Sărățele duble tip spic, răsucite și foietate – rețeta de saleuri crocante cu brânză. Cum se fac sărățelele cu aspect de spic de grâu? Rețeta de sărățele spornice din aluat cu untură și telemea sau brânză de vaci, frământată etc. Rețete de patiserie sărată.
Am creat acest model de sărățele duble tip spic special pentru masa de Paști, dar ele se pot face oricând, nu numai la ocazii speciale. Sărățelele acestea au la bază un aluat simplu și spornic cu untură și telemea, dar sunt foietate cu unt și parmezan (unse și împăturite). Ies grozav de crocante și de gustoase!
Aici le vedeți chiar când le-am scos din cuptor.
Din același aluat am confecționat și inelele pentru șervete și coronițele suport pentru ouăle roșii – vă las rețeta la finalul articolului.
Din cantitățile de mai jos rezultă mai multe tăvi de sărățele duble tip spic, foietate și răsucite. Ele sunt foarte gustoase și crocante în primele 24 de ore de la coacere, deci nu le ținem zile în șir.
- 275 g făină
- 1 linguriță rasă de zahăr
- 12 g drojdie proaspătă sau 3,5 g drojdie uscată
- 60-75 ml lapte călduț (începem cu 60 ml)
- 100 g untură
- 100 g brânză telemea, feta, brânză frământată sau de burduf
- 25 g smântână groasă cu min. 20% grăsime (din cea pentru sarmale sau papanași)
- 1 gălbenuș
- 10 g sare
- 70 g unt 82% (moale, la temperatura camerei)
- 40 g parmezan ras fin
- 1 ou bătut cu puțină sare
- semințe de chimen, de mac, de susan etc
Cum se fac aceste Sărățele duble tip spic, răsucite și foietate – rețeta de saleuri crocante cu brânză?
Aluat spornic pentru sărățele cu untură și brânză (de vaci, telemea de oi, brânză frământată, caș la borcan etc)
Am făcut o jumătate de porție din acest aluat a cărui rețetă o găsiți explicată aici. Am folosit ingredientele din caseta de mai sus. Puteți face și porție înteagă și mai coaceți câteva tăvi de sărățele clasice din el! Vă las la final mai multe rețete la care am folosit acest aluat grozav. Este un aluat cu drojdie care dospește (fermentează) la frigider, peste noapte.
Cum se foietează aluatul cu unt și parmezan pentru sărățele spic de grâu?
prima ungere cu unt moale și parmezan + prima împăturire a aluatului
Am scos aluatul de la frigider pe masa lejer înfăinată. Veți vedea că este un aluat „prietenos” care se prelucrează foarte ușor.
Am întins foaia cât de mult am putut și am uns-o pe 2/3 cu cca. 35 g de unt moale. Am nivelat apoi stratul de unt cu o spatulă, nu l-am lăsat așa.
Am pregătit brânza rasă tip parmezan.
Am presărat stratul de unt cu un pic de parmezan ras. Am adus treimea stângă a foii peste cea din mijloc, apoi pe cea dreaptă. Am obținut un dreptunghi lung pe care l-am pliat: am adus partea de sus peste cea din mijloc, apoi pe cea de jos.
Am obținut un pachet de aluat pe care l-am acoperit cu pungă de plastic și l-am lăsat la odihnit 15 minute, pe masa de lucru.
a doua ungere cu unt moale și parmezan + a doua împăturire a aluatului
Am întins din nou aluatul și am repetat operațiunile de mai sus: ungere cu restul de unt, presărare cu restul de parmezan și plierile.
Am acoperit iar pachetul de aluat cu folie de plastic și l-am lăsat 30 de minute la relaxare.
Ultima întindere a aluatului foietat și tăierea fâșiilor pentru sărățele spic duble și răsucite
În sfârșit m-am apucat de întinderea finală a foii de aluat pentru aceste sărățele duble tip spic.
Am întins aluatul în foaie groasă de cca. 5 mm. Am bătut un ou cu un pic de sare și am uns cu el, cu pensula, toată foaia de aluat. Este mult mai simplu așa! Eu nu am nervi să pensulez individual fiecare saleu sau sărățea, în tavă… și să mai și curgă oul pe lângă ele.
I-am îndreptat un pic marginile cu rola. Apoi am tăiat foaia în linii orizontale (cu rola de pizza). Fâșiile au avut cca. 3 cm lățime și lungime de vreo 36 cm. Am secționat fiecare fâșie în 3 și am obținut segmente de 3×12 cm.
Am făcut, tot cu rola de pizza, câte o tăietură în mijlocul fiecărei sărățele, însă nu le-am secționat complet. Vedeți că cele 2 capete au rămas unite. Le-am presărat cu semințe de chimen. Da, în poza de mai sus vedeți deja chimenul, dar e mai bine dacă le presărați cu el după ce terminați cu secționarea pentru a nu vi se împiedica rola de pizza în semințe.
Aici vedeți mai bine cum arată fiecare sărățea dublă.
Nu mi-a rămas decât să trec unul dintre capete prin spațiul din mijloc, de mai multe ori (cam de 3-4 ori), astfel încât să obțin spiralele din imagine. Gata! Tehnica seamănă cu cea de la minciunele sau cirighele (rețeta aici) doar că am trecut de mai multe ori un capăt prin gaura din mijloc.
Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.
Am transferat aceste sărățele duble tip spic în tăvi așternute cu hârtie de copt.
Le-am mai lăsat la dospit, pe masa de lucru, doar vreo 8-10 minute sau până de s-a încins cuptorul.
Coacere sărățele duble răsucite tip spic
Am introdus câte 2 tăvi cu sărățele duble tip spic în cuptorul preîncins la 180 C și le-am copt cca. 14-15 minute, schimbând poziția lor la mijlocul timpului. Gata! Cât de bine miroase în bucătărie a unt și a parmezan!!
Priviți cât de fain au crescut sărățelele și ce structură foietată au!
Chiar că au formă de spic de grâu!
Servire Sărățele duble tip spic, răsucite și foietate – rețeta de saleuri crocante cu brânză
Nu vă pot descrie cât de gustoase și de crocante sunt aceste sărățele spic! Pe lângă aspect au și arome grozave, textură foietată și gust divin!
Aici le vedeți așezate pe masa noastră de mic dejun de Paști 2023 (ținem ambele sărbători), alături de ouăle roșii, tradiționalul platou ardelenesc cu șuncă fiartă, caș proaspăt, ridichi și ceapă verde, sosul de maioneză cu cozi de ceapă verde (rețeta aici) și câteva felii de cozonac pufos cu nucă sau rahat făcut de mama după rețeta străbunicii mele Buia din Sibiu (vezi aici)
Aici sunt și inelele pentru șervete și suporturile pentru ouă roșii confecționate din același tip de sărățele, în formă coroniță – rețeta aici.
Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu aceste sărățele duble tip spic, răsucite și foietate și că veți testa rețeta!
Aici găsiți mai multe rețete de sărățele de casă, pogăcele, covrigei, saleuri etc.