bezelei. Peste albușuri am pus un praf de sare și am început baterea lor la viteză mare pentru 5 minute. Spuma trebuie să fie albă și bine umflată. Apoi am pus tot zahărul (nu treptat) precum și pe cel vanilat. Am pornit iar robotul (la viteză mare) și am bătut bezeaua pentru alte 5 minute. Am observat că aici greșește lumea: nu bate albușurile cât trebuie!

cum se bate corect spuma pentru bezea sau pandispan fara praf de copt

A oprit robotul. Bezeaua este densă și lucioasă, nu cade din castron dacă-l răstorni. Am turnat peste spumă gălbenușurile frecate cu sare, ulei și coajă de lămâie (am curățat bine bolul cu o spatulă). Am mixat totul 2 minute la viteză medie (tot cu robotul). Gata! De-acum trecem la spatulă.

cum se incorporeaza galbenusurile in spuma bezea pentru chec pandispan prajitura

Așa arată compoziția de albușuri cu gălbenușuri: este super cremoasă, densă și cu ținută (nu curge). Așa se face o prăjitură pufoasă cu prune!

Am cernut făina direct peste compoziția de mai sus. Am pus-o pe toată deodată, nu treptat! Mi se pare că pusul făinii în tranșe duce la amestecarea mai îndelungată a aluatului și, implicit, la pierderea unei cantități mai mari de aer din bezea. Sunt cofetar-patiser și din experiența de peste 35 de ani vă spun că cel mai bine e să puneți făina cernută (neapărat!) de la început.

Apoi am lucrat cu spatula și, cu mișcări largi de sus în jos, am încorporat delicat făina. Nu facem mișcări circulare de amestecare deoarece se va dezumfla bezeaua.

cum se inglobeaza faina cernuta in pandispan blat de tort sau chec prajitura

În câteva secunde am terminat cu aluatul. A ieșit atât de pufos și de dens încât spatula stătea înfiptă în el (vedeți că l-am și desprins de pe marginile castronului). E ca o super bezea mare. Nu vă mai luați după rețete cu praf de copt, lapte și ulei în exces pentru că aluatul rezultat după ele este moale, curgător și nu va putea susține fructele. Acestea se vor duce direct la fundul tăvii!

aluat pufos dens pentru prajitura cu fructe tort sau chec fara praf de copt

Cum se montează prăjitura cu prune și blat pufos?

Am tapetat tava (*20×30 cm) cu hârtie de copt (simplă, neunsă cu nimic). I-am aranjat marginile cu foarfeca pentru că nu-mi place ca acestea să fluture în cuptor. Am răsturnat aluatul pufos în tavă.

Cu ajutorul spatulei l-am întins în strat uniform.

Deasupra lui am distribuit sferturile de prune. Stau neclintite acolo unde le-am pus. Nici măcar una nu s-a dus la fund. Asta pentru că baza de aluat este super densă și pufoasă! Niciodată nu am tăvălit fructele prin făină! Oricum, dacă aluatul e curgător atunci și dacă le dați prin făină ele tot la fund se duc… lucrează forța gravitațională.

cum se pun fructele prunele pe aluat ca sa nu se duca la fundul tavii (2)

Coacere prăjitură simplă cu prune – câte minute, la câte grade?

Am deschis repede ușa cuptorului (preîncins la 200 C) și am băgat tava cu prăjitură cu prune. Imediat am redus temperatura la 180 C și am setat cronometrul la fix 25 de minute. Dacă tava voastră este ceva mai mare (iar prăjitura ceva mai joasă) atunci 20-22 de minute de coacere la 180 C sunt suficiente. Vă asigur că prăjitura cu prune iese perfect!

Gata! Am scos tava din cuptor și am lăsat-o pe masă vreo 5 minute. Este exact cum am anticipat: o prăjitură pufoasă cu prune multe și care stau toate la suprafața ei!

coacere prajitura simpla cu prune sferturi fara praf de copt

Ce arome! Ce frumusețe de prăjitură cu prune!

cum se face cea mai simpla prajitura pufoasa cu prune piersici caise nectarine prune pere mere

Am ridicat prăjitura din tavă cu tot cu hârtia de copt și am așezat-o pe un grilaj de bucătărie. Este fierbinte încă! I-am dezlipit cu ușurință hârtia de pe margini. Super arată!

cum se scoate din tava pandispanul pufos cu prune

Am decupat marginile hârtiei cu foarfeca. Încă nu i-am dat jos hârtia de la fund deoarece prăjitura era foarte caldă și riscam să o rup. Am lăsat-o la răcorit vreo 20-30 de minute.

super prajitura cu prune aluat pufos fara praf de copt

Servire prăjitură pufoasă cu prune sau alte fructe – rețeta simplă, clasică, fără praf de copt

Muream toți de poftă așa că am tăiat o margine din minunata prăjitură cu prune cât era călduță. Este superbă și la aspect dar și la gust! Așa arată un pandișpan pufos preparat fără praf de copt: plin de găurele de la aerul acumulat în bezea.

sectiune pandispan fara praf de copt super pufos prajitura cu fructe

Am porționat apoi prăjitura simplă cu prune în mai multe bucăți. Se taie perfect, nu face firimituri, are fructe pe toată suprafața – așa cum v-am promis de la început.

reteta prajitura simpla cu prune savori

Feliile efectiv se topesc în gură! Alunecă pe gât fără să fie seci sau înecăcioase. Aroma și gustul natural al prunelor sunte fenomenale 🙂 Prăjitura se păstrează 2-3 zile (dacă apucă!) la temperatura camerei (învelită în hârtie de copt) sau la frigider (în folie de aluminiu sau în cutie de plastic cu capac) – dacă este foarte cald.

reteta prajitura cu prune simpla pufoasa delicioasa

Dragilor, nu vă mai fie frică de aceste prăjituri pufoase cu fructe deoarece, dacă respectați rețeta noastră, nu veți da greș! Puteți face prăjitura cu piersici sau nectarine, cu căpșuni, cu cireșe, vișine, afine sau mix de fructe de pădure etc.

prajitura cu prune reteta simpla fara praf de copt

V-am promis la început mai multe rețete de prăjituri cu prune. Iat-o pe una foarte simplă: far breton. Are doar 100 g de făină și seamănă cu o budincă delicioasă de vanilie și prune – rețeta aici.

Cea mai simplă prăjitură cu prune - rețeta de far breton aux prunes savori urbane

Ștrudelul cu prune și nucă este și el pe lista scurtă cu deserturi cu prune – rețeta aici.

O altă minunăție de prăjitură simplă cu prune este Augsburger Zwetschgendatschi – rețeta aici. Durere!

Prăjitură simplă cu prune rețeta de Augsburger Zwetschgendatschi savori urbane

O altă prăjitură de vară sau toamnă este cea a străbunicii mele Buia din Sibiu: prăjitură cu aluat dospit, prune și nucă – vezi aici.

Prăjitură cu prune și nucă cu aluat dospit - rețeta de la bunica savori urbane 2

Tarta cu prune și cremă frangipane are aluat fraged și multă umplutură delicioasă – rețeta aici.

Tarta cu prune si crema frangipane reteta savori urbane 1

Lichiul cu prune și alte fructe (hencleș) este o specialitate săsească foarte veche. Are cremă de griș cu lapte și smântână și un blat pufos ca de cozonac – rețeta aici.

Nu în ultimul rând vă recomand rețeta noastră de găluște cu prune (gomboți), moștenită de generații din familiile noastre de la Arad. O găsiți aici. Tehnica de preparare face diferența iar aluatul este extra pufos și aerat.

galuste cu prune fragede nelipicioase reteta veche (2)

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această prăjitură pufoasă cu prune și că veți testa rețeta noastră simplă, clasică, fără praf de copt!

cea mai buna prajitura cu prune reteta savori

Aici găsiți mai multe rețete cu prune: gem de prune, dulceață de prune cu nucă, magiun tradițional, prune umplute cu miez de nucă, prune murate etc.

Gem de prune cu nucă, rețeta cu puțin zahăr savori urbane

7 COMENTARII

 1. Mulțumim pentru tot ceea ce faceți!
  Am făcut multe rețete de pe pagina dumneavoastră și au ieșit foarte bine!
  Aceasta e prima rețetă la care m-am poticnit. Este posibil să fie prea puțină cantitatea de făină?
  Știu că sună un pic repetitiv, dar chiar am respectat întru totul rețeta.
  Mulțumesc!

 2. Buna ziua !Sunt o femeie de 74 de ani !Nu stiu cum sa va multumesc pt.toate retetele postate !Am invatat f,multe din postarile D-vs,am eliminat praful de copt la prajituri in ultimi 2-3 ani de cand am gasit postarile SAVORI URBANE ,am invatat multe retete ,fam.mea ma apreciaza pentru f.multe retete: supe ,prajituri,muraturi,tocanite si altele ! VA multumesc pentru postarile minunate (gastro) si va doresc multa sanatate si multe postari !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: